Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   168 / 252
(#) kendre256 válasza dara hozzászólására (») Júl 16, 2022 /

Nagyon hasonlítanak a funkciói arra, amit rendeltem (SPH 3k 24V). Első átnézésre nem látok különbségeket, csak az enyém egy primitívebb PWM-es lesz ("cserébe" 80-90 eFt-ba kerül).
(#) dara válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 16, 2022 /

Reméljük bevállik.
(#) papus51 hozzászólása Júl 18, 2022 /

Sziasztok!
Napelem panel beszerzésében szeretnék segítséget kérni.
Van egy 10 éve működő, saját kivitelezésű HMKE-m. Szeretnék kb. 3kW bővítést a napelem oldalon. 3kW-os, telepített inverter rendelkezésre áll.
Műszaki kritérium csupán a teljesítmény: össz. 3kW és a max. áram 8A DC.
Mégegyszer, csak panelt szeretnék venni és persze minél okcsóbban.
A méret kevéssé számít, kertben lesz telepítve és hely van bőven.
Köszönöm, ha valaki tud tanácsot adni.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2022
(#) papus51 válasza papus51 hozzászólására (») Júl 18, 2022 /

Jav.: az áram max. 12A DC
(#) sargarigo hozzászólása Júl 20, 2022 /

Sziasztok!
Mennyire legális egy családi házban a mérőóra UTÁN leválasztani a fogyasztókat mondjuk egy mágneskapcsolóval? Természetesen azért, hogy egy napelemes inverter hajtsa azokat, és ne pofázzon vissza a hálózatra. Azt hallottam hogy nyakonverés jár érte, mennyi ebben az igazság?
(#) dara válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Mérőóra után hogy te használod a hálózati áramot vagy sem az már a te dolgod.A földelést azért ne szakitsd meg.Nálam is így van de automatikusan.
(#) pipi hozzászólása Júl 20, 2022 /

Hali!
Napelemről kellene direkt invertert járatni (sziget üzem), de akksi nélkül 500-700W körül. A napelem papírforma szerint 28-43V között működik. Nem látok ilyen tartományú invertert, csak 12-24-48V-osak vannak, a 24-esből felül lóg ki, a 48V-osból meg alul... tudtok valami megoldást ajánlani?
(#) Ge Lee válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Lekapcsolod a bejövő kismegszakítót és ennyi. De akkor azért is nyakon verés jár, na ebben sem sok igazság van.
Ha visszatáplál az invertered akkor eleve vagy kell a szolgáltatói engedély, vagy ha leválasztod akkor meg semmi értelme az egésznek, mert ugye egy olyan rendszernek épp az a lényege, hogy a hálózatot használja puffernek amikor éppen süt a nap de azt nem fogyasztod el. Ha nincs puffer akkor a büdös életben nem térül meg a befektetésed mert előbb megy tönkre a napelem még mielőtt nullára kijönnél vele. Ha meg sziget vagy hibrid üzemet építesz az úgy van, hogy a hálózat csak az invertered bemenetéig van, onnantól az invertered csinál mindent. Ennek megint csak pufferrel van értelme ami itt ugye nem a hálózat lesz hanem az akku. Jelenlegi árakkal számolva ennek dupla megtérülési ideje van, kb. 22-23 év. A jövő hónaptól várható árakkal nyilván ez a harmadára/negyedére csökken majd, már ha 22 évig fog maradni az az emelt tarifa.
(#) Ge Lee válasza pipi hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Akku nélkül nincs értelme, a töredékét tudod csak felhasználni a napelem termelésének.
(#) antikzsolt válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

off-grid inverter a megfelelő kulcsszó számodra
(#) dara válasza pipi hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Az a 28-43V a napelem feszültsége,ebbe a 24V inverter felel meg.Azért valamennyi akksiban gondolkozz mert süt a nap,felhő megint süt,a táplálandó készűlék nem fogja tolerálni.
(#) pipi válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Ge Lee: Télen ráakasztom a hősugárzót, és kész is van
Dara: nem igazán: Safe Range Of Input Voltage:
a.12V : 9.8~15V
b.24V : 20~28V
c.48V : 44~53V
d.60V : 58~68V
vagy másik: Input voltage range
12V 9.55-15.5V
24V 19.8-30.2V
48V 40.2-60.4V
Köszi
(#) erbe válasza pipi hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Azt is hozzá kellene tenned, mire kívánod használni. Mert bojler vagy lakásfűtés nem igényel folyamatos, ~egyenletes áramellátást. Másra nem igazán alkalmas akku nélkül.
(#) pipi válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

igen, ez a gyanúm... (írtam egyel feljebb) bár többre számítottam
(#) erbe válasza pipi hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Idézet:
„bár többre számítottam”

Inkább számolnod kellett volna. Az inverter lehetőségeihez mérten megpróbálja kiszolgálni a fogyasztókat. A napelem ad, amennyit a napsugárzásból ki tud szedni. Egy tisztességesen működő inverternél már az is leállást okozna, ha egy X méretű fűtőbetétet kellene hajtania és a beeső napsugárzás csökkenése miatt a bejövő feszültsége az előre meghatározott érték alá esik. Ha egy motort, vagy akár egy PC-t bekapcsolnál, a hirtelen fellépő akár 1000-1200 W-os teljesítmény igényt a napelem biztos rövidzárként érzékeli és a feszültség nullához közeli értékű lesz. Egy PC táp pufferének a töltését ki tudod játszani, ha nagy értékű puffert teszel az inverter elé. Egy hűtőkompresszor indítását már nehezebb áthidalni.
Ha éppen semmi terhelés nincs az inverteren, üresjáratban futhat fel a napelem feszültsége 40 V körüli értékre, amit könnyen ki lehet játszani. Az inverternek is van üresjárati terhelése, ami bizonyos mértékig elég is lehet. Télen magasabb ez a feszültség, ha szükség van egyéb előterhelésre, egy Zener+teljesítménytranzisztor+ellenállás megfoghatja. A napelem adatlapjából, a karakterisztikasorból ki lehet olvasni, hány mA kell ahhoz, hogy elfogadható értékre essen a feszültség.
(#) sargarigo válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Az eddigiekből az jön le, hogy nem tudjuk a hivatalos álláspontot a lekapcsolással kapcsolatban. Nem a kivitelezés most a fontos, hanem egy elvi vitapont tisztázása. Ismerősöm nagyon mondja, neki a villamos műveknél van ismerőse, és nem lehet/szabad a hálózatról minden fogyasztót leválasztani a lakáson belül. Tehát ha ki van építve, akkor azt használni kell. Én erre azt gondolom hogy hülyeség, dehát tudjuk hogy nem minden az ész nyomvonalán halad. Szóval ezért kérdeztem.
(#) tursaba válasza dara hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Szia!
Hány KWp a napelemed?
(#) dara válasza tursaba hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

2,5kW.De ahogy néztem a ndapelemek hatásfokát a nagy melegben drasztikusan lecsökken ezért lehet még egy kW felrakok valamikor.
(#) proba válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Szerintem azért járhat érte érdeklődés, milyen alapon csökkent a fogyasztásod, biztos lopod az áramot...
Amúgy ha eladnak/kiürül egy ház, simán lekapcsolják az automatát, mindenféle szolgáltatói engedély nélkül így mint szabályt eléggé furcsának tartanám.
(#) dara válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Ilyen szabály nincs. Nem is lehetne mert nehogymár a szolgáltatás mondja meg hogy az otthoni elektromos berendezéseknek kötelező használni.
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Azokhoz meg felesleges az inverter... Sőt a napelem is. A napkollektornak jobb a hatásfoka. Esetleg a szivattyút hajthatod napelemről.
(#) kameleon2 válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

A napelemről érdekes lenne, mivel a töltésvezérlőnek kellene először feléledni. Az is elektronika és akksiról megy.
(#) dB_Thunder válasza proba hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Ez így van kollektor jóval nagyobb hatásfokú, viszont a hozzá szükséges gépészet, szabályzás már nem egyszerű!
(#) zoli200 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Van a nyitott ahhoz nem kell semmi extra gépészet. Nekem vákuumcsöves mindkettő a nyitott már az első évben visszahozta az árát, a zártnak kellett 2 év a csövezés és egyéb apróság miatt, hőcserélős bojlerem megvolt mert télen a kazánnal is fűtöttem előtte is. A zárt vezérlését sem kell annyira túllihegni nekem egy sonoff TH16-os vezérli minden gond nélkül a keringető szivattyút.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2022
(#) Ge Lee válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

A szolgáltató valamikor azért építette ki sok pénzből a hálózatát hogy aztán majd abból a felhasználók kellő mennyiséget vételezve ő minél több haszonhoz jusson. Na de. Ha én holnap úgy döntök, hogy a villanybojlert lekapcsolom és helyette hulladék fával fűtöm a meleg vizemet ahhoz őneki semmi köze nincs. Mi az, hogy nem lehet, nem szabad?
(#) kendre256 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Miért ne indulhatna a napelem feszültségéről, ha akkufeszültségről elindul? Minden csak kapcsolás kérdése. Nagyon egyszerű hardverrel meg lehetne oldani. Én pl. egy nagyon egyszerű napelemes akkutöltőt csináltam LM317-ből. Az én felhasználásomhoz jobb mint a gyáriak.
Egyébként megjött a hibrid inverterem, most tanulgatom, hogy milyen. Az már kiderült, hogy nem olyan, mint a hozzá adott nyomtatott kezelési utasításban leírtak. Nincs benne relékimenet, pedig azzal mindenfélét lehetne még csinálni. Most még nyomozom, hogy melyik funkció hogyan működik (és működik-e).
(#) DJ Tacki válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Csak aggregátorra találtam meg hivatalosan, de pl. áramszünet alatt az aggregátor használatát is vagy be kell jelenteni, vagy előzetesen engedélyeztetni kell a szolgáltatóval, pedig mért részen van. Gyanítom az oka az, hogy a szolgáltató is meggyőződjön arról, hogy rátermelés esetén megbízhatóan (pl. reteszeléssel, I-O-II kapcsoló) mindenképp leválasztásra kerüljön a szolgáltatói hálózat. Azt több helyen is kiemelik, hogy ez csak akkor érvényes, ha a ház meglévő, szolgáltatói hálózat által is kiszolgált vezetékezésére termelsz rá. Vagyis ha az aggregátorba dugsz egy hosszabbítót amibe mennek a fogyasztók azt nem érinti, és gyanítom ez a helyzet a független "szünetmentes" kábelezéssel is.

Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Na de hogy jön ez most ide? A másik meg az, hogy csak nem hüle annyira senki, hogy szembe köti az aggregátora kimenetét a hálózattal. A kérdés arra vonatkozott, hogy lekapcsolhatom-e a saját házamban a saját kismegszakítómat. Mi a francért ne kapcsolhatnám le? Van egy nem használt lakásom, abban 3 éve le van kapcsolva, és még nem dorgált meg a szolgáltató hogy miért nem fogyasztottam azóta egy forintot sem.
Sziget üzem kb. hasonló, azzal a különbséggel hogy a mai intelligens inverterek képesek a hálózattal is együtt működni, de csak egyirányú energiaáramlás van, tehát az inverter kizárólag mint fogyasztó van a hálózatra kötve. De onnan csak akkor vételez ha nem süt a nap vagy lemerült az akku.
Ha meg eleve lekapcsolod a bejövőt, akár a kismegszakítóval akár egy mágneskapcsolóval onnantól tűzijátékot is játszhatsz a saját lakásod hálózatával, senkit nem érdekel, max a tűzoltókat meg a biztosítót ha kötöttél lakásbiztosítást.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Annó építettünk ki aggregátoros betáplálási lehetőségeket vízügyi telephelyeken
Annyi biztos, hogy egymáshoz reteszelni kellett a főkapcsolókat!
Meg talán a nullát is meg kellett szakítani...
Meg kellene nézni mit ír elő a szabvány most!!
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Na de hát az szabványtól függetlenül is egyértelmű kéne legyen, hogy az aggregátor kimenetét nem kötöm szembe a hálózattal nem? Ugyanis ha nincs ez ellen az aggregátor védve akkor nem csak automata lekoppanás lesz hanem aggregátor javítás is. Régi békebeliekben ilyenkor hőkioldó csere meg valami gerjesztési anomália is szokott lenni ami miatt utána fel sem gerjedt.
Következő: »»   168 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem