Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Jo napot kívánok!
Van egy Sony STR-AV500 erősítőm, azzal a hibával fordulok hozatok, hogy a kijelző vakum csöves, nagyon halvány az írás, le ellenőriztem a feszültségeket amik mennek a panelre azok jók. Kérdésem az hogy nem lehetne esetleg valamit kezdeni vele?, trimer pot. metert nem találtam amivel lehetne állítani a fényéréjét sajnos. Készítettem pár képet róla hátha segít.
Koszonok szepen minden segitseget. Mukodik patentul.
Szia!
A cső két szélén van 2-2 láb, a fűtés. Azt kövesd vissza a táphoz és ott cseréld ki az elektrolit kondit/kondikat. Ha az sem segít,akkor sajnos a cső gyenge.
Sziasztok! Szenvedek egy ideje a csatolt erősítővel. Elsőre megépítve jól működött, majd túlterheltem a tesztek alatt és elszállt az egyik fet.
Kicseréltem, de azóta -feltételezem- gerjed. Már kb. a 4. nyákverzót csináltam meg belőle, különböző nyáktervekkel, cserélgettem a feteket, IC-t is, de ugyanaz. Szóval, rövidrezárt bemenettel is folyamatosan van kimenet, szinte teljesen kivezérli egy ~700khz körüli torz jel. A trimmerrel nem lehet 50mA-t állítani, hisz nincs nyugalomban. Áramkorlátos tápegységgel tesztelem, hogy ne legyen baj. Így is 3másodpercig kapcsolom be max, az alatt méregetek.. Helyi tápszűrés és a borda testelése megvolt már. Egy 20-30W körüli stabil erősítő lenne a célom, nem IC-vel. Ez elég egyszerűnek is tűnik, nagyjából meg is van a működés. Tanulni is szeretnék belőle, de sajnos az elején akadályba ütköztem. Minden ötletet szívesen fogadok. Holnap lesz is időm foglalkozni vele. köszönöm
Szia!
Mennyi a tápfeszültséged? Ez a kapcsolás nagyon érzékeny rá. (+-19...+-22V), az R4-ab, R5-ab ellenállásokon lévő feszültségre. Nem érdemes eltérni a TL071 IC-től, mert ez határozza meg az R4, illetve R5 ellenállásokon lévő feszültséget. Ez egy tápáram csatolt végfok, amely nagyobb határfrekvenciájú IC-vel garantáltan gerjedni fog.(Határfrekvencia növelő a tápáram csatolás.) Az R3-mal párhuzamosan kötnék egy 47pF-os kondenzátort. Nem lennék meglepve ha a két 2N3904 tranzisztorok valamelyike is meghibásodott volna. Feltételezem minden félvezetőt helyesen kötöttél be! (Nekem ennek megállapítására és erről konzultálni nincs időm.) Kontakt hibás potméter is sok galibát okozhat. Milyen tápegységet használtál? A zárlattat alatt az egyenirányító is meghibásodhatott. A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2021
Szerintem hiányoznak a táp szűrő, hidegítő elkók a nyákról. A hosszú mérőzsinórokkal bekötött táplálás okozhat nem kívánt gerjedést.
Ja, közben látom, hogy a helyi tápfesz szűrést már próbáltad. De én azokat az elkókat úgy 1000µF körül fixen rátenném a nyákra közvetlenül a táp bemenetekre.
Szia! A bemeneti rövidzár ilyetén formában akár a gerjedés okozója is lehet, inkább egy rövid huzaldarab legyen a forrasztási oldalon.
Ez a bevált NYÁK-terv. Az 1k3 ellenállás egyetlen darabból is lehet. A kimeneti Zobelt próbáltad?
Szia! Mennyire találtad hallgathatónak ennek az erősítőnek a hangját? Kapcsoló fet-ek voltak -e a kimeneten?
Bocsi, tudnátok segíteni? Valami gond van az erősítővel meg a mélynyomóval mert nem megy.
Az elözö rádióval nagyon jól szólt, de most FORRÓ az erösítö, a mélynyomó ALIG szól, alig lehet hallani,amikor ezelött majdnem levitte a fejem. Vettem egy új akkumulátort is tegnap mert lemerült az elözö. Ha nincs használva, tök hideg az erösítö, és ha bekapcsolom, 1-2 percen belül olyan tüz forró hogy alig lehet hozzá érni. Mi lehet a probléma? A rádión magában is elvileg engedélyezve van a mélynyomó. Mélynyomó: RENEGADE RXV 1200 Erösítö: Crunch GPX600.2 Rádió: kenwood kmm-bt356
Rengetegminden lehet. Próbáld ki a mélynyomót külön egy olyan erősítőn amiben van védelem.
Majd egy másik hangszóróval az erősítőt. Ki fog bukni mi a hibás. Gyanítom hogy a hangszóró lessz a ludas. Lehet hogy egy erősebb kátyútól elmozdult a mágnese és fogja a tekercset így az nem szól de az erősítő meg szenvedve forrósodik.
Az a baj hogy a mélynyomó eddig bent volt a szobámban, most építettem csak újra be, szóval szerintem nem az lesz a gond, de persze megpróbálom amit írtál! Valamilyen kábel miatt nem lehet ilyen? Mondjuk ha rosszul lenne bekötve, megsérült, vagy rosszul van letestelve?
Bármi előfordulhat ezért írtam hogy vadd szét őket és egyenként teszteld le.
Szia! IRF530/IRF9530 került bele, valamint TL071. Gitárhoz, szintihez nagyon jó, normál zenehallgatáshoz nálam nem vált be. Ezekkel a FET-ekkel viszont a source-követő hibátlan. Bővebben: Link
Az említett kapcsolásban a FET nem source követő, hanem az egyik source a pozitív tápra a másik source a negatív tápra kapcsolódik és a kimenetre csatlakoznak a drainek. A linkben pedig source követőt említesz.
Melegedhet egy erősítő, és okozhatja azt hogy alig van hangja a mélynyomónak ha az egyik RCA kábel rossz?
Szia!
Nem nagyon erőltettem meg magam hogy kapcsolási rajzot keressek, de úgy rémlik ez egy "AB" osztályú erősítő. Ha hidalva úgy használod hogy az egyik végfok nem kap vezérlést, hatalmas a disszipációja. Nézd meg, hogy ha nem hídban van a szubláda, akkor szól-e mind a két csatorna. A kérdésedre a válasz: Igen, melegedhet a szokásosnál sokkal jobban hídkapcsolásban egy "AB osztályú erősítő ha az egyik RCA kábel rossz. Valamint ha visszahajló (most ne kérdezz rá hogy mi is az) áramkorláttal van ellátva, akkor más kis hangerőnél is torzan, fuldokolva, erőtlenül szólhat.
Nem véletlen, a tárgyalt kapcsolás bája az egyszerűségében rejlik. Azért a Holton topológia nekem sokkal inkább bejön. Maradva az IC-nél és a source követésnél a Dracula is jó, ha a hatásfok terén engedményt teszünk.
Köszönöm szépen, hogy ilyen jól elmagyaráztad! )
Megvettem az új RCA kábelt, és még mindig ugyan azt csinálja. Melegszik rögtön , nincs hang, csak ha oda rakom az ujjam akkor kicsit rezeg. Átraktam a hangszóró kábeleket hidalásból channel 1-re, akkor nem melegszik, viszont még mindig nincs hang, de akkor pedig a mélynyomó közepe melegszik. Akkor vajon most mi lehet a baj? Vagy mivel próbálkozzak?
Látatlanban a leirásod alapján azt mondanám, hogy nem a kábel a beteg.
Ha még sokáig baszkolódsz vele, akkor még többe kerül majd a javitás.
Szerintem keress valami megbizható szakit/szervizt aki megcsinálja.
Csak ne valami kóklerbe/lehúzósba fussál bele.
De teljesen új az erősítő. Kb 1-2 hetet volt használva ezelőtt, azért nem biztos hogy azzal van a baj, de már kezdek félni tőle hogy de
Sziasztok!
Van nálam egy vélhetően villámkáros erősítő javításra. Mivel a tönkrement vég- és meghajtó tranzisztorokat már nem tudom beszerezni, helyettesítenem kell őket. Erről ITT érdeklődök. A tranzisztorok cseréje után hogyan kell eljárjak a nyugalmi áram beállítással? A kapcsolásban erre a célra trimmert nem találok, csak egy *-al jelölt „jumpert”, ami talán ilyen célokat szolgál. Ha kaptam választ a tranzisztorok helyettesítésére és beszereztem őket, hogyan folytassam az élesztést? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2021
Ha leveszed a jumpert, akkor kisebb lesz a nyugalmi áram.
Javaslom hogy tranzisztor csere után igy kapcsold be...
Valamennyi műszrezettségre szükség lenne a hiba behatárolásához, bár ez még nem egyenértékű a javítással.
Először nem adnék neki jelet, csak a kimeneten mérnék. Egy jól működő erősítő esetén sem egyen, sem váltakozó frdzültség nrm lehet a hangszóró csatlakozókon. Viszont ha a hsngszóró melegszik anélkül hogy kifelé vagy befelé feszülne a membrán, akkor gyaníthatóan a hallható tartomány feletti frekvenciával terheli az etősítő, azaz gerjed.
A pdf dokumentum szöveges részében, fel van tüntetve az esetleges helyettesítő típusok.
Köszönöm! A Holton topológiás említett kapcsolás a második differenciál erősítő ellenütemű vezérlésével igen - igen jó torzítás kompenzált nagyon igényes kapcsolás.
Egyszerű áramcsatolt darlingtonos végerősítővel egyszer már nagyon rég játszadoztam. A munkapontjával volt problémám, mert vagy "B" osztályban műdödött keresztezési torzítással, vagy "AB" osztályban a munkapont kezdett megszaladni. (741 IC-ből szerettem volna többet kihozni. Egyszerűen a kudarc kapcsán megmaradt bennem a kíváncsiság nem -e valakinek több sikere volt vele.) Elismerem a Dracula is már egy jobb egyszerű megoldás.
Üdv. Van egy JBL EON 515XT erősítő, aminek javításában szeretnék segítséget kérni. Az 5. oldalt található az erősítő része. Cseréltem a 4 FETet, Q370-Q373. Most az R383 fűt, már füstöl is. (bal alsó sarok)
Mi lehet a gond? |
Bejelentkezés
Hirdetés |