Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Manapság egyre nehezebb meglenni legalább egy idegen nyelv ismerete nélkül. Ráadásul szinte minden böngésző támogatja a honlapok lefordítását.
Nemakarásnak nyögés a vége. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2021
Na akkor ebbe tessék belekapaszkodni!
Quake I Emberünk megírta JS-ben, böngészőre, 13KB az egész! Van benne két pálya, ötféle enemy, dinamikus fényeket használ, és még zene is belefért! Az ilyen előtt én nagyon mélyen meghajolok!
Tényleg nem sámli...
De amit kihagyott, az az egér y-tengely cseréje. Nekem irányíthatatlan.
Kimaradt ott sok minden! Gyenge textúra, a zene is saját.. De ez csak egy tech-demo, nem játékra van! Ettől még egy csoda szerintem hogy belefért 13k-ba! Gondolom sokat levett belőle hogy a böngésző mi mindent megcsinál helyette, de én ugyanezt nem tudnám megcsinálni. És szerintem sokan nem.
Nem mondod, hogy akkora monitorod van, amit nem lehet kilencven fokkal elfordítani?
Minek elfordítani? A fel-le irány egérmozgását kéne megfordítani, hogy a botkormányt utánozza. Tehát lehúzva nem a fegyver mozdul lefele, hanem a háttér.
Ebben szerintem teljesen igazad van.
Szoktak is emiatt rendszeresen ekézni, mert mindig próbálom felhivni a figyelmet a nyelvtudás fontosságára. Igenis az elektronikában kell az angol, Balatonon a pincérnél kell a német, orvosnál kell a latin... Persze macerás, különosen felnőtt fejjel. Diplomát például nem adnék középfokú nyelvvizsga nélkül senkinek, kivétel/felmentés nincs. De hogy ne offoljak, ez azért érdekes: Catmando, a férfi aki hetven macskával él együtt: Eredeti Magyar Ugye mennyire más a magyar, mint az angol? Nem árt az, ha az ember el tudja olvasni a "forrást" is... Idézet: „Szoktak is emiatt rendszeresen ekézni, mert mindig próbálom felhivni a figyelmet a nyelvtudás fontosságára.” Ki kell írni a profilodba. Egyenlőre még azért olvasom ezt a fórumot, mert az anyanyelvem van itt preferálva. A "Szabályzat"-ban piros betűvel ki is van emelve a fórum eme tulajdonsága, amit becsülök. Ha idegen nyelvű híreket és érdekességeket akarok, akkor nézegetem a hup.hu-t. Ott már lassan csak az lesz.
Egyszer egy háznál láttam beülős autó szimulátort. A tulaj baja talán a fel le csere volt. Megoldotta. Tükörből nézte...
Rádiós egér fejjel lefele? Nem nehezebb mint a fordított fel le megszokása.
Sziasztok! Nagyon régen olvastam itt a fórumon, hogy ha egy madár ráül a felsővezetékre, nem hal meg, viszont ha ugyanezt egy ember tenné meg, aki valahogy mondjuk rálógaszkodik, sehol és sehogy nem érve semmi máshoz, csak a vezetékhez, ő már nem élné túl. (így emlékszem) valaki elmagyarázná, hogy miért? Köszönöm
Nézzük csak.
Vegyünk alapul egy átlagos 400V-os felsővezetéket. Emberünk mezítláb mászik fel a vasoszlopra, majd átnyúl a vezetékre, hogy azon függeszkedjen. Eközben sajna nem valósul meg a "csak a fázissal érintkezik" elv, tehát nyakonvágja. Másik eset, ha ugrásból kapaszkodik rá. Ekkor van esély, hogy a súlyától leszakad a vezeték. Ha úgy szakad el, hogy abban a részben marad a delej, amit fog, földetéréskor megrázó élményben lesz része. Egyéb esetben, ha csak a fázissal érintkezik, nem lesz semmi baja, akárcsak a madaraknak. Magasfeszültségű felsővezetéknél már más a helyzet. Ott a potenciálkülönbség már akkora, hogy ívet húz a feszültség még a hozzáérés előtt. Ezért van az, hogy amikor pl. helikopteről lóg le a hős, előszőr egy nagy ellenállású rúdon lévő kampót akasz a vezetékre, ami biztonságos módon hozza azonos potenciálra, ezután fogja csak meg a vezetéket. Így már nem üti agyon. Egy kis adalék. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2021
Szia hapro, örülök hogy megvagy. Nekem hiányik a fórum aktivitásod (másoké is, mellesleg).
Nos ami kérdésedet illeti, ezt én (is) terjesztem itt a fórumon. De azt tegyük hozzá, hogy AZ NEM ÚGY VAN. Röviden úgy kell elképzelni, hogy a föld és a fázisvezető között lebeg egy gömbkondenzátor. Minél nagyobb az állat (az ember eléggé nagy állat tud lenni mint köztudott), és minél nagyobb a fázisvezető feszültsége, annál nagyobb térerősség alakul ki a közeledéskor. A végén meg áthúz. A mellékelt linken nagyon jól látható, hogy az ember is simán megfoghatja a 400 kV-os gyújtősint, és semmi baja nem lesz tőle. Előtte az a jó hangos BZZZ hang azért óvatosságra int. Igen, madarak ráülhetnek (rá is szoktak) a fázisvezetőre. Én legfeljebb 25 kV (villamos vontatás megkerülő vezeték) esetében láttam madarakat üdülni fázisvezetőn, de ott sem sasokat. Bajuk szerintem nekik sem lenne, csak landoláskor szerintem csiklandozza talpukat, mint a villanypásztor. Nagyobb feszültség esetén már csak a védő vezetéken buliznak. Ami az embert illeti, jobb ha nem megy a közelbe. Ami vicces, hogy a nagyfeszültséghez nem szigetelő, hanem jól vezető védőruha kell. Amig a házat simán ráköti a ELMÜs hálózatos szerelő az oszlopon feszültség alatt pár jól szigetelt szerszámmal, Addig 400 kV-on hozzá sem nyúl semmihez, ameddig stabilan nincsen hozzákötve a fázishoz. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2021
Köszönöm mindkettőtöknek a korrekt válaszokat!
Én szemtanúja voltam egy szerelmes galambpár tragikus végének. Az oszlop trafó előtti három fázisú vezetékeken ültek. Az talán 10kV, ha jól tudom?
Autóval mentünk haza felé, és az egyik utcasarkon van a trafó. Úgy 15-20 méterre voltunk, amikor az oszlophoz közel a kábelek között egy ívkisülést láttunk, majd két füstölgő valami zuhant az utcára. Megnéztem, és két galamb tetem volt. Szegények a szomszédos vezetékekre telepedtek, és csőrözni akartak gondolom. Ez talán az udvarlás a galamboknál. Aztán egy forró pillanattal beteljesedett a sorsuk.
Botkormány volt, a laptopot nézte tükörből. ( elektromos tudása nem volt hozzá, hogy két vezetéket megcseréljen)
Valaha azt tanították 0,5m ami a minimum. Bár oszlopra mászva, már a két kezem között is durva potenciálkülönbség volt, pedig a felsővezeték még 2-3 méterre volt. ( egyik kezem a földelt oszlop, másik meg a levegőben, csípett rendesen.) Ködös időben felső vezeték alatti vágányzáró sorompó fogdosása sem túl kellemes feltartott kézzel. (pedig az a földön van.)
Az ember sem, söt manapság a karbantartok mint kötélpályát használják a drotokat és mennek oszloprol oszlopra, valoszinü a szigetelöket stb. ellenörizni. Persze, ahogy ezt már irták bizonyos feltételeket teljesiteni kell.
Nagyon szépen köszönöm a többiek nevében is.
Időben kell szervezni, ha valakivel együtt akarunk menni...
Paksra "véletlenül" nincs kedvetek jönni?
Ottan már többször voltam.
Legutóbb próbáltam összekötni Gáborral, hogy legyen valaki bennfentes, de azt mondta hogy eleget járt oda, most nem fog kuncsorogni hogy bemehessen. A baj ott szokott lenni, hogy a nagy lelkesedés után végül senki nem jön el a fórumról. Pedig mint tudod, csak 10 ember kell aki adja a nevét. Nos itt rendszerint már dugába dőlnek a HE tervek. Ha hirdetsz kézfogós, HE bennfentest, akkor szivesen leviszem az a pár embert Pestről.
Ha Baranyából is összejöhetne pár ember akkor én is beszállnék mármint az utazásba megnézném a szikravárost
A helyek gyorsan fogynak, Budapesten és környékén már egyiknél sincs szabad
Sok tökölésnek lekésés a vége.
Kellett nekem megkérdeznem hogy akarsz-e jönni. Tojni kellett volna mindenkire, csak registrálni ameddig lehet.
Várpalotára van még hely, de oda meg nem akarok menni... Ide mellénk a szemétégetőhöz kinéztem volna, de nem jött össze. Talán majd legközelebb.
Törvény és reakcio.
Az EU törvénybe fektette, hogy a háztartási gépek egy részét ( mosogép, hűtő stb) 10 éves javitási garanciával szabad csak árulni. Erre az ipar “frappáns” ötlettet vàlaszolt. A legujabb mosogép 3 cserélhető nagy alkatrészből áll. A dob cserélhetetlen csapágyokkal ( oda lettek hegesztve), motor egység és vezérlés. Valamennyi egység cseréje külön annyiba kerül vagy drágább, mint az uj mosogép. Bravo. Megint adott a politika egy hatalmas pofont a semminek.
Amit nem a használók kényszerítenek ki, nem úgy alkotnak meg, hogy valamennyire kényelmes/hasznos, arra hiába hoznak szabályt, mindenki ott kerüli ahol tudja.
Már nem emlékszem melyik könyvben volt, nem is pontosan így, ott sztrájk jelleggel csinálták: Nincs közvilágításra pénz, mit kellene csinálni? Mindenkinek kötelező lámpát hordani.. Reakció : mindenki egy sötét lámpával mászkált. Kötelező a lámpát bekapcsolni. Reakció: mindenki a kabát alatt hordta bekapcsolva..... Jogszabályt hozni olyanra amit a használó nem támogat, szinte csak rendőrállamban érdemes.
Hát igen, amikor a tisztelt képviselők a tükröt pofozzák, akkor más nem lehet az eredmény.
( Nekik fel sem tűnt, hogy a piac - közérdek - nyomja a piaci árakat a béka s***e alá, amire a gyártoknak egyetlen reakcioja lehet, minél kisebb, minél inkább automatizált, szerelö mentes legyen a gyártást, ami kizárja az utolagos szerelést, javitgatást, hiszen arra nincs semilyen technologia. Még nem hallottam egy szétszerelő robotsorrol, de lehet csak ötletet adok valamilyen start-up csoportnak. ) A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2021
Moderátor által szerkesztve
Kérjük, hogy maradjatok a témánál, és a politikát, a jogszabályok kitártyalását és a válogatott hőbörgéseket hagyjátok a topikon kívül, ide szórakozni járnak a fórumtagok.
Köszönjük! |
Bejelentkezés
Hirdetés |