Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   413 / 625
(#) nedudgi válasza mateatek hozzászólására (») Szept 18, 2021 1 / 2

Manapság egyre nehezebb meglenni legalább egy idegen nyelv ismerete nélkül. Ráadásul szinte minden böngésző támogatja a honlapok lefordítását.
Nemakarásnak nyögés a vége.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2021
(#) sargarigo hozzászólása Szept 18, 2021 / 2

Na akkor ebbe tessék belekapaszkodni!
Quake I
Emberünk megírta JS-ben, böngészőre, 13KB az egész! Van benne két pálya, ötféle enemy, dinamikus fényeket használ, és még zene is belefért! Az ilyen előtt én nagyon mélyen meghajolok!
(#) _BiG_ válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 18, 2021 /

Tényleg nem sámli...
De amit kihagyott, az az egér y-tengely cseréje. Nekem irányíthatatlan.
(#) sargarigo válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 19, 2021 /

Kimaradt ott sok minden! Gyenge textúra, a zene is saját.. De ez csak egy tech-demo, nem játékra van! Ettől még egy csoda szerintem hogy belefért 13k-ba! Gondolom sokat levett belőle hogy a böngésző mi mindent megcsinál helyette, de én ugyanezt nem tudnám megcsinálni. És szerintem sokan nem.
(#) nedudgi válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 19, 2021 /

Nem mondod, hogy akkora monitorod van, amit nem lehet kilencven fokkal elfordítani?
(#) _BiG_ válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 19, 2021 /

Minek elfordítani? A fel-le irány egérmozgását kéne megfordítani, hogy a botkormányt utánozza. Tehát lehúzva nem a fegyver mozdul lefele, hanem a háttér.
(#) Gafly válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 19, 2021 / 2

Ebben szerintem teljesen igazad van.
Szoktak is emiatt rendszeresen ekézni, mert mindig próbálom felhivni a figyelmet a nyelvtudás fontosságára.
Igenis az elektronikában kell az angol, Balatonon a pincérnél kell a német, orvosnál kell a latin...
Persze macerás, különosen felnőtt fejjel. Diplomát például nem adnék középfokú nyelvvizsga nélkül senkinek, kivétel/felmentés nincs.
De hogy ne offoljak, ez azért érdekes:
Catmando, a férfi aki hetven macskával él együtt:
Eredeti
Magyar
Ugye mennyire más a magyar, mint az angol?
Nem árt az, ha az ember el tudja olvasni a "forrást" is...
(#) mateatek válasza Gafly hozzászólására (») Szept 19, 2021 / 2

Idézet:
„Szoktak is emiatt rendszeresen ekézni, mert mindig próbálom felhivni a figyelmet a nyelvtudás fontosságára.”

Ki kell írni a profilodba. Egyenlőre még azért olvasom ezt a fórumot, mert az anyanyelvem van itt preferálva. A "Szabályzat"-ban piros betűvel ki is van emelve a fórum eme tulajdonsága, amit becsülök. Ha idegen nyelvű híreket és érdekességeket akarok, akkor nézegetem a hup.hu-t. Ott már lassan csak az lesz.
(#) proba válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 19, 2021 /

Egyszer egy háznál láttam beülős autó szimulátort. A tulaj baja talán a fel le csere volt. Megoldotta. Tükörből nézte...
(#) Epu2 válasza proba hozzászólására (») Szept 20, 2021 /

Rádiós egér fejjel lefele? Nem nehezebb mint a fordított fel le megszokása.
(#) hapro hozzászólása Szept 21, 2021 /

Sziasztok! Nagyon régen olvastam itt a fórumon, hogy ha egy madár ráül a felsővezetékre, nem hal meg, viszont ha ugyanezt egy ember tenné meg, aki valahogy mondjuk rálógaszkodik, sehol és sehogy nem érve semmi máshoz, csak a vezetékhez, ő már nem élné túl. (így emlékszem) valaki elmagyarázná, hogy miért? Köszönöm
(#) sonajkniz válasza hapro hozzászólására (») Szept 21, 2021 / 2

Nézzük csak.
Vegyünk alapul egy átlagos 400V-os felsővezetéket.
Emberünk mezítláb mászik fel a vasoszlopra, majd átnyúl a vezetékre, hogy azon függeszkedjen.
Eközben sajna nem valósul meg a "csak a fázissal érintkezik" elv, tehát nyakonvágja.
Másik eset, ha ugrásból kapaszkodik rá. Ekkor van esély, hogy a súlyától leszakad a vezeték. Ha úgy szakad el, hogy abban a részben marad a delej, amit fog, földetéréskor megrázó élményben lesz része.
Egyéb esetben, ha csak a fázissal érintkezik, nem lesz semmi baja, akárcsak a madaraknak.
Magasfeszültségű felsővezetéknél már más a helyzet. Ott a potenciálkülönbség már akkora, hogy ívet húz a feszültség még a hozzáérés előtt.
Ezért van az, hogy amikor pl. helikopteről lóg le a hős, előszőr egy nagy ellenállású rúdon lévő kampót akasz a vezetékre, ami biztonságos módon hozza azonos potenciálra, ezután fogja csak meg a vezetéket.
Így már nem üti agyon.
Egy kis adalék.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2021
(#) Gafly válasza hapro hozzászólására (») Szept 21, 2021 / 1

Szia hapro, örülök hogy megvagy. Nekem hiányik a fórum aktivitásod (másoké is, mellesleg).

Nos ami kérdésedet illeti, ezt én (is) terjesztem itt a fórumon.
De azt tegyük hozzá, hogy AZ NEM ÚGY VAN.

Röviden úgy kell elképzelni, hogy a föld és a fázisvezető között lebeg egy gömbkondenzátor. Minél nagyobb az állat (az ember eléggé nagy állat tud lenni mint köztudott), és minél nagyobb a fázisvezető feszültsége, annál nagyobb térerősség alakul ki a közeledéskor. A végén meg áthúz. A mellékelt linken nagyon jól látható, hogy az ember is simán megfoghatja a 400 kV-os gyújtősint, és semmi baja nem lesz tőle. Előtte az a jó hangos BZZZ hang azért óvatosságra int.

Igen, madarak ráülhetnek (rá is szoktak) a fázisvezetőre. Én legfeljebb 25 kV (villamos vontatás megkerülő vezeték) esetében láttam madarakat üdülni fázisvezetőn, de ott sem sasokat. Bajuk szerintem nekik sem lenne, csak landoláskor szerintem csiklandozza talpukat, mint a villanypásztor.
Nagyobb feszültség esetén már csak a védő vezetéken buliznak.

Ami az embert illeti, jobb ha nem megy a közelbe.
Ami vicces, hogy a nagyfeszültséghez nem szigetelő, hanem jól vezető védőruha kell.
Amig a házat simán ráköti a ELMÜs hálózatos szerelő az oszlopon feszültség alatt pár jól szigetelt szerszámmal, Addig 400 kV-on hozzá sem nyúl semmihez, ameddig stabilan nincsen hozzákötve a fázishoz.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2021
(#) hapro válasza Gafly hozzászólására (») Szept 21, 2021 /

Köszönöm mindkettőtöknek a korrekt válaszokat!
(#) Suba53 válasza hapro hozzászólására (») Szept 21, 2021 /

Én szemtanúja voltam egy szerelmes galambpár tragikus végének. Az oszlop trafó előtti három fázisú vezetékeken ültek. Az talán 10kV, ha jól tudom?
Autóval mentünk haza felé, és az egyik utcasarkon van a trafó. Úgy 15-20 méterre voltunk, amikor az oszlophoz közel a kábelek között egy ívkisülést láttunk, majd két füstölgő valami zuhant az utcára. Megnéztem, és két galamb tetem volt. Szegények a szomszédos vezetékekre telepedtek, és csőrözni akartak gondolom. Ez talán az udvarlás a galamboknál.
Aztán egy forró pillanattal beteljesedett a sorsuk.
(#) proba válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 21, 2021 / 1

Botkormány volt, a laptopot nézte tükörből. ( elektromos tudása nem volt hozzá, hogy két vezetéket megcseréljen)
(#) proba válasza hapro hozzászólására (») Szept 21, 2021 /

Valaha azt tanították 0,5m ami a minimum. Bár oszlopra mászva, már a két kezem között is durva potenciálkülönbség volt, pedig a felsővezeték még 2-3 méterre volt. ( egyik kezem a földelt oszlop, másik meg a levegőben, csípett rendesen.) Ködös időben felső vezeték alatti vágányzáró sorompó fogdosása sem túl kellemes feltartott kézzel. (pedig az a földön van.)
(#) Massawa válasza hapro hozzászólására (») Szept 21, 2021 /

Az ember sem, söt manapság a karbantartok mint kötélpályát használják a drotokat és mennek oszloprol oszlopra, valoszinü a szigetelöket stb. ellenörizni. Persze, ahogy ezt már irták bizonyos feltételeket teljesiteni kell.
(#) teglascs hozzászólása Szept 22, 2021 / 2

https://eromuvekejszakaja.hu/

2021. okt. 8.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2021
(#) Gafly válasza teglascs hozzászólására (») Szept 22, 2021 /

Nagyon szépen köszönöm a többiek nevében is.
Időben kell szervezni, ha valakivel együtt akarunk menni...
(#) gyerek67 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 22, 2021 /

Paksra "véletlenül" nincs kedvetek jönni?
(#) Gafly válasza gyerek67 hozzászólására (») Szept 22, 2021 /

Ottan már többször voltam.
Legutóbb próbáltam összekötni Gáborral, hogy legyen valaki bennfentes, de azt mondta hogy eleget járt oda, most nem fog kuncsorogni hogy bemehessen.

A baj ott szokott lenni, hogy a nagy lelkesedés után végül senki nem jön el a fórumról. Pedig mint tudod, csak 10 ember kell aki adja a nevét. Nos itt rendszerint már dugába dőlnek a HE tervek.

Ha hirdetsz kézfogós, HE bennfentest, akkor szivesen leviszem az a pár embert Pestről.
(#) antikzsolt válasza Gafly hozzászólására (») Szept 22, 2021 /

Ha Baranyából is összejöhetne pár ember akkor én is beszállnék mármint az utazásba megnézném a szikravárost
(#) bbb válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 22, 2021 /

A helyek gyorsan fogynak, Budapesten és környékén már egyiknél sincs szabad
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Szept 22, 2021 /

Sok tökölésnek lekésés a vége.

Kellett nekem megkérdeznem hogy akarsz-e jönni. Tojni kellett volna mindenkire, csak registrálni ameddig lehet.
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Szept 22, 2021 /

Várpalotára van még hely, de oda meg nem akarok menni... Ide mellénk a szemétégetőhöz kinéztem volna, de nem jött össze. Talán majd legközelebb.
(#) Massawa hozzászólása Szept 23, 2021 /

Törvény és reakcio.

Az EU törvénybe fektette, hogy a háztartási gépek egy részét ( mosogép, hűtő stb) 10 éves javitási garanciával szabad csak árulni.

Erre az ipar “frappáns” ötlettet vàlaszolt. A legujabb mosogép 3 cserélhető nagy alkatrészből áll.
A dob cserélhetetlen csapágyokkal ( oda lettek hegesztve), motor egység és vezérlés. Valamennyi egység cseréje külön annyiba kerül vagy drágább, mint az uj mosogép.

Bravo. Megint adott a politika egy hatalmas pofont a semminek.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Szept 23, 2021 /

Amit nem a használók kényszerítenek ki, nem úgy alkotnak meg, hogy valamennyire kényelmes/hasznos, arra hiába hoznak szabályt, mindenki ott kerüli ahol tudja.
Már nem emlékszem melyik könyvben volt, nem is pontosan így, ott sztrájk jelleggel csinálták:

Nincs közvilágításra pénz, mit kellene csinálni?
Mindenkinek kötelező lámpát hordani..
Reakció : mindenki egy sötét lámpával mászkált.
Kötelező a lámpát bekapcsolni.
Reakció: mindenki a kabát alatt hordta bekapcsolva.....

Jogszabályt hozni olyanra amit a használó nem támogat, szinte csak rendőrállamban érdemes.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Szept 23, 2021 /

Hát igen, amikor a tisztelt képviselők a tükröt pofozzák, akkor más nem lehet az eredmény.

( Nekik fel sem tűnt, hogy a piac - közérdek - nyomja a piaci árakat a béka s***e alá, amire a gyártoknak egyetlen reakcioja lehet, minél kisebb, minél inkább automatizált, szerelö mentes legyen a gyártást, ami kizárja az utolagos szerelést, javitgatást, hiszen arra nincs semilyen technologia.
Még nem hallottam egy szétszerelő robotsorrol, de lehet csak ötletet adok valamilyen start-up csoportnak. )
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Moderátor hozzászólása Szept 23, 2021

Kérjük, hogy maradjatok a témánál, és a politikát, a jogszabályok kitártyalását és a válogatott hőbörgéseket hagyjátok a topikon kívül, ide szórakozni járnak a fórumtagok.

Köszönjük!
Következő: »»   413 / 625
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem