Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fényorgona
És a triakokat 180fokkal elforgatva kell behelyezned!
hello travolta
a test(fekete mérő zsinor) a gaten volt és a pozitiv(piros mérő zsinor) a zener feketével jelőlt végén és igy kaptam 11,42V-ot szóval amit írtál az igaz mármint, hogy a gaten minusz van, nem plusz. most akkor ez mit is jelent?
sajna elemel se müködik
hát a nyák tervnél csak azt figyeltem, hogy a 230V-os rész legyen vastagabb mint a 12V-os rész.
Szia!
Tudom, nem tőlem kérdezted, de úgy kellene mérni, hogy a fekete drót azon az A1-es lábon van ahol mind3 triak össze van kötve, és ehhez képest kellene mérni a Gate-t. A hálózat felől a "föld" az a 3 összekötött A1-es láb. (a szakértők kedvéért: Tudom hogy ide a föld nem a legjobb kifejezés, de az egyszerűség kedvéért ezt írtam)
Akkor valahol itt lesz a hiba. most neked a vastagabb drót nem a hálózat, hanem a TIL 111 és a Gate közti drót. A hálózat az lenne, ahol a 3 triak A1-es lábát összekötöd, és az meg a hálózati csati másik lábára
újra mértem és a gaten plusz van, de csak 0-150mV-ig lehet, hogy néha tovább is megy.
Meg mérjem elemel is?
Közben még egy dolog eszembe jutott, mikor olvasom a zener bekötését. A tisztánlátás végett: a csíkos oldal a dióda katódja, a sima az anód. Úgy kell bekötni, hogy a csíkos láb arra a pontra essen ahol a kondi +, a nem csíkos a kondi - lába legyen
ez rendben van, úgy van be kötve
az elöbbi mondatodat nem nagyon értettem "A hálózat az lenne, ahol a 3 triak A1-es lábát összekötöd, és az meg a hálózati csati másik lábára". Az elejét még értem, de a legutolso szakaszt nem.
Ilyenkor már kötöttél hangfrekit a bemenetre? Amitől villognia kellene? Mert ha nem akkor reális a 150mV. Kivezérlés nékül még esetleg azt mérd meg, hogy a fekete drót továbbra is a közös A1-es lábakon van, a piros medig a TIL111 5-ös lábán.
Ott kell mérni a +12V körüli feszültséget, akkor is, ha nincs ráadva hangfreki
Ha megnézed azt a színes rajzot amit nekem elküldtél ott van egy olyan vezeték, ami mindhárom Triak A1-es lábát köti össze a 230V-os csatlakozó egyik lábával.
Na erre a pontra tedd rá mindig a műszered fekete drótját.
Az elözö mérésnél volt rajta jel.
most jel nélkül mértem meg van az 5ös lábakon a +12V
Az Jóóóó
Most adjél neki jelet, és mérd a valamelyik 4-e lábat. A hang ütemében ugrálni kellene a feszültségnek. Ha nem ugrál akkor mérd így is az 5-ös lábat, ha ott ugrál, akkor megint oda jutottunk, hogy nem bírja el a terhelést a +12V Akkor megint jöhet próbára az elem a 47kiloohm kiforrasztása után. (Szinte biztos vagyok benne, hogy sok oda az a 47k. Ha tudsz szerezni valamikor 470nF 250V-os váltóáramú kondit, akkor esetleg rakd be azt a kapcsolást amit lerajzoltam (ez azért némi túlzás. lerajzoltam he-he...)
Ami a beültetési rajzot illeti,ott a triakok fordítva vannak benne és a gyujtáshoz szükséges feszültség fordított polaritású!
Tehát a tirisztort meg kell forditani, és a zener feszültségét is polaritás helyesre kell hoznod! Travolta
Megmértem, 0-1,8V-t között ugrál valamikor fel megy 2,1V-ra de az nagyon ritka. viszont amikor be és ki kapcsolom akkor valamikor 8V-t is van rajta
travolta
Nem hiszem, hogy forditva lenne bent a triak mert a gate lábra megy az 1kOhm és a 820Ohm közös lába és az a kapcs rajzban is úgy van.
Katalogus alapján néztem, és aszerint fordítva van.De lehet ahány katalógus, annyi bekötés?!De a Gate-re akkor is a negatív fesz megy a pozítív helyett!!
ahha hát én a kapcsrajzban mellékelt lábkiosztás szerinte kötöttembe.
Szia!
Segíts! Te látod, hogy tette be a triakokat? igaz nem néztem a katalógust de a színes rajzon van egy lábkiosztás. Az helyes? Egyébként én sem értem miért írod, hogy fordított tápot kap.
A Gate-en nagyon kicsi fesz van, a zene ritmusára változik.
mi lenne ha ki venném a 820Ohm-os ellenállást és vagy valami kisebbre vagy rövidzárral helyettesíteném ?? mert az opto 4-es lábán 0-2V-ig változik a feszültség és a gate-en peddig 0-0,08V-t között változik.
Ez pedig tényleg arra utal, hogy rosszul van bekötve a triak. Lehet, hogy az az ábra ami a rajzon szerepel rossz? Mindjárt keresek egy "hivatalos" katalógust
Nem... egy másik katalógusban is így van balról jobbra (ha a hűtózászló hátul van 1 A1 2 A2 3 Gate
Katalógus alapján megnézted a triak bekötését?
Ellenőrizted a beültetésed alapján is? Az A1-hez képest a Gate-n pozítiv feszültség van?(mérőzsinorok értelemszerűen helyes polaritással csatlakoztatva!) Amíg ezekket nem tisztáztad véglegesen,addig ne is csodálkozz, ha nem működik! Töbször nem fogom leírni. Ha ezek után se vagy hajlandó ugy csinálni,ne is csodálkozz ha kudarcba fulladsz! Üdv:Travolta!
Amikor a 4-es lábon 1-2V van, akkor az 5-ös lábon ott marad a 12V vagy az is leesik 2-3V-ra?
igen meg néztem a triak bekötését a katalogus alapján, ellenöriztem is
a Gate-en pozitiv fesz van csak 0-0,08V-igy.
igen leesik 2-3V-ra, amikor a 4lábon 1-2V van
Tudsz képet rakni a nyákról meg a beültetésről?Elméletileg is meg gyakorlatilag is a zenerhez jó az a 47k ellenállás csak legalább 2W-osnak kell lennie.Én már több példányban is megépítettem ezt a verziót,és mindig elsőre működött.De van egy ujabb verzió,amihez már nem kell zener,hanem optotriakkal van megoldva.
Szia Travolta!
Ezt már inkább tőled kérdezem: Nézem a katalógust Gate trigger current: 5mA a T2+ G+ negyedban. Ha mind a 3-t egyidőben nyitni akarom akkor az 3x5mA =15mA. Ha egyutasan egyenyirányítom a 230V váltót az kb 170V Ebből (ohm törvény) (170-12)/47000=3,3mA Hogy lesz ez elég a tirik kinyitásához? Vagy hol rosz a gondolatmenetem?
Akkor megint jöhet a 9V-os próba. Kösd be a 9V-os elemedet a kondival párhuzamosan, és megint próbáld ki a hangfrekis jellel. Mérd meg újra a 4-es , és 5-ös lábakat, és a gate-t mindig az A1-es lábakhoz képest. Majd írd ide az mérési eredményeidet
Teljesen igazad van az elméletben!És el is gondolgoztam azon,hogy amikor én is ezt a verziós fényorgonát építettem,ugyan ezek az alkatrészek voltak benne(12V zener,47k/2W ellenállás),és hibátlanul működött.
Bár ha jol belegondolok,abban Tic206-os triak volt. Lehet annak kisebb a gyujtóárama.
travolta itt vanak a képek
|
Bejelentkezés
Hirdetés |