Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
A kinézett körzetben lévő települések hirdetéseiben. Ott jellemzően egyedi hirdetések vannak.
A helyi kocsmákban
Ott mindent is tudnak. Mi is így vettünk házat, sehol sem hirdették, de a kocsmában tudták, hogy el szeretnék adni.
Én azt csináltam, hogy rászántam az időt, és bebolyongtam a környéket. Ismerkedsz is vele, meg az ablakokban látod ha kínálják. Mondjuk a kimérő sem rossz ötlet
Helyben érdeklődj az a legjobb és a legbiztosabb. Mondjuk nem lesz egyszerű a dolgod, mert amióta behozták a csok-ot gyakorlatilag elfogytak a hirdetések. Szinte minden kis faluban több tíz eladó ház volt előtte, kutyának sem kellett, most egyetlen eladó sincs, vagy ha van is, 2 héten belül megveszik.
Idézet: „vagy ha van is, 2 héten belül megveszik.” Na pont ezért, én három évig keresgéltem, mire megtaláltam a tökéletest! Nem az a kimondott gyors sikerélmény. Mondjuk sokkal egyszerűbb ha az embernek a zsebében van a vételár, csak akkor meg az a baj, hogy húzza lefelé azt a zsebet, égeti a markát, hogy vegye meg, vegye meg... Ezt nem szabad elkapkodni.
Alígha van nyitva kocsma mostanság.
Ha teresza van, akkor már nyitva is van.
Az mondjuk nem életszerű, hogy jani1987 végigjárja a megye összes kocsmáját. Ha mindenütt megiszik egy sört, akkor bőven bukta amit megspórolt a közvetitőn. Bónuszcsomag részeként lehet hogy extrém sportolhat is. Én például nagyon nem bántam meg, hogy közvetitő volt beiktatva.
Üdv mindenkinek!
Kérdésem lenne. Egy nagyobb plexi táblából hogyan és mivel tudnék szépen méretre szabni egy kisebb darabot? A gyors vágás (flex vagy más ilyesmi) az sajnos megolvaszthatja - tehát sehogyan se jó. Egy mezei vasfűrésszel "elhegedülni rajta" - elég csúnya lesz a vágási felület, ráadásul sokáig tart. Valami jó ötlet? Esetleg valami izzószálas megoldás - mint pl. a szivacsoknál szokás?
Én legutóbb valami csonvágó fűrészlappal vágtam és az nem tapadt be. Próba szerencse. Lézerrel lehet szépen vágni amúgy
Ha kezelhető méret, és van egy alkalmas acélvonalzó, meg karcolásra alkalmas eszköz, akkor néhányszor megkarcolod a mérettnél (esetleg kis ráhagyással), és bumm eltöröd. Természetesen egyenes vágásra gondolik.
Ja, ha vékony, akkor működik is a dolog, de már 3-assal nem annyira
Vastagságot nem tudjuk Régebbi munkahelyen volt nagy kétméteres élhajlító, azon ezzel a módszerrel a hatos plexilap is ment.
Elbizonytalanodtam. Hogyan lehet élhajlítóval plexit "vágni"? Milyen eszközt tesztek rá?
Ó, most írta egy órája: megkarcolod (mint csempevágásnál) és eltöröd. Ennek folytatásaként (a karcolás utáni eltörésre) javasolta az élhajlítót.
Én meg arra godoltam: ebben az esetben nem egyszerűbb a csempevágó? A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2021
A "gyors vágás" az tényleg nem jó mindaddig, amíg "flex-korong" a szerszám. De a plexi jól forgácsolható, éppen ezért az üvegesek körfűrésszel vágják. Gyors pontos vágás lesz az eredmény, és merőleges vágási él akár nagyobb vastagságnál is.
Mindezek ellenére, amikor plexire van szükségem azt általában méretre vágatom az üvegessel. Ennek két előnye is van, mert általában ott van jelentős választék színben és vastagságban is, illetve nem kell a saját gépeimet beindítani.
Még egy gondolat ezután: ha jól forgácsolható, és ha az üvegesek körfűrésszel vágják, hát akkor házilag, pláne ha ívesen is szeretnénk vágni, nem a lombfűrész lenne a legjobb?
Nem értek hozzá, csak az előzmények alapján kérdezem. (Gyerekkorom óta nem vágtam azzal a szerszámmal, akkor is előbb elvágtam az ujjam, mimt ahogy kifűrészeltem volna a pingpongütőt a farostlemezből a gyakorlati órán ) A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2021
Én kínlódtam párszor ilyennel. Egyenesen, tűrhető minőségben csak körfürésszel lehet vágni. Az íves és/vagy gyönyörű vágáshoz valamilyen CNC marógép kell, aktív hűtéssel. Igaz, egyenes vágást pusztán körfűrésszel is meg lehet csinálni, ha ügyes az illető és jó gépe is van hozzá. Amennyiben a vágási felület el van takarva, akkor bármi jó.
A karcol majd eltör dologgal az a baj, hogy az anyag a karcolási részeken kipúposodik, a törés, hacsak egy kicsit is melléfogsz, hullámos lehet, hiába egyenes akarcolás. GOndolom az utóbbi amiat tlehet, hogy a látszólag homogén anyag mégsem homogén vagy a karcolás nem egyenletesen mély. Az a lényeg, hogy házilag macera.
3-4mm-ig acélvonalzó, szikével mindét oldalon néhányszor bevágva szépen törik.
Csak pontosan kell vágni.
Én erre köszörültem reszelőhegyet, amivel félig bekarcolom, azaz kiforgácsolok egy vályút. Ezután stabil rögzítés asztalra, a széle sarkán legyen a vágási él. A letörés két erős 8x8mm fa közé fogva pillanatszorítóval, így letörve. Lényeg, hogy végig a vonalon mindenhol vonalban legyen rögzítve, és a letörő fák közé befogva végig szorítsák a fák. Ha nem, hajlamos elkanyarodni a törésvonal. Ez lényegében a visszább írt lemezhajlítót utánozza abban, hogy mindenhol végig fix szorítással rögzítve van a plexi.
A törés után esetleg a felsőmaróval utándolgozás jöhet szóba. (Én ugyan nem használtam még e célra a felsőmarómat, de egy ismerősöm igen, és szemre nagyon szép lett az eredmény.)
Volt főnököm mindig bekarcol és letör módszerrel készitette a bevágott plexiket. Mivel annyira jó volt benne, nekem nem kellett ebben gyakorlatot szereznem. #2 Én a nagy fordulatú/sebességű eszközöktől nagyon félek, hogy megolvaszhatja az anyagot, és beleragad a szerszámba. De sok gyakorlatom nincsen benne, lásd #1.
Mondom (írom), próbálni én sem próbáltam ki a módszert, csak az eredményét láttam, az meggyőző volt.
DSzabolcs fórumtárstól kaptam eredeti menesztőt, így egyenlőre nem barkácsolok, csak ha ez is elporlad (és nem akad másnál ). Viszont a hajtásnak elég fémes hangja/érzete volt, így szétszedtem (annyira meghúzták a csavarokat eredetileg, hogy majdnem sikerült kigyilkolnom a hornyokat). Sajnos képet nem csináltam. Van benne zsír rendesen, de olyan kemény állagú, hogy a fogaskerekek kiverték maguk közül, és gyakorlatilag szárazon futnak, mert nem tud visszafolyni.
Milyen zsírt érdemes beletenni, ami hosszútávon biztosítja a kenést?
Szia! A megkeményedett zsírt takarítsd ki a hajtóműházból és a fogaskerekekről, és olyan zsírt tegyél bele ami a magas fordulatszámot elviseli. Én pl Dunakeszin az olaj24-be vettem Fushs zsírt ami jó sarokcsiszolókhoz. Ha friss zsírral feltöltöd idővel a fogaskerekek kidolgozzák, ezért használattól függően pár havonta érdemes újrazsírozni (ekkor nem kell mindig friss zsír, ami benne van abból is lehet kenni a fogaskerekekre).
Értem, köszönöm.
Nincs egyébként megkeményedve, szinte tele is van vele a hajtóműház, csak a fogaskerekek kidolgozták már, és visszajutni nem tud. De akkor ez normális jelenség. A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2021
Normális vagy sem, azért a használatban lévő sarokcsiszolókból szerintem elég keveset szednek szét azért, hogy a fogaskerekeket újrazsírozzák. Ha pedig ez így van, akkor az a sok gép mind szárazon jár (köztük az enyém is).
Nincs erre valami üzembiztosabb megoldás? Szerk.: Lehet hogy valami hígabb cuccot kellene beletenni, hogy befolyjon a fogak közé? A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2021
Nem jár szárazon, a zsírnak annyi része, amennyi szükséges, ott van a helyén. A felesleget dobja ki oldalra. (Kerékcsapágyaknál is elkövetik, hogy a gyári zsírt kevésnek ítélik, és rázsíroznak -feleslegesen)
Szöghajtászsír kell bele, és nem kell több annál, amit megkíván. Üzembiztosabb, tovább tartó megoldás van: jobb alkatrészek, és hajtóműolaj, (mit a sebváltódban, difidben. Csak azt naponta használod, és nagyobb terhelések vannak, mimt egy sarokcsiszolóban) természetesen kitűnő szimeringekkel. (biztosak vagyunk benne, hogy nem jól tudják a gyártók, hogy a sarokcsiszoló az időszakosan használt eszköz? A fateré 10 évet bírt gyári zsírral, pedig egy kőműves téglát, cserepet vág vele, és nem hímes tojásként óvja). A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2021
Ez jó hír!
Engem csak ez rémített meg: Idézet: „használattól függően pár havonta érdemes újrazsírozni”
Van két csavar a burkolaton. Azt kicsavar, burkolatot kihúz, zsírt elken, visszacsavaroz.
Szerintem elolvasni hosszabb. Mindenestől két perc, amiben az előtte való komoly lelkierő-gyűjtés és a művelet utáni néma öntömjénezés is benne foglaltatik |
Bejelentkezés
Hirdetés |