Fórum témák
» Több friss téma |
![]() ![]() ![]() A duplázott szélessávú hangszóró viszont egyértelműen rossz ötlet. ![]() Én megnéztem, a front és háttér nyilván nem azonos. Sorosan nem kapcsolhatók, még elektromos szempontból sem. Párhuzamosan meg 1,5 ohmok lennének. ![]() Igazából a terhelőimpedancia nem lényeges, csak illesztés-választás kérdése. Bár alacsonyabb értékekre nehéz, vagy lehetetlen ugyanolyan alacsony arányú torzítási termékkel erősítőt készíteni. ![]() Ez nem így van. Az erősítő nem megy tönkre, maximum melegebb lesz (bár van benne egy ventillátor ![]() ![]() De egyébként itt nem is kellene, mert a 8,5W-os hátteret és a kétszeres terhelhetőségű frontokat 3 ohmos terhelés mellett is valószínűleg ki tudja szolgálni még. ![]() A soros ellenállás nagy komolyságot nem igényel. ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2020
Mármint a Pio eredeti hangsugárzóit lecserélnéd a Sonykra? A négy kisebb hangsugárzónál (front háttér) megteheted, de azoknál tényleg kell akkor valami soros 1,5-2,2 Ω
A mélynél viszont nem lehet a 6 helyett 1,5-et használni, és mélytartományban soros ellenállás sem használható. Szóval abból maradjon az eredeti.
A Pioneer-omnál mind az 5 hangszóróra 75W 6 ohm van írva. Akkor mind az 5-re tegyek(tehetek) egy 1,5 ohm 5W os ellenállást?
Köszönöm!
Azt megmutatod, hogy hol találtad, hogy a front és a háttér sugárzók hangszórói nem azonosak? A hátsókban 6,5cm-esek vannak, a doboz ugyanolyan, vagy van egy magas az elsőkben vagy nincs pluszban. Attól, hogy a hátsókból az egyik aktív központként üzemel, még beköthetőek közvetlen kivezetéssel is, mint az elsők. Más gyártók is elkövetnek soros/párhuzamos kötést, ez a doboz sem HiEnd kategória, nem érné hangzásbeli hátrány.
Én nem tudom milyen erősítővel hajtaná, így nem tudom ennyire biztosan megmondani, hogy nem menne tönkre. Az illető nem konyít a dolgokhoz, így az ajánlott soros ellenállás teljesítményének megadása nem elhanyagolható információ. Van 1/4W-os ellenállás ilyen kis értékkel is.
Igazából nem érted, amit írtam. De mivel a kérdés most nem ez, én úgy gondolom, nem magyarázom tovább.
Persze, ráírják a 75W-ot, de annak a negyede sem igaz. A teljes készülék teljesítményfelvételére 80W-ot írnak, abból sehogy nem fog összejönni az 5*75W, és a picike 87mm-es hangszórók is nagyjából jó, ha 10W-osak.
![]() A Pio-nál akkor kellhet soros ellenállás, ha kicseréled az eredeti hangsugárzókat a Sonyk-ra. Persze a szub kivételével. ![]()
Köszönöm a hozzászólásokat
Inkább kétszer kérdezek minthogy elsőre elrontsam. Most már értem. Ha kipróbálom Sony-val akkor kötök ellenállást. Ha látom értelmét hogy másképp szól,akkor megpróbálok nézni Sony-hoz erősítőt. Igaz a Pioneerel meg vagyok(voltam) elégedve,(lekopogom -2001-óta működik rendesen amióta megvettem szépen is szól) csak gondoltam ha már adott ez a Sony akkor utána nézek.
Akkor a nyolc/kilenc darab hogy szól? Ezekben az "ősi" magyar csúcs hangfalakban...itt van sorba/párhuzamosan/ triplázva kötés !
Hali!
Van különbség a két bekötés között? Az alsó elvileg 4 ohm kéne hogy legyen.
Mindkettő 4ohm, csak az alsónál ideálisabb a bekötési pont a vezetékek vesztesége miatt. Ennél csak a csillagpont lenne jobb. Ha lehetne hangszórókat párhuzamosan kötni.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2020
Már miért ne lehetne hangszórókat párhuzamosan kötni?
Olvass vissza pár hozzászólással, én nem tudom megmondani.
Ez hülyeség, a legtöbb 212-es gitárládában és kombóban párhuzamosan vannak kötve a hangszórók. Itt az a kérdés, hogy két 212-es ládát össze tudok-e kötni úgy, hogy 4 ohm legyen. Az első egyébként nem tudom hogyan lett nálad annyi, tudtommal ugyan úgy kell számolni, mint a rendes ellenállást.
A két képeden ugyanúgy párhuzamosan vannak kötve a hangszórók, csak a kivezetés helye tér el. Ugyanúgy 4Ω-ot mérsz mindkettőn. De most csak viccelsz, ugye?
Nem viccelek, ennyire hülye vagyok, elnéztem a képletet.
A bekötésnél viszont volt egy elképzelésem, hogy esetleg másképp áramlik a feszültség és ez változtat az eredő impedancián.
Ha az egyik + lába megy a másik + lábára, és ugyanígy a - lábak, akkor párhuzamos, mindegy, hogy a +/- ág melyik pontján kötöd rá az erősítőre. Ez csak a veszteségek, bemeneti részeknél a földhurok miatt lenne lényeges. De itt sem árt a csillagpont.
Sziasztok!
Heko hangfalakat ismeri valaki? Ismerősömnek elporladt a membrán körüli karima benne. 3-utas hangfal, de a cimkéje az adatokkal már leesett, elveszett, nem tudjuk sem a tipust, sem az ohm értéket. A kérdéses hangszóró méretei: 12,5cm átm. 8,5cm mágnesmag átm. Vajon lehetne ebbe találni vagy venni (pl. ilyen méretű 8 ohmos auto hangszórót stb) vagy ez totális ballépés lenne? Köszi! A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2020
Doboz méretei: 50x23x23cm
2 egyforma méretű mély és közép sugárzó van oldalanként és egy kicsi magas, ha ez vkinek mond vmit. A kolléga majd küld fotót is remélhetőleg és felteszem még...
Sajnos nem, már próbálta, de elküldte a képet...
Sziasztok! Adva van egy pár gyári Panasonic hangszóró, amik 3 utasok, 2-2 pár kimenteni vezetékkel. Az 1. pár magas kék- szürke, 2. pár mély piros-fekete vezetékkel. Az erősítőm csak 2 utas 2x35w 8Ω-on és 2x60W 4Ω-on. Hogy kössem be szerintetek. Köszi!
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2021
Szerintetek kettős kábelezést használhatok ebben az esetben? Habár akkor csak 3Ω-ot kapok eredőbe, de az meg lehet kevés lesz.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2021
Ha leírod a típusszámát (ne a képét)...a gugli segítségével kideríted, hogy milyen erősítőhöz tartozik, annak kapcsolási rajzából kiderül a lényeg!
Valahol már itt a HE fórumán is szó volt hasonló hangfalakról...egyértelmű, hogy a magas-közép meg a mélyhangok külön-külön kábellel vannak kivezetve az erősítőből. Hangváltó meg ha nincs a hangfalban...
Szia!
A hangdobozon lévő felirat alapján: SC-AK27_leírás 6. oldal Külón mély és magas kimenet van az eredeti központi egységen. Azzal gond nélkül használható. Sima "mezei" erősítő kimeneten párhuzamosan kötve csak az erősítő nyírható ki a z alacsony terhelőimpedancia, meg a hangszórók a szűretlen kimenet miatt. Barkácsolni lehet, de nem hiszem, hogy érdemes belevágni. Inkább olyan hangfalat kellene beszerezni ehelyett, ami egyszerűen használható az erősítődhöz. Üdv.
Szia! A leírást én is megnéztem anno de az nem ír bi-wire használatot. Én most párhuzamosan összekötöttem (magas,mély) és megmértem az ellenállását ami változatlan 6Ω .Érdekes, hogy csak a magas oldal külön mérve 550KΩ míg a mély oldal 6,1Ω. De ha nincs senkinek ilyen hang fallal tapasztalata, lehet kipróbálom egy kis kínai erősítővel az nem fog úgy fájni, ha tönkremegy.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2021
Aztán, ha ez megvan...láthatóvá válik a "lényeg":
Szia! Ha jól értelmezem akkor a low+ összeköthetem a high+ val, és mehet az erősítő pozitívjára. A low- mehet az erősítő negatívra, a high- pedig az erősítő földelésére. (ez csak a jobb oldal) köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2021
Mivel nincs meg az erősítőmben az képeken látható elektronika, csak a mély kábelt kötöttem be, és meglepően jól szól így is. Köszi mindenkinek.
A hangdobozban max. 2 db kondi lehet az összes "elektronika"...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |