Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   880 / 983
(#) _BiG_ válasza enree hozzászólására (») Máj 10, 2022 /

Előírják a szabványosítást. Új mérőszekrény, 10 mm2 MKH réz vezetékek a lakás biztosítéktáblájáig (kivéve a vezérelt fázisa, mert az 6-os) , új tetőtartó (vagy falikampó), MÜ I. 36 béléscsővel. Ha a régi szekrénybe befér az új (szinte kizárt, amekkorák a dupla szekrények), és nincs olyan helyen, amit már nem enged meg az e-on (lakáson belül és/vagy ház hátsó részén), akkor mehet bele. A légvezeték csövezésének nyomvonala nem mehet át padláson és nem kanyaroghat összevissza. Új földelőszonda, ha a régi nem megfelelő (többnyire több évtizedesek, tehát új kell). A légvezeték nem mehet át tetőgerinc fölött.
(#) CIROKL válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 10, 2022 / 1

Szerintem meg hely függő a történet itt egy haveromnál mostanság lett napelem átadva ,simán ment minden a régi fadobozos mérőszekrénybe ,mérő csere meg megszakitó oszt viszont látás ,jó termelést!
Ami még érdekes hogy itt az egykori elmü émász van ,a napelemet meg a haverék az eonnal szereltették, de az émász vette át.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) _BiG_ válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 10, 2022 /

Én a pesti viszonyokat vettem alapul, a kérdező az adatlapja alapján, pesti.
(#) proba válasza enree hozzászólására (») Máj 10, 2022 /

Volt DÉMÁSZ terület, szintén régi fa ajtós falba süllyesztett szekrény. Kijött egy szerelő, közölte új földelés kell, a tetőtartónál a sodrott kötés felejtős, csavaros kell. ( mindenki megelégedésére a sodrott mellé tettem egy csavaros kötőelemet, meg tettem egy új földelést.) Ez után beadtuk a bővítés igényt 32A-ra. Kijött egy regisztrált szerelő lecserélte a biztosítékot ( meg velem kicseréltette az óra és az elosztó közötti 4-es alukábelt 10-es rézre) . Ez után jöttek a napelemesek, felrakták a maguk motyóját a falra, egy 4mm2 -es kábellel bekötötték a dolgaikat az óraszekrényben lévő elosztótáblába ( sk 5 éve felrakott normál 12 modulos lakáselosztó) Ez után jött a regisztrált szerelő ismét, kicserélte a régi forgómorgó mérőórát egy szuper digitálisra, ugyan azon gumman táblán, amin az előző volt. Megnézte hol a napelemes inverter, megnézte rendesen lekapcsolható, mennyi idő alatt áll helyre áramszünet után... meg még néhány dolgot. Aztán rácsukta az ajtót. Azóta se láttam. A napelem meg teszi a dolgát.
(#) enree hozzászólása Máj 10, 2022 /

Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Igen, a hely lemaradt, Csömör. Elég a 3X16A, vagy bővíteni kell?
(#) erbe hozzászólása Máj 10, 2022 /

Gázos munka. Gázszerelő működött nálunk egy fél napot. Egyik képet ő hagyta rám, másikat az elődjei 10+ éve.
Az elcsípett áthidalót pótoltam. Kíváncsiságból lekötöttem és rámértem a földelő szondára. Látni a profilt. Amilyen rozsdás, nem hinném, hogy valaha is látott cinket. A kábel kötése még tökéletesen érintkezik. Multival mérve 500 Ohm feletti az ellenállás. Próbalámpával 414 mA-nél 56 V esik rajta. 135 Ohm. Holnap cserélem.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) proli007 válasza erbe hozzászólására (») Máj 11, 2022 /

Ó, ezt tudományosan tanítják! Ez a látszat tevékenység..
"Amennyiben ezt a feladatot CPM hálóval szeretnénk elkészíteni, először ismernünk kell a háló szerkesztésének szabályait és meg kell ismerkednünk a háló igen különleges, speciális és rendkívül fontos elemével, a látszattevékenységgel. Azért kapta ezt a nevet, mert ez nem tevékenység, nem
igényel időt, nem igényel erőforrást, csupán a logikai összefüggést, logikai kapcsolatot fejez ki."

A jele is tökéletesen mutatja a jelenlegi állapotot, így reklamációnak helye nincs! ( 5. oldal)
(#) proba válasza enree hozzászólására (») Máj 11, 2022 / 1

Szerintem 10kW napelemig nem. De egyszerű, a napelem által termelt max teljesítményt el kell viselnie a kismegszakítóknak.
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2022 /

Most aztán kiszúrtam velük.
Kihúztam a vasdarabot (~80 cm), helyére vizet öntöttem és belevertem 2,5 m-es 25 mm vastag horganyzott szondát. A teteje ~40 cm-re van talajszint alatt. Nem lett túl jó. Leveréskor ~19 Ohm, bedöngölve eltemetve ~17,5. Legfeljebb 6 A-es kismegszakítót tudna önállóan megszólaltatni.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Máj 11, 2022 /

Ami kijött a föld alól. Csodás-csodájára három helyen is kisebb foltban megmaradt rajta a horganyzás. Anyagvastagság 1,2 mm. Kinézetre valami barkács állvány lába.
(#) sany válasza erbe hozzászólására (») Máj 12, 2022 /

Szupravezető.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Máj 12, 2022 /

Szia!

A szokásos 3db földelő szondával --már éppen megfelelő.
Tehát pénzt,anyagot munkát nem kimélve . hogy elégedett lehess !

Mert úgysem méri meg senkise !
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2022
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 12, 2022 /

A pénzt ki lehet hagyni a sorból. A 3/4-es horganyzott vízvezetékcső ~30 éve elfekvő. Igaz, 26,... mm átmérőjű, de az már nem számít.
Idézet:
„Mert úgysem méri meg senkise !”

Tudom. Én senkise vagyok, mint Odüsszeusz a küklopsz barlangjában.
Egyébként a korábbi földelés, amit a napelemes rendszer építésekor vertem le, collos horganyzott cső, 2,5 m hosszú, teteje a talaj felszínétől 1,2 m-re, az 8 Ohm-ot mutatott. Légvonalban ~7 m-re ettől.
A harmadikat soha nem mértem, az ~40 éve el van földelve. Eredetileg villámhárítónak szántam, aztán nem került tetőn kívülre TV antenna, így ott lapít az 1,5 m-es 2 "-os cső 5 m-re a talajfelszín alatt. 10-es rúd áll ki a ház sarkánál, soha nem volt rákötve semmi.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2022 /

Szia!

Akkor igy adott --"csak össze kelll kötni".

Ilyen anomáliával több helyen találkoztam ;
Új épitésű épület villámháritó földelései 10db --ebből 2db kilógott a sorból .

22kv oszlopsor földelései, út melletti szántóföldön .10km álltalában 2,5 Ohm és 82 Ohm .
ÉMÁSZos szerelő ; 100W izzó szépen világit , akkor jó.!
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2022
(#) Suba53 hozzászólása Máj 17, 2022 /

Sziasztok!
Villanyóra áthelyezéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Jelenleg egy falba süllyesztett szekrényben van a villanyóra és az elosztó szerelvények. Ez a ház teraszán lévő falba van süllyesztve.
Szeretném azt a részt beépíteni egy zárható verandával, de úgy tudom, hogy a villanyóra nem lehet zárt helyen, ezért magát a mérőt arrébb szeretném vinni úgy 1,5 - 2m távolsággal, ott már a veranda falán kívül esne, és egy falon kívüli mérőszekrény simán elférne.
Kérdés.: Elég csak magát a mérőt áthelyezni, vagy a ház elosztó szerelvényeit, megszakítóit is az új dobozba kell szerelni?
( Társas házban úgy van megoldva, hogy csak a mérő van a folyosón, nyitható, plexi előlapos dobozban, a kismegszakítók meg a lakásokon belül. )
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2022
(#) gyuszo válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 17, 2022 /

A mérőhelynek az utcáról látható helyen kell lennie kívül. A lakáselosztó a bejárati ajtó közelében belűl.
(#) _BiG_ válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 17, 2022 /

Idézet:
„Kérdés.: Elég csak magát a mérőt áthelyezni, vagy a ház elosztó szerelvényeit, megszakítóit is az új dobozba kell szerelni?”

Csak a mérő kerül áthelyezésre, szabványos szekrénybe. A régi fadobozban maradhat minden más, a mért vezetékkel megtáplálva. A nyomvonal a lehetőségek szerint kerül kialakításra.

Arra figyelni kell, hogy régi módon elhelyezett tetőtartót már nem vesznek át, padláson nem mehet méretlen vezeték. Tehát szükség lehet új tetőtartóra vagy falikampóra (ez utóbbi a megfelelő falmagasság - vezetékmagasság - esetén szerelhető)
(#) mraulajos válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 17, 2022 /

Hali!
Egy megbízható regisztrált szerelővel kell beszélni. Voltam ilyen helyzetbe.
(#) Suba53 válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 17, 2022 /

Jelenleg úgy van megoldva, hogy a méretlen vezetékek egy tetőtartó csőben a főfalban mennek le egy ALU biztosító dobozig, ahol 3db késes porcelán biztosító van. Onnan szintén a főfalban mennek tovább a villanyóra szekrényig. Padlástérben nincs méretlen vezeték. A főfalban a nyomvonalon kb 1,5 méterrel előrébb lenne az új mérő doboz helye. Egy 30x20x13cm-es plexi előlapos dobozra gondoltam.
De majd konzultálok regisztrált szerelővel. Hol lehet regisztrált szerelőket találni?
Még soha nem járt nálam villanyszerelő, mert mindent magam terveztem, szereltem, de úgy tudom, hogy az áthelyezést már csak regisztrált szakival lehet megcsináltatni, különben nem veszik át.
Régen elég volt ha szakirányú villamos végzettséggel rendelkezett az ember, és simán elfogadták a munkámat. Ez már nem játszik?
(#) _BiG_ válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 17, 2022 /

Már csak regisztrált szerelő nyúlhat az órához (régebben se nyúlhatott hozzá más, mint a szolgáltató embere). Ugyanis plombabontást csak ő kérhet.

Az alu tokozat ugrik, az már nem kell, ha csak nincs még máshol mérő.
A dobozt nem kell tervezgetni, ma már (és már jó ideje!) kizárólag az engedélyes, típusminősített szabvány mérőszekrények és tartozékaik használhatók. De természetesen a mérőszekrény beburkolható pl. fadobozba, célszerű óvni az időjárástól.

De szerencséje van, mi mérőhelyekkel foglalkozunk. Ha gondolja, írjon rám privátban és adok elérhetőséget.
(#) Suba53 válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 18, 2022 / 1

A mérőt természetesen az Elmű kötötte be, és plombálta, én csak előkészítettem a csövezést, dobozt, de mindent elfogadtak.
(#) _BiG_ válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 18, 2022 /

Az jó
(#) elhungaro hozzászólása Máj 19, 2022 /

Sziasztok!
Tudnátok ajánlani valami gyenge áramú megoldást egy 6 nyomógombos rendszerre sinre vagy vakolat alá?6 lámpa egyenként max 100W.
Egy plusz lenne ha nyomogombot hosszan nyomom dimmelhető!
KNX drága nem akarok címeket változtatni!
Válaszokat előre is köszönöm!
Szép napot!
(#) Taki33 hozzászólása Máj 22, 2022 /

Sziasztok!

Tavaly vettem egy 5x3-as lemezgarázst amibe bevezettem a villanyt, 2 konnektor, lámpa, garázsnyitó motor, plusz egy kültéri LED reflektor. A kérdésem, hogy a szerkezetre rá kell kötni a földelést, vagy külön földelő szonda kellene, esetleg fi relé? Mi a helyes megoldás?
(#) mugab válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 22, 2022 /

Esetedben a fi relé, és földelő szonda a lemezre a megoldás.
A szerkezetre nem teheted a földelést (védőföld) hacsak nem elszigetelt a lemez a földtől, és min. 6mm2 vastag réz vezető jön be. És annak a neve akkor EPH...
(szerintem)
(#) Taki33 válasza mugab hozzászólására (») Máj 22, 2022 /

Köszi.
A földelő szonda nem gond 50 cm-re a garázstól van leverve 6 m 5/4 horganyzott cső, (valamikor vert kút akart lenni de nagyon homokos volt a víz) akkor azt összekötöm a vázzal.
Akkor a házból jövő földelést ne kössem rá a szerkezetre? Viszont a garázsnyitó motor meg a kültéri reflektor vázán lehet hogy rajta van a földelés. Vagy akkor azokat se kössem be?
(#) ötfelezős válasza mugab hozzászólására (») Máj 22, 2022 /

Bocs, ezek itt valami félreértésből adódható kijelentések.
(#) mugab válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 22, 2022 /

De. A földelési pontokat nem szabad kihagyni. Azok védőföld bekötések.
A házból jövőt meg akkor kötheted a szerkezetre, ha 6mm2, vagy nagyobb keresztmetszetű réz kábel jön oda. Mivel az meg EPH-nak számít.
Látszólag nem számít, de mégis.
(szerintem)
(#) Taki33 válasza mugab hozzászólására (») Máj 23, 2022 /

A házból 2,5-es kábelen jön az áram. Tehát akkor a fémszerkezetre rákötöm a földelő szondát, a bejövő vezetékre teszek egy fi relét és a házból jövő földelést rákötöm a földelési pontokra? Vagy a földelő szondát kötöm a földelési pontokra, és a házból jövőt nem kötöm be?
(#) Swedhart hozzászólása Máj 23, 2022 /

Sziasztok az lenne a kérdésem hogy érdemes számolni egy 100nm es új építésű ház villanyszerelési munkadíját?
Következő: »»   880 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem