Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óravezérlő
 
Témaindító: Lucifer, idő: Dec 20, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 9
(#) vicsys válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Ja, hogy erre csak egy műszer lenne kötve...? Arra van már kész kapcsolás:
Bővebben: Link
(Na, gyors voltam...? )
(#) Gafly válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
De én nem ilyet akarok, hanem olyat mint amit leírtam...
(#) vicsys válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Úgy is jó lenne, ha nem PWM lenne a kimenete, hanem rögtön egyenfesz?
(#) Gafly válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Egye fene, lehet egyenfesz is

Annyi, hogy a műszerem végkitérése 1 mA (200 DA alapműszer ), de szerintem azt is még talán símán elviszi a 16F84 analógban is, egy trimmerrel...

Egyébként mi a bajod a PWM-el?
Úgyis kell közbenső osztás...

Bár ha belegondolok, hogy esetleg éjszaka "vonyíthat" a fejem mellett, akkor lehet hogy igazad van
(#) atapapa87 hozzászólása Máj 14, 2013 /
 
Sikerült a Cifra 12-est elindítani, hála Vicsys-nek. Nagyon szép kis vezérlő egységet dobott össze.
Kisebb átalakítás azért történt az órába, a régi trafós fénycsövet lecseréltem egy 40cm hideg fehér LED szalagra. Köszönöm mindenkinek a segítséget,de legfőképp Vicsys-nek!
(#) Gafly válasza atapapa87 hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Örülés van, hála Vicsys-nek
Meg akkor az a vita is szerintem végleg lezárult, hogy szinkron motoros-e vagy sem ez a példány

És akkor jöhet a következő lépés Vicsys: Gafly Deprez órája
(#) vicsys válasza Gafly hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Rajta vagyok!
(#) bencegolyo hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Sziasztok!PC-ről szeretnék vezérelni órát, a program már megvan hozzá.Sajnos annyira még nem értek az elektronikához.A segítségeteket előre is köszönöm.
(#) GPeti1977 hozzászólása Máj 1, 2018 /
 
Sehol nem lehet kapni olyan óra mechanikát ami 24 óra alatt fordul körbe?
Ehhez kellett volna.

Szervóra.jpg
    
(#) webinas válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 1, 2018 / 1
 
(#) Bakman válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Ez miez?
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2018
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Tengeralattjáro ora...
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Anno, projekt ajándékként osztottak 24 órás karórát. Pont lemaradtam róla
(#) Massawa hozzászólása Dec 26, 2021 /
 
Lehet, hogy tudja itt valaki. Hogyan szinkronizálták régen a központi orákat ( vasut, posta, utcai stb). A központ csak percenként adott ki egy impulzust, amire minden ora egy percet ugrott, de hogyan állitották be az orákat, hogy ugyanazt az idöt mutassa?.
Az orákon nincs semmi állitási lehetöség, és sokszor elérhetetlen helyeken vannak. Az orákhoz mindössze egy 2 eres vezeték megy.

Kösz
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2021
(#) mateatek válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Gondolom ezért mondták be a rádiókon a pontos időt. Majd jött a 4 rövid és egy hosszú hangjel.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
A mellékórák tipikusan 24 Vdc-ről mennek, és keveset fogyasztanak. Példa: 24 V/10 mA
48 V-os rendszerből csak egyet ismerek: Keleti PU.
12 V-osat egyet sem...
Percenkét kapnak egy tipikusan 2 mp-es léptető impulzust, váltott polaritással. Azaz 12:00:00...12:00:02 között -24 V, 12:01:00...12:01.02 között +24 V. Nyugalmi állapotban azaz 12:00:02...12:00:00 között rövidre van ván zárva és földelve. Távközlésben a pozitiv pólus van földelve az ionvándorlás miatt.
A vonal meghajtása H-hiddal szokott történni.
Nagyobb hálózatot csoportokra osztják, az egyes csoportok egyszerre megállithatóak és léptethetők kézzel.
Telepitéskor biztositani kell, hogy az egyes csoportokon belül minden óra azonos polaritással legyen bekötve/dugva és azonos időt mutasson, mert egyenként nem állithatók (csak létrával ).
Nagy hálózatoknál a főóra után van egy óraközpont, több Elektronikus Csoport Kapcsolóval (ECK, tulajdonképpen H-hid) és ezek után csoportonként Vonal Elosztó (VE, tulajdonképpen passziv kapcsoló/kézi léptető és biztositék).
A főóra vagy a fölérendelt főórától (Keleti PU) kapja a szinkronjelet, vagy DCF szinkronizálású (nem dekódolja az időtáviratot, csak tartja a szinkront).
(#) VJ72 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
A Pragotron órát beállítani a többi mellékórához csak kézzel lehet a hátulján lévő állító gombbal.
Függetlenül nem lehet szinkronizálni őket. A gyári mester órán van egy stop illetve egy gyors előre léptetés gomb ezzel lehet az összes azon a hálózaton lévő órán korrigálni az eltérést. A mechanikusan karbantartott órák nem szinkronizálódnak el egymástól.
(#) Massawa válasza VJ72 hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Kösz.

Akkor nekem valami érdekes Pragotron jutott, mert azon nincs semmi a mutatok mozgatására. De majd még szétszedem.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Kösz.

A feszültség nem kérdés a központi egység bármit tud 6-48V között. A központom valos és gyorsitott idöt tud adni ( max 10x gyorsabbat mint a valos idö 1 ora = 6 perc), plusz a beállitáshoz még gyorsabbat ( amennyit majd a mechanizmus kibir).
Az orajelekkel nincs gond, az mind müködik, csak azt nem tudtam, hogy hogyan állitják egyenként az orákat a pontos idöre ( létrával ). Nálam csak az a baj, hogy az én oráim valoban nem mennek mindig, igy ahányszor üzembe helyezem mindig egyenként kell mondjuk 12 orára állitani valamennyit és csak utánna kapcsolni a 24 Voltos vezetékre. A valodi oránál ezt általában csak egyszer kell megcsinálni.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2021
(#) VJ72 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Van olyan fajta amelyiknél le kell venni a mechanika burkolatát és csak ott állítható.
Ha több órád van és azok egy hálózaton vannak miért kellene őket külön beállítani üzemszünet után?
Mindegyik ugyanott fog megállni és elindulni is egyszerre fognak ha polaritáshelyesen vannak összekötve.
(#) Massawa válasza VJ72 hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Egyelöre csak 2 van, de még lesz egy harmadik is. És nem mindig fogom mind a 3-t használni, de lehet, hogy az egyszerübb lesz. Eredetileg az volt a tervem, hogy az orák majd a barátaimé lesznek, de ha körülményes lesz, akkor megtartom magamnak.
Akkor majd szétszedem megnézni a beállito tekeröt. Piillanatnyilag egyenként be tudom állitani impulzusokkal is, csak azért kérdeztem, mert igy a valos üzemben aligha müködhet.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2021
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Most dolgozunk egy központon (DS3231 rtc vel piccel LCD kijelzővel) Azon is lesz gyorsléptetés 1s os , de lehet hogy még gyorsabb beállítási lépésközt is elvisel az óra, az majd a próbák alatt kiderül
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
A való életben mind egyszerre léptet. Így ha egyszer be vannak állítva, összedrótozva, akkor többé csak a központon kell léptetni. Amúgy minek mennének fel az órához, a két vezeték vége egy megjelölt helyen van. Elektromosan lentről a kábelrendezőről is simán léptethető egyesével. Erre csak akkor van szükség, ha valamely vonal megszakad, vagy az óra megszorul, tehát nagyon nagyon ritkán. A régieken a tekercsnél kell billegetni, az újabbakon van tekerési lehetőség. Ami a központnál fontos, csak olyan sűrűségű impulzust engednék, amit minden óra minden körülmények között tud követni, mert egyébként magad szívatod a későbbi egyesével állítgatással, ha az egyik véletlen lemarad.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2021
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Csak ahogy irtam az én oráim szanaszét lesznek ( az eredeti tervek szerint) és senki nem tudja garantálni mikor melyik ora lesz a központra rákapcsolva meg melyik nem. Azaz ebben az esetben a manuális kezdö beállitás elengedhetetlen lesz.
Az impulzusokkal nincs baj, már kiprobáltam tizszeres sebesség megy, a gyorsabbat még nem probáltam mert a második orát csak tegnap kaptam, a 3. meg uton van. De voltak akik már percenként 3 orát is tudtak forgatni. Azaz 4 perc alatt 360 fokot csinált az oramutato.
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
A mezei elemes ora maximum 2x sebességgel tud menni gyorsabban ( és oda másodpercenként kellenek az impulzusok) . A DCF orában, amit szétszedtem 4 vezeték megy a motorba, az tud gyorsabban forogni ( abban nincs billegö rotor).
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2021
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Ha a folyamatos központon lógás nem garantálható, akkor inkább több óra elektronika. ( hacsak nem demonstráció a cél.) Én mikor csináltam, egy arduino, egy ds chip, meg teljesítmény meghajtás. Az LCD-nek nem sok értelmét látom. Hasznos csak akkor lehet, ha a mellékórákat nincs kedved állítgatni. Ekkor a főórán beállítod a mellékórák által mutatott időt, meg a pontos időt, és automatikusan helyre tekeri. ( ami amúgy némi időráfordítással egyszer kézzel is meg lehet tenni) LCD nélkül simán léptet perc alapon, a DS-be ébresztésként eltárolja a következő lépést. ( és polaritást!!! -pl napként- így nem kell az arduinónak folyamatos táp, és a ram sem kopik) Áramszünet után a DS-ben lévő időből, meg a mentett ébresztésből ki lehet számolni a hiányzó lépést. Azt lelépi, és minden megy tovább. Két gomb van, az egyikkel léptetem, a másikkal meg le lehet állítani. A kezdeti beállításhoz elég, utána elméletileg nem kell többet bántani. A DS-be felesleges időt állítani, hiszen csak a relatív idő szükséges, és a pontos időalap. Időalapként még gondolkodtam ESP-vel NTP -ben is, de akkor is kellene valami külső nem tönkre menő memória áramszünetre. ( vagy akku, de az drágább...)
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2021
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
A berendezés nem valos ora, azaz nem kell a valos idöt mutatnia, hanem csak mint idömutato berendezés kell, teljesen mindegy, hogy mennyi a valos idö. Sokkal fontosabb, hogy gyorsabban menjen mint a mezei ora ( ezt a központban lehet állitani), és csak egy, egy alkalommal mintegy fél napig megy (pl 2x3-4orát, és egy egy müködés kb 12-18 ora valos idöt hivatott leképezni, azaz 4-6x gyorsabban megy mintegy
valos ora. Képzelj el egy napi üzemet bemutatni egy muzeumban stb, ott gyorsitani kell a dolgokat, mert senki nem fog ácsorogni egész nap, hogy mikor mi is történik. Azaz az orán mutatott idönek semmi köze a valos idöhöz.
Ha fixen lenne felszerelve akkor semmi gond nem lenne, de sajnos csak egy egy alkalommal lesz felépitve, ezért egy kicsit mások az elöfeltételek, mint a valos idömérökben. Ezen az orán a nap akár délután 4 orakor is kezdödhet ( kel a Nap ) , és 19 orakor már éjfél lehet.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Dec 27, 2021 /
 
Akkor lehet meg kell fúrnod az órát, és betenni egy végállás érzékelőt.
De akkor már az egész koncepció borul, nem két vezetékkel kell bekötni, vagy elektronika kell az órába is, stb...
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Dec 27, 2021 /
 
Azért nem kell ennyire bonyolitani. Most is megtudom oldani, hiszen összeszereléskor az orákat egyenként a központbol 12 orára tudom állitani a központbol, és ha minden ora ennyit mutat, akkor mindet rákötöm a központra és akkor már szinkronba mennek.
A ügyet csak azért vetettem fel, mert a valoságban ez nem müködik/het és az érdekelt, hogy a valoságban ez hogyan müködik, mert az orákon nem találtam manuális beállitási lehetöséget, és ott az sem müködik, hogy a felszerelendö ora 12 orát mutat. ( ami nálam pl. minden gondot megold).
(#) etilalkohol hozzászólása Jún 29, 2023 /
 
Sziasztok, lapozó órát vezérlek 50Hz-ről, most volt időm folyamatos tesztelésre, létezik, hogy a hálózati 50Hz napi 6-7 másodpercet is siet, vagy valamit elszúrok számoláskor? Valahol van logolva vagy követhető a napi frekvencia eltérés?
Következő: »»   6 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem