Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TAS5630 vélemények
Igen próbáld meg resetelni.A segédtápra a 12V gondoltam,na azért itt többet felvehet mert a fetmeghajtás erről megy.Mérd meg nem esik a fesz mikor hajtod?
Más volt a probléma, "elfelejtettem" beforrasztani a clip led source lábát, ezért világított ha kell ha nem. Most a visszajelzések hibátlanul mennek, bekötöttem a reset kapcsolót is. Viszont a probléma nem szűnt meg továbbra sem, mikor megépítettem az erősítőt akkor sokkal erőteljesebb hangja volt, most pedig minden mély résznél a zenében megcsuklik a hangja. Fogalmam nincs mi a jelenség okozója, gondoltam arra is, hogy 15uH-s induktivitásaim miatt vannak, mert nem épp ide valót használok, de akkor az elején miért szólt megfelelően? Minden esetre kíváncsiságképp építeni fogok még egyet és megnézem mi a különbség.
Esetleg egyéb ötleted van? A tápfeszültség mindkét ága stabil, mértem terhelés közben is. Az alábbi induktivitásokat használom, eléggé melegednek, de más bajt nem tapasztaltam: http://www.tme.eu/hu/details/dtmss-16_0.01_15-v/toroid-tht-induktiv...yster/
Sziasztok!
Megépítettem a végfokot az 5630-as IC-vel, első indításra szólt is rendkívül zajosan egy próba tekercsel, ami kb 22mH lehetett. Tekertem hozzá egy 7uH-s induktivitást PC tápból kitermelt vasmagra, de csak zúg a kimenet és rendkívül melegszik a tekercs. Mi lehet a gond? Vagy sikerült ellőnöm az IC-t?
Ha EI trafóra tekerted akkor lehet 20-30uH a tekercs,15-20A méretezve.Rakd vissza a másikat és kiderül.Egyébként ha nagyon melegszik,akkor valamit elszámoltál.Indikátor ledek benn vannak?Mit jeleznek?
Rendes toroid magra tekertem fel, mind a két tekercs toroid magon volt. Egyébként elég egy vastag huzalból megtekerni, vagy vegyem szét több vékonyabb szálra? Azt a részt most kötöm be, lehet segítene.
Hú,valamit keverünk.Először is,négy tekercs kell bele,és mi az a rendes thoroid mag?A Pc tápból a sárga fehér?Hát az nem jó.T 106-2 barna mag kell bele,persze meg is kérik az árát.A Pc tápokból az EI33 mag is jó,arra írtam hogy 20-30uH megfelelő.Az indikátór mit jelez?Elég egy szálból is tekerni,min 1mm2 legyen.
Sziasztok.
Kicsit elvesztem a sok panel között.... Én olyan verziót keresesek, ahol mindegyik led, és vezérlés rajta van (ki van a panelen alakítva), és a bemenet szimmetrikus, a kimenet meg hidban van. Nem tudom, létezik e olyan, ahol előerősítő is szimmetrikusként van kialakítva. Aki megmondja melyik ez, azt megköszönném.
Esetleg olyan, ami hidalt, de opa nélkül, és szimetrikusan? Mert a gyári referencia design szerint ilyen a bemenet, csak sztereoban.
Sziasztok!
A képen látható modulon vajon mennyire bonyolult megoldani azt, hogy hozzáférhessek a végfokok bemeneteihez? Gondolom nincs menne semmi sávszűrő, meg amúgy is saját hangváltóval szeretném a rendszerhez igazítani. Egy hasonlóan eBay-es 48V 10A táp jó lesz hozzá? Házi buli üvöltő lesz, szóval nincs nagy igény, de azért elviselhető legyen.
Üdv! Egy 2.1 es kialakítású kínai panelem van és olyan hiba jelentkezett olyan 2 év használat után, hogy a szub kimeneten a hangszóró "befele pumpál" és nagyobb hangerőn ügye ez már károsan jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy a chip ezen kimenete hídban van és az egyik fele elszállt, azaz kuka ?
A másik kérdésem, az LM2575 ös ic vel kapcsolatban lenne. LM2575S-15 található ezen a panelen és ez ha jól látom csak 40 V-ig jó és a HV verzió ami jó 40 fölött. Én 50 Voltos táppal hajtottam. Hogyan működhetett így ? Okozhatta ez a fenti problémát ? Hol lehet ilyen ic-t venni, nem ipari kiszerelésben ? Lehet ezen a panelen valamit javítani,finomítani ? Ehhez hasonló panel
Üdvözletem! Nekem van egy ugyan ilyen panelom. Viszont nekem olyan problémám van vele már az első indításkor hogy a szub kimenete egy bizonyos hangerőn elkezd ilyen kopogó, csörömpölő hangot adni a hangszórón! Több hangszóróval is ki lett próbálva, mindegyiknél ugyan az a jelenség. Most ez a jelenség mitől lehet? ki jut a hangszóróra a négyszögjel esetleg?
Sziasztok! Ez a TAS5630 chip egyszerűen zseniális. 4 panelt építettem vele, évek óta teszik a dolgukat. Hatalmas erő, tiszta hangzás, egy pici chip-ben. Páratlan.
Építenék vele egy bluetooth hangfalat. Az akku 36-40V-ot tud. A TAS5630 chipnek szükséges 12VDC illetve a bemenet szimmetrizáló 2db tl072-nek +/- feszültségre van szüksége (jelenleg +/-12V-ot kapnak). Szerintetek a 40V-ból tudok előállítani 12 és +/-12V-ot? Hogy lenne érdemes? Köszönöm!
Szia! A TAS5630 elé olyan DC-DC konvertert válassz ami elbír a terhelés csúcsáramával! Ezt a hangszórók száma és impedanciája határozza meg.
A műveleti erősítős kapcsoláshoz ne építs külön tápot, szívesen átrajzolom neked egytáposra.
Pardon, azt gondoltam a teljesítmény-táp is 12 V-os lenne, de az kevés ennek az IC-nek.
Ettől függetlenül a bemeneti fokozat átalakítható egytáposra és annak elég a +12 V, mivel 10 Vpp-nél nagyobb jelet nem is tud feldolgozni a TAS bemenete.
Köszi, valóban ez jó ötlet, hogy a 12V meg tudja hajtani az IC-ben lévő "kapukat" (segéd-táp), illetve nem kell +/- táp, mert egytáposítható a bemeneti fokozat. Megkerestem a jelenlegi kapcsolást, hogyan tudnám egytáposra módosítani?
(A rajzon SSV+ és SSV- a +/-12V. 1db IC BTL mód stereo meghajtásához elég ez a fokozat.) És akkor elég lenne egy olyan DC-DC konverter, ami 12V-ot ad, és bemeneten elbír akár 45V-ot is. Olyat választanék,amely bír legalább 2A terhelhetőséget, hogy kényelmesen elbírja a terhelést. Köszönöm!
A műveleti erősítő 4-es lába testre kerül. A féltápot 18k/18k állítja elő 10 µF hidegítéssel. A kimenet csatoló kondit kap. A bementi csatoló polaritása megfordul.
A +12 V-hoz LM317-et ajánlok.
Köszönöm szépen, ha lesz idő módosítom a terveket ez alapján. Az LM317 nem biztos, hogy elbír maximum akár 41V-ot. Illetve rengeteg hő keletkezne. Kapcsolúüzemű mini DC-DC konvertert nem ajánlasz?
Az LM317 40 V-os feszültségtűrése a bemenet és az Adjust lábra vonatkozik. A négy műveleti erősítő együttes áramfelvétele 10-15 mA.
A TAS +12 V 75 mA-t is erre szeretnéd kötni?
Igen, minden amit 12V-ról kell táplálni, tehát a TAS5630 és a műveleti erősítők is erről mennének. Illetve ventillátor valamint még LED szalag is lesz a design miatt, de azt biztos hogy külön tápot kapna.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2021
Ekkora terhelésnél már valóban takarékosabb a kapcsolóüzemű feszültségátalakító.
A műveleti erősítők elé 10 Ω 100 µF tápszűrést ajánlok.
A 10 Ω- nak mi a jelentőssége? Azt sorba kell kötni a pozitív ágon?
Igen, soros ellenállás a tápágban, az RC szűrő része. Úgy a kapcsolóüzemű táp, mint végerősítő áramkörei miatt célszerű a használata.
Értem. És a 100 µF esetén mekkora árammal számoltál, valamint a 10 Ω lehet huzalellenállás is?
Köszi!
A 100 µF áramát nem számoltam mert elhanyagolhatóan kevésnek gondolom, nincs szükség LOW-ESR kivitelre.
A 10 Ω-os ellenállás disszipációja 4 mW, tehát tizedwattostól felfelé bármit használhatsz. Ha a huzalellenállásod nagyteljesítményű, tartogasd annak megfelelő célra. Ha értékben nincs 10 Ω-osod, akkor használj nagyobbat 47 Ω-ig.
Szia Laci!
Annak idején évekkel ezelőtt a TAS5630 tervedet rajzoltam át Eagle-ben BTL konfigurációban - itt látható a terv Azóta is tökéletesen teszi a dolgát a 4 modul. Most egy Bluetooth hangfalat építenék szintén ezzel az erősítővel, de 2.1 konfigurációban lenne jó BTL + 2 X SE. Véleményed szerint hogyan kellene módosítani a tervet, hogy erre alkalmas legyen, gondolok itt a bemeneti részre is. Gondolom az "egyik fele" a BTL változatlan lenne. Köszi szépen! A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2021
Az adatlap 20. oldalán találod a kapcsolást erre az esetre.
A MODE pinekkel kell játszani (adatlap 3. oldala): M3=0, M2=1, M1=1. 0 esetben földre kötöd, 1 esetben VREG-re. A bemeneti rész nem sokat módosul. A kimeneten be kell raknod a leválasztó kondenzátorokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |