Fórum témák
» Több friss téma |
Fég V4 télire ki lett kapcsolva, szerelő látta: szétfagyott a kazánrész;
alkatrészeket néztem neten, drágák. Találtam neten egy Hévíz-szuper V4-es típusút, ez beépíthető a V4 helyére? (telj., méret megegyezik?)
Beépíthető, csak meg kell hosszabítani a csatlakozóit.
Most tévedtem erre a lapra, és döbbenten látom azt, amit elsőre fel sem fogtam, meg se értettem!
Voodoo, iszonyatos a hozzánemértésed, a tudatlanságod és a bátorságod! Az ilyenek kerülnek be a fosmédia rettegéskeltő híradóiba!
Én sem értettem.
Okosat mondani sem tudtam, azon kívül, hogy NE! Azt hittem hogy nem jól értem, de sajnos igen
Sziasztok! az Apa Apus által precízen leírt motor morgolódás legvalószínűbb oka a FÉG K18 kazán C21 típusú vezérlőegységében található beavatkozó szerv részleges hibája. Kiviteli változattól függően ez a beavatkozó szerv gyárilag lehet TESLA gyártmányú KT206/600 tirisztor, vagy a későbbi gyártású műanyag házas vezérlőkben alkalmazott KT207/600 típusú triac. Ezek a félvezetők meg tudnak úgy hibásodni, hogy alapjában véve működőképesek maradnak, de lecsökken a maximális záróirányú feszültség tűrésük és némi melegedés kíséretében gyújtójel nélkül is elkezdenek átvezetni. Érdemes a hibás eszközt cserélni, mert a morgolódás a szivattyú motort is rongálja. Fontos, hogy legyen az eszközzel párhuzamosan egy kb. 390 V-os VDR a motor okozta feszültség tüskék miatt és egy 100 nF/630V - 100 Ohm/1W-os soros komplexum - szintén párhuzamosan kötve - a feszültség emelkedési meredekség védelem miatt. Kisméretű hűtőlapka fölcsavarozása is erősen javasolt, ha eddig nem volt az eszközön. Nekem már volt ilyen hibám, ami a cserével megszűnt. Üdv. )
Igen nekem is a tirisztor vált "átvezetővé", de műszerrel mérve jó volt...
Tirisztorcsere segített (meg a szétégett helyett egy új panel), valamint az ellenállás helyett a dobozon kívülre tettem egz 60W-os izzót. Így már nem volt melegedés/szétégés/szivattyú állandóan működés...
Sziasztok!
Lenne egy fontos kérdésem és meg köszönném, ha valaki tudna nekem segíteni. Keresek Fég k18-hoz lap termisztort 16-os csőre. pontosan a nevét nem tudom, és nem találok sehol se.
Szia!
Hát, ilyet már sajnos sehol nem fogsz találni. A Honeywell-nek van valami hasonló értékű, de már azt sem láttam nagyon régen. Ha csak levált szorítsd valahogy vissza a lapra. (kábelkötegelő, stb.) Ha eltört, vagy leszakadt a vezeték akkor sajna nincs ötletem. Neked olyan NTC-kell, aminek az ellenállása 20 fokon: 74k-80k, míg 80 fokon 5,4k-7,5k. Nekem ilyet nem sikerült találnom...
Sziasztok,
Nekem is Fég 18-as kazánnal lenne problémám. Olyan, mintha a szivattyú folyamatosan menne. Grundfos szivattyúról lenne szó, de nem fordulatszámszabályzós. Lehet vezérlőpanel hiba? Mit lehet vele kezdeni? Előre is köszi!
Sziasztok!
Hirdetés törölve! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
Sziasztok! Látom, nem túl aktív a topic mostanában, de azért reménykedem, hátha néhányan olvassátok. Kellene nekem Bp-en egy FÉG K18-as szerelésben jártas szerelő! Különösen, aki váltószelepet tud javítani. A probléma: eddig évente/két évente cserélni v. javítani kellett a váltószelepet. Most is ilyen probléma lépett fel (fűtés tökéletes, nincs melegvíz). Csakhogy a régi szerelő már nem elérhető. Két gázszerelő próbálta javítani (nem FÉG-es), de csak egyre rosszabb lett. Az első után lett melegvíz, de nem volt fűtés (belobbant, próbálkozott, de leállt és hidegek maradtak a radiátorok, kivéve, ha folyt a melegvíz, mert akkor melegedtek). Szivattyúcsere után a helyzet uaz. A második szerelő szétszedte, mindent kitisztított (váltószelepet is), összerakta, és most már be sem lobban.... Se melegvíz, se fűtés. Van itt Fég-es szerelő, aki ismeri ezt a készüléket?
Sziasztok!
K18 vezérlő kapcsrajzot tudna valaki linkelni...... Előre is köszi!
Sziasztok. Van egy nagyon öreg ZV4 átfolyós vízmelegítőnk. Minden rendben van, de a fő égő lángja túl nagy. Egy kissé visszavenném. Hol lehet ezt megtenni? Van C21-sünk is, ott egy gyűrű elforgatásával lehet. Ennek is van ilyenje?
Itt csakis "FÉG K18-as kazán"-ról szól a fórum...olvastad?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
Közben megnéztem a tartalék vízmelegítőt. Középen a nagy dugó alatti műanyag menetes dugót kell befelé csavarni egy kicsit?
Igen, köszönöm, d nem találtam zv4-es topikot. Egy kérdés ttalán belefér, ha nem, akkor elnézést.
Igazándiból a ZV4-ben semmi elektomosság nincsen a lángőr termo elemét és a gázarmatúra tekercsét leszámitva. Azaz az egész kérdés nem erre a fórumra való, de ez még mindig nem annyira problémás hely...
Ezt olvastad? Előlapon lévő tekerentyűvel és tolattyúval kell beállitani. El leszel vele egy darabig. Idézet: „Középen a nagy dugó alatti műanyag menetes dugót kell befelé csavarni egy kicsit?” Szerintem azt meg hagyd békén...
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. K18 kazán váltószelep oldalán van egy pici kis lyuk..a kazántest cseréje után ott kezdett szivárogni a víz. Mi lehet az ok?, illetve milyen megoldást javasoltok?
Javaslat...bizonyára a tömbszelence átereszt.
A kis műanyag lapka repedhetett el? A régi váltószelepen kicseréltem fém korongra..
Tömbszelencét írtam! Tudod mi az?
itt szivárog a víz..(melléklet)
Szia! A belső váltószelep "O" gyűrűje lehet a vízkőtől deformálódva és azért szivárog ott a víz a biztosító villa furatánál. Kapni lehet hozzá ITT felújító készletet de ha szét szeded látni fogod, hogy melyik tömítő gyűrűre van szükséged (de inkább csere az egész).
Köszi! Cserélném én az egész váltószelepet, de nem nagyon látok sehol újat. Felújítókészlet az van több helyen is. A k18 váltószelep kompatibilis lehet valami másik típuséval?
A ház az nem megy tönkre, azt csak vízkőmentesíteni kell (citromsav vagy foszforsavval) és a felújító készletet beletenni és összerakni.
De ne a magyart vedd, hanem az importot. Egy ezressel drágább és annyival erősebb a tengelye. A zacskóban van 2 db. kis gyűrű, amit a tengelyre kell rögzíteni. Legjobb, ha veszel zéger gyűrűt helyette. Kényelmesen összerakható!
A loctite-t tömítés helyett használj 3/4-es tömítést! Az alsó gumi elöregedett ill. elkoptatta a vasiszap. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |