Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Alternativ HE találkozó(k)
Puskás börzék időpontjai: Bővebben: Link
Korábbi: » Egri hobbielektronika találkozó - 2023. augusztus 13 (vasárnap) » MVM Paksi Atomerőmű Zrt. látogatás - KÉPTÁR Mostanában aktuális: » ELBAFTA - ELső BAlatonFelvidéki TAlálkozó, 2024. május 11 (szombat), Balatongyörök » Viharsarki tali - VII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó, 2024. június 15 (szombat), Békéscsaba
Sziasztok!
Nagyon köszönöm, hogy ilyen sokan ellátogattatok hozzánk! Őszintén remélem, hogy mindannyiotoknak tetszett, jól éreztétek magatokat és jól is laktatok a halászcsárdában! Örülök, hogy mindenki épségben hazaért. Remélem, máskor is eljöttök. Látogatásra a legjobb időszak egyébként a tavasz vége és az ősz közepe, amikor nincs pusztulat meleg (különösen a gépházban). Ekkor már/még tele van virágokkal, lombos fákkal az udvarunk. Ja, és persze működjön a 4-es blokk, mert a kettesen nem lehet megnézni a vezénylőt, csak a reaktorcsarnokot és a gépházat. Legközelebb (remélem sikerül) bepróbálkozunk a Karbantartó és Gyakorló Központ meglátogatásával is, hogy Gafly is maximálisan elégedett lehessen... Ha bármi további kérdésetek van, szívesen válaszolok! Üdv: Viktor
Nekem lenne egy kèrdésem.
Tele volt kocsival a parkoló, de embert nem lehetett látni még az udvaron sem nagyon. Én azt hittem bent nyüzsögnek majd az emberek. Merre voltak? A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2021
Nagyon köszönöm, a szervezőknek, hogy ott lehettem. 50 éves álom vált valóra, hogy láthattam mindazt amit középiskolában tanultam.
Kérdés. Ha nem titok. A generátor és a gerjesztő generátor egy tengelyen van hajtva? Vagy eltér a fordulatszámuk? (áttétel)
Még lenne kérdés. Mi volt az a nagy torony ott az udvaron, amin villogó fény volt?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2021
Gondolom a térség legmagasabb pontja.
Villámhárító, fényjelzés a repülőknek. No meg jó pár sugárzás mérő, különböző magasságban.
Meteorológiai torony.
Idézet: „Magyarországon a legmagasabb, kifejezetten meteorológiai célú mérőtorony a paksi atomerőmű területén található (8.5 ábra). A tornyon 20, 50 és 120 m magasan végeznek hőmérséklet, nedvesség, szélsebesség, szélirány és szélirány fluktuáció méréseket. Az adatok egy esetlegesen bekövetkező atomerőmű baleset során nyújtanának alapvető információt a terjedési modellszimulációk számára.” Kutya jó cikk, érdemes elolvasni. Bár el lesztek vele egy darabig. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2021
Így van.
Ha jól emlékszem, mérünk: - 25 m-en: csapadékmennyiséget, hőmérsékletet, szélirányt, páratartalmat, - 50, 75 és 120 m-en hőmérsékletet, szélirányt, páratartalmat. Hogy sugárzást mér-e, azt nem tudom, mert erre külön állomások vannak telepítve szerteszét.
Na, tessék: Gafly már tájékozottabb is nálam!
Mentségemre szolgáljon, éppen szobát festek, ezért most nem nagyon van lehetőségem ilyen dolgoknak utánanézni.
Ugyan a fórum nem normálisabb feléhez tartozom és ti voltatok ott:
Bővebben: Link Személy szerint köszönetem mindazoknak, akik normális "élménybeszámolót" írtak a látogatásról, és nem az egyéb bulvártémákkal voltak elfoglalva.
Jelenleg a sok-sok ember mind a 2-es blokkon nyüzsög, hiszen főjavítás van, darabokra szedtük.
Őket azért nem lehetett látni, mert messze, és a 4-es blokk irányából takarásban dolgoznak, illetve bent, az ellenőrzött zónában, ahová végképp nem látni be.
Köszi. Vannak ott meg titkok, tudtam èn.
Ha már oda belátni nem sok ember kívánkozik oda önszántából
Idézet: „...és nem az egyéb bulvártémákkal voltak elfoglalva...” Hidd el, van ott bulvár, gazdagon! Az RTL klub, a Bors magazin, a Blikk és a társaik a cégünk cipőfűzőjét sem köthetnék meg!
Köszönöm. Már megint tanultam valamit.
Itt a cikk első része.
Hello! Nem egy tengelyen van a gerjesztő és a generátor. Itt a "generátor" című képen jól látható. A kék a generátor, utána a piros az áttétel, és a közelebbi piros maga a gerjesztőgép.
Öröm mellett üröm.
A nevezetes nagy baleset. A kommentet ne olvasd el, mert az egy tudatlan ember magánvéleménye. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2021
A generátortáblán "hidrogén és vízhűtéses" felirat van. Ebből nekem a hidrogén nem érthető. Valaki megmagyarázhatná! köszönöm.
"Villamossági szempontból értelemszerűen a TVV-221 típusú GANZ gyártmányú generátor képezi a villamos rendszer első lépcsőjét. Az itt telepített generátorok forgórészei hidrogén hűtésűek. A hűtőközeg 3 bar nyomású H2 gáz, amely közvetlenül érintkezik a tekercsmenetek csupasz felületével. A gáz a menetekben kialakított kisméretű ún. keresztcsatornákban áramlik. A csatornák száma igen sok, így az áramlás összkeresztmetszete és a hőátadó felület igen nagy. A hűtőgáz megfelelő áramoltatását a forgórész mindkét tengelyvégén elhelyezett axiál ventilátorok biztosítják. Az állórészek tekercseinek hűtését pedig a tekercsekben áramoltatott sótalan vízzel oldják meg. A sótalanításra azért van szükség, mert így garantálható a hűtővíz vezetőképességének a minimalizálása. Meg kell említeni, hogy a hidrogént és a desztillált vizet szintén hűteni szükséges: ez oly módon oldható meg, hogy a Duna vizét használják fel hűtőközegnek hőcserélőkön keresztül. Egy generátor teljesítménye gyári adatok alapján 259 MVA. A turbina és a generátor forgórészei percenként háromezres fordulatszámot érnek el. Utólagos fejlesztés nyomán generátoronként 230 MW teljesítményt értek el, tehát egy blokk összteljesítménye eléri a 460 MW-ot."
Idézet: „H2 gáz, amely közvetlenül érintkezik a tekercsmenetek csupasz felületével” Ez megint egy újabb kérdést vet fel, a meneteket el kell szigetelni egymástól és biztosítani kell a mechanikai stabilitást is! (A forgórész 3000-es fordulaton megy.) A kérdésem alapvetően az volt, hogy miért használnak hidrogént, ami könnyen szökik és tűzveszélyes. A hidrogén a tömítéseken is szeret átdiffundálni. A hidrogén hőelvonó képessége milyen lehet, mondjuk a vízhez képest? Gyanítom, hogy nagyságrenddel kisebb.
"A hidrogéngázt gyakran alkalmazzák erőművek elektromos generátoraiban a hagyományos léghűtés helyett, mivel számos előnyös tulajdonsága van, amelyek a közvetlen eredményei annak, hogy könnyű, kétatomos molekula. Ezek közé tartozik az alacsony sűrűség és kis viszkozitás, illetve, hogy az összes gáz közül a legmagasabb a fajlagos hőkapacitása és hővezetési tényezője."
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2021
Köszönöm így már értem. (látom Te is éjjeli bagoly vagy...)
Ajaj. De mennyire.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2021
Ha a legközelebbi találkozóra eljössz, gyakorlati magyarázatot is kapsz. A hidrogén gyakorlatilag fémként viselkedik, jobb a hővezetőképessége a víznél. Egyetlen fontos dolog van: túlnyomás, hogy kifelé szökjön (ha tömítetlenség lenne). Ha levegő kerülne a rendszerbe (beszívás), akkor robbanás. Hidrogén hűtésű kemencéknél is így van.
Idézet: „A hidrogén gyakorlatilag fémként viselkedik,” Pláne nagy nyomáson ... pl.: Jupiter belsejében is ... Más esetben csillagászok/asztrofizikusok pedig mindent ami Hidrogénnél nehezebb atomsúlyú azt fémnek hívják/tekintik. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |