Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3651 / 4000
(#) Remci válasza granpa hozzászólására (») Okt 3, 2021 / 1

Dakota?
(#) granpa válasza Remci hozzászólására (») Okt 3, 2021 /

Mind ezen a véleményen volt.
(#) Udvari Zsombor válasza pai107 hozzászólására (») Okt 4, 2021 /

Köss rá 3V dugasztápot, 2× AA elem pont annyi. Nem kell bonyolítani, én régi 3,??V Nokia töltőt használok egy 3× AA elemes olcsó fehér LED szalaghoz.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2021
(#) Udvari Zsombor válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 4, 2021 /

Az én olcsó fehér LED szalagomnál gyárilag van sorosan a szalaggal egy ellenállás a 3× AA elemtartóban, de sajnos gyártója válogatja.
(#) Baxi hozzászólása Okt 5, 2021 /

Hi Mesterek!
Lagyinditot akarok össze rakni. Ilyen kondim van itthon, ami a képen látható. Sose tudom hogy meilyik fesz van feltűntetve rajta. A kérdésem az lenne hogy ez fogja birni az AC 230V?
Segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2021
(#) rectamas válasza Baxi hozzászólására (») Okt 5, 2021 / 1

Nem.
Legalább 630 DC kell, de típusonként változik, hogy hány Hz-nél mennyi AC-t bír el.
Az AC-ra tervezett kondenzátorokon rajta van, hogy AC.
(#) Baxi válasza rectamas hozzászólására (») Okt 5, 2021 /

Akkor keresgélek tovább. Köszönöm a segítséget!
(#) Patópali válasza Baxi hozzászólására (») Okt 5, 2021 /

Szia!
Legalább ilyet tennék be. Lényeg az X2 és AC.(~). Minimum 250 Volt, de ha befér akkor lehetne nagyobb feszültség tűrésű is. Jobban bírja a strapát.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2021
(#) Tambi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 6, 2021 /

Kedves Ge Lee!
Bocsánatot kérek a megkésett válaszért, de nagyon be vagyok fogva...

Köszönöm a hasznos tájékoztatást, de háromévente megmérek két induktivitást, így nem szívesen áldoznék több tízezer forintot induktivitásmérőre. Sorbakötök vele egy ellenállást, és 50 Hz-en megméret a feszültségeséseket. Reményeim szerint ez valamit sejtetni fog...

Derűs napot!
(#) Tambi hozzászólása Okt 6, 2021 /

Legújabb problémám, hogy SE150b hiperszilmagos trafóm 50 Hz-en hangosan búg! Már így vettem... Szétszerelve lászik, hogy a köszörült felületeknek csak a sarka ér össze, nem fekszenek tökéletesen, bárhogy variálom is a négy félmagot.

Lehet, hogy a búgás nem ettől, hanem a tekercs mozgásától származik?

Egyébként működik, de a hangja miatt (szinte) használhatatlan.

Mit lehet itt tenni:

Köszönöm szépen.
(#) granpa válasza Tambi hozzászólására (») Okt 6, 2021 /

Mivel, valószínűleg nem tudod újra köszörültetni, így marad a "légrés", a zaj forrása. Valami nem túl erős műgyantával (legalábbis valami kissé hőálló ragasztóval) bekened és összerakod. Próbára bármi jó (viasz is, mert csak próba), ami kitölti a rést, hogy a zaj csökken-e eléggé ezáltal.
Ha nem eléggé, akkor a tekercset utólag impregnálni, -hogy ne zörögjön-, komoly vákuum impregnáló kell. De ez kevésbé valószínű.
A veszteség lényegtelen, mivel az így is megvan/volt.
(#) kendre256 válasza Tambi hozzászólására (») Okt 6, 2021 /

Nem lehet, hogy a vasmagok nem egymáshoz tartozók? A hiperszileket párosával szokták árulni, sokszor festékcsíkokkal az oldalukon, azoknak kell illeszkedniük. A csíkoknak illesztetten kell folytatódniuk a vasmag párokon. Ha nincs festés, vagy nem illeszkednek a csíkok, akkor azok nem egy tekercsből lettek szétvágva, majd köszörülve. Ekkor csak az marad, amit granpa írt, a ragasztás, impregnálás...
(#) Epu2 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 6, 2021 /

Vagy egy sík felületen a felcsiszolás, mert ha össze is ragasztja a légrés megmarad, hatásfok romlik. Melegszik a primer tekercs és mechanikus igénybevétel is marad. Azt ne is említsem, hogy szétszedni esélytelen.
(#) Patópali válasza Tambi hozzászólására (») Okt 6, 2021 /

Szia!
Magamnak ilyet építettem. Amatőr célra nekem megfelel. Több gyári tekerccsel próbáltam.
Ha érdekel tudok segíteni, de csak privátban.
Üdv.
(#) joejoe44 hozzászólása Okt 6, 2021 /

Sziasztok! Azt kérdezném a fórumon: Elektrolit kondenzátor [b]fémházon[/b] mérhetek-e bármekkora feszültséget? Ez lenne a kérdés és köszi, ha valaki felvilágosít.
Jelenség:
Bekapcsolva egy AKAI AA-1010 erősítő, MULTIMÉTER "V" állásban negatív testen, elektrolit kondi házakra ráérintve mérek más-más kondin 0,5-1,25 v-ig terjedő feszt. Hozzáérintve a mérőcsúcsot ugyanebben a felállásban csak OHM mérési tarományban, hallani, hogy maga a végfok nem lehet rossz, mert zúg mindkét oldal egyenként.
Ez normális? Erősítő egyik oldala nem szól egyik fokozatban sem. (A-B-AB)
Előre is köszi a segítséget. rjozef@c2.hu Email mindennap nézve, egyéb elfoglaltság miatt ritkán jutok egyéb helyekre, mint pl ide is.
(#) Patópali válasza joejoe44 hozzászólására (») Okt 6, 2021 / 1

Szia!
Elég zavaros a kérdésed de...
1. mit értesz negatív testen?
2.A csatoló kondik fémházán, leírásod szerinti méréssel vihetsz a bemenetre földhurkot ami miatt búg a végfok.
Elképzelhető valamelyik csatoló kondenzátor kiszáradása miatti némaság, de lehet még más hiba is.
Egy digi műszer a hiba behatárolásához kevés!
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2021
(#) joejoe44 válasza Patópali hozzászólására (») Okt 6, 2021 /

Szia Patópali: Nagyon köszi, hogy írtál. Csak egyszerűen negatív/ TEST. Tehát a sasszi a test, lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Tehát ráteszem a műszert a testre, bekapcsolt állapotban van az erősítő. Ráteszem a multi másik érzékelőjét (+) a kondi burkolatra "Volt állásban" és feszt tudok mérni. Tudomásom szerint nem lehetne kapcsolat a kondi házzal semmi, mivel nem érintkezik semmivel. Rosszul tudom? A végfok nem búg, egyik oldal nem szól. A másik az tökéletes. A BÚGÁS csak OHM mérésen van amikor a mérőcsúcsot odaérintem némely kondira, aholis érzékelem, hogy a végfok jó. A hiba okára én is kondira gondolok, ezért is kérdeztem, hogy a kondi háza és a testpotenciállal mérve mérhetek-e feszültséget. Én gondolom, hogy amennyiben a kondi testen (külső borításon) bármilyen irányban áramot mérek, az nem lehet jó, esetleg zárlatos? Na ezért kértem a segítségeteket. Van benne jópár ilyen.

Szia!
Még két gondolat, ha megengeded.
A tanyára feltett kérdésekre itt kaphatsz válaszokat azoktól akik segíteni szeretnének, nem valószínű, hogy maiban válaszolnak.

A szabályzat szerint mail címet nem írunk - adunk meg az oldalon.

Az még lemaradt , hogy legalább valami jelforrás( pl hanggenerátor) kellene amivel a fokozatok közötti jelutak követhetőek lennének. Ha van oszcilloszkóp gyorsabb lenne a siker.
Az új hozzászólásodra: lehet potenciál a csatolókondi külső házán.Akár szivárgás. A z elkóban elektrolit van, a műszer bemenete több MOhm.
Üdv.

Idézet:
„Hozzáérintve a mérőcsúcsot ugyanebben a felállásban csak OHM mérési tarományban, hallani, hogy maga a végfok nem lehet rossz, mert zúg mindkét oldal egyenként.”

Idézet:
„A végfok nem búg, egyik oldal nem szól. A másik az tökéletes.”

Ha az alsó mondatod/ idézeted a helyes akkor lehet a néma csatorna a bemenettől a végfokon át a hangszóróig valami hiba. A bemenetre jelet kapcsolva a fokozatokat szkóppal végig kell nézni. a hol a jel már nem mérhető, az előző fokozatban keresendő a hiba.
Az analóg áramkörökben általában az elektrolit kondenzátorok hosszú idő után kiszáradhatnak, elvesztik a kapacitásuk nagy részét. Rövidzárlatossá válás nem jellemző.
Ha netán túlfeszültséget kapna inkább felpúposodik a teteje vagy szétreped,felrobban.
A zárlatos elkó feszültségmentes állapotban Ohm méréssel kimérhető.
(#) Tambi válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 7, 2021 / 1

Köszönöm szépen kedves Kendre256 és Granpa!

Sokszor szerelhették már ezt a trafót, így a szorítószalagjai megnyúltak. Ennek "ellensúlyozására" két db alátétet tettek a szalag és a vasmag közé, hogy kellően meg lehessen húzni. Szomorúság, hogy az alátétek egyik oldala gumis, ún. EPDM alátét volt, ami rugalmas. Ezt kicserélve "igazi" laposalátétre a búgás gyakorlatilag megszűnt. Üresjáratban 75 mA-t vesz fel, ami nagyjából duplája a katalógusban szereplő vasveszteségnek, de ennyi talán megengedhető...

Köszönöm szépen még egyszer!
(#) granpa válasza Tambi hozzászólására (») Okt 7, 2021 / 1

Ez érdekes élmény volt. A "katalógusadat" duplája szerintem a valóságos, és annyival vidáman elketyeg 100 évig.
(#) joejoe44 válasza Patópali hozzászólására (») Okt 7, 2021 /

Koszonom Patópali a válaszod, kiszáradás jeleit látom egyik-másikon, a műanyag fóliát kinőtték már. Valószínűleg cserélem az osszes gyanus alkatrészt, ugyanis nincs szkópom, így megpróbálkozok egyenlőre a cserékkel.
Mégegyszer nagyon koszonom a segítséget.
...bizonyos ékezetes betűket nem tudok beírni... meg zárójelet...
Ha nem zavarlak, megírnám, hogy mire jutottam, de sajnos nem mostanában. Üdv
(#) Ge Lee válasza Patópali hozzászólására (») Okt 8, 2021 /

Az nem rossz műszer, nekem is van, de azzal sem fogod tudni megmérni egy vasmagos trafó induktivitását, ugyanis arra nem alkalmas. Fog ugyan mutatni egy értéket, csak annak nem sok köze van a valósághoz.
(#) BarNor86 hozzászólása Okt 8, 2021 /

Sziasztok. Egy tefal gőzölős vasaló bekötéséhez szeretnék segítséget kérni, mert sehol nem találok egyértelmű segédletet. Van pár egyértelmű vezeték aminek kérdés nélkül tudom a helyét, a segítség a kapcsoló elektronikához kéne. Az ötleteket, segítséget előre is köszönöm.
(#) BarNor86 válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 8, 2021 5 / 1

Itt látható a kép, rajta a szóban forgó vasaló egyenlőre teszt jelleggel össze rakva. Igazából egy áramköri rajzzal már boldogulnék, de ha valaki el mondja, hogy milyen színű vezeték hova megy, azt is fel tudom dolgozni.

Köszönöm szépen
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) BarNor86 hozzászólása Okt 8, 2021 4 /

Meg van oldva, egy régi ismerős telefonon el tudta mondani, hogy mire figyeljek, sőt levélben még egy röktönzött kötési rajzot is mellékelt, és láss csodát működik.
Régi motorostól annyit vártam volna, hogy a beszólás helytt fel hívja a figyelmet a hiányosságokra, akkor én sem nevezem szemtelennek.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Moderátor hozzászólása BarNor86 hozzászólására (») Okt 8, 2021

Sajnálom a rossz hangulatú kezdést!
A régi tagokat pedig kérem, hogy segítsék beilleszkedni az újakat. Ők még nem értik, hogy itt milyen hangvételű élcelődésekkel "ugratjátok" egymást.
BarNor86 OFF mondatát tekintsük Tőle bocsánatkérésnek, én meg mindenki nevében kérek bocsánatot tőle, hogy így le lett támadva.
A felesleges szövegeket kitöröltem, mindenki vegyen nagy levegőt, nyugalom! Élvezzük, hogy péntek este van, előttünk a hétvége.
(#) Zoli925 hozzászólása Okt 8, 2021 /

Üdvözlök mindenkit!

Van egy 109 cm-es LG Televízióm melyben a középső LEDsornál lévő dióda kisült.
Esetleg valaki meg tudná nekem mondani hogy milyen típusú a képen látható dióda?

Köszönöm szépen.
(#) Patópali válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 8, 2021 /

Hát igen. Ennek is vannak korlátai.
Nem szerviz műszer.
Következő: »»   3651 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem