Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Piezo meghajtás
Lapozás: OK   3 / 3
(#) pajesz66 hozzászólása Aug 17, 2021 /
 
Kicsit jobban tisztáznám a helyzetet....
db_Thunder:
GPS nem játszik, mert métereket téved... a jelenlegi megoldás 5cm alatti pontosság szélcsendben, az ismételhetőséggel vannak még bajok, de dolgozom rajta...
pucuka:
A most működő megoldás a hallható tartományban lefed egy kb. 70*30m-es területet (2100m2) két 100W-os hangszóróval a végeken, és három mikrofonpárral... Az a távolságmérő szenzor amit linkeltél csak játszani jó, itt egy félipari megoldásról van szó, ami már üzemel egy ideje, de a hallható tartománynak vannak hátrányai, ezt akarom kiváltani. Az adatlapot nem sikerült beszerezni, egy semmilyen választ kaptam vissza a Store-tól sajnos...

Holnap összerakok valamit és majd kiderül....
(#) Gafly válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Tehát akkor impulzusokat, vagy valamiféle más modulációt használsz adó oldalon...
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2021
(#) ferci válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Szia!
A legegyszerűbb meghajtás talán egy indukciós hevítő alapáramkörrel mehetne, ott a frekvencia váltás se gond ( van ilyen topik ).
A tekerccsel paralel kondenzátor ( 4-5 µF ) úgyis sokszorosa a te piezód kapacitásának ( beszámítva a piezóval sorbakötendő sacc 10-15x akkora kondenzátort ).
15-20 voltos tápfesszel már bőven elegendő szép színusz lenne a piezónak ( csatlakozva pucukához..) a tekercsvégeken és ha azt kibírná, akkor léphetnél esetleg feljebb.
A 300/150 W különben vicc szerintem.
(#) pajesz66 válasza ferci hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Az elmúlt néhány napban készült el a cimopata féle kapcs.rajz alapján egy 230/31V-os kb.300W-os rezonáns tápom... Próbáljam meg róla? (38kHz) A piezó felvett áramát mivel tudom korlátozni avagy 31V-ot birnia kellene?
(#) pajesz66 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Gyakorlatilag FSK moduláció csak az audió tartományban... Nem az adó oldal a problémás, inkább a vett jelet feldolgozni macerás a mikrofonok után.
(#) ferci válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Soros kondit rakjál be annyira lecsökkentve, hogy ne lépd túl kezdetben a 20 voltot, aztán kezdd növelni szkópkép alapján. Folyamatosan tesztelj is, hogy mennyire bírja a piezó.
Azért ne 38 kHz-cel, ha pl. 25-tel akarod hajtani.
Célszerű lenne a másik hangszóródat ( mikrofon! ) olyan közel rakni, hogy szkópon értékelhető képet kapjál és hosszabb idejű teszten láthatnád, ha "elfáradna" a primer piezó.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2021
(#) dB_Thunder válasza Gafly hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Idézet:
„GPS nem játszik, mert métereket téved...”

Van olyan is ami nem!! Nyilván nem 3 fillérért!
További ajánlatok gondolatok csak az után, hogy tudjuk a pontos felhasználást, és a hardvert!!
(#) Gafly válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 18, 2021 /
 
(#) pucuka válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 19, 2021 /
 
Nem ártana tudni, hogy miben sántikálsz, esetleg tudnánk segíteni is..
Idézet:
„FSK moduláció csak az audió tartományban...”

Gyanítom, nem tudod mi az az FSK moduláció.
Pl. egy 40 kHz es vivőt lehet modulálni FSK jellel. Aránylag könnyen lehet demodulálni egy VCO áramkörrel, pl NE/LM567 áramkörrel. (előállítani NE/LM566 -al)
A hangfrekvenciás sávban (alapsávban) a modemekhez hasonló módon lehet használni, és erre is léteznek kész integrált áramkörök, de erre is használhatók az előbbi áramkörök.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Aug 19, 2021 /
 
Modulált jelnek is vannak vitathatatlan előnyei a távolságmérésben. Ez mondjuk lézeres.
Topinak mintha lett volna is egy irása a témáról...
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Aug 19, 2021 /
 
Természetesen tudom, de az a furcsa, hogy "moduláció audió tartományban". A moduláció eleve azt jelenti, hogy valamiféle vivő van modulálva egy valamilyen jellel. Ezesetben az FSK azt is jelenti, ami a hangfrekvenciás alapsávban két egymástól független frekvencia váltogatása.
Ennek vitathatatlan nagy előnye, hogy FFT -vel nagyon kis jelek is dekódolhatók, így a vevő nagyon érzékeny lehet. De ez az eljárás működik vivővel, FSK modulációval is, csak a vevő (piezo) jelét le kell konvertálni az alapsávba.
De még mindíg nem ismerjük a kolléga problémáját pontosan, és szándékait.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Aug 19, 2021 /
 
Idézet:
„De még mindíg nem ismerjük a kolléga problémáját pontosan, és szándékait.”

Azért nagyjából lehet gyanitani:
Idézet:
„A most működő megoldás a hallható tartományban lefed egy kb. 70*30m-es területet (2100m2) két 100W-os hangszóróval a végeken, és három mikrofonpárral... Az a távolságmérő szenzor amit linkeltél csak játszani jó, itt egy félipari megoldásról van szó, ami már üzemel egy ideje, de a hallható tartománynak vannak hátrányai, ezt akarom kiváltani.”
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Aug 20, 2021 /
 
Ok, ötleteim nekem is vannak, de leírhatná, hogy hogyan is van az a két hangszóró, és a három mikrofon pár elrendezés, meghát valami modulálva van, vagy csak szimpla alapsávi jelek vannak.
Az, hogy az egész rendszer milyen frekvencián megy, hangfrekis, vagy UH tartományban, annak mindegynek kéne lenni.
(#) Ktulu hozzászólása Aug 20, 2021 /
 
Lézerrel is lehetne próbálkozni a gyári kézi lézeres távolségmérők mintájára. Legtöbb simán tudja a 30 métert. Sőt a régebbi típusok ultrahangosak.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2021
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem