Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3704 / 3960
(#) Udvari Zsombor válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Idézet:
„Csípőfogóval szépen addig vagdosod, míg csak a lábak maradnak, azt egyesével is ki lehet forrasztani már utána.”
Ennyire bátor azért nem vagyok, "összeomlanék, mint a Windows", ha a retro számítógépemet hazavágnám a procedúra közben! A döglött alaplapon próbálkozhatok egyben kiszedni, de lehetőleg semmit se rontsak tovább, amíg még használható...
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Melegítsd elő a nyák ALJÁT 150 fokra, teljesen jól ki fog jönni, ha nem hulladék a pákád.
Legjobb egy PID kontrolleres fűtőlap vagy egy board preheater, ha akarod alin kikeresem, 22e Ft, profi bgazáshoz is használom bizonyos folyamatoknál, de 10 perce cseréltem 8 rétegű nyákban kondikat vele.
A lap átmelegítése nélkül nem fog menni, a nyák tudja a fizikát, akárhogy győzködöd.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2022
(#) Udvari Zsombor válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Ilyen univerzális forrasztópáka van nekem ‒ általam kábelére szerelt kapcsolóval ‒, bekapcsolt állapotban folyamatosan melegít.
(#) Régi motoros válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Épp azért kell a forrólevegős melegítő, hogy a panelt egybe tudd fűteni hátulról, így az összes lábon olvad az ón. Na meg a nagyon közelben lévő SMD alkatrészek is, szóval nem árt gyakorlat.
Ha csak lábanként melegíted egyesével pákával, akkor a többi láb úgyis megszilárdul, míg az éppen melegített megolvad, így csak magadat opatod. Ha a csípkedős módszert sem mered bevállalni, hozzá se kezdj, vidd el olyannak, aki nem azon rugózik, hogy hogyan kellene, hanem már csinált is hasonlót.

Ónharisnyával leszivatod az összes ónt amit tudsz egyesével miden lábról, aztán a lábak kilógó részeit lecsíped a panel síkjában, ez után jön a levegős melegítés hátulról, és közben fogóval a csatlakozó gyengéd mozgatása kihúzása.

Gondolom panelfűtő asztalod nincs, azért írtam a forrólevegős légfúvót.
Ha az sincs, csak a csipkedős módszer marad, vagy viszed máshoz.

Véleményem szerint, ha mindenképp te akarod csinálni, (mondjuk mert nincs más aki megcsinálja)
mindenképp a csipkedést javaslom, azzal legalább a panelt nem hevíted túl, és maradnak a környező alkatrészek is.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022
(#) Suba53 válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Az is nehezíti a dolgot, hogy ezek már ólommentes forrasszal készülnek. Azok meg pillanatok alatt vissza szilárdulnak, ahogy elveszed a pákát.

Zsombor! Ha van ólmos forrasztó ónod, akkor a kiforrasztani kívánt lábakat forraszd át vele.
Akkor az ólom tartalom az egész kötésben átötvözi a forraszt, és eleve alacsonyabb hőfokon olvad, és tovább marad megömölve. Persze ehhez is nagy rutin kell, hogy az egymás melletti lábakat egyszerre melegítve kicsi billentésekkel ide oda mozgatva sok lépésben egyre jobban kihúzod a helyéről, és a végén ki van forrasztva.

De ha nem érzékeled a megfelelő erőt, hogy mikor mozdul ki kicsit az egyik-másik oldal, akkor könnyen tönkre teheted a fóliát is.
( És ha nem vigyázol, még a kezedet is megégeti az átforrósodott alkatrész. )
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022
(#) Udvari Zsombor válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Idézet:
„Ónharisnyával leszivatod az összes ónt amit tudsz egyesével miden lábról, aztán a lábak kilógó részeit lecsíped a panel síkjában, ez után jön a levegős melegítés hátulról, és közben fogóval a csatlakozó gyengéd mozgatása kihúzása.”
Ezt is próbáltam, elvileg az ónharisnya a pákahegy és a pucolandó panel között kell legyen, de valami kevés ón visszamarad a panelen, ami továbbra is fogja a csatlakozót. Van mechanikus ónszippantóm, nem tudom, hogy azzal lehetne-e valami eredményre jutni...
(#) attika válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Tegyél rá egy kis folyasztószert és az összeset fel fogja szívni.
(#) Udvari Zsombor válasza attika hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Lehet, hogy bugyuta a kérdésem, de tulajdonképpen mi a folyatószer? Mit kell keresnem? Elektronikai szaküzletben lehet-e olyat kapni? (A közelünkben van egy erektrotechnikai áruház.)
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
100W nem lenne kevés, de ezek a szabályozatlan pákak nem jók ilyenre, mert a hőkapacitás nrm elég, felfűteni meg nem fog gyorsan.
Ha van festős hőlégfujîd, akkor 20 centiről melegítsd a nyák alját, amíg egységesen 150 fok körül lesz. A nyákot rakd satuba vagy lógasd fel valami drótra, mert nagyon forró lesz.
Ezutab már össze tudod folyatni az összes lábat egybe es kiesik a csati. De êsszel, mert nem igazán kíméli a nyákot és az alkatrész belsejében is össze tud olvadni a műanyag a fém lábak körül.
Először valami olyannal kezd, ami nem kell, mondjuk egy usb is hasonló.
De rendes preheater+ hot air+ lapáthegy az igazi
(#) Régi motoros válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Senki nem mondta, hogy a rézhálóval ki tudod szedni az összes ónt. Az csak arra való, hogy a felesleget leszedd, ami a panel síkjából kiáll, így el tudod csípni síkban a lábakat, hogy ne lógjanak ki. A furatban a galvánozás és a láb közt ottmarad az ón, mert a gyári alkatrészeket nem lötyögősre csinálják. De te állandóan csak a buktatókat fedezed fel ahelyett, hogy optimistán állnál hozzá, és már rég megcsináltad volna, ahelyett, hogy itt aggodalmaskodsz. Az aggodalmaskodás sose fog előrébb vinni az életben sem. Ha érzel magadban affinitást arra, hogy meg tudod csinálni, tegnap óta már simán megcsinálhattad volna ahogy írtam (kb 5 perces munka), nem csak itt kárognál.
Ha pedig nem, akkor vidd máshoz, ellett mondva.

A lábak síkba való lecsípését azért írtam, mert úgy akkor már csak kb 1mm -t kell kifele mozgatni, míg ha nem vágod le, akkor kb 3mm -t. Ezt 5+2 lábon végigvinni egyesével melegítgetve negyed óra, arról nem beszélve, hogy elég keményen kell közben feszegetni a panelt. De azt is elmondtam, én inkább a csatlakozó lecsipkedését javasolnám neked, ha még forrasztani sem tudsz (feltételezem, ha már egyáltalán szóba került, a "hogy kell kivenni" téma).
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022
(#) vargham válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Egyetértek. Merni kell belevágni. Az elsőt lehet, hogy elrontja az ember, de aztán belejön. Régebben ezért (is) gyűjtöttem be mindenféle bontandó paneleket. Megpróbáltam kitermelni az alkatrészeket, legfeljebb nem sikerült. Gyűjtöttem a tapasztalatot. Ma már retro gépekben (C64, Amiga, TI, stb) cserélek ICket meg csatlakozókat. Jó, hogy nem ezekkel kezdtem.
(#) Udvari Zsombor válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Látsszik, hogy korábban már próbálkoztam kiszedni a donor alkatrészt... ...de még mindig maradt vissza ón, amit nem sikerült leszednem.
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Ez a donor a jó csatlakozóval, vagy a jó alaplap a rossz csatlakozóval?

Szerintem Régi motoros módszerét fontold meg. A rossz alaplapból vágd ki azt a panel darabkát, amin a csatlakozó ül. Aztán szépen kis darabonként csipegesd addig, amíg elég kicsi nem lesz, hogy ne vigye el a hőt. A jó alaplapról meg csipegesd le a rossz csatlakozót úgy hogy a panel ne sérüljön.
Aztán a panelben lévő lábakat, amiket már nem tart egyben a csatlakozó háza, egyenként kiforraszthatod. A furatokból meg ónszippantóval, vagy ónszívó harisnyával kiszeded az ónt.

Mindkét módszernél sokat segít, ha az ólommentes forraszt átforrasztod ólmos ónnal. Azután az ónszippantó is, és a harisnya is jobban boldogul.
(#) Udvari Zsombor válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Ez természetesen a donor alaplap a jó csatlakozóval, amíg nincs meg a biztonságos technika, addig semmiképpen se esek neki a javítandó "páciensnek".
Idézet:
„Mindkét módszernél sokat segít, ha az ólommentes forraszt átforrasztod ólmos ónnal. Azután az ónszippantó is, és a harisnya is jobban boldogul.”
Csak ilyenem van: lásd a képet. ↓
(#) nedudgi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Ez a jó ólmos forrasztóón.
(#) Epu2 válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Sokszor alkalmaztam azt a megoldást, amikor csak kicsi fogta a lábat, hogy hegyes kés pengéjével eltoltam az alkatrész lábát. Az ón elpattant és már nem fogta. Ez akkor működött a legjobban amikor az ón a láb felénél kevesebbet fogott. Sok IC-t forrasztottam ki sikeresen.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022
(#) lelkes amatőr válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 29, 2022 / 1
 
Te a Kalahari sivatag közepéről írsz? Mert szerintem azon a környéken lehet nehéz egy injekciós tűt beszerezni 1-2 napon belül.
Ha tényleg olyan nehéz mint írod akkor privátban adj meg egy címet, küldök pár darabot, természetesen ingyen.
(#) Rosszmáj hozzászólása Márc 29, 2022 /
 
Ötletet kérnék, 8 pólusú mini DIN apa csatlakozó lábikóit hogy lehet megpucolni? Tudtok-e jobbat, mint egy alkalmas eszközzel (és nagy-nagy türelemmel) egyenként megvakarászni?
(#) Gafly válasza Rosszmáj hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Tudok adni finom dörzspapirt.
(#) Patópali válasza Rosszmáj hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Pl. kis méretű (műszerész)réz vagy acél drótkefével.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022
(#) Udvari Zsombor válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Feltételezem, hogy pici lapos csavarhúzóval is működhet a technika, nem?
(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Én csipesszel szoktam megmozgatni az előzőleg kiszipózott lábat. Ha nagyon ragad még oldalra, akkor pákával próbálom a lábat "lyukközéppontba" mozdítani, ismét szipózni.
(#) nedudgi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Nem. Fogpiszkáló, méretre faragva jobb lesz. A fecskendőtű pedig körülbelül 10 forint, a drágább helyeken. Ennél olcsóbb megoldást ne keress.
Ha már patikában jársz, szerezz egy-két deci alkoholt, hogy időként (például fotózás előtt) lemosd a munkadarabot.
(#) Gafly válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 30, 2022 / 2
 
Elég lesz abból 1 deci is, mert macska drága, patikában meg különösen.

Múltkor vettem, nem emlékszem már pont mihez.
Kérdezte a patikus srác, hogy 100 ml?
Mondom legyen inkább 200, elfér a polcon, meg mindig jó ha van otthon.
Ki is kerekedett a szemem a fizetésnél.
Használat (kb. egy fültisztó pálcikányi) után jól rá is tekertem a kupakot a kis drágára.
Mint utóbb kiderült, annyira jól, hogy a kupak körberepedt, és legközelebb csak az üres üveg vigyorgott rám kárörvendően.
Nagyon vicceseket tudok mondani néha.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2022
(#) nedudgi válasza Gafly hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Ott a pont. Többet kellene az emberek között járnom. Mentségemre szolgáljon, hogy utoljára még előző életemben vettem egy litert.
Marad a B terv. Bővebben: Link, vagy VMD-89L.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2022
(#) Udvari Zsombor válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Fogpiszkáló az van itthon, majd megpróbálom azzal kimozgatni a csatlakozó lábait. Az pedig nem baj, ha a felület nem szép (nincs lepucolva), úgyse fog látszani a javítandó alaplap alja.
Esetleg valamire még figyeljek, mikor majd nekiállok?
(#) nedudgi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 30, 2022 / 1
 
A gyanta eltávolítása nem (csak) esztétikai szempontból szükséges.
(#) Epu2 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Ha beakad igen
.
(#) Régi motoros válasza Gafly hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Aceton, vagy körömlakk lemosó is "visz mindent". Végszükség esetén még a nitró hígító is megfelelő.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2022
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Denaturált szeszt lehet még kapni? Évekkel ezelőtt sikerült vennem olyat, aminek csak az íze lehetett elviselhetetlen, de nem volt büdös. Filléres holmi, és a tiszta alkohol helyett tökéletes.
( Azért "ízesítik" büdösítik, hogy pálinkát ne lehessen belőle kotyvasztani. )

Ilyet is találtam, ez labor minőségű etanol. A 93%-os még sokkal olcsóbb.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2022
Következő: »»   3704 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem