Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Anno a hetvenes évek elején az iskolában is így nevezték. Igaz a pandémia is ismeretlen szó volt.
Érvem csak egy van: "A végtranzisztorok védelmét biztosító elektronikus biztosíték."
Szerintem valami nyelvtannáci (de utálom ezt a kifejezést ), nyelvújító tanár felsőbbrendűségének tudatában ( értsd: ő osztályozott/buktathatott néhány korosztályt) beleverte néhány korosztályba a biztosító főnevet. Szakbarbárként megtehette... Idézet: „A végtranzisztorok védelmét biztosító elektronikus biztosíték.” Ebben a mondatban a biztosító melléknévi igenév. Egy másik szövegkörnyezetben pedig főnévként is lehet használni pl.: Fizet a biztosító. Érdekes a magyar nyelv, de veled értek egyet, nekem a biztosíték, biztosíték marad. Mint ahogyan a teríték helyett sem használjuk a terítő szót, vagy a verejték helyett a verejtő szót, vagy a megfejtés helyett a megfejtő szót. De még sorolhatnám.
Már, akinek. Nálunk -a középkori járványok kapcsán- már '59-ben így mondta a történelemtanárunk.
Ezzel egyetértek. Nincs borzalmasabb dolog annál, mint amikor egy tanár valamit rosszul tud, azt beleveri a diákjaiba és nincs, aki helyretegye a nagytekintélyű urat, aki elmagyarázza neki, hogy 30 éve hülyeséget beszél...
Na mindegy, szerintem zárható a biztosíték/biztosító téma, köszönöm a válaszokat.
Ez felesleges vita és főleg értelmetlen. Számtalan a példa, pro és kontra.
Amíg a ba, be ragokat boldog tudatlanságban keverik, szinte mindenhol, a ban, ben ragokkal, addig kár a billentyűkért.
Biztosító, mert biztosítja az előtte álló áramkör szakasz védelmét.
Sziasztok! A képen látható smd ellenállás értéke jól sejtem, hogy 100Ω?
Igen, jól.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2021
Sziasztok!
A PT100 és a PT1000 között gondolom az a különbség hogy az előbbinek 0C°-on 100 Ohm az ellenállása, a PT1000-nek meg 1KOhm. Jól gondolom? Nézegettem az adatlapját és nem teljesen tiszta, hogy ha a hőmérséklet felemelkedik 270C°-ra akkor az ellenállás értéke nagyjából megduplázódik de az adatlapon nem így van. A PT1000-nek mekkora lesz az ellenállása 270C°-on? 2K vagy 1.2K? Már 3 adatlapot is találtam de mindenhol a 0C°-nál 100 Ohm van a táblázatban. Ezt nem értem.
Köszi. Közben rájöttem, hogy banális volt a kérdés.
A képen egy kapcsolóüzemű tápegység fet/04N60/ vezérlője látszik /optocsatolóra is csatlakozik / valakit be tudná azonosítani? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2021
Hello! Mi az amiből ennyire hiányzik egy 2.2nF-os X2-es?
Sziasztok!
555-ös időzítővel és FET-el szeretnék megvalósítani egy vezérlést. Készítettem egy kapcsolási rajzot, és nyáktervet. Két 555 IC-t tartalmaz. Egyik egy 100Hz-es variálható kitöltési tényezőjű pwm vezérlést valósít meg, a másik egy 50% kitöltési tényezőjű, variálható frekvenciájú négyszögjelet. A pwm egy alapjárati motor mozgatására szolgálna (diagnosztikai célokra), a másik 555 injektor ki-be kapcsolásra (tisztításra, diagnosztikára). A PWM-el érdekes dolgot figyeltem meg. A 4 FET-ből csak egy tudja rendesen mozgatni az aktuátort, míg a másik 3 nem. Rátettem a szkópot, és azt tapasztalom, hogy csak az egyiken megy ki a rendes négyszögjel, amikor rajta van az alapjárati szabályó, a másik 3-on pedig a kezdeti 12V után beszakad 5V-ra. Látott már valaki hasonló jelenséget? A szkóp a táp és a drain kimeneten volt.
Szerintem az az 5V amit az 555 ad nekik az kevés. Az az egy is csak véletlenül működhet. Kellene minimum 10-12V ahhoz, hogy rendesen ki tudjanak nyitni azok a FET-ek, vagy logikai szinttel vezérelhető típusokat kellene odatenni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
R5, R6, R7 és R8 legyenek 10 Ω-os ellenállások, az 1 kΩ nagyon sok. Az 555-ös IC-k tápfeszültsége legyen 12 V és akkor maradhat minden a régiben (17 V-ig bírják), vagy JZoli javaslata, FET-ek cseréje.
Köszönöm a választ, valamiért úgy gondoltam, hogy az 555 IC 5V tápfeszt bír. Ránéztem az adatlapra, és igazatok van, 17V. Kipróbálom, remélhetőleg ez lesz a megoldás.
Sziasztok!
Ez a hóember nekem egy kicsit nagyothalló.. Jól sejtem, hogy az R5 értékének növelésével lehet jobb hallásúvá tenni?
Azzal a mikrofon munkapontja van beállítva. Növeld a műveleti erősítő erősítését, invertáló alapkapcsolás:
Au = - (R1/R2) Jelenleg kb. -213 az erősítése. R1-et növeled és/vagy R2-t csökkented.
Adott ez az akkumulátor, egy apró quartz óra van (forrasztott vezetékekkel) rákötve 2× 1MΩ soros ellenálláson keresztül.
A probléma az, hogy az akkumulátor töltöttsége ellenére az óra magától amnéziás lesz, minden beállítást elfelejt! Hogyan stabilizálhatnám az órát?
Nem ismerem a mosogató gépeket, de egy mosogatógép működését, egy 2nF nem befolyásolhatja. Általában az vagy zavarszűrés, vagy a hálózat és a GND között van ilyen kis kapacitású kondi. De oda, általában nem X2 hanem Y típusú kondit raknak.
Köszi!
Gogléé mondja: cserélj benne kondenzátort. , Ja nincs benne, ... Akkor rakj bele. Ahova kell.
dokidoki-nak valószínű igaza van. Ugyanis az a két ellenállás nem éppen korrekt tápellátás. Az óra nem biztos, hogy ugyanakkora áramot vesz fel mindig. Tegyél egy kondit az órával párhuzamosan, az ellenállások után. Mérjél rajta feszt, lehet más ellenállásérték fog kelleni a másfél volthoz. Érték kb amit találsz. 10µF-100µF 6,3V-16V-25V. Ennyi lehet megoldja a problémát. Az igazi megoldás egy kis DC-DC konverter vagy zeneres stabilizátor lenne, de ide ágyúval verébre lenne, meg a fogyasztásuk jóval meghaladná az óráét.
Mekkorát? Nem szeretnék túl nagyot rakni. Sorosan vagy párhuzamosan az akkumulátorral, hogy minden épségben maradjon?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |