Fórum témák
» Több friss téma |
Azért adjuk meg a kollégáknak azt a segítséget, ez a kérdés azért született, mert hogy Békéscsabán rátettük a kanyaraszkópra a kérdéses eszközt, valami izgalmasat várva és meghökkenve tapasztaltuk, hogy "darab drót", (zárlatos, dobd ki a fenébe) volt részemről a felületes itélet.
Csináltunk összehasonlításokat 4R7 ellenállással (ami ugye felénk a "darab drót lírai megfelelője"), meghökkentően hasonlító karakterisztikákkal. Elvi háttér/esti mese Egy tipikusnak mondható adatlap alapján esélye sem volt az eszköznek bármi mást mutatni 1 Vpp/33 kOhm feltételek mellett mutatni. ![]()
Valóban, ez minden így történt.
![]() ![]()
De erre még akkor sem tudtam görcsöt kötni, meg most sem eddig.
![]() ![]() Én a "vintage" szkópommal ( Voltcraft OE-211) tudok méregetni szerinted? Vagy csak a színes digitális. ![]()
Ha akadna egy puskás trafó, vagy két trafós dugasztáp nálad valahol a lomosban, akkor még jobban is mint az enyémmel.
![]()
Ha lesz időt vagy kedved, majd légy szíves majd vizsgáld majd meg a karakterisztikát egy fotódiódával is. De bánom, hogy elnéztem, olyan feketének látszódott az IR LED dióda, hogy azt hittem fotódiódát viszek. Pedig kíváncsi lettem volna arra is.
![]() ![]()
@erbe
Tudod mérnökként engem nagyon zavar, ha valamire nem találok racionális magyarázatot. Ez most az az eset, hogy baculum pastorale jelent meg az oszcilloszkópon. ![]() Persze ehhez az is kellett, hogy még Budapesten a próbák során granpa, Gery78 és Máté kilógó nyelvvel és széles vigyorral valamit eltekerjen a szkópon, és a 1/1 Q4 Kvadráns-bol eltűnjön a kijelzés. Szerintem fogalmuk sincsen, hogy miket nyomogattak, és tekergettek. Ám nagyobb gond az, hogy nekem sincsen. ![]() Azért ha valaki megmagyarázza, és reprodukálhatóan előidézi (igazán egy alkatrész ám ![]() ![]() @sany Kessél akkor egy olyan (puskás) trafót, aminek a (két külön, minél kisebb feszültségű) szekunderét nyugodtan lehet fogdosni. Valamint két BNC csatlakozót. Az egyik szekundert kösd rá az "X" bemenetre, és érd el, hogy pont kitöltse a vízszines vonal a képernyőt. A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2022
Megvan a trafó. 2 x 6,6 V-os. Puskásnak nem puskás.
![]()
Akkor keressél egy ellenállást, valahol néhány kOhm nagyságrendben. Kösd be az "Y" csatorna GND és meleg ere közé. A másik féltekercs (ami ugye teljesen külön van a másiktól!) egyik felét az "Y" csatorna GND pontjára kötöd. A másik kivezetése, és az "Y" csatorna közé meg a "Device Under Test" megy. Azaz első körben a dióda, és kis szerencsével valaki meg fog lepődni.
![]() Három alkatrészt kell sorbakötni, kis szerencsével rajz nélkül is menni fog.
Van egy feltehetően alagút diódám. Amit egy működő, csak kontakt hibás potméterű, illetve hibás kapcsolósorral rendelkező, osszcilloszkópból forrasztottam ki. A dióda típusa feltehetően AI301G. Ezt a diódát szeretném ellenőrizni, hogy jó-e, ezért kérnék tőletek segítséget. Hogyan tudom azt megállapítani, akár DMM-mel vagy egy csatornás szkóppal, hogy jó-e? Köszönöm az ötleteket.
Ezt találtam. De nem tudom, hogy DMM is lehetne-e helyettesíteni a műszert?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2022
AI301G
Nem sok mindent találni róla. ![]() Egyszerű méréssel legfeljebb a letörés után maradó nyitófeszültséget tudod mérni, ~200 mV-ot. Potméterrel + előtétellenállással látod, amint megközelíti a letörési feszültséget, majd azt elérve leesik. Oszcillátorkapcsolásban már a működést is tudod ellenőrizni. De ez se rossz, amit találtál. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2022
Kipróbálom.
![]() Érdekes számomra, hogy nem váltakozó áramot használnak a méréshez.
Miért kellene váltakozó áram a méréshez? Megcsinálja azt maga a dióda.
![]() Ha négyszögjellel hajtod, szkópon láthatnád a karakterisztikáját. Ha van rajta, akár az 1 kHz - 1 V-os ref. jel is használható.
Találtam egy cikket (sajnos nem menettem el, ha megtalálom belinkelem) , ami az Rádiótechnikában megjelent cikkre hivatkozik. Az ott megadott áramkörrel alkatrészek működését lehet tesztelni szkóppal, még az 1980-as évek elején jelent meg a kapcsolás. Az áramkör nem bonyolult, tápforrás egy 230 V / 6,3 V-os transzformátor és két darab konstans értékű 3,3 kΩ-os ellenállás, és egy nyomógomb. Ott a jelforrás maga a trafó, abból gondoltam. Egyenárammal meghajtott áramkört nem találtam eddig. A netet böngészve szinte csak ezt a kapcsolást talàltam. Ezért gondodoltam. Ki fogom próbálni négyszögjellel is a tesztlést.
Összeállítottam a tesztelő áramkört. A DMM kifogyott az elem, így csak holnap mérek.
![]()
Összeraktam.
![]() A potméternek csak 3 kΩ-ost találtam. Szerintem szakadt, mert az áram szinte linerálisan emelkedik, de nem csökken.
Szia! Szerintem kell a műszerrel párhuzamosan 1 ellenállás. A rajzon szaggatottal van jelölve 1 trimmerpoti, de a műszerhez oda van biggyesztve az 1 mA. (ettől lesz a diódán átfolyó áram)
Én a DMM-el feszültségmérő állásban mérném, a feszültségszinttől is függ az áram... A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2022
Beteszem oda a trimert, csak a szövegben a pontos értékét nem találtam meg. Így már fel tudom majd venni az U-I diagramot is.
Erre gondoltál? https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=179950
Sziasztok,
egy LED dióda nyitófeszültségének a mérését, bármilyen egyszerű(bb) multiméterrel kivitelezhető? Pl.: Maxwell 25306? Dióda folytonossági teszt ezt teszi lehetővé igaz? Köszönöm szépen!
Igen, nyitó irányban világítani fog a LED, és a nyitófeszültséget fogja mutatni. Természetesen akkora árammal, mér, "ahogy sikerül", néhány mA, és nem szokás a műszer adatlapján leírni. De gyors ellenőrzésre megfelel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |