Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 291
(#) peti0227 válasza uli hozzászólására (») Jún 15, 2008 /
 
Köszi ,hogy írtál!
Az E és C között 3 db 120V zener van, ahogy te is tanácsoltad. 2222A és BU536 tranyók. Ja és csak 4700µF -os kondi van benn. Közben átnéztem mégegyszer és észrevettem, hogy a BU emitter lábát nem tettem le testre, de javítás után sem változott.
Egy égőt kötöttem rá megnézni, hogy szaggat-e, de először felvillanik, majd valamenyit csillapodik a fénye.
A 7812 csak szbadon van, de eléggé melegszik.
nem tudom mi lehet a baja.
üdv:peti0227
(#) uli hozzászólása Jún 16, 2008 /
 
hány Vot adtál a 7812-nek??
Elképzelhető, hogy valahol rövidzár keletkezett.
Alaposan nézd át a panelod, pl egy IC 2 lába neme ér össze, vcagy nézd meg azt, hogy a 7812-n kívűl melegszik e még valami? pl egy elleállat, az egyik 555. Ha túlzottan melegszik, akkor valahol annak a közelében keresd a hibát.
Nyákon csináltad vagy ilyen lyukas panelon??
uli
(#) GFI hozzászólása Jún 17, 2008 /
 
Sziasztok

Megépítettem a 11laprol Cavalier féle kapcsolást, kisebb módosításokkal. Az inverterre nem volt szűkségem ezért 2 videótrafót szembeforgattam, hogy leválasszam hálózatról. Elindítottam de csak 1 szikrát adót és a diak tönkrement most kb annyit ér mint egy drótdarab csak azt nem tudom mitől mehetett tőnkre.
(#) uli válasza GFI hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Lehet azt nem díjazza, hogy 50 Hz-el táplálod nem?
Le is írta, hogy ugy kell beállítani, hogy mp-enként egy szikrát adjon, azt pont elviseli.
(#) GFI válasza uli hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
A graetz után már egyenáram van. A mp-ként 1 szikrát meg nem az inverterrel alítod egyébként sem hanem a kondival és az ellenállással. Elég gyenge lenne a hatásfoka egy 1Hz-s inverternek.
(#) Cavalier válasza GFI hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Az inverteres megoldás nem túl izmos, csak lassan táplálja fel a nagy kondit, így szerintem túl erős neki a táp, köss sorba egy kb. 5-10k ellenállást a graetz után. Meg a diac felé menő ellenállás valami nagyobbfajta legyen, hogy bírja a feszültséget.
Ha mégis elpukkan a diac, akkor tegyél egy glimmlámpát a helyére, az többet bír, csak nem 30 hanem 60-100V-on "nyit", ennek megfelelően kell az RC osztót módosítani, a feladatra ugyanolyan jó ez is.
(#) GFI válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Köszi majd kipróbálom sajna a félvezetőknek ebből a csoportjából nem nagyon van itthon és nem tudom mikor fogok eljutni boltba. Zener diódával nem lehet kiváltani a diackot?
(#) GFI válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Találtam itthon gímmlámpát bekötöttem még sorba egy 8K2-es ellenállást, most már szépen működik. Elsőre nem aludt ki a gímmlámpa begyújtás után, de növeltem az ellenállást az RC körben most már ok az is.
(#) csabikaabika hozzászólása Jún 24, 2008 /
 
Sziasztok:Olyan gondom van hogy van egy villanypásztorom 220/12v-os és mikor özemeltetném bedugom a konektorba a led világít hogy működik de nem add áramot a trafo csak akkor ha kihuzom. Mi lehet a gond? Köszi előreis.
(#) wenhardt hozzászólása Jún 25, 2008 /
 
Szevasztok! Én madarász vagyok és az eggyik röpdémet szeretném védeni a kűtyűvel, mert már volt gondom idegen kutyákkal (Elég nagy kárt csináltak ) A kérdésem az lenne hogy ellenállások és atőbbi kűtyű nélkűl hogyan lehetne rászaggatni az áramot a gyujtotekercsre?(pl.relé) Ha lehetne jo lenne rajz is. Előre is köszi!
(#) uli válasza wenhardt hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
VAlamit minden képpen építened kell, magától neked nem fog impulzusokban jönni az áram.
RElével nem tudom mit akarsz. Ha gondolod ülj be a bokorba és nyomogass egy gombot, nem kell se ellenállás, se IC és még a frekvenciát is tudod szabályozni
Ha nagyon nem akarsz építkezni, meg lehet próbálni egy hagyományos csengővel. Elég gyors lesz ugyan... de az lehet a legegyszerűbb.
De abba is bele kell építened egy tranzisztort mindenképpen.
a kűtyű nálatok mit jelent???
(#) Bonanza02 válasza jespy hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Meg lehet mérni a kimenőt:

JOUL2.JPG
    
(#) jespy válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Ezt most mért mutatod nekem, mikor beszéltünk már erről....Te csinálod azt a pásztort ami a képen van?
(#) jespy válasza Szebence hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Mesélnék egy sztorit erről a pásztorról, ha már itt vagyok. Egy elégedett használó, akinél kölcsön volt ilyen, a következőket mondta:
"Kb. 5cm-ről ütötte le az egyik kecskéjét, ráadásul úgy, hogy az le is térdelt, amikor az megközelítette a drótot....." .
Emberek ez a Milus mester tudhat valamit, vagy nem....?
Remélem mindenki érzi az iróniát a leírtakban.
(#) Bonanza02 válasza jespy hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Apropó!

Én nem Milus mester vagyok.

Jespy készülékét viszont ismerem, volt szerencsém hozzá. (már mértem is a paramétereit,de ez nem ide tartozik.Nem akarom rontani más üzletét.)

Jespy: az iróniával vigyázz.Milus mester is haragudni fog.

(Egyébként én ismerlek, tudom melyik vásárban szoktál megjelenni. :yes: )
(#) jespy válasza Bonanza02 hozzászólására (») Júl 1, 2008 /
 
Gondoltam, hogy nem te vagy Milus mester, nem is céloztam semmi ilyesmire....Csupán azt tettem közzé amit mondtak nekem a készülékről.
Én csak azt kérdeztem, hogy a Joul2 képen az általad készített készülék van-e?
Én nem ismerlek téged, csak a készüléket, és én is tudom, melyik vásárban szokott megjelenni.
Ha már így magunk között vagyunk, és te is ismered az nyémet, részemről nyugodtan véleményezheted, sőt, igazán leköteleznél

Még egy kérdés: Te mondd, a tiéd is 5cm-ről üti le a kecskét úgy, hogy letérdel tőle? Mert akkor én nagyon el vagyok mardva.....Vagy erre csak a Milus féle készülék képes....?
(#) Bonanza02 válasza jespy hozzászólására (») Júl 1, 2008 /
 
Oké.
Minden készülék szigorú tesztelésnek van kitéve. Korlátozva van a kimenő fesz 10kV-ra. Itt nem fordulhat elő, hogy 5cm-es ív legyen. Azért sem, mert a műanyag facsavaros szigetelők (tesztelése alapján) max. 14-15kV-ig nem ütnek át.

Nem akarok beleszólni, hogy ki milyen készüléket épít. Ha így is megveszik, hogy alig jön ki belőle valami,akkor ez van.
Egy dolog azért mégis: hozzám úgy került oda a készülék, hogy a "tehenek nyaldossák". A Mizsei vásárban vette, mutatta a névkártyát is, hogy kitől.
Őszintén: nézegettem,de visszaadtam,mert nem vállaltam az átalakítást. Gyújtótrafóst eleve száműztem.

Remélem ezzel nem rontottam az üzletedet, egyáltalán nincs szándékomban ezt tenni.
(#) jespy válasza Bonanza02 hozzászólására (») Júl 1, 2008 /
 
Nem, nem, ezzel nem rontod az üzletem. Mindig akad 1-2 reklomáció aki gyengének tartja, de igazából nem nagyon érdekel, mert ezek mindig telepítési hibából adódnak. De az évek során, már hozzá edzőttem. Meg a nagy többség tökéletesen elégedett vele. Nyugodt lehetsz, ahol az enyém nem üt, ott a tied sem fog.
Sajnos az autótrafót kiküszöbölni nem lehet, mert a magyar ember árat vesz, és én ezt is figyelembe veszem. Egyenlőre az autótrafós változat rendelkezik olyan árral, ami piacképes.
(#) Bonanza02 válasza jespy hozzászólására (») Júl 1, 2008 /
 
Csak egy típust gyártasz? Ha kérdezik, mekkora hatótávot mondasz?
Azért sejted, hogy mekkora energia jön ki a készülékedből .
(#) jespy válasza Bonanza02 hozzászólására (») Júl 2, 2008 / 1
 
Jelenleg 2 féle van (gyengébb-erősebb). A tárolt energiát nem sejtem, hanem pontosan tudom. Hatótávolságra kevesebbet mondok, mint amennyit vélhetőleg tud. De csak annyit mondok, amit le is tudtunk tezstelni. Nagyon kevés ám a precízen épített villanykarám, pláne hogy több km hosszúnak is kell lennie....., de aki keres talál.
(#) Bonanza02 válasza jespy hozzászólására (») Júl 2, 2008 /
 
Csak ne ess abba a hibába, amibe én is estem kezdetkor. Mégpedig, hogy kiszámolgattam, hogy a kondin mekkora energia halmozódik fel és azt vettem alapul tárolt energiának.
Ez sajna nem igaz. Bele kell kalkulálni pl. az autótrafó vezetékeinek adatait, (szekunder áramterhelési tényező), és a sima I vas miatti hatásfokot,ami elég gyenge.
Ha lenne műszered, akkor mérések alapján meg tudnád állapítani, hogy hiába pumpálod a szekunder oldalt (pl. nagyobb kondi), akkor sem változik a kimenő jel energiaszintje. Úgymond limitálva van a kimenet (kb. 5-10mJ).
Legfeljebb a kimenő feszültséged lesz nagyobb, de akkor már áthúz mindenfelé, a trafó kapcsaira is egy idő múlva. Ugyanis hiába próbálod szikraközzel behatárolni, a 30kV akkor is jelen van és a bakelit nem képes ekkora feszen szigetelni, ha egyszer átüt, akkor ott mindig át fog ütni.
A lényeg: 15kV-nál több ne jelenjen meg a szekunder oldalon.
Az egyik vásárban árul egy fickó autója tetején általa gyártott készüléket, garanciát nem vállal rá és 5-6 cm-es ívet húz. Pattogtatja a kocsi tetején.
Megveszik ezt is az emberek...
(#) jespy válasza Bonanza02 hozzászólására (») Júl 2, 2008 /
 
Tudom őt is, hogy kicsoda, hozták már javításra az ő pásztorát is. Nem nagyon voltam tőle elragadtattva, de megcsináltam, bár sokat nem ért vele a tulaj....Ő olyan, hogy bontott alkatrészből dolgozik, és szerintem nem csinált még két egyformát életében, legfeljebb csak hasonlót. Mondjuk olcsóbb is, mint az enyém, jóval.
Az enyémekre vállalok garanciát, de ha tisztán látszik, hogy szakszerűtlen kezelés, használati utasítás be nem tartása, stb... miatt hibásodott meg, akkor is megcsinálom, nem foglalkozom vele, hogy mért ment tönkre. A lényeg az, hogy mindenkinek a problémája meg legyen oldva, meg működjön a pásztora....
(#) bodnar00 hozzászólása Júl 6, 2008 /
 
Sziasztok! Az 1. Oldalon belinkelt (#10878-as hsz) kapcsolásirajzon a BU 326A helyett lehet használni BU208A -t?
(#) bodnar00 válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Meg találtam még valami ASZ1016 os tranyót de tudom jó-e ide.? Úgy dötntöttem az Oldman félét csinálom meg, mert páran már megcsinálták ahogy olvastam és működik.
(#) Mzolee válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Az ASZ1016 tudtommal egy elavult típus (Ge) és aligha teljesítene ilyen követelményeket. :no:
(#) bodnar00 válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Hát akkor marad a BU208A aztán majd meglátjuk mit csinál.
(#) mex válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Nem tudom mennyi a kapcsolás áramfelvétele,mindenesetre 208A az 5A tud folyamatosan,a 236A pedig 6A-t.
Viszont kollektor-emitter záróirányú feszültségtűrésben a 208A jobb,úgyhogy ha az áram is megfelel beteheted.
(#) bodnar00 válasza mex hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Oké köszi most megyek vásárolni , akknr egyenlőre nem veszek 326 osat.
(#) bodnar00 válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Bfy34 helyett bc141 et adtak (nem volt bc300uk se) elvileg az is jó nem? Meg nem kaptam 100n 400V os kondit jó helyette 250V 0,47 µF os? Vagy van mégegy 400V 474J hát hogy ez mennyi azt nem tudom ,de ez legalább 400V-os. (amúgy a 100nJ =100n nem?)
(#) mex válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
100nF helyett 470 az már nagy eltérés....
Ha van kettő 470n-250V akkor kösd sorba,és igy az eredő 235nF lesz ami már"csak" a 2.35 szerese
Nem ismerem a rajzot,de ha linkeled többet tudok mondani.
Következő: »»   16 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem