Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Ha bp környékén laksz en szívesen kölcsön adom tesztelni .
Köszönöm a felajánlást! Erre még visszatérnék, de most más dologban kell bizonyítanom, és ehhez meg nyugalom és nem kevés idő szükséges.
Szerintem is az. Vajon hány olyan anyagvizsgáló labor van a földön, amelyik a szigetelő lakkréteg alatti egy atomnyi vastagságú grafénréteget ki tudja mutatni?
De ha van is, azok sem foglalkoznak azzal, hogy a kínai webáruházak varázs dolgait ellenőrizzék.
Kedves Mérnököm, nem értelek...
Nem rég írod: "A gépem mellett van egy 2+1-es rendszerű MidiLand S2-4100 cucc. Nem egy High-End audio, de meglepően jól szól." Gondolod, hogyha e témában előadod a kételmeidet, akkor a Te hifid lép egyet a ranglétrán. Mi jelentkezni fogunk a dolgaink eredményével, de Te mindig csak belespekulálsz más építésébe, mint hívatlan vendég... Nálam ez trollkodás!
Hagyományos esetben egyetértenék veled, de amit te itt előadsz, azt semmiféle bizonyítékkal nem tudod alátámasztani, csak ezotérikus szubjektív ökörség az egész. Persze ez érthető, mert az biztos, hogy a "bejáratott" ezüstkábelnek semmiféle paramétere nem változik.
Kedves fórumtársam, itt valami félreértés van. Egy építésben semmi, senkinek nem kötelező! Miért ne lehetne valakinek más véleménye valamiről. Csak tartsuk tiszteletben azokat akinek van valami tapasztalatuk dolgokban, és ezt közölni "merészelik". Ha Neked ez a meggyőződésed erről, hát legyen. Nem is gondolnék arra, hogy rábeszéljelek bármire, de aki pénzt, időt, rendszert építettek az ilyen dolgok észlelésére, azokat nem egy úri dolog fikázni, mert az bizony tiszteletlenség a másikkal szemben. És miért is kellene nekünk ilyesmi miatt szemben állni egymással, mint a bikaviadalon? És a bejáratás fogalma sok mindenre kiterjed a hangtechnikában, persze változó időtartammal.
Szia Elek!
Ennek most mi köze is van az általam használt, illetve az általad épített kütyükhöz? Megfogalmaztam egy kételyt az oly nagyra becsült kínai webáruházak sokszor vitatható árukínálatával kapcsolatban. Nem is tudom hány fórumozó bizonygatta itt a fórumon is, hogy a kínából kapott audió teljesítmény áramkörök hamisítványok. De ha te egy bemondásra elhiszed, hogy földöntúli hangélmény vár rád, ha lecseréled az ezüstözött huzaljaidat erre a láthatatlan grafén réteggel bevont zománchuzalra, akkor hajrá. És még azt sem tudjuk igazán, hogy az egyik legstabilabb struktúra, ami a grafént alkotja, majd hogy fog viselkedni a bejáratás után.
Amúgy utána néztetek annak, hogy mi is az a grafén? Elvileg a jövő egyik legígéretesebb anyaga.
Szén alapú nanoszerkezet, gyémánt szilárdságú, kiváló vezető, és egy atomnyi vastag egy rétege. Szinte veszteségmentesen áramlik rajta az áram, így ha egy huzal felületére sikerül homogén módon felvinni, akkor a huzal vezető tulajdonságai nagy mértékben javulnak. Sokkal jobb, mint az ezüst, vagy akár az arany bevonat. Így ha a kínai webáruház valóban ilyet tud szállítani, akkor lehet hogy megvan a huzalok szent grálja. Idézet: „Egy építésben semmi, senkinek nem kötelező! Miért ne lehetne valakinek más véleménye valamiről. Csak tartsuk tiszteletben azokat akinek van valami tapasztalatuk dolgokban” Mert nonszensz, semmiféle elméleti és gyakorlati tény nem támasztja alá, mindössze a szubjektív vélemény, amiről már egyszer linkeltem egy egyszerű, de annál jobb leírást. Mégegyszer utoljára: Ez hobbielektronika, nem hobbiezotéria, borzalmasan nagy a különbség. Akinek be kell járatnia egy ezüstözött kábelt, azt a legkevésbbé sem tudom tisztelni, mert nincs mit benne tisztelni, az ilyen a tudomány képébe köp minden alkalommal, amikor ilyen nevetséges ostobaságokat ír le! Ezt vidd valami "highend" fórumra, ott kitárgyalhatjátok, hogy mennyire lehet hallani, hogy kopott volt a gumi a kábelt szállító kamion kerekén, itt ne erőltesd ezt légyszíves.
Nincs kedvem végigolvasni, zanzásítva mi a poén?
Kábeleknél még annyira nem feltűnő a jelenség, de ellenállások, kondenzátorok(főleg elektrolit), no meg legfőképpen az elektroncsövek esetében elég jól hallható a különbség egy újonnan beépített és egy bejáratott darab között.
Ez nem ezotéria, a kondenzátorokban a dielektrikumban megy végbe kémiai változás az első néhány órában, a polarizáló feszültség hatására. Pl a régen használt elektrolit kondenzátorokat ezért is szükséges formázni, hogy a dielektrikumot alkotó oxid réteg újra fel tudjon megfelelően épülni. Az elektroncsövekben úgy szint az első pár üzemórában még a paraméterei is nagy mértékben változnak, ezért is szükséges például újra állítani néhány óra után a nyugalmi áramokat végcső csere esetén. A fűtő feszültség minimális változtatásával is változik a hangkép, attól függően, hogy túl vagy alul fűtés történik. Megváltozik a katód emissziós képessége a fűtés függvényében. Ellenállásnál nem tudom mi megy végbe, de ott is tapasztalható minimális változás, picit lágyul a hangkép pár száz üzemóra után. Féllvezetők esetében ugyanez a helyzet, itt a hőmérséklet függvényében is minimálisan változik a hangja, nem véletlenül méretezik a hűtőbordákat, hogy adott hőmérsékleten tartsák a végtranzisztorokat. Vezetékek esetében is minimális hangzás lágyulás tapasztalható idővel. Eztán ott van az a jelenség, hogy minden passzív/aktív alkatrésznek van valamilyen jellegű saját hangja, innentől lép életbe az un. szinergia témakör. Ez az oka, hogy 10 ember megépíti ugyanazt az erősítőt 10-féle alkatrész készletből, az a 10 erősítő 10-féleképpen fog szólni, hiába ugyanaz a kapcsolás. Ilyen jellegű összehasonlításokat már tartottunk nem egyet, DAC, erősítő, RIAA korrektor esetében is, hiába volt azonos a kapcsolás, panelterv, nem szóltak egyformán. Perpillanat még nem tart ott a technológia, hogy ezeket a paraméter változásokat mérni tudjuk, de ettől ez még nem ezotéria. Érdekes módon spektrum analizátoron nincs különbség 2 azonos megépítésű, de más alkatrészkészletű erősítő között, de mégis másképp szól..
Ne keverjük össze, egy alkatrész mérhető paramétereinek változásait, egy kábel 100 órás bejáratásának szükségességével, előbbi tény, utóbbi marhaság. Az alkatrészek jellemző paraméterei műszeresen mérhetők, én is megépítettem 6 db végfokozatot nagyon alaposan összeválogatott alkatrészekkel és mindegyik más paramétereket mutatott (THD IMD stb.), amit műszerekel lehetett mérni, de hallani nem, mert lényegében jelentéktelen az eltérés, tehát értsük meg, hogy előbb mérsz eltérést, mint hallasz!
A kondezátoroknak van hangja, ezért is kerülöm a használatukat, a mindenképpen szükségeseket kivéve, erre valaki megmondta, hogy semmi értelme egy erősítőt úgy tervezni, hogy DC-től működjön, majd aztán jön a kábel bejáratás, hát nem csoda, hogy verem már a fejem a falba.... Idézet: „Érdekes módon spektrum analizátoron nincs különbség 2 azonos megépítésű, de más alkatrészkészletű erősítő között, de mégis másképp szól..” Jónéhány tényező nem látszik a spektrumanalizátoron, mint a fázistolás például, ami igencsak hajlamos elrontani egy erősítő hangját. Idézet: „ Perpillanat még nem tart ott a technológia, hogy ezeket a paraméter változásokat mérni tudjuk, de ettől ez még nem ezotéria.” Dehogynem, az ember azt hall meg amit akar, szubjektív véleményre adni semmi értelme, ha objektíven akarunk értékelni valamit. Az emberi hallást millió tényező befolyásolja, mint a hangulat például, na meg az előzetes elvárás, vagy a márkajelzés, míg a műszer mindeg ugyanazt méri! Én örülök, ha valaki tud egy jó műveletierősítőt, vagy kondenzátort, esetleg csatlakozót, de ne a kábeleket járassuk be. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2022
Kérdés hogy egy kábel bejáratást miképp lehetne mérni, mert különbséget én is hallok, de megmagyarázni nem tudom a dolgot.
Vakteszten nem tudtam megmondani melyik a nyers és melyik a járatott kábel, de különbséget vélek felfedezni. Persze annyira hangyapöcsnyi az eltérés, hogy szinte említésre sem érdemes a dolog, de mégis van eltérés..
Idézet: „mert különbséget én is hallok” majd Idézet: „Vakteszten nem tudtam megmondani” Tényleg nem érzed a problémát?? Azért hallod, mert hallani akarod!
Elképzelhető.
Korábban már linkeltem a kollégának az alábbi kis írást. Minden szava igazi kincs és minden esetet amit itt leír, magam is átéltem, amikor 18 éves koromban még a diszkó hangdobozaimat kalapáltam és választ kaptam egy rakás olyan kérdésre, amit akkoriban nem értettem, legfeljebb csak sejtettem.
Minden esetre van személyes példám, az ugyanazt a hanganyag halgatását ismételve egyre több hangot vélek felfedezni (hangváltó átalakítást, majd értetlenség okán visszalakítást is beleértve) és a vad EQ csavargatást, miközben az nem is működött és így tovább. Mindre az a válasz, hogy azért hallottam a klönbséget, mert hallani akartam és a mai napig beleesek ugyanebbe a csapdába, pedig hát igencsak távol áll tőlem a hit és tisztában vagyok a tényekkel. Akkor szoktam problémát keresni, amikor több alkalommal vélem felfedezni ugyanazt a vélt problémát (akár hetekig is) és nem tudod elképzelni azt a kéjes érzést, amikor péládul a spektrum analizátor is jelzi, hogy jól halottam! Minden olyan észrevétel, amit nem jelez semmiféle mérőmódszer, másnapra el is tűnik..
No picit a témánál maradva, új belső elrendezést kapott a TDA1541A-s DAC-om.
Az összes táp közvetlen az IC-k mellé került emeletes formában. Korábban az egyenirányítók, pufferek 15-20cm vezetékkel csatlakoztak az LM317/337 elő stabilizátorokhoz, ez most 1cm-re csökkent. Mély hangoknál észrevehető a dolog elég komolyan. A stabok hüjét a pasztázott borda közvetlen a doboznak adja át, így kevésbé melegítve a doboz tartalmát. Minden más maradt a régiben TL431-es sönt stabilizátorok állítják elő a feszültséget mindennek, a TDA digitális bemenetei diódákkal meg vannak fogva 2,5V-nál, trafós csöves kimeneti fokozat, Z foil I/V ellenállás a TDA kimenetein, csöves egyenirányítás a kimeneti fokozat számára. Elrendezésen kívűl annyi változás történt, hogy a TDA ic táplábaira került 1-1-1 4,7µF smd tantál kondi.
Idézet: „Korábban az egyenirányítók, pufferek 15-20cm vezetékkel csatlakoztak az LM317/337 elő stabilizátorokhoz, ez most 1cm-re csökkent. Mély hangoknál észrevehető a dolog elég komolyan.” Ha már a téma. Ezt alátámassza mondjuk a frekvenciamenet mérése? Esetleg brummos lett az AC közelségétől a rendszer és a felharmónikusok egészítik ki szépre a mélyet? Átrendezted a szobát és más pozícióban hallgatod mint eddig? Vagy csak ezt az eredményt vártad el? Még egy kis érdekesség, ha már DAC a téma, egy egyszerű PC hangkártyával is lehet mérni jittert például, nekem sikerült 3 különböző órajelgenerátort is mérnem és kiválasztanom a legjobbat egy szimpla 1KHz-es jellel a DAC a kimenetén. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2022
Nagyon egyszerű a dolog, rövidebb tápvonalak = kisebb belső ellenállású táp.
Az egyetlen amit átrendeztem, az a panelen az alkatrészek Szobát nem bántom.. Nem vártam semmi változást, csak minimális zaj csökkenést, mivel az illesztő trafók át kerültek a doboz sarkába, jó messze a táptrafóktól. Sajna a nagy menetszám miatt eléggé könnyen összeszed mindent. Meg az sem mindegy, hogy van egymáshoz forgatva a kettő illesztő, úgy össze tud gerjedni mint a fene.. Lényeg, át rendeztem, közelebb került a táp az IC-khez, aminek hatására tisztább, artikuláltabb lett a basszus, gondolom a kisebb belső ellenállás miatt. (így 1cm-re van a puffer kondi a stabilizátortól, nem 20cm-re) Az AC a trafóktól szorosan sodrott vezetéken közlekedik, nem érzékeltem szórását, pedig pár cm-re a táptól ott az illesztő trafó, ami azért elég zavarérzékeny, de nem panaszkodik a lelkem..
Már előre félek, hogy jön egy újabb katt és bekerül még 3 trafó, hogy minden különálló tápkör külön trafóról mennyen
Most 1 db 1 szekunderes és 2 db 2 szekunderes táplálja a digit részt.
Idézet: „gondolom a kisebb belső ellenállás miatt.” Mennyire van terhelve a kimenet, ami miatt esett a feszültség a tápvezetéken amikor megszólalt a basszus, tehát esett a kimeneten is, azaz még a torzítás is magasabb volt előtte eszerint. Minden mérhető, csak tudni kell, hogy mit kell mérni és máris megkapod az objektív eredményt.
Ehe, csak otthoni körülmények között nem olyan egyszerű mindent is mérni
A TDA áramkimenetű, 33ohm-al lezárva, amire párhuzamosan csatlakozik az illesztő trafó primer tekercse. Így szerintem azért érhet valamit a táp módosítása. Érdekes irányt vett ez a fórom, régebben dicsértük egymás munkásságát, meg jó tanácsokkal láttuk el egymást, most már csak a szurkálódás maradt, tiszta fészbuk... Engedelmeddel én kiszállok ebből a vitából, fikázhatod tovább nyugodtan a munkásságunk, nem fogok hozzá fűzni semmit.. A zenét nem mérni, hanem hallgatni akarjuk, erről szólt eddig az egész..
Régen műszaki szempontból ment a diskurzus (visszaolvastam) mára átment ezotériába sajnos. Amúgy téged nem szúrkáltalak, csak a mek-elek-et, de nem ártana szerintem kicsit magatokba nézni, mert az elméletek, meg a szubjektív vélemények nagyon mennek, de más sajnos nem.
Ha van számítógéped és valami értelmesebb hangeszközöd hozzá, a felsorolt méréseket el tudod végezni magad, a hangfrekvenciás tartomány mérésére nincs jobb eszköz, mint egy erre a tartományra kifejlesztett ADC és DAC, vagyis hangkártya, a többit a szoftver megoldja. Ott van az ARTA, tud FFT-t, egy rakat akusztikai mérést és még impedanciát is lehet vele mérni, ráadásul extrém alacsony ellenállást is, szóval simán kiderítheted, hogy mekkora volt az ellenállása a korábbi vezetékednek, volt e jelentékeny induktivitása és így tovább. Mindent lehet ma már otthon is, csak akarni kell és mára ez az, ami nagyon eltűnt. Elég megnézni a ki mit épített topikot, régen tele volt egyedi áramkörökkel, szépen tervezett és házilag gyártott nyákokkal, ma kínai panelek vannak szó szerint összedrótozva és ez a DIY... Én még magam terveztem a DAC teljes egészét, rengeteg tapasztalatot szereztem az évek alatt, rengeteget mértem, ezért merek itt megszólalni. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2022
Idézet: „Korábban már linkeltem a kollégának az alábbi kis írást. Minden szava igazi kincs és minden esetet amit itt leír, magam is átéltem,” Ez a "kis írás" számodra lehet akár igazi kincs is, de számomra ez is csak egyetlen ember véleménye és egy semmitmondó szubjektív élménybeszámoló néhány dologról amit éppen átélni/hallani vélt. Elmesélek egy történetet. A feleségemnek udvaroltam - van ennek már vagy 11 éve meg egy kicsi. Mindig is szerette a zenét a maga módján, mint ahogy én is magam módján szeretem. Munkába jövet-menet és úgy általában házon kívül az utcán, állandóan a fülébe volt dugva az a két kis füldugó aminek a végén valami MP3-as bigyó lógott. Egyszer kíváncsiságból belehallgattam. Vallatni lehetett volna vele. Azt mondta, szerinte szépen szól. A közelmúltban (két hete) kaptam kölcsönbe egy hálózati tápkábelt, amit akár meg is vehetnék - ha akarnám. Bele is dugtam az egyik végét a hálózati tápszinuszosító izémbe, a másik szabadon maradt végét pedig a végfokba. Mindig úgy készülök fel az ilyen "tesztekre", hogy legfeljebb nem hallok semmit... és akkor mi van. Semmi. Nagyon ritkán ülök le a "sztereó középpontba" zenét hallgatni. 97.4 %-ban közben a PC-t bügyörgészem és a hátam mögött szólnak a dobozok. Az asszony is háttal ül a jobb oldali doboz mellett és ő is PC-jét bügyörgészi (szabadidejében). Szóval... bedugtam a tápkábelt, feltettem valami lemezt és mindketten bügyörgéztünk tovább. Az asszony szólalt meg elsőként, hogy nagyon sok lett mélyhang, döng az egész, gyorsan adjam vissza ezt a sz@rt és hallgassuk a régit. Mivel én hordom a papucsot, visszadugtam a régit. Másnap én értem előbb a kisszobába és titokban visszadugtam az új kábelt, mert nekem meg tetszett a hangja. A cserét nem vette észre, mert nem szokta nézegetni a "hifi tornyom" hátulját, de este amikor feltettem egy lemezt az első percben meghallotta. - Csak visszadugtad ezt a sz@rt. Kénytelen voltam megnyugtatni, hogy majd bejáródik és akkor majd neki is tetszeni fog. Ennyit a "szubjektivitásról" és a kábelek "saját hangjáról". Szívesen kölcsön adnám neked a végfokot a két hálózati vezetékkel, hogy mérj már ki valami különbséget a végfok kimenetén légy szíves, de nem adom mert akkor nem lesz mit hallgatnom - és egyébként is borítékolni tudom a mérés eredményét. A pillanatnyi hangulatról, érzelmi állapotokról, a "hozzászokásról" is tudnék történeteket írni - de nem teszem, mert itt befejeztem. Egyébként én szívesen olvasom mek-elek írásait, oszt amit magamban gondolok azt megtartom magamnak és nem kezdem el nyilvánosan szapulni amiatt, hogy "kicsit" másképp áll hozzá a dolgokhoz. Nem vagyunk egyformák, de ha azok lennénk nem létezhetne ez a fórum (sem). A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2022
Idézet: „Perpillanat még nem tart ott a technológia, hogy ezeket a paraméter változásokat mérni tudjuk, de ettől ez még nem ezotéria.” Kábel-bejárató gépet gyártanak. Vagy akár bér-bejáratnak is. Tehát gép már van hozzá, de sajnos még sehol nem írtak le egy olyan mérési metódust, amivel ez mérhető és leírható. Kicsit olyan ez, mint ha a rádiókészülék előbb lett volna mint Marconi, Popov és Hertz.
Ez a bér bejáratás nem egy rossz buli. Olyan mint a kutya sétáltatás. Csak meg kell találni azt a vagyonos, és IQ-val kevésbé megáldott réteget, ( Ilyenekből egyre több van, sajnos, vagy szerencsére ) akik hisznek benne, és máris egy stabil bevétel nyugdíjas napjainkra. Viszonylag egyszerűen össze lehet dobni egy látványos bejárató gépet, és mehet a hirdetés az audiofil újságokban, boltokban. Nekem elveimmel ellentétes kihasználni mások hiszékenységét, de ha ez az ötlet segít néhány kispénzű fórumtársnak, akkor hajrá.
Jó volt látni, hogy nem csak okoskodni, hanem építeni is szoktál, ellentétben kedvenc Mérnökömmel. Ha véleményezni akarnám (nem szoktam ilyet), átgondolt, mutatós építésnek mondanám. Biztos elégedett vagy vele, és kívánom legyen vele sok zenei élményed! És amiért biztos megsértődsz, pedig nem ez lenne a célom, audió oldalról nézve, ez is csak egy stáció. Én úgy gondolom, itt senkinek nincs joga mások felett pálcát törni, vélt igaza miatt. Nem fényezés miatt, csak tényként, Te sajnáltál egy jobb hangkártyáért nyolcvanezret adni. Az én általam közölt DAC-ba ennek 2-3 szorosa van csak anyagban. És mint említettem, a kis eltérések észlelése is rendszerfüggő. No meg a felvételek minősége, a zenehallgatás igényessége az alapok része. 16 bites rendszerben, hogy fogsz "érzékelni" 24 bites felvételt. ez is lehetne tán ezotéria?
És mint írtam, nem kell engem elfogadnod, csak az elvárható tiszteletre vágyom. Ne csinálj Te belőlem boszorkányt, mert nem a Te nótádat fújom. És ne feledd egy meglévő diskurzusba taroltatok bele otrombán, és csináltatok hangulatot heti több mint ezer téma után érdeklődőnek.
Semmi extra nincs a tapasztalataidban. Ez már ilyen. Mindenkinek hintázik a biója. Pláne, ha nem fiatal. Ahogy írtad a teszthez csend és nyugalom tartozik, jó bioritmus, meg a memória kisöprése, és koncentráció. De a az ilyen irányú tapasztalat sem hátrány. És ez nem mehet sokáig, mert terhes, és az ismétlés, és összevetés ténye nem kérdéses a várható eredmény tekintetében. Én ezeket jegyzőkönyvezem magamnak, mert később fogózkodó lehet, meg ki a franc tudja ezeket fejben tartani. És az sem elhanyagolható, hogy van aki nem annyira érzékel részleteket, és aki hall is, az sem mindig. Mivel a figyelem megélése jelentős agytevékenységgel jár, azaz fárasztó üzemmódja életünknek.
Ez volt a második "negatív mancs" amit kiosztottam az elmúlt 12 évben - az elsőre már nem emlékszem kinek adtam és mi miatt - bár minden szavaddal egyetértek,
Idézet: „vagyonos, és IQ-val kevésbé megáldott réteget” de ez a felsőbbrendű stílusod... Vajon mekkora IQ kell ahhoz, hogy valaki ilyet le merjen írni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |