Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem ez adókén is dolgozik. Ha szikrázott a forgókondi, akkor az ott rezeg rendesen. Lehet hogy zavarsz is vele valakit/valamit...
Vigyázni kel a hangolásnál. Bekapcsoltam egy FM rádiót úgy próbáltam ha szépen szol a csöves vevő nem zavarja a másik rádióm amikor búg torzít vagy rendellenes jelentkezik akkor igen. 180V-nál szikrázott 110V nem. Azt tudni kell ez egy szuperregeneratív vevő nehéz a kezelése.
Persze, ismerem a regeneratív vevő működését, RH-ra építettem csővel is meg tranzisztorral is.
A tiédben nem látom a visszacsatolás szabályozásának lehetőségét, amivel gerjedési határ körül lehetne állítani. Pont emiatt gerjedhet be bizonyos tápfsz fölött. Mondjuk FM vételre nem igazán ideális.
Elég fura megoldás, de ha működik, akkor oké.
![]()
Ha a forgókondik közös ágát nem közvetlenül földeled le, hanem egy 10nF-en keresztül, akkor nem fog szikrázni a kondi sem.... )
De akkor is működni fog az oszcillátor? Különben ennél a rajznál kisebb feszültség érkezik az anódra mint a másik PCF82 es rajzomnál és kezelhetőbb a kapcsolás a PCF82 viszont érzékenyebb volt de lehet ezzel a kapcsolással és PCF82 még jobb eredményt érnék el de először kell egy doboz vagy test mert ez így idegesítő hogy minden csak tákolva van. A célom az volt megtudni megy e ECH81 el az URH FM és mint kiderült megy 2 kapcsolással is ez a jobb, kezelhetőbb. Nem gondoltam hogy megy mivel nálam elég rossz az FM vétel KH meg kevés rádióadó dolgozik + sok a zaj :-/. A kapcsolást próbáltam tranzisztorral megcsinálni az oszcillátor megy de vétel nincs kevés az erősítése a tranzisztornak.
Hát miért ne menne?!
![]()
3 tranzisztoros RH rádióm Bővebben: Link
Sziasztok!
Amikor elkezdtem ezen a topicban írni, több évvel ezelőtt, írtátok nekem, hogy az jfetek helyére be lehet tenni a mosfeteket. Gondolom nem változtatás nélkül, mert más bias-olást igényel. Láttam a youtubeon, egy videóst, aki 2n7000 -et használ sok mindenre. A rádióamatőr topicban kiraktam egy videót ettől az embertől, amin egy 2n7000-et használó miniwhip volt. Tudom, hogy a nagy source-gate kapacitása miatt nem feltétlenül jó rádiós dolgokhoz. Adókapcsolásokban elég sok helyen láttam, vevőkben kevésbe. Mi a véleményetek, érdemes e vele foglalkoznom?
Érdemes foglalkozni vele, bár inkább kapcsolónak van tervezve. Ha kis impedanciák, között kell dolgozni, akkor a kapacitások kevésbé számítanak, ill ki lehet hangolni azokat. Ezért láthattál adófokozatokban.
A vevő bemeneten más paraméterek a fontosak, pl. a zaj, az intermoduláció stb. Ebből a szempontból az adatlap nem túl bőbeszédű.
Kedves Rádiósok!
Nem tudom ide illik-e de azt hiszem Nektek lehet ilyenetek. 1-1,5cm átmérőjű és ~15centi hosszú vasmag rudat keresek. Ha van valakinek felesleges darab megvenném. Köszönöm!
Ferrit rúd? Kb. 10 - 12 mm∅ 100 - 110 mm hosszú. Ilyesmire gondoltál? Mire használnád?
Igen, jó lehet. Awi hegesztőben szeretném HF gyújtást átvinni a munkakábelekre. A gyújtás már meg van csak a trafót kéne megcsinálnom.
Azért keresek 15 centi körülit, mert tervem szerint 3mm-es tekercselőhuzallal tekerném nem téglalap keresztmszetűvel, mint szokták.
Meg kell próbálni, sajnos a ferrit rudakról igen kevés információ áll rendelkezésre.
A téglalap keresztmetszetűt gondolom a skin hatás miatt használják, ugyanis a téglalap keresztmetszetűnek nagyobb a kerülete, így nagyobb keresztmetszeten tud folyni az áram.
Igen, ez itt 3x10mm-es keresztmetszetű. A 3mm átmérőjű drót csak 7mm2, még duplán is kevés, bár nekem elsősorban kisebb ~50A áramra kell. Van esetleg ilyen vasmagod ealdó?
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2021
Nekem nincs, apróban szokott lenni.
A drótnál meg vigyázz. Nem a tejes keresztmetszetet kell számolni, hanem a frekvencia függő behatolási mélység (skin hatás) figyelembe vételével. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2021
Legutóbb olcsó mosfetek rf felhasználásával foglalkoztam.
Egyetlen mosfet -emnek ez nem tetszett. ![]() De diódaként még most is használható ![]() Másik terv ami egy ideje foglalkoztat egy egyszerű UHF vevő. https://www.homemade-circuits.com/listen-to-uhf-and-shf-ghz-bands-w...rcuit/ Ez csak egy diódát használ, majd hangerősítést, de én franklin regen(nem supereg)é fejleszteném. Van nekem ez a kapcsolás, amit régóta használok Hosszúhullámtól a rövidhullámig eredményesen. https://cdn.hackaday.io/images/4583921483799999505.jpg A tekercs és a kondenzátor által létrehozott rezgőkört egy hangolható nagyfrekvenciás rezgőkörre cserélném. Lehetne e a rezgőkört esetleg valami ilyesmi? http://sm0vpo.altervista.org/use/cavity.htm
Akkor már ez picit jobb.
A dióda kissé megvan nyitva a görbültségéből a meredekebbé váló szakasza felé . nonemissive airband receiver
Ezzel az UHF detektoros rádióval mit szeretnél hallgatni?
Párszor 1 - 10 centiméterről esetleg hallhatod vele a 433 távírányító zörgését, mikrosűtő működését kicsit távolabbról is , merre szivárog jobban az ajtaja. (erre általában egy érzékenyebb deprez műszerre párhuzamosan kötött schottky diódát használtak. A dióda 2 kivezetésére 2.5 GHz körül méretezett lepke antennára hasonlító 3szög alakú réz/bádog lemezt forrasztottak.)
Én nem használnék diódát, hanem egy regeneratív vevőt építenék
a noisy regen mintájára. Van hozzá két 5Ghz-s tranzisztorom is. A rezgőkört cserélném le egy megfelelőre. Ez lehetne loop vagy valamilyen hangolható dobozrezonátor. A hangolás fontos, mert regeneratív vevő nagyon szelektív is lehet. ![]() ez jó, emlékeztet régebbi kisérleteimre! Ott 2 db 30 cm es drót dipól között volt egy tekercs, kicsit nagyobb mint az fm rádiókban használatos,(fojtó volt nem rezgőkör) Erre a fojtóra kötöttem dióda nélkül az lm386-ot. Mobilt vagy 7-8 m-ről érzékelte, járó mikrohullámút falon át is, wifi routert is. A mobil tornyot jó messziről, falon belül is.
Ez első hivatkozás (UHF & SFH hallgatás) antennaméreteit lehetne mm-ben? Elég érdekes. Ha jól látom, mindnél hüvelyk (") jelzés van.
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2021
https://www.metric-conversions.org/hu/hossz/huvelyk-to-centimeter-t...at.htm
Én annyit tudok, egy hüvely, ami az inch 2.5 cm
Angol Hüvelyk=25.4 mm, de a lényeg nem ez volt. Átszámítás nélkül is "érdekes" a méretmegadás.
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2021
Elmondanám, hogy a kezdetekben, mikor még nem nagyon voltak jó nagyfrekvenciás eszközök, a mikrohullámú átviteli láncok (3, és 7 GHz) vevő bemenetén egy keverő diódák voltak. A diódák előtt a csőtápvonalban volt kialakítva a bemeneti szűrő. A keveréshez szükséges nagyfrekvenciát varaktorral, frekvencia sokszorozással állították elő.
Úgy is csúfoltuk a mikrósokat, hogy mit akarnak a detektoros vevőikkel, pedig azok DC vevők.
Most hogy nézem, van olyan hossz ami 1" de a 0.7" nagyobb nál
![]() Idézet: „Úgy is csúfoltuk a mikrósokat, hogy mit akarnak a detektoros vevőikkel, pedig azok DC vevők.” ![]() Az enyém sima regeneratív lenne. Ha működne.
Találtam egy ilyet:
https://pilath.wordpress.com/heinrich-hertz-ujratoltve/ Engem belőle leginkább a loop érkedel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |