Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
PIC-es vezérlés lesz, a sorok meghajtása ULN2803-al lesz, a PWM kimenet szintén a PIC-ből ha jól emlékszem 4KHz frekvencián. Üdv: Gábor
Módosítottam, esetleg így jobb.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2021
Akkor Alul rendben van, felül pedig Pld, így lehet megoldani.
Köszönöm!
Úgy látom lényegében a megoldás ugyan az. A PWM generátor hardveresen benne van a PIC-ben. A felhúzó ellenállás nagyobb. Üdv: Gábor A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2021
Nem egészen, mert az 555 kimenete TotemPole, ami kisimpedanciával hajtja a Fet Gate-t.
Amit Te felhúzó ellenállásnak nézel, az csak a "biztonság miatt" van a kapcsolásban. Hogy semmiképpen ne lóghasson a Fet Gate a levegőben.
Azt elfelejtettem írni, hogy az 555 benetére is célszerű egy lehúzó ellenállást tenni, hogy amíg a PIC Reset-ben van, ne lógjon a bemenet a levegőben.
Egyébként ha 12 kimenet van alkalmazva, akkor az ULN2803-ban is lesz "tartalék" kiment, amit egy tranyóval, két ellenállással és egy diódával TotemPole kimentté alakítható át, a Fet meghajtásához.
Ha egy adott fénymennyiséget (3000 lumen) kétszer 0.6, 1.2, 1.5 vagy 1.8 méter hosszú, széles profilba helyezett LED csíkokkal is eloszthatok, nem lesz a helységben "gyengébb fény" érzet egy elnyújtott lámpatestnél, attól függetlenül, hogy a teljes helységben megvan a kívánt fénymennyiség? Rövidebb világítótestekkel a világítótestek alatt nem lesz érezhetően koncentráltabb a fény és gyengébb a megvilágítás a helység többi részén? Sokat változtat a fényelosztáson, ha víztiszta helyett 87%-os fényáteresztő képességű prizmás vagy 83%-os fényáteresztő képességű tejfehér búrát használok?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2021
Sziasztok!
Valami hasonlót tervezek csinálni, a kérdésem az lenne, hogy ki és mit változtatna rajta. És miért? LED CHIP lámpa link Alkatrész lista a videó leírásában. Úgy gondolom, hogy a hűtés alapból kicsi (lehet elkelne benne egy hőérzékelő is, hogy ne menjen állandóan), jól jönne benne egy volt/amper mérő, hogy lássam hol tart az akkumulátor, és a 200W led mellé a 150W step up converter elengendő? Nem lenne jobb egy 200 vagy 250W? Köszi & üdv.: P. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2021
YouTube-os videóhoz képest kellemesen igényes kivitelezés. Ha nincsenek a végletekig hajtva a LED-ek, tovább bírják. A hűtés jónak tűnik, a ventilátor kevéske hosszabb üzemhez igaz, hosszabb üzemhez pedig az akku sovány.
Kamu az egész! Felsorolom miért:
1.) Egy 100W-os COB LED-nek a tápigénye 32-34V /3,5A ... 2.) Egy 100W-os LED hűtése ... 3.) Az a DC/DC átalakító nem ad le a 200W-hoz elegendő teljesítményt. 4.) A videón csak pár másodperces működést mutatnak...ennyire (vagy még akár plusz néhány percre) elég lehet az akkuból az energia, meg a hűtőborda sem sül meg ezalatt. Persze nem kell maximumokra törekedni, de ezt meg is kellene említeni. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
Moderátor által szerkesztve
Ha 2.4m magas mennyezetről világítok meg egy kis területet (például munkaasztalt vagy autó motorterét), egy kis területre felszerelt 2*112cm hosszú LED sor, 4000-6400 lumennel elég fényt ad bármire? Meg tudnám oldani 2*56cm-en 9600 lumenig, nem túlzás az? Ez lenne a maximális fényerő, igény szerint csökkenthető lenne 1%-ig.
Négy lámpa lenne, amellyel egyenletes világítást szeretnék elérni, és csak akkor (évente néhányszor) amikor szükséges, felvenném a fényerőt, minthogy oda még tegyek külön reflektorokat. (A refletorok drágák, nagyon könnyű a saját testemmel kiárnyékolni, emiatt több is kellene, az állványos pedig szóba sem jöhet, azzal már meggyűlt a bajom.)
A LED-ek világítanának búra nélkül, de később legfeljebb egy teljesen átlátszó plexi lesz előtte. Abban kérnék segítséget, hogy nem túlzás-e 9600 lumenig felmenni (szükség esetén 12000 lumenig fel tudok menni) azzal az egy világítással, amely alatt nagyon jól szeretnék látni.
Szerinted erre tud bárki is válaszolni?
Én nem reflektorokról írtam, hanem pl. 10-15fokban világító LED-es lámpáról (4x5W már nagy fényt adhat), vagy bármiről. Azt sem éttem, miért írod, hogy a reflektor drága, ha inkább a teljes világításod túlméretezed, hogy aztán csak a max. teljesítmény kis részét használd ki. Lumenekről írsz, de vajon ez mond bármit is? Ez olyan, mint valaki azt írja, neki elég 2x2W zenei teljesítmény szobába, míg más 5x30W-ra esküszik. A kérdésedre csak te tudod a választ, és ezt tapasztalati úton tudod megszerezni. "Amely alatt nagyon jól szeretnék látni" - na ez aztán mindenkinek mást jelent!
A LED-ek élettartamát szeretném megnövelni, hogy a névleges teljesítmény 50-80%-át használom ki. Próbáltam már irányított lámpatesteket, nem váltak be. Inkább kisebb mértékben fókuszált, egyenletes, szórt fényt szeretnék. A LED-es lámpák fénymennyiségét bárhol is néztem eddig lumen-ben adják meg. Még a LED-es izzókét is. De igazad van, a lumen egy teljes fénymennyiséget ad meg, nem egy adott terület megvilágításának intenzitását, ezért nem jól tettem fel a kérdést. (Lux-ot szándékosan nem említettem, ahhoz nincs viszonyítási alapom.) Ha valaki használt már normál 120°-ban világító, nagyobb teljesítményű LED-es lámpákat, feltételeztem, hogy jó érzéssel tudja mekkora fénymennyiség kell, hogy egy munkaasztal kellően jól be legyen világítva.
Ha az élettartamot akarod növelni, akkor a minél jobb hűtés a legfontosabb. Tudnod kell, hogy a LED élettartamát nem az adja meg, hogy mennyi ideig világít, hanem az, hogy mennyi idő alatt csökken xx százalékra a kibocsátott fény. Mert a fény folyamatosan csökken, lévén nem közvetlenül a félvezető által kiengedett fényt hasznosítjuk, hanem a fény hatására a fényporból sugárzott fényt (a legtöbb esetben a dióda eredetileg kék fényű).
Érdemes tisztázni a lux, lumen és candela mértékegységek fogalmát. Az adott felületet érő megvilágítás erőssége, a fényforrás fényereje, a bevilágított térszög. Arról nem érdemes beszélgetni, hogy miért tehetik meg ezt így, mert fagyi járhat érte. Mindenesetre már az is szép, hogy lument, és nem wattot írnak rá egy termékre. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
A 3mm vastag, szélességben is túlméretezett alumínium profillal valószínűleg megfelelő lesz a hőelvezetés. Alátéttel szerelem fel, hogy felette járjon a levegő. Élettartam táblázatokban (Philips) közel duplázódik vagy meghatározatlan (több, mint 100 ezer óra) az élettartam, ha a hőmérséklet tartósan alacsony (25°C). Névleges üzemi hőmérsékleten (pl. 55°C) látható a táblázatokban, hogy mennyi üzemóránál milyen csökkenés várható (pl. L90B10). A hőmérséklet növekedésével jelentősen rövidül az élettartam. Már sok éve van dolgom teljesítmény LED-ekkel. Az teljesítmény csökkentésével lényegesen kevesebb hő termelődik. Ha már kiépítek egy igényes világítást, nem mindegy, hogy 5, 10 vagy 20 évig szolgál, esetleg tovább. (A gyártói garancia 5 év.)
Az eredeti kérdés egyszerűen fogalmazva: ha egy munkaasztal fölé 2.4m-es magasságba elhelyezek egy normál, 120°-os LED világítótestet, akkor lumen-ben megadva mekkora "teljesítmény" szükséges egy átlagos embernek egy jól megvilágított munkakörnyezethez. A túl nagy fényintenzitás is káros. Legalább nagyjából szeretném eltalálni a mértéket. Az érdekel, hogy a megvilágított asztalon a megadott paraméterekkel mekkora a fényintenzitás (amit lux-ban lehetne megadni), de mivel mindenhol lumen-t adnak meg a gyártók is, ezért fogalmam sincs a lux értékekről. (Ha írnék egy számot lux-ban, gyanítom akkor sem lennénk előrébb.)
Megválaszolom a saját kérdésem, esetleg másnak is hasznára lehet. Találtam egy német fórumbejegyzést, amelyben egy közel az én helységemmel azonos méretű műhely (5.05 x 4.20m, 2.4m magasság) LED-es megvilágításának megvalósítását írja le. Azzal kezdi, hogy a célja a teljes helység homogén megvilágítása volt (csak úgy, mint az enyém). 8db 5160 lumenes világítótestet használ (összesen 41280 lumen). Azt írja bőséges a világítás, de neki finomabb munkához nem túl világos (varifokális szemüveggel). Javasolja a munkaterületek fölé legalább két sor megvilágítás elhelyezését, hogy saját maga ne árnyékolja ki a világítást. (Ugyanezt én is leírtam az eredeti kérdésemben.)
Úgy tűnik nem túlzás kétszer 6000 lumenes (feltételezhetően szórt fényt adó) világítótest sem egy munkafelület fölé. Egy kicsit szubjektív és nagyban függ a világítótest kialakításától, búrájától, de kiindulási alapnak nekem megfelelő. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
154 oldalas segédlet.
Konkrét adatokat keresni felesleges macera. A szükséges megvilágítás erősen szubjektív, életkortól is függ. Ha van fényerőszabályzás, akkor korrigálni tudod a LED, és szemed öregedését. Ezenkívül valószínűleg minden benne van a linkelt dokumentumban. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
Idézet: „hanem a fény hatására a fényporból sugárzott fényt (a legtöbb esetben a dióda eredetileg kék fényű)” Üdv! Nem kevered az F csővel? A LED-ek olyan szerves fémalapúak, ami egy adott hullámhosszú fényt bocsájtanak ki. Am kék és a fehér volt a nehezebb dió, azért kerültek a piacra sokkal későbben.
Köszönöm a segédletet. A kérdésemmel a célom a teljesítmény nagyjábóli meghatározása volt. Az utólagos beállíthatóság és szabályozhatóság bizonyos (nem túl tág) határok között működik. A fent linkelt fórumbejegyzés megfelelő támpontot adott. A pontos fénymennyiséget a lámpatestek felszerelését követően szeretném beállítani tapasztalati úton.
Ha segít: 1db 36W-os fénycső kb. 3300 lumenes, vagyis 1 db 3 csöves armatúra, ami elterjedt, kb. 10.000 lumenes.
A hozzászólás műhelyképén van kb. 60.000 lumen. Tudom öregszik, meg a búra is levesz, de... Idézet: „A LED-ek olyan szerves fémalapúak, ami egy adott hullámhosszú fényt bocsájtanak ki. Am kék és a fehér volt a nehezebb dió, azért kerültek a piacra sokkal későbben.” Hinnye. ![]() A kék igaz, azért is dicsőültek meg néhányan: Idézet: „2014-ben a kékfény-kibocsátó dióda (kék LED) felfedezéséért három japán kutató, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Sudzsi kapta az idei fizikai Nobel-díjat - jelentették be kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban.”
Nagyon is segít. Még 20 ezer lumen szórt fény sem túlzás egy asztal fölé. Pedig a komplett helységre számoltam maxiumum 30 ezer lumennel.
Kedves fórumtársak!
Ez a legélénkebb led-es topic, ezért ide írok. ![]() Kérdésem egész rövid. EZT szeretném utánépíteni: Lepiled Egy ilyen meghajtó áramkörrel terveztem meghajtani.:leddriver 5v ról üzemelne step up áramgenerátorral. A lámpában 4 különböző hulláhosszú led van (összesen 8). ?Sorba köthetem-e a különböző nyitófeszültségű ledeket a meghajtó áramkörre? 1w-os ledekről van szó, kb 320mA-en kellene járatni őket. Köszönöm a válaszokat!
Sorba, de ahhoz az 5 V kevés. A nyitófeszültségük összeadva, plus a meghajtó feszültségesése.
Azért hiszed, hogy a legélénkebb ez a topik, mert ebbe írtak utoljára. Akármelyik topikba írsz, az felkerül a baloldali oszlop tetejére.
A 320mA áram csak nagyon gondosan kivitelezett hűtés esetén elfogadható, érdemesebb 280-300 mA árammal hajtani a LEDeket. A fényerőkülönbséget nehezen fogod észrevenni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |