Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   267 / 276
(#) Ge Lee válasza Honda130 hozzászólására (») Ápr 18, 2022 / 1
 
Ha alacsony ellenállással sütögeted ki a kondit akkor nem csak az ellenállás fog hamar tönkre menni hanem a kondik is. Mondjuk én azt sem nagyon értem, minek kell kisütögetni. Elengedem a kapcsolót, nem jön több huzal, kialszik az ív. Utána a következő varratnál odateszem, megnyomom a gombot, jön a huzal, hegesztek. Egyedül arra kell ügyelnem, hogy ne tegyem le testre a pisztolyt amikor éppen szünetet tartok. Ellenállás nekem is van a kondin, de nem ekkora hanem jóval nagyobb értékű, ami úgy 3-4 perc alatt süti ki a kondit, hogy mire munka végeztével feltekerem a kábelt ne szikrázzon nekem összevissza.
(#) Honda130 hozzászólása Ápr 18, 2022 /
 
Hát, én úgy gondoltam, hogy a következő hegesztésig ki kellene sütni a kondikat. De akkor ezek szerint nem kell? Pár évvel ezelőtt hegesztettem már a géppel kb. Egy hétig. Akkor azt tapasztaltam, hogy amikor hosszú szál maradt a piszoly végén és hehesztés elején azonnal hozzáért az nyaghoz, akkor vissza is égett. ...igaz, hogy akkor az előtoló motor még nem volt tökéletes.
(#) Honda130 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 18, 2022 /
 
2x22000µF a kondenzátorok kapacitása.
(#) Honda130 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 18, 2022 /
 
Köszönöm! Lehet ez szerint fogom folytatni a gondolatmenetem. Én eddi abban voltam, hogy ki kell sülnie addig, míg a következő pontot nem kezdem hegeszteni. Ha úgy vesszük, logikus is lehet, hogy inkább ne süljön ki, mert az esetleges újra töltődés akár a hegesztő áramot is csökkentené hegesztés elején. Erre végül is, nem gondoltam.
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Ápr 18, 2022 / 1
 
Ha tudja a hegesztő, mit csinál (márpedig tudta) akkor az 1,5 kOhm, 20 W-os ellenállás is megfelelt.
(#) granpa hozzászólása Ápr 22, 2022 /
 
Helló, Hozzáértők!
Rám akadt ~2 kiló, érdekes francia pálca: Loriane 216 CS (++) 57; ~25 cm-es, 10 mm átmérőjű, rézbevonatos. Lyukas a vége, befogásnál nyaka van.
Ki, mit tud erről?
(#) mex válasza granpa hozzászólására (») Ápr 22, 2022 /
 
Ha grafitpálca, akkor ívgyalulásra használták. Nagyteljesítményű MMA hegesztőgéppel, és sűrített levegővel, speciális fogóval használatos.Bővebben: Link
(#) dB_Thunder válasza granpa hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Gyökölő pálca!
Nálunk régen amikor elrepedt egy nagy hidraulika henger palástja, ilyennel gyökölték ki hegesztés előtt, általában a helyén, kiszerelés nélkül.
(#) Dióda válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Működés közben hallásvédő kötelező mert olyan hangja van hogy megsüketül mindenki.
Használtam de utáltam is nagyon. Gyökfaragó pálca .
Azt is agyonütném aki kitalálta mert borzalmas mind eltűrni mind dolgozni vele.
(#) erbe válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
No meg hogy fröcsköl. Mint a vulkán, mikor szórja a lávát.
(#) granpa válasza mex hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Nem lyukas, csak 1 centit a vége. A másik vége pedig passzol bele; sorba lehet rakni őket.
(#) granpa hozzászólása Ápr 23, 2022 /
 
Ha nem kell senkinek, "elhegesztem".
(#) erbe válasza granpa hozzászólására (») Ápr 23, 2022 / 1
 
350-400 A, eső karakterisztika.
(#) mex válasza granpa hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Félreértetted, vagy a linken lévő rajzot nem nézted meg...
A levegő nem a pálcán megy át, hanem mellette. Ahogy írtam egy speciális fogó kell hozzá, melynek az egyik pofáján levő pogácsában van kettő palástirányú furat, ezen keresztül áramlik ki, és a pálca mellett éri el az ömledéket amit aztán elfúj, így tisztítva meg a felületet.
De azt még mindig nem tudjuk, hogy grafit van-e a rézbevonat alatt, csak feltételezzük
Mindenesetre egy 10mm vastag pálcát akarsz "elhegeszteni" akkor kéri azt az 5-600A áramot.
Amúgy meg nem árt beöltözni is hozzá.
(#) erbe válasza mex hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Egykor a hajógyárban (45-50 év) nem járt mellé levegősugár. Önerőből fújta ki az olvadékot.
De bőrkötény az kellett.
(#) granpa válasza mex hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Nem néztem tüzetesen a rajzokat, mert a "használhatósága" rögtön lejött.
A trafó nem lenne hozzá gond, de csak ezért nem csinálok; pedig vannak többszáz amperes diódáim, tirisztoraim is.
Grafit, rézbevonattal (mint a típusából is tudható).
(#) mex válasza erbe hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Sokkal haladósabb levegővel. Na meg veszélyesebb is. Adódott, hogy zárt helyen kellett használni, oda be kellett öltözni rendesen. Annak is volt már bő negyven éve.
(#) mex válasza granpa hozzászólására (») Ápr 23, 2022 1 /
 
Írtad, hogy rögtön vágtad, mire való a grafitelektróda, de azért megkerestem neked Az elektródafogó rajzát is. A pdf-ben van magyar fordítás is.
(#) hulala hozzászólása Ápr 24, 2022 / 1
 
Szeretek hegesztőgépeket bontani. Fronius gép még bontás előtt. Az inverter vezérlés nélküli részéről készült fényképek. Valójában működne HA LENNE HOZZÁ ELŐTOLÓ de sajnos nincs.
(#) hulala válasza hulala hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Még pár fénykép. Talán valaki érdekesnek találja. De ha nem akkor töröljék az illetékesek.
(#) Gafly válasza hulala hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Engem csöppet sem zavar, sőt inkább értékelem (és lehet hogy tanulok belőle/ötletet ad).
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2022
(#) hulala válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Ötlet az nekem is jól jönne "ha jönne". Van egy jókora vízhűtéses Migatronic BDH450-es inverterem. Annak is az volt a baja, hogy nem volt meg a hozzávaló előtoló de azt sikerült "kijátszanom" így egy más gyártmányú előtolóval most már tudom használni. Az is szinergikus de aránylag egyszerű. Viszont ez a Fronius már kutyaütő szerkezet. A vízhűtőkör nélkül sem működik de azt még könnyű volt megoldani viszont az előtoló hiánya már komoly fejtörést okozott. Kérdeztem más félig-meddig hozzáértőnek a véleményét de ő elvette rögtön a kedvemet jelezvén, hogy nem egyszerű előtoló kell neki hanem encóderes. No itt bukott a dolog. Bár ha megtudnám milyen osztású encódert használnak a gyári előtoló mechanikában akkor talán még egy kísérletet megtennék.

058.jpg
    
(#) Régi motoros válasza hulala hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Flopy meghajtó egy hegesztőn, na ilyet se láttam még...
(#) hulala válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Van is benne lemez. Amúgy hegesztő robotra lehet kötni a gépet mert van egy külön egység a hátulján ehhez.
(#) Gafly válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
(#) mpisti válasza hulala hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Lali, itt nem csak az enkóder a gond, hanem az is,hogy a gépi paraméterek egy részét az előtolón kell beállítani, a szinergikus vezérlés is csak úgy tud működni ha az előtoló informálja az alapgépet az aktuális paraméterekről. A hegesztési paraméterek közül az ívfeszültséget és a fordulatszám korrekciót is a tolón kell belőni. A floppy csak arra szolgált ha hegesztési recepteket kellett elmenteni vagy betölteni a gépbe. Az új gépeknél már mindent az előtolón programozol, az alapgépbe csak a csatikat dugod be, buszon megkapja az infót és csinálja amit kell. Ma már minden korszerű gép enkóderes.
(#) hulala válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
A géphez való előtoló egység a VR152 lenne. Rajz van róla egy ismerősömnek, ha minden igaz. Ő pár ilyen Fronius látott már belülről is . Az előtoló vezérlő a gépben van. Az előtoló egységben a mechanikán kívül csak potméterek vannak valamint csatlakozó aljzatok a pedálhoz és kézi távvezérléshez amelyek ugyancsak potméterek javarészt. De azért még szánok rá majd időt azaz adok még a gépnek egy esélyt.
(#) hulala válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 24, 2022 /
 
Átment a kezem alatt már ilyen gép is de azt eladtam-tovább adtam. Ez már jóval bonyolultabb ránézésre és ebből a típusból is két fajta van. A másik kétmotoros előtoló meghajtó kártyával van szerelve és szerintem ( bár soha nem láttam még távolról sem) az van encóderes visszajelzéssel megbolondítva. Ennek a gépnek elég "egyszerű" ( ez is csak szemrevételezés után állapítottam meg mindenféle hozzáértés nélkül) az előtoló panelja.
(#) Honda130 hozzászólása Máj 5, 2022 /
 
Sziasztok! Kis segítsegre lenne szükségem. Nem tudom miert nem húz be a magneskapcsoló és a magnes szelep. Egx körön vannak, csak a magneskapcsolóhoz menő szál egyeniranyítva van. A jobb oldali 24V or 240V coil jelölesű két szalra kötöttem. Ezelőtt is igy volt. Csak mikor szétszedtem, ket évvel frissebb volt az infó a fejemben. Valamit biztos rosszul csinálok. Van .ég ezen a két szálon leagaztatva egy egy szál, aminek nem találom a helyét. Valamint, a szakaszos üzemmód pot.étereinek egy egy szélső ága nincs bekötve, mert nem tudom hova kössem szóval, vannak gondjaim. Amúgy az előtolas is és a potik is helyesen működnek. Csak nem kapcsolja a trafótmert nem jön ki abból a két szálból a 24V. Szerintem a két szabadon hagyott leágazásnál lesz a titok.
Uraim! Mit csinálok rosszul?
Köszönöm.
Tudom, hogy káosz van. De rengeteg vezeték kell a sok kijelzőnek, meg a tápoknak.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2022
(#) Ge Lee válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Rajz nélkül vajon mit lehet ere mondani? Egyébként azzal a géppel tudsz hegeszteni? Csak azért kérdem, mert a főtrafó szinte alig nagyobb mint a 2db elkó ami fölötte van. Ez inkább valami gyerekjáték, ilyeneket csinálnak manapság ahogy hallom...
Következő: »»   267 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem