Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem ez adókén is dolgozik. Ha szikrázott a forgókondi, akkor az ott rezeg rendesen. Lehet hogy zavarsz is vele valakit/valamit...
Vigyázni kel a hangolásnál. Bekapcsoltam egy FM rádiót úgy próbáltam ha szépen szol a csöves vevő nem zavarja a másik rádióm amikor búg torzít vagy rendellenes jelentkezik akkor igen. 180V-nál szikrázott 110V nem. Azt tudni kell ez egy szuperregeneratív vevő nehéz a kezelése.
Persze, ismerem a regeneratív vevő működését, RH-ra építettem csővel is meg tranzisztorral is.
A tiédben nem látom a visszacsatolás szabályozásának lehetőségét, amivel gerjedési határ körül lehetne állítani. Pont emiatt gerjedhet be bizonyos tápfsz fölött. Mondjuk FM vételre nem igazán ideális.
Elég fura megoldás, de ha működik, akkor oké.
Ha a forgókondik közös ágát nem közvetlenül földeled le, hanem egy 10nF-en keresztül, akkor nem fog szikrázni a kondi sem.... )
De akkor is működni fog az oszcillátor? Különben ennél a rajznál kisebb feszültség érkezik az anódra mint a másik PCF82 es rajzomnál és kezelhetőbb a kapcsolás a PCF82 viszont érzékenyebb volt de lehet ezzel a kapcsolással és PCF82 még jobb eredményt érnék el de először kell egy doboz vagy test mert ez így idegesítő hogy minden csak tákolva van. A célom az volt megtudni megy e ECH81 el az URH FM és mint kiderült megy 2 kapcsolással is ez a jobb, kezelhetőbb. Nem gondoltam hogy megy mivel nálam elég rossz az FM vétel KH meg kevés rádióadó dolgozik + sok a zaj :-/. A kapcsolást próbáltam tranzisztorral megcsinálni az oszcillátor megy de vétel nincs kevés az erősítése a tranzisztornak.
Hát miért ne menne?! Semmi nem változik tőle, csak DC terhelést már nem kapnak a forgókondik, mivel azt a relatíve nagyfeszű 10nF(vagy nagyobb) veszi át....
3 tranzisztoros RH rádióm Bővebben: Link
Sziasztok!
Amikor elkezdtem ezen a topicban írni, több évvel ezelőtt, írtátok nekem, hogy az jfetek helyére be lehet tenni a mosfeteket. Gondolom nem változtatás nélkül, mert más bias-olást igényel. Láttam a youtubeon, egy videóst, aki 2n7000 -et használ sok mindenre. A rádióamatőr topicban kiraktam egy videót ettől az embertől, amin egy 2n7000-et használó miniwhip volt. Tudom, hogy a nagy source-gate kapacitása miatt nem feltétlenül jó rádiós dolgokhoz. Adókapcsolásokban elég sok helyen láttam, vevőkben kevésbe. Mi a véleményetek, érdemes e vele foglalkoznom?
Érdemes foglalkozni vele, bár inkább kapcsolónak van tervezve. Ha kis impedanciák, között kell dolgozni, akkor a kapacitások kevésbé számítanak, ill ki lehet hangolni azokat. Ezért láthattál adófokozatokban.
A vevő bemeneten más paraméterek a fontosak, pl. a zaj, az intermoduláció stb. Ebből a szempontból az adatlap nem túl bőbeszédű.
Kedves Rádiósok!
Nem tudom ide illik-e de azt hiszem Nektek lehet ilyenetek. 1-1,5cm átmérőjű és ~15centi hosszú vasmag rudat keresek. Ha van valakinek felesleges darab megvenném. Köszönöm!
Ferrit rúd? Kb. 10 - 12 mm∅ 100 - 110 mm hosszú. Ilyesmire gondoltál? Mire használnád?
Igen, jó lehet. Awi hegesztőben szeretném HF gyújtást átvinni a munkakábelekre. A gyújtás már meg van csak a trafót kéne megcsinálnom.
Azért keresek 15 centi körülit, mert tervem szerint 3mm-es tekercselőhuzallal tekerném nem téglalap keresztmszetűvel, mint szokták.
Meg kell próbálni, sajnos a ferrit rudakról igen kevés információ áll rendelkezésre.
A téglalap keresztmetszetűt gondolom a skin hatás miatt használják, ugyanis a téglalap keresztmetszetűnek nagyobb a kerülete, így nagyobb keresztmetszeten tud folyni az áram.
Igen, ez itt 3x10mm-es keresztmetszetű. A 3mm átmérőjű drót csak 7mm2, még duplán is kevés, bár nekem elsősorban kisebb ~50A áramra kell. Van esetleg ilyen vasmagod ealdó?
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2021
Nekem nincs, apróban szokott lenni.
A drótnál meg vigyázz. Nem a tejes keresztmetszetet kell számolni, hanem a frekvencia függő behatolási mélység (skin hatás) figyelembe vételével. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2021
Legutóbb olcsó mosfetek rf felhasználásával foglalkoztam.
Egyetlen mosfet -emnek ez nem tetszett. De diódaként még most is használható Másik terv ami egy ideje foglalkoztat egy egyszerű UHF vevő. https://www.homemade-circuits.com/listen-to-uhf-and-shf-ghz-bands-w...rcuit/ Ez csak egy diódát használ, majd hangerősítést, de én franklin regen(nem supereg)é fejleszteném. Van nekem ez a kapcsolás, amit régóta használok Hosszúhullámtól a rövidhullámig eredményesen. https://cdn.hackaday.io/images/4583921483799999505.jpg A tekercs és a kondenzátor által létrehozott rezgőkört egy hangolható nagyfrekvenciás rezgőkörre cserélném. Lehetne e a rezgőkört esetleg valami ilyesmi? http://sm0vpo.altervista.org/use/cavity.htm
Akkor már ez picit jobb.
A dióda kissé megvan nyitva a görbültségéből a meredekebbé váló szakasza felé . nonemissive airband receiver
Ezzel az UHF detektoros rádióval mit szeretnél hallgatni?
Párszor 1 - 10 centiméterről esetleg hallhatod vele a 433 távírányító zörgését, mikrosűtő működését kicsit távolabbról is , merre szivárog jobban az ajtaja. (erre általában egy érzékenyebb deprez műszerre párhuzamosan kötött schottky diódát használtak. A dióda 2 kivezetésére 2.5 GHz körül méretezett lepke antennára hasonlító 3szög alakú réz/bádog lemezt forrasztottak.)
Én nem használnék diódát, hanem egy regeneratív vevőt építenék
a noisy regen mintájára. Van hozzá két 5Ghz-s tranzisztorom is. A rezgőkört cserélném le egy megfelelőre. Ez lehetne loop vagy valamilyen hangolható dobozrezonátor. A hangolás fontos, mert regeneratív vevő nagyon szelektív is lehet. ez jó, emlékeztet régebbi kisérleteimre! Ott 2 db 30 cm es drót dipól között volt egy tekercs, kicsit nagyobb mint az fm rádiókban használatos,(fojtó volt nem rezgőkör) Erre a fojtóra kötöttem dióda nélkül az lm386-ot. Mobilt vagy 7-8 m-ről érzékelte, járó mikrohullámút falon át is, wifi routert is. A mobil tornyot jó messziről, falon belül is.
Ez első hivatkozás (UHF & SFH hallgatás) antennaméreteit lehetne mm-ben? Elég érdekes. Ha jól látom, mindnél hüvelyk (") jelzés van.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2021
https://www.metric-conversions.org/hu/hossz/huvelyk-to-centimeter-t...at.htm
Én annyit tudok, egy hüvely, ami az inch 2.5 cm
Angol Hüvelyk=25.4 mm, de a lényeg nem ez volt. Átszámítás nélkül is "érdekes" a méretmegadás.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2021
Elmondanám, hogy a kezdetekben, mikor még nem nagyon voltak jó nagyfrekvenciás eszközök, a mikrohullámú átviteli láncok (3, és 7 GHz) vevő bemenetén egy keverő diódák voltak. A diódák előtt a csőtápvonalban volt kialakítva a bemeneti szűrő. A keveréshez szükséges nagyfrekvenciát varaktorral, frekvencia sokszorozással állították elő.
Úgy is csúfoltuk a mikrósokat, hogy mit akarnak a detektoros vevőikkel, pedig azok DC vevők.
Most hogy nézem, van olyan hossz ami 1" de a 0.7" nagyobb nála
Idézet: „Úgy is csúfoltuk a mikrósokat, hogy mit akarnak a detektoros vevőikkel, pedig azok DC vevők.” Az enyém sima regeneratív lenne. Ha működne.
Találtam egy ilyet:
https://pilath.wordpress.com/heinrich-hertz-ujratoltve/ Engem belőle leginkább a loop érkedel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |