Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   162 / 1388
(#) Fery válasza Norberto hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Na igen a számitógép ma már veri ezeket a módszereket. Ezek a cuccok meg, pár év és vége, bár nekem is van sok-sok éves ilyen fóliám és amelyik patent zacskóban van lezárva, az mind túlélte az idő vasfogát. Amelyiket csak bedobtam a fiókba az ment is a kukába.
Fery
(#) szel.balazs hozzászólása Jún 21, 2008 /

Hello nekem csak 1 gondom lenne:
Hol lehet kapni TN 140-es előhívót vagy ha valaki tud valami mást ajánlani az is jó??
(#) fureszk válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 21, 2008 /

InCompnak van:
Bővebben: Link
(#) kaqkk válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 21, 2008 /

Bármilyen lefolyó tisztító jó helyette .A hígítási arány 1-1.5% Mindegy hogy nátron-vagy káli lúg van benne csak a hígítás jó legyen.
(#) szel.balazs hozzászólása Jún 21, 2008 /

OK. köszönöm a választ!
(#) damien hozzászólása Jún 21, 2008 /

Üdvözlet mindenkinek! Én nekm 1 valami nem világos: Levilágításra 1 db 400W-os HGLi higanygőzlámpát lehet e használni NYÁK levilágításra? Ha lehet akkor kb hány centi magasból és mennyi ideig? (persze külső búrával vagyis nem akarom eltörni) Sajnos kisebb nincsen. Valakinek valami tapasztalat ezen égővel kapcsolatban? Mert kisebbhiganygőzlámpám nincsen nekem.
(#) Sir-Nyeteg válasza damien hozzászólására (») Jún 21, 2008 /

Csak annyit mondanék, hogy HGLI külső búrával kb olyan, mint egy hagyományos (100W-os) izzó. Nincs értelme HGLI-t használni ebben az esetben. Inkább a verőfényes napsütés. Azzal jobban jársz.
Ugyanis a búra szűri meg az UV-t. Ami neked pont kéne.
(#) szel.balazs hozzászólása Jún 23, 2008 /

Helló!

Azt szeretném kérni a kedves fórumozó társaimtól, hogy írjanak pár szót az előhívásról (kb mennyi ideig, mit kell figyelni) és hogyan csináljam ( nem akarom az első NYÁK-omat el¤¤¤¤ni!!!

Előre köszsönöm szives eggyüttműködéseteket.

Üdv.
(#) gulasoft válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Vegyél háztartási boltban sziti lefolyótisztítót.
350Ft körül van, egy életre elég.
Világítsd le alaposan a nyákot.
Rakj egy befőttesüvegbe vizet, és rakjál bele 3-4 kanál szitit (a kanalat mellékelik)
Ez egy baromi tömény oldatot eredményez, vigyázz a kezedre (ugyan ott a háztartási boltban gumikesztyűt is árulnak, ha nagyon óvatos akarsz lenni)
Ha a sziti feloldódott, akkor tegyél mellé egy tisztavizes pixist (bő víz!!!)
A nyákot rögzítsd valahogy hogy bele tudd lógatni a szitis vízbe (egyoldalas nyáknál a vetelőoldallal ellentétes oldalra én azt a széles ragasztószalagot szoktam ragasztani, amit dobozok ragasztására szoktak használni.
Lógasd bele a szitis oldatba kb 5mp-re a nyákot, azt fogod látni, hogy pillanatok alatt előtűnik a rajzolat, szedd ki és gyorsan be a tiszta vízbe és ott öblögetni (a ragasztónál fogva előre hátra vagy mély edény esetén erőteljesen fel le mozgatni)
Ez azt eredményezi, hogy a sziti által fellazított lakk a tiszta vízben lejön, így a szitid tiszta marad még 10-15* fel lehet használni.
Ha még úgy látod, hogy maradt itt, ott lakk, akkor ismét de már csak 1-2mp sziti majd öblögetés
A másik módszer, hogy gyenge előhívót csinálsz, 1 kanál a befőttesüvegbe, aztán órákig áztatod meg ecsettel masszírozod, hátha lejön, és nem karcolja össze az ecset. Én csináltam régen így is, egyszer kipróbáltam a tömény módszert, azóta csak azt használom (az ecsetelésesnél a szitiben marad a lakk, 3-előhívás után dobhatod ki, ha teleföldes nyákot csinálsz, mert a lakk megszinezi, nem látod mit csinálsz)
Azt szokták csinálni, hogy vágnak egy vékony csíkot a nyákból, letakarják egy részét, levilágítják mondjuk 5 percel, aztán odébb húzzák a papírt, levilágítják 5 percel (ekkor az első nem letakart már ugye 10 perces levilágítást kap), és így tovább, majd ezt a csíkot hívják elő, rögtön látszik melyik a legjobb levilágítási idő, és tudod az előhívódat is tesztelni.
Nekem a 3 uv ledes 15 perc, és kb 10mp az előhívás nyári nyákkal.
(#) Kovidivi válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Vagy esetleg veszel TN140-et (elektroboltban előhívóként is ismert), ebből készítesz egy olyan oldatot, ami az oldalára van írva (talán 1:6 (TN140:víz)), és ebbe belerakod a megvilágított nyákot! folyamatosan figyelve max. 2-3perc alatt lejön a felesleges lakk. Ezt lehet siettetni lötyögtetéssel. ha tovább marad a lötyiben a nyák, nem sok baja lesz, ha a levilágító maszk jól fényzáró! Én úgy szoktam, hogy levilágítom a nyákot (pl.7*6cm-est), aztán egy nagy korty () vizet belerakok egy műanyag vajaskupába. erre rakok max. egy fél kupaknyi (a TN140 kupakja) előhívót. Ez így elég tömény lesz, de mivel kicsi a nyák, odafigyeléssel, lötyögtetéssel egy perc alatt simán kész, utána leöblíted vízzel ,és mehet a maratóba. Én nem spórolok az előhívóval, max. 600Ft, és én ezt már kb. fél éve használom, és még a fele meg van...
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Arra azért még felhívom a figyelmeteket, hogy az ecset szőrét az előhívó szer erősen oldja, tehát az ecset nem maradhat az előhívóban!
(#) szel.balazs hozzászólása Jún 23, 2008 /

Nagyon szépen köszsönöm a sok hasznos információt!!
(#) Attila86 hozzászólása Jún 23, 2008 /

Nem tudja esetleg valaki, hogy a 2-es metró vonalán hol lehet kapni 0,7-es vagy 0,8-as keményfém csigafúrót?

Üdv.!
(#) lgyk válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Hi!

A válasz meglepően egyszerű:

HEStore :yes:
(#) Attila86 válasza lgyk hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Nos igen, nekem is ez volt az első tippem, csak két gond van:

1.- Azok nem keményfém fúrók (az árukból ítélve gondolom).
2.- Onnan nem kapom meg még ma. (Bár nem írtam hogy ez kritérium.)
(#) DigitalSilence hozzászólása Jún 23, 2008 /

Lehet kapni valahol NYÁK radírt?
(#) p_istvan válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

A 0,8-as keményfém fúró engem is érdekelne (nem HSS), hogy hol lehet beszerezni?

Előre is köszönöm: P István
(#) gulasoft válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

Itt nézzetek körül, de ez a hol kapható fórumba tartozik mellékesen.
Bővebben: Link
(#) p_istvan válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

Kösz!

Ezt már megtaláltam a fórumon, de valami olcsóbbat keresek...

Azért itt érdeklődöm és nem "hol kapható" topicban mert itt nagyobb a valószínűsége, hogy használható választ kapjak: Aki nyákot készít, annak fúrnia is kell (kivéve SMD) és hamar beleütközik az igen gyors fúrókopásba az üvegszálas hordozóknál.

Nem tudom, én egyszer vettem, azóta azt használom.
Ezek nem tesco fúrók! A minőséget fizeted meg.
(#) fureszk válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

(#) p_istvan válasza fureszk hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

Ez már jobb, igaz ez sem olcsóbb, de itt, Debrecenben is van képviseletük, tölem légvonalban vagy 500 m-re!

De hogy a téma is idetartozzon, érdemes-e (szabad) kézzel fúrni a keményfémfúróval, vagy mindenképp álványos fúrógéppel kell fúrni?

Üdv: P István

Az álványossal sokkal nehezebb törni a fúrót, ráadásul szebb és pontosabb lukakat lehet fúrni, és gyorsan.
(#) fureszk válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

Szabad kézzel max minidrillel ajánlott: Bővebben: Link
(#) Frankye válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

Mindenképpen ajánlott az állványos fúró használata, nem csak a törés veszélye és a furat szépsége-elkészítési sebessége miatt, hanem azért is, mert egy pisztoly formájú fúrógéppel nem tudsz olyan pontosan a forrszemekbe pozicionálni.
(Fureszk kolléga nagyon jól írta: Szabad kézzel max. minidrillel szabad fúrni, de azt is lehetőleg kerülni kell. Ha egy mód van rá, jobb azt is állványba fogni.)
(#) p_istvan válasza fureszk hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat.

Eddig a megadott linkeden látható minidrillhez megtévesztésig hasonlító fúrót használtam erre a célra, csak az közel harminc éves. Egyes dolgok nem nagyon változnak...

Pisztoly fúrógépet csak falak fúrásához használok.
Van ugyan álványos fúrógépem, de az meg túl kicsi fordulatszámú és túl nagy ehez a feladathoz.

Valószínüleg tényleg érdemes egy kisebb álványos fúró beszerzése.

Üdv.: P István
(#) zoly15 hozzászólása Jún 26, 2008 /

Sziasztok!
Egy elég "égő" kérdésem lenne felétek :yes:
A kémiai ónozót használat után vissza lehet önteni a flakonjába ( a használatlanhoz)??
Vagy egy másik üvegben kell tárolni a használtat?

üdv!
(#) fureszk válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 26, 2008 /

Én nem öntöttem össze a kettőt, szerintem te se tedd!
(#) gulasoft válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 26, 2008 /

Én mindíg az egészet öntöm egy fagyis dobozba, abba megy a nyák, majd az egész vissza a flakonba. Így egységes marad
(#) zoly15 hozzászólása Jún 26, 2008 /

Köszönöm a válaszokat! Akkor külön üveg lesz (én se nagyon akartam összeönteni)
Még valami: az ónozóból sohasem "fogy ki az ón"? (elég viccesre sikeredett )

üdv!
Következő: »»   162 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem