Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Szia! Az uPC1237 egyes lábát az MC-vel magas szintre húzod egy 56k ellenálláson keresztül.
Próbálnám megúszni a rajzot. A mikrovezérlő kimenetét és az uPC 1-es lábát összekötő ellenállást szerintem nem lehet félreérteni.
A uC kimenetét egy 4.7kohmos ellenállással összekötöd az 1 lábbal. Szerintem ez egyértelmű megoldás. Elrontani nem tudod.
56k lehet, hogy kicsit kevéske lesz. Gondolom a uC 5V-os táppal megy.
A védelem és az uC nem ugyan azon a tápegységen vannak, így a felhúzást nem kellene elszeparálni valahogy? Értem a felhúzás lényegét.
Van egy halom 4n25 opto-m. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2022
Optocsatolóval könnyen megoldható. Nem ismerem a uC kimenetének adatait.
Ha a két táp között nincs galvanikus kapcsolat és nem is hozható létre, akkor marad az optocsatoló. Az uPC1237 1-es lábán egy tranzisztor bázisa van kivezetve, emitter a testen. A bázisra adott áram haladja meg a 30 uA-t és legyen kevesebb 3 mA-nél!
Az uC egy Arduino Nano lesz. Az uPC pedig nem közvetlen a Nanora, hanem egy expanderre lenne kötve. PCF8574. Kevés a láb a Nanon.
Túlmelegedés esetén miért nem a jelet veszed el a végfoktól?
Mert így egyszerűbb, mint egy némítást beépíteni a bemenetre.
Szia. Meg rajzolom a kapcsolási rajzot, úgy nem kell találgatni.
Szia! Azt is csinálom. Az uC magas hömérséklet esetén némítja a végfokot (van benne egy audio processzor) pluszban lekapcsolja a kimenetet is.
A tranzisztort nem rajzoltam be, mert nem tudom mi lenne a megfelelő. R13 és R14 értéke ugye kérdéses.
Ha nincs jel a végerősítőn, milyen eredményt vársz a hangszóró leválasztásától?
Ha némít, akkor felesleges a relét vezérelni...
Tudom, nem szükséges, de ha már megoldható, akkor az csak egy plusz. Ha Standby módba lép a végfok, automatikusan némít, így a hangszóró is levűlasztásra kerül.
A relévezérlés a hővédelem miatt kell. Teljesen passzív a végfok.
Leszögezve, hogy felesleges a némított erősítőről leválasztani a hangszórót, nincs semmi akadálya sem. Korábban utaltam rá, ha galvanikus kapcsolat van a vezérlő és az erősítő testpontjai között, akkor nem kell optocsatolót használnod. A DGND-t nem kell összekötnöd közvetlenül a hangszóróvédelem testpontjával!
Abszolut nincs galvanikus kapcsolat a vezérlő és a tápegység között, ezt fentebb említettem is. Teljesen el van szeparálva mindentől. Ezért is raktam optót.
Szia! Ez a terv, csak ilyet még nem csináltam (analóg egységet uC-vel vezérelni), ezért is kértem segítséget, töltöttem fel a kapcsolási rajzot, meg a tápfeszültség számítást is.
A rajzon jelöltél DGND pontot, akkor nyilván tartalmaz a kapcsolás analóg testet is és a kettő optimális helyen össze van kötve. Sőt ha ezt a kapcsolatot eddig nem hoztad lére, akkor épp ideje pótolnod.
Az ajánlott 56k ellenálláson folyó 70 uA elhanyagolható zavart kelt a testvezetőben, arról nem is beszélve, hogy mikor ez az áram folyik a hangszóró le lesz választva. Ettől még nyugodtan építheted optósra, mert az egyetlen cél, hogy örömödet leld a munkádban. Más. Gyári készülékekben is a CPU szokta a relét működtetni. A forrásinformáció általában az üzemállapot, a DC hiba és a túlterhelés. Ez bővíthető a hőérzékelővel is. Ha már bevonod az Arduinót, az uPC1237 okafogyottá válik.
Azért esett a választás az uPc1237-re, mert mint írtam olyan szinten nem élrtek a programozáshoz, hogy egy ilyen cédelmet össze rakjak. Ha van konkrét javaslatod az upc helyett azt szívesen meghallgatom.
Az analóg védelem párján állok. Építettem már Arduino által felügyelt erősítőt, de azt szűrtem le belőle, hogy inkább bonyolultabb lett mintsem jobb
![]() A konkrét javaslatom az uPC meghagyása lenne és a hővédelmet elvenném a mikrovezérlőtől. Egy 70-80°C-os klixon a hűtőbordára, mely megszakítja a relé tekercskörét az biztos és "örökös mint a szegénység" - idézve kedvenc kollégámat.
Megosztanád velem azt az Arduinos projektet? Az audio processzor vezérlése is arduino alapu, ezért kötném össze a kettöt.
Sziasztok!
Megcsináltam a proli007-féle védelmet. A segítséget köszönöm a Tanár-úrnak! (Koszonoom szeeeepen proli007! ![]() A hiányzó alkatrészeket, képzeljétek oda. Az ic-knek nem raktam foglalatot, mert meghibásodás esetén, így lehet sok pénztet kérni. Majd jól belerakom az Orion erősítőmbe. Ha valakinek kell, Altiumban nézegetheti/jobbíthatja. Na jóccakát! A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2022
Ha valaki megépítené, akkor az előző tervet ne használja.
A hangszóró csatlakozót nem jól mértem le, dehát nem vagyok én mérnök. ![]() Kijavítottam és a polaritást felcseréltem, a jobb huzalozás érdekében, meg pár dolgot javítottam. Tehát belülre kerültek a plusz-ok, fényképen látszik a csere.
Az első fájlmelléklet megnyítható valamilyen alapnézegetővel?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |