Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC-es munkahelyi ellenörző rendszer
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Bubu54 hozzászólása Jún 22, 2008 /

Hy!

nos olyan kérdéssel fordulok felétek, hogy egy olyan kapcsolást kellene építsek a munkahelyemre amivel a kapun kimenő emberekből véletlenszerűen ki lehetne venni mondjuk a kimenő 200 főből 10-15 embert akit fémkeresővel megnéznek mert sajon olyan a társaság hogy sok a szines fém lopás. Itt a hangsúly a véletlenszerűségen van és hogy ne keljen mégis minden embert külön megnézni. Ezt én PIC- cel oldanám meg amin van egy gomb és egy hangszóró. Sajnos se a programot se a "hardware-t" nem tudom elkészíteni, az elképelés viszont az lenne hogy a program megnézi hogy a bemenetnek beállított egyik pic lábon ott van e az úgy nevezett fizikai egyes ami öt volt tehát folyik az áram vagy nem és ha igen akkor ad egy hangod ha nem akkor nem ad és amikor ad hangot valahogy néha véletlenszerűen egy másik hangot adna ki.

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv.
(#) Jossz válasza Bubu54 hozzászólására (») Jún 22, 2008 /

Végül is egy beprogramozott pszeudo-random generátor programmal meg lehet úgy oldani a kérdést, hogy valóban utánozza a "véletlen" előfordulást és vagy dudál, vagy csilingel... A kérdés csupán csak annyi, hogy a véletlen nem korlátozható be 200-ból 15-re, tehát lehet, hogy egyszer sem dudál, de az is lehet, hogy 100-szor. Ilyenkor mi van? Mert, ha ezt befolyásoljuk, akkor meg már nem véletlen ugyebár...
Ha ez a feltétel elfogadható számodra, akkor megoldható a feladat és elkészíthető a szerkezet.
(#) Kera_Will válasza Bubu54 hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Milyen gyorsan távozhatnak el ?

Mennyi idő alatt ?

Fél óra vagy 2 perc ?

Mert ha tágabb idő intervallum van akkor lehetne "random időközöket választani" amikor csekkolás történik.

első tiz perc 5 perc ... stb ..

Vagy mindenki dob kockákkal és ha az eredmény X számok közt van akkor azt csekkolni ...

(#) pc.buher hozzászólása Jún 23, 2008 /

délben és 4 órakkor mindenki mint egy csorda hömpölyög át a kapun és csak annyi lenne hogy megy nyomja a gombot és csilingel vagy dudál ha már ezt a kifejezést használjuk az viszont fix kéne legyen hogy NAGYJÁBÓL kétszáz mert azért plusz minusz harminc fő van. tehát hogy ennek a 10-15 % léka mindíg legyen lecsekkolva
(#) sgyuri válasza pc.buher hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Szerintem teljesen felesleges a válogatás. Sokkal egyszerübb ha mindenkit átküldesz a kapun. Igy a kollektív vizsgálat miatt senkit sem érhet trauma a kiválasztódás miatt illetve a véletlenszerű megúszások száma is csökken.
Ha valóban fémlopás elkerülése a cél akkor nem is kel túl nagy érzékenység a kapuknál.
(#) ferci válasza sgyuri hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Szerintem nincs fémdetektoros kapujuk, csak kézi cucc...
(#) proba válasza pc.buher hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Nem egészen véletlen,de senki sem lehet nyugodt.Egy gyors számláló (elektromos rulett szerű) amit az egyik munkás indít a következő leállít/újra indít (esetleg még erre sincs szükség) a gomb elengedés pillanatában a számláló ellenőrzése ,ha adott kimenetek valamelyike magas akkor vizsgálat.
A darabszámot a számlánc hosszával ill a felhasznált kimenetek számával lehet megsaccolni.
(Pl 4017 egyik kimenete van használva 10 ből 1 valószinű beleesik .)
(#) oleg53 hozzászólása Jún 23, 2008 /

Én is egy gyorsan futó számlálóval csinálnám. Gombnyomásra ellenőrzi, hogy egy adott intervallumban van-e a szám, és ha igen, jelez.
Az is megoldható, hogy számolja a gombnyomásokat, és mindig 200-ból 15-öt válasszon.
Tehát: X az eddigi gombnyomások száma, Y az, hogy eddig hányszor jelzett.
Vinnyogási valószínűség=(15-Y)/(200-X).
Vagyis a számláló ciklusa 200-X hosszú, és mondjuk ha valaki 15-Y-os érték alatt nyomja meg a gombot, akkor vinnyog.
(#) bbalazs_ válasza Bubu54 hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

A dolgozok aznap delutanra rajonnek, hogy ne nyomjak meg a gombot, csak ugy tegyenek. Illetve az nyomja meg a gombot, aki garantaltan tiszta.
Szoval kellene valami, ami kijelzi a gombnyomas megtortentet is.
(#) Frankye válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Egyszerű: Kell egy piros és egy zöld lámpa. Ha zöld: mehet, ha piros: ellenőrzés.
(Egyébként a felvetés jó! )
(#) proli007 válasza pc.buher hozzászólására (») Jún 23, 2008 / 1

Hello!
Hogy véletlennek tűnő, még is az ellenőrzőttek száma biztosítva legyen, javaslom a következőt.

- Bekapcsoláskor véletlenszerűen generál a PIC 15db Számot 1-és 200 között. Ezt eltárolja. (természetesen ellenőrzi, hogy a pld. a 20 nem jött ki kétszer.)
- Ezután, már csak várja a kilépőket, és megszámolja a kilépések számát. Ha a kisorsolt szám megegyezik a kilépő sorszámával ellenőrzést rendel el.
- Ha kiment a 200. kilépő, kezdődik elölről a ciklus, generál újabb 15 számor.

Így az arány beállítható és biztosított a véletlenszerűség is.

(Persze már fogalmam sincs, kinek kellett volna válaszolnim. mert mintha Bubu, átváltozottt volna Buher-é. )

üdv! proli007
(#) pc.buher válasza proli007 hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

hát igen a buhernak meg a bubunak ugyan az a problémája ezért találtuk ki hogy megkérdezzük

ez a dolog tetszik tehát gyakorlatilag a pic bekapcsolásakor az lenne a programban hogy generáljon najából 15 - 20 számot 1és200 között vagy akár azt is meg lehetne csinálni hogy befele jövet is meg kell nyomni a gombot így tudjuk hányan jöttek be (Ennél már csak az lenne jobb ha kártya lenne és a nevét is tudnánk de a feladat nem ez a főnök csak egy ilyen rendszert álmodott meg nincs fémkeresős kapumnk csak egy kézi bizuránk van és a ha tudják hogy véletlenszerű akkor senki nagy lekébe nem tapos bele a dolog hogy megnézték mert ez csak szúrópróba.

lényeg a lényeg a pic memóriájába kellenne valahogy véletlen szerűen a számokat beírni ... na hát ez adja föl a leckét a többit hogy sípoljon a gomb leütésekor és világítson egy zöld lámpa az megy meg hogy ha a generált számmmal egyező az a szám ahanyadikszor lenyomták a gomobt(ezt jól megmondtam ) akkor vörös lámpa ( amúgy tetszik a lámpás ötlet ) és másik hang. de a véletlen szerűség és memória írás nah hát énitt kidugom a zászlót
(#) dcsabi válasza Bubu54 hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Szerintem erre az a legjobb, ha minden gombnyomás ad egy hangjelzést. A behivandó "pacienst" meg a biztonsági
személyzet meg a zsebében lapuló kis távírányítóval kapcsolva választhatja ki, ki a gyanus és ki nem, aztán lehet cifrázni, hogy minden 8-10-dik gombnyomás automatikusan behívás és "matatás" nehogy feltűnő legyen... A nagyobb rendszerekben is, külön van feltünés nélküli kiválasztásra lehetőség a gyanus személyek ellen...
(#) dcsabi hozzászólása Jún 23, 2008 /

Ha tudjuk, 200ból kb 25 embert akarunk behívni akkor, a nyomógomb megnyomási ideje alatt (opto-n) keresztül pörget egy gyors számlálót, és a végeremmény maradék nélkül osztható pl: 8-al akkor piros a lámpa , egyéb esetben meg zöld, gyanus személyek esetére, meg ott a plusz zsebben lapuló távírányító... ez szerintem 20perces progi...
(#) proba válasza pc.buher hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

"Véletlen" számot képezhetsz a bejövetkor megnyomott gombok időbeli "távolságából" Esetleg egy lebegő láb szint változásából vagy raksz bele egy +rc oszcit és ennek a frekijét méred (jó nagy frekiset amit minden elhangol,ferritmag segíthet) esetleg letárolsz egy csomó változatot és ezeket variálod minden indulásnál a következő.Elég nagy minta esetén senki sem fog rájőnni, hogy ez nem véletlen,és úgysem ugyanabban a sorrendben mennek haza mindíg ,tehát valószinű mindenki beleesik.
(#) pc.buher válasza proba hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

igen erre én is gondoltam hogy előre lementeni úgymond szituációkat tehát hogy mikor mik legyenek a véletlen szerű számok de azt hova kéne menteni és hogy lehetne kiválasztani hogy melyik legyen most éppen?
(#) pc.buher válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

a távirányítós ötlet is nagyon jó nagyon díjjazom ezt biztos hogy bele fogm venni a tervbe. köszi
(#) watt válasza pc.buher hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

EEPROM-ba(benne van a PIC-ben). Lenne néhány LED. és egy nyomógomb, amivel ki tudod választani a verziót.
Kellhet még két gomb. Az egyik a már említett kiemelőgomb(ha nyomod, akkor a kilépő gomb megnyomására tutira beriaszt), aztán kellhet egy olyan, amit ha nyomsz nem riaszt. (ez altatásra lenne jó, mert eleinte a gyanús személyek óvatosak, de ha már 5x-re is átjutottak, bátrabbak lesznek).

Egyébként ki írná a progit?
(#) mgy válasza watt hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

Szerintem a legegyszerűbb !

PIC 1 láb - nyomógomb
PIC 2 láb - zöld lámpa
PIC 3 láb - piros lámpa

I:
For ciklus = 1 to 100
if 1.láb=1 then gosub teszt
pause 2
next
goto i

teszt:
if ciklus<8 then high piros else high zöld
pause 1000 : 1 mp-ig ég valamelyik lámpa !
return

A 8 esetén 100 -ból 8-at választ.
A kilépők nem tudják, hogy hol jár a ciklus !

Ezt a pár sort aztán lehet varálni !
>
(#) proba válasza pc.buher hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

EEpromba irsz egy mutatót és ezt a mutatót növeled minden ujraindításnál.Az adatok meg mehetnek a program memóriába táblázatba.
Vagy a bekapcsolástól az első gombnyomásig mérsz időt és ebből az időből valami egyszerű képlet segítségével választod ki a táblázatot.ehhez még eeprom sem kell.
(#) vizor válasza pc.buher hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

esetleg megpróbálkozhatsz a Pseudo Random Generator algoritmussal. Nagyon egyszerű és megfelelő összetevőkkel sokára kezd ismétlődni. Nameg az emberek se mindig ugyanabban a sorrendben mennek át, így ha ismétlődik se tűnik fel.

http://en.wikipedia.org/wiki/Linear_congruential_generator

Néhány gép, pl. a 8 bites Atarik az áramkörökben létrejövő elektronikus zajt használták "true" random generátornak, de láttam felsorolva a zener diódák "thermal nosie" felhasználását is.
(#) pc.buher válasza pc.buher hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

ma volt időm egy picit elkalandozni a dologgal kalpcsolatban és arra jutottam hogy elég ha azt csinálom hogy a pic beírna a memóriába 20, egy és tíz közti számott majd elindulna a program és kiolvassa az első számot és mikor a gombnyomás számláló ennél a számnál jár a piros lámpa felvillan majd a következő kliens nyomja a gombot és megy a számláló tovább tízig tíznél kezdődik előről csak a második számot vesz be a memóriából ez mindaddíg megy míg az utolsó le nem nyomja a gombot ekkor egy funkció gombal ki kellne adni a parancsot hogy A PIC mentse le hogy hol járt a memória olvasásában tehát hogy hanyadik véletlenszerű számot olvassa mert indulásnál innen kell folytassa. perszer akkor erre kell a program elején egy bejegyzés hogy ha van már ilyan mentet infó hogy honan folytassa akkor oda ugorjon a program és ne az elsőre és a programban meg kell jelölni azt is hogy ha a program a lementett számok végéhez ért akkor ugorjon az elsőhöz
ezek mellet kell legyen a programban egy kitétel hogy ha a távirányító gombja lenyomott állapotba került akkor a következő lenyomásnál mindenkép piros jelzés legyen és utánna mehet az egész tovább

a lábkiosztás majdnem jó így ahogy írtad MGY csak kimarad a hang keltő rész és a távirányító vevőjéből jövő jel bemenete.

apám mekkora királyok vagytok a végén még tényleg kitaláljuk közösen hogy hogy lesz ez

ha valaki tudna valami jó kis kapcsolási rajzot a távirányítóhoz és az ehhez tartozó fogadó egységhez légyszi jelezzen szerintem elég lenne ha egy plusz öt voltot adna ki valahol a kapcsolás mikor a távirányító gombja nyomva van
(#) proli007 válasza pc.buher hozzászólására (») Jún 24, 2008 / 4

Hello!

Idézet:
„..ha valaki tudna valami jó kis kapcsolási rajzot a távirányítóhoz és az ehhez tartozó fogadó egységhez légyszi jelezzen szerintem elég lenne ha egy plusz öt voltot adna ki valahol a kapcsolás mikor a távirányító gombja nyomva van”

Bármely vezeték nélküli csengőben megtalálod a két áramkört. (A melegvizet nem érdemes feltalálni.)

üdv! proli007
(#) pc.buher válasza proli007 hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

teljesen igazad van (jár a piros pont) köszönöm
(#) watt válasza pc.buher hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

Szerintem meg jól túlvariáljátok!
Kell 5 táblázat(de még 3 is elég), bennük 25...40 szám 0...255-ig(mondjuk a program memóriában tárolva). A számokat mi magunk találjuk ki, igyekezve a véletlen szerűség imitálására és a jó eloszlásra. Mikor végig ment egy táblázat, a másikkal folytatjuk. A gomb nyomkodásával egy számláló számolna 0-tól 255-ig, és ha menet közben egyezne a táblázatban lévő soron következő számmal, akkor kigyúlna piros. Ha jól osztjuk el a számokat az 5 táblázatban, akkor már magunk se fogjuk tudni, mikor fog a piros kigyúlni. Én ezt a módszert fényefekt megjelenés sorrendjének "véletlenszerűvé" tételére használom és nagyon jól működik. Soha nem tudom melyik következik, pedig én írtam a táblázatokat...
(#) mgy válasza pc.buher hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

A memóriával nem foglalkoznék, bár el lehet matematikázni rajta.

Egy 100 lépéses ciklusban kb. 0.002 sec ciklusidőt beállítva, a megnyomás pillanatában hol jár függyvényében, elég jó véletlen az előállított ciklusérték.
0-9 -ig piros
10-99-ig zöld

Hogy a piros lámpával párhuzamosan indítok egy hangjelzést az az alaprogram egy bővítése lehet.

Mikor engedem a ciklust újra futni, meddig szóljon a hang, meddig égjenek a lámpák,szintén beépíthetők.

A távirányító esetén igaza van prolinak !

Egy 1000 Ft-os vezetéknélküli csengő pótolhatja a nyomógmbot.

A piezzo meghajtás jele1 tranzisztorral illeszthető a PIc bemenetére.( a piezzót ki is lehet kötni), de a megnyomás nyugtázására is alkalmas.
(#) watt válasza mgy hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

Hidd el, sokszor a valós véletlenszerű előfordulás nem annyira előnyös, mint egy előre eltervezett rendezettlen sorozat...
(#) Moderátor hozzászólása pc.buher hozzászólására (») Jún 25, 2008

Ha nem is piros, de a pont ott van.
(#) pc.buher válasza watt hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

hát ez a táblázatos dolog egészen bejön nekem én nem szeretném időmérésre vagy egyéb tényezőre bízni a golgot a leg tisztább ha a programban ez előre lmeg van szabva nem tudom hogy hogy csinálod ezeket a táblákat el küldenéd a programot hogy megnézhessem ?
(#) pc.buher válasza mgy hozzászólására (») Jún 25, 2008 /

hey

meg kell valjam hogy nem láttam még szétszedve ilyen csöngőt holnap megyek a piacra és veszek egyet de addíg is hogy van ez ? azt kéne rákössem a pic lábára ami megy a hangszórhoz vezetéket egy tranyón keresztül? miért kell a tranzisztor ?
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem