Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Ha alacsony ellenállással sütögeted ki a kondit akkor nem csak az ellenállás fog hamar tönkre menni hanem a kondik is. Mondjuk én azt sem nagyon értem, minek kell kisütögetni. Elengedem a kapcsolót, nem jön több huzal, kialszik az ív. Utána a következő varratnál odateszem, megnyomom a gombot, jön a huzal, hegesztek. Egyedül arra kell ügyelnem, hogy ne tegyem le testre a pisztolyt amikor éppen szünetet tartok. Ellenállás nekem is van a kondin, de nem ekkora hanem jóval nagyobb értékű, ami úgy 3-4 perc alatt süti ki a kondit, hogy mire munka végeztével feltekerem a kábelt ne szikrázzon nekem összevissza.
Hát, én úgy gondoltam, hogy a következő hegesztésig ki kellene sütni a kondikat. De akkor ezek szerint nem kell? Pár évvel ezelőtt hegesztettem már a géppel kb. Egy hétig. Akkor azt tapasztaltam, hogy amikor hosszú szál maradt a piszoly végén és hehesztés elején azonnal hozzáért az nyaghoz, akkor vissza is égett. ...igaz, hogy akkor az előtoló motor még nem volt tökéletes.
2x22000µF a kondenzátorok kapacitása.
Köszönöm! Lehet ez szerint fogom folytatni a gondolatmenetem. Én eddi abban voltam, hogy ki kell sülnie addig, míg a következő pontot nem kezdem hegeszteni. Ha úgy vesszük, logikus is lehet, hogy inkább ne süljön ki, mert az esetleges újra töltődés akár a hegesztő áramot is csökkentené hegesztés elején. Erre végül is, nem gondoltam.
Ha tudja a hegesztő, mit csinál (márpedig tudta) akkor az 1,5 kOhm, 20 W-os ellenállás is megfelelt.
Helló, Hozzáértők!
Rám akadt ~2 kiló, érdekes francia pálca: Loriane 216 CS (++) 57; ~25 cm-es, 10 mm átmérőjű, rézbevonatos. Lyukas a vége, befogásnál nyaka van. Ki, mit tud erről?
Ha grafitpálca, akkor ívgyalulásra használták. Nagyteljesítményű MMA hegesztőgéppel, és sűrített levegővel, speciális fogóval használatos.Bővebben: Link
Gyökölő pálca!
Nálunk régen amikor elrepedt egy nagy hidraulika henger palástja, ilyennel gyökölték ki hegesztés előtt, általában a helyén, kiszerelés nélkül.
Működés közben hallásvédő kötelező mert olyan hangja van hogy megsüketül mindenki.
Használtam de utáltam is nagyon. Gyökfaragó pálca . Azt is agyonütném aki kitalálta mert borzalmas mind eltűrni mind dolgozni vele.
No meg hogy fröcsköl. Mint a vulkán, mikor szórja a lávát.
Nem lyukas, csak 1 centit a vége. A másik vége pedig passzol bele; sorba lehet rakni őket.
Félreértetted, vagy a linken lévő rajzot nem nézted meg...
A levegő nem a pálcán megy át, hanem mellette. Ahogy írtam egy speciális fogó kell hozzá, melynek az egyik pofáján levő pogácsában van kettő palástirányú furat, ezen keresztül áramlik ki, és a pálca mellett éri el az ömledéket amit aztán elfúj, így tisztítva meg a felületet. De azt még mindig nem tudjuk, hogy grafit van-e a rézbevonat alatt, csak feltételezzük Mindenesetre egy 10mm vastag pálcát akarsz "elhegeszteni" akkor kéri azt az 5-600A áramot. Amúgy meg nem árt beöltözni is hozzá.
Egykor a hajógyárban (45-50 év) nem járt mellé levegősugár. Önerőből fújta ki az olvadékot.
De bőrkötény az kellett.
Nem néztem tüzetesen a rajzokat, mert a "használhatósága" rögtön lejött.
A trafó nem lenne hozzá gond, de csak ezért nem csinálok; pedig vannak többszáz amperes diódáim, tirisztoraim is. Grafit, rézbevonattal (mint a típusából is tudható).
Sokkal haladósabb levegővel. Na meg veszélyesebb is. Adódott, hogy zárt helyen kellett használni, oda be kellett öltözni rendesen. Annak is volt már bő negyven éve.
Írtad, hogy rögtön vágtad, mire való a grafitelektróda, de azért megkerestem neked Az elektródafogó rajzát is. A pdf-ben van magyar fordítás is.
Szeretek hegesztőgépeket bontani. Fronius gép még bontás előtt. Az inverter vezérlés nélküli részéről készült fényképek. Valójában működne HA LENNE HOZZÁ ELŐTOLÓ de sajnos nincs.
Még pár fénykép. Talán valaki érdekesnek találja. De ha nem akkor töröljék az illetékesek.
Engem csöppet sem zavar, sőt inkább értékelem (és lehet hogy tanulok belőle/ötletet ad).
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2022
Ötlet az nekem is jól jönne "ha jönne". Van egy jókora vízhűtéses Migatronic BDH450-es inverterem. Annak is az volt a baja, hogy nem volt meg a hozzávaló előtoló de azt sikerült "kijátszanom" így egy más gyártmányú előtolóval most már tudom használni. Az is szinergikus de aránylag egyszerű. Viszont ez a Fronius már kutyaütő szerkezet. A vízhűtőkör nélkül sem működik de azt még könnyű volt megoldani viszont az előtoló hiánya már komoly fejtörést okozott. Kérdeztem más félig-meddig hozzáértőnek a véleményét de ő elvette rögtön a kedvemet jelezvén, hogy nem egyszerű előtoló kell neki hanem encóderes. No itt bukott a dolog. Bár ha megtudnám milyen osztású encódert használnak a gyári előtoló mechanikában akkor talán még egy kísérletet megtennék.
Flopy meghajtó egy hegesztőn, na ilyet se láttam még...
Van is benne lemez. Amúgy hegesztő robotra lehet kötni a gépet mert van egy külön egység a hátulján ehhez.
Lali, itt nem csak az enkóder a gond, hanem az is,hogy a gépi paraméterek egy részét az előtolón kell beállítani, a szinergikus vezérlés is csak úgy tud működni ha az előtoló informálja az alapgépet az aktuális paraméterekről. A hegesztési paraméterek közül az ívfeszültséget és a fordulatszám korrekciót is a tolón kell belőni. A floppy csak arra szolgált ha hegesztési recepteket kellett elmenteni vagy betölteni a gépbe. Az új gépeknél már mindent az előtolón programozol, az alapgépbe csak a csatikat dugod be, buszon megkapja az infót és csinálja amit kell. Ma már minden korszerű gép enkóderes.
A géphez való előtoló egység a VR152 lenne. Rajz van róla egy ismerősömnek, ha minden igaz. Ő pár ilyen Fronius látott már belülről is . Az előtoló vezérlő a gépben van. Az előtoló egységben a mechanikán kívül csak potméterek vannak valamint csatlakozó aljzatok a pedálhoz és kézi távvezérléshez amelyek ugyancsak potméterek javarészt. De azért még szánok rá majd időt azaz adok még a gépnek egy esélyt.
Átment a kezem alatt már ilyen gép is de azt eladtam-tovább adtam. Ez már jóval bonyolultabb ránézésre és ebből a típusból is két fajta van. A másik kétmotoros előtoló meghajtó kártyával van szerelve és szerintem ( bár soha nem láttam még távolról sem) az van encóderes visszajelzéssel megbolondítva. Ennek a gépnek elég "egyszerű" ( ez is csak szemrevételezés után állapítottam meg mindenféle hozzáértés nélkül) az előtoló panelja.
Sziasztok! Kis segítsegre lenne szükségem. Nem tudom miert nem húz be a magneskapcsoló és a magnes szelep. Egx körön vannak, csak a magneskapcsolóhoz menő szál egyeniranyítva van. A jobb oldali 24V or 240V coil jelölesű két szalra kötöttem. Ezelőtt is igy volt. Csak mikor szétszedtem, ket évvel frissebb volt az infó a fejemben. Valamit biztos rosszul csinálok. Van .ég ezen a két szálon leagaztatva egy egy szál, aminek nem találom a helyét. Valamint, a szakaszos üzemmód pot.étereinek egy egy szélső ága nincs bekötve, mert nem tudom hova kössem szóval, vannak gondjaim. Amúgy az előtolas is és a potik is helyesen működnek. Csak nem kapcsolja a trafótmert nem jön ki abból a két szálból a 24V. Szerintem a két szabadon hagyott leágazásnál lesz a titok.
Uraim! Mit csinálok rosszul? Köszönöm. Tudom, hogy káosz van. De rengeteg vezeték kell a sok kijelzőnek, meg a tápoknak. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2022
Rajz nélkül vajon mit lehet ere mondani? Egyébként azzal a géppel tudsz hegeszteni? Csak azért kérdem, mert a főtrafó szinte alig nagyobb mint a 2db elkó ami fölötte van. Ez inkább valami gyerekjáték, ilyeneket csinálnak manapság ahogy hallom...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |