Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   169 / 252
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Persze!

Régen az aggregátor kezelés egy szakma volt...
Ma egyszerűbb a helyzet.
(#) DJ Tacki válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Erre való a beadandó villamos terv/szemle, hogy a szolgáltató is megbizonyosodjon róla, hogy nem vagy olyan hülye Az aggregátor úgy jön ide, hogy amikor ezt írták gondolom az volt az egyetlen opció, amivel vissza tudtál táplálni. A szolgáltató nyilván a saját hálózatát védi. A megoldásodnak olyannak kell lenni, hogy esély se legyen rossz üzemállapotra (elnézel valamit,
valaki nem ismeri a rendszered és jóhiszeműen felkapcsolja a szolgáltatói oldalt, stb...)

Nekem a téma olyan szemszögből érdekes, hogy van on-grid termelő inverterem, de van szigetüzemű opcija is. Én is kíváncsi lennék ennek a jogi/szabályozási oldalára, hogy minek kell megfeleljek hogy átkapcsoljam pl. áramszünetkor.

De valóban jó lenne egy hivatalos megerősítés/cáfolat vagy hivatkozás szabványra, törvényre.
(#) bugyi680 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 22, 2022 /

A szolgáltatónál lehet engedélyeztetni ezeket a fajta invertereket is ,magát a leválasztó elektromos berendezést is el kell fogattatni a szolgáltatóval ami ha áramszünet van leválasztja a hálózatot.
Tavaly építettünk ki egy ilyen redszert,ha jól emlékszem egy Fronius Symo 5.0 Hibrid inverterrel és 3 adag BYD akksival plusz az előre legyártatott expleo-s leválasztó egységgel , áramszünet van biztos ami biztos alapon 2db mágneskapcsoló leválasztja a hálózatot és kb.1 perc múlva az inverter elkezd akkumulátorról működni,ha vissza jön a hálózati áram akkor meg “hagyományos” módon elkezd hálózatra rátápláló rendszer lenni.
(#) antikzsolt hozzászólása Júl 22, 2022 / 4

Legyetek türelemmel. Pár nappal ezelőtt írtam az eonnak és megkérdeztem őket hogy mi a helyzet a hálózatra vissza nem töltő de hálózatira csatlakozó inverterekkel. Jelenleg is várom a válaszukat.
(#) sargarigo válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 22, 2022 /

Köszönjük! Kíváncsi vagyok!
(#) antikzsolt válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 22, 2022 /

Jul12 írtam nekik. 30 napjuk van válaszolni. Úgy érzem el is húzzák rendesen.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 22, 2022 /

Ha az inverter benne van a szolgáltató által közzétett "Engedélyezett HMKE inverterek..." listában, semmi dolgod nincsen.
(#) sirály12 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 22, 2022 / 1

Kb. annyi közük van hozzá, mint egy szünetmenteshez. Vagyis semmi.
(#) papus51 hozzászólása Júl 23, 2022 /

Napokban kaptam egy levelet az E-on-tól.
Azt írják, augusztus elején jönnek mérőt cserélni okos mérőre, ami majd meghatározott időnként beküldi nekik az aktuális fogyasztási/visszatáplálási adatokat.
Azt írják, hogy ez nekik jogszabályi kötelezettségük, mert szerintük az elmúlt évben 5000 kWh felett volt az éves energia felhasználás
Napelemes HMKE-m van, ami éppen tíz éve üzemel. Éves szaldó elszámolásban vagyunk, minden év február közepén.
Az éves szaldóm általában 30 - 500 kWh fogyasztás között mozog. Nyilván nyáron többlet termelésem, télen fogyasztásom van, plusz a vezérelten kb. 2000 kWh.
Mi a fenére készülhetnek vajon?
Nem csodálkoznék, ha ki szeretnének zárni az éves szaldóból.
Van valakinek bővebb információja?
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2022
(#) dB_Thunder válasza papus51 hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

Előbb, vagy utóbb megszűnik az éves szaldó! Ebben mindenki biztos lehet! Ez most sem biznisz az áramszolgáltatónak, de egyre több napelemmel a helyzet tovább romlik számára!
Gondolj bele! Nyáron leállíthatja az erőműveit, de fenntartani fenn kell, sőt még építeni kell, mert télen mindenki az áramot zabálja!
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

Dehogynem éri meg. Olcsóbban veszik vissza az áramot amit eladnak a szomszédnak normál áron. A különbözet meg jócskán megéri neki. Természetesen ha feltermelsz 10.000kw áramot amit el is fogyasztasz akkor is fizetni fogsz nem keveset. 10000x átvételi díj 10.000x elosztói díj
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

Ahogy kb. minden más is a világon, ez is úgy van kitalálva, hogy a paraszt lehetőleg ne járjon túl jól vele. Vagy lehet teljesen függetlenedni, csak annál meg mire nullára fut a bekerülési költség lehet hogy meg sem éri a tulaj, vagy ha megéri akkor utána rohamosan kezdheti újra mert leketyeg már a napelem ideje is, akkuból legalább 3 garnitúra, és akkor az invertert még bele sem vettük, meg az esetleges egyebeket sem, jégkár, vagy tönkremegy idő előtt 1 tábla és egyebek.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

Akkor kocsit se vegyünk se tv és egyebekről ne is beszéljünk. Ki se merjünk menni a boltba mert juj... Vannak olyan inverterek hogy nem kell hozzá aksi mégis termel áramot még akkor is ha hiányzik a hálózati áram. Igaz cserébe este nincs áram termelés de az mellékes. Akkor úgy is aludni kell vagy kártyázni az asszonnyal. Tehát az aksi kilőve. 30-50 napelemek is vígan elvannak jóval kevesebb veszteséggel mint amit ígérnek papíron. Ha 2 évente cserélek invertert akkor is jól járok mivelhogy a fogyasztásom különbözete behozza. De lássuk be azért 2 évente nem szokta cserélgetni az ember az invertert. Amúgy ha én most feltennék egy hálózatra visszatöltős rendszert mindenféle kedvezmény nélkül ami 5kw 2.1 millió forint a 14,6 év mire visszahozná az árát. A jelenlegi fogyasztással és árral kalkulálva. De ha nem visszatöltőset rakok fel 6 panel inverter szerelvények megvan 1 millióból. Köszöni szépen elvan. A fő fogyasztók nálam a hűtő és bojler. Van 2 számítógép ritkán megy együtt és kész is van. Az is visszahozza az árát 9 éven belül.
(#) sirály12 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

Valami nem kerek a számolásodban. Egy 5kW-or rendszer évi kb. 6000kWh-t termel. Ez kb. egy havi 16-17 ezres villanyszámlának felelt meg eddig! (Már nem igaz, mert a rezsicsökkentés csökkentése miatt változott) Ha a 2,1 milliót megnézem ezzel a fogyasztással akkor az 10-11 év, és nem 14,6. Ez volt eddig. De most, hogy feljebb ment a 210kWh havi limit feletti áram ára ez borult, és a megtérülési idő még lejjebb ment. A fenti rendszer így kb. már 6 év alatt is megtérülhet. Félre ne értsd nem a visszatáplálós mellett ágálok, nekem is szigetüzem van kiépítés alatt.
(#) antikzsolt válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Nem kerestem elő hogy mekkora villanyt is vált ki pontosan ezért emlékezetből írtam be kevesebbet. Én is abba kezdtem bele de kombinált inverter segítségével(hálótat+napelem). augusztus 10 felé rendelem meg az invertert végre.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 24, 2022 / 1

Ne keverjük ide azt ami nem ide való. Számoljunk 12 év megtérülési idővel. Na de ez a 12 év csak akkor érvényes ha van puffered, mert akkor fog neked bejönni éves szinten az a 6000-6400kWh. Ha nincs puffered akkor ennek lehet hogy csak a fele lesz meg éves szinten és akkor máris duplázódik a megtérülési idő is, és mindjárt részletkérdés hogy nem adtál ki 2,1 milliót hanem csak 1-et.
Persze, lehet mondogatni, hogy majd mindig lesz rajta fogyasztó. Mi? Reggeltől estig fűteni fogja a bojlert? Hát nem. Kisfogyasztók lesznek rajta napközben, amik lehet hogy csak a negyedét fogják elhasználni a napi termelésnek. Meg a "télen majd ráakasztom a fűtőszálat" dolog, pláne mikor 3 hétig nem is látni a napot, biztos jó sok meleget fog a fűtőtest csinálni.
A hűtő megint szakaszos fogyasztó, hiába termel neked nonstop a napelemed, ha a hűtőd kompresszora megy mondjuk 10 percet, utána meg fél óráig nem megy.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2022
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

NA pont a puffer az ami úgy megtolja a megtérülést hogy az nem kell nekem. +1 millió forint csak aksira amit 5-6 év múlva már rendszeresen kell birizgálni, cserélgetni stb. Megnéztem hogy mikor van fogyasztás. Rá kellett jönnöm hogy bizony a távollétem alatt van a nagyja fogyasztás. 14-15 órákat vagyunk el. Azaz nem igazán vagyunk nagy fogyasztók mikor itthon vagyunk.
Ha meg nincs télen napsütés az sem érdekel. Akkor megy hálózatról. Úgy is 80% éves fogyasztás csökkenéssel számoltam. A maradék 20% már könnyedén kifizetem. Ha majd telik rá klímát is akarok felszerelni mivelhogy nyáron a munkahelyem elég forró nem ritka a tartós 35+ fokos meleg/párás éjszaka! Nappal még nem mértem de melegebb van. Így jól esik majd a 20 fokos szobába hazaérkezni és pihenni.
Ha elkészül a központi végre akkor bizony lesz elektromos rásegítés is mert olyan puffert tartályt néztem ki rá. Átmeneti időszakokban elég jól hasznosul a fűtés rásegítésben. Ez viszont még a jövő zenéje. Mivelhogy fa megoldásos a fűtés így ha évente megtakarít nekem 1 köb fát már tökéletesen elégedett leszek(jelenleg 32000ft/köb feldarabolással együtt.) Átmeneti időben 2-3 köb fa is elmegy simán.
Mivelhogy se puffer, se visszatöltés ezért csak 6 panellel számolok ami bőségesen elégnek tűnik a jelenlegi felvett teljesítményhez.
Természetesen nem lehet vakon nyomni mint a csengőt. Át kell variálni a fogyasztási igényt és bizony "okosítani" ön és távvezérelhetővé tenni a házat hozzá.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Azért írtam optimális becslésnek 3 garnitúra akkut amit 8 évre számoltam, de nem nagyon szoktak elmenni annyit.
Vannak fogyasztók amik állandóan fogyasztanak, pl. készenléti áramkörök. Aztán vannak olyanok amit nem tudsz variálni, mert pl. világítani nem nappal kell hanem sötétben. És vannak a variálhatók, mert mondjuk megmondhatod a bojlernak hogy mikor adsz neki "vezéreltet" amit magad vezérelsz, meg megmondhatod az asszonynak hogy akkor van mosás amikor már magasabban van a nap. Na de pont azokat nem fogja bírni! A 6 panelre ha rákapcsolod a mosógépet lehet hogy le is áll az inverter, bojler is határeset ha fogyaszt mellette más is. Ehhez kéne pluszban egy teljesen intelligens házvezérlés ami csak úgy engedi a fogyasztókat használni hogy azt bírja az inverter magában is, illetve ha van táplálás akkor azt meg használja is ki a lehető leg optimálisabban. Nem egy egyszerű dolog ez, sok sikert hozzá. Arra minden esetre jó lehet, hogy benne maradj a kvótában (rezsicsökkentésben).
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Ezért is hagytam ki a játékból az aksikat nem igazán nyereséges a fenntartásuk.

A két legnagyobb fogyasztó a mosógép) és a bojler. 2x1100w Mivelhogy ha mosok akkor a bojler le lesz kapcsolva Mindenhol ledes lámpák vannak. maguk 18w fogyasztással nem igazán sokat esznek. De gondolkodtam már azon is a fő helyeken akus lesz a tartalék rendszer a lámpákon. Ha éjszaka el is menne a villany akkor is lássak. Ez max 2-3 helyen konyha, folyosó lenne megoldva.

sonoff kapcsolóval gondoltam a vezérlést megoldani a bojler és a mosógép felé.

Az inverter ha nincs elég napfény akkor a hálózatból vesz energiát. Amúgy is időzítővel mosok. Asszony meg még nincs de lehet szerek kettőt hogy ne unatkozzak . 400 w panelokat teszek fel majd. Az inverter meg 5kw. tehát a rendszer nem fog lehasalni. Maximum cinkes lesz ha télen nem lesz áram és mosni kellene. De az napelem nélkül is elég cinkes ha elmegy a villany A bojler akár fával is elüzemel.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 24, 2022 / 1

Villanyszerelő voltam egykor. Van 3*16 A-em. A lomtáramban van legalább 11 szünetmentes. Egyikben még működőképes akkuk is vannak. Néha feltöltöm. Soha nem használtam még itthon szünetmentest. Aggregátort most nyáron, mert előre bejelentett áramszünet volt, és jött a mester szigetelni a házat. Van egy akkus lámpám, évente legalább kétszer használom. Általában ha máshol javításhoz kell. Éjjel sokszor villanykapcsolás nélkül végzem a dolgomat. A kültéri lámpákban 35 éve nem cseréltem égőt. Teljesen értelmetlen LED-esre cserélni, ha nem használom őket. Nekem elég a "hódvilág". Mint már írtam, van 3,25 kWp/3kW napelemes rendszerem is. Nálam minden villannyal megy, kivéve a kapálógépet és a kistraktort. Ennek ellenére többször is számoltam és ~9%-ot tudok felhasználni egyenesben a napelemes termelésből. A többi megy oda-vissza. A többlettermelést meg kiszámlázom a szolgáltatónak.
Se jobban nem tudok takarékoskodni, sem pedig jobban igazítani a fogyasztás a termeléshez. Pedig van klíma, ami ~99%-ban fűtésre használunk átmeneti időszakban. Amíg nem indult be a szigetelési munka, illetve amíg nem ért el addig, a napkollektor termelte a melegvizet. Rossz időben meg az aprítéktüzelésű kazán. Na ez már elviselné a szünetmentest, de párom is azt mondta, azt a néhány órát kibírjuk a takaró alatt. Volt másfél napos áramszünet télen, de nem kellett a szünetmentes.
Szerintem nálunk még az okosotthonnak se lenne semmi értelme. Nem elég, hogy már a telefonom okosabb nálam? (Nyugd. inf. mérnök)
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2022
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Nálam is villanyos minden. De mint korábban írtam megnéztem a fogyasztási időket és szokásokat. Rá kellett jönnöm hogy a fagyasztó, hűtő és a bojler eszi meg a java áramot(75-80%) nem a számítógép és a lámpák. Ezek anélkül is dolgoznak mikor nem vagyok itthon. Klíma meg még nincs de azt is olyan lesz amit vagy időzíthetek vagy távolról lehet vezérelni esetleg programozni. 3 felnőtt és 3 gyerek van egy villanyhálózaton. A gyerekek tablet és telefonon tolják tv bár van de ritkán megy. Havi 5kw felfelé kerekítve. A hűtők és a bojler ami rengeteget zabálnak. Na meg ha főzni támad kedvem a rezsó is megpörgeti nem picit. Igaz örülök ha esete már aludni térhetek nem hogy főzzek valamit.
2 kültéri lámpám van nekem. ledes mozgásérzékelős napelemes.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

Akkor még rosszabb a helyzet mint gondoltam. A 9% amit írsz az tökéletes példa arra, hogy a puffer nélküli rendszer kész ráfizetés, több mint tízszeres a megtérülési ideje (133 év?), de hát ha utánaszámol az ember akkor kijön a matek. Csak az állandó fogyasztókra jó, de ugye se a bojler, se a hűtő nem az.
(#) kendre256 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

Idézet:
„Csak az állandó fogyasztókra jó, de ugye se a bojler, se a hűtő nem az.”

Egy megfelelő méretű, jól szigetelt bojlernek mindegy, hogy nappal állítja elő a napi meleg vizet, vagy pl. éjszakai árammal a szolgáltató által kapcsolgatva.
A bojler elég jó energiatároló, egy 120 literes pl. 20°C-os vizet 60°C-ra felmelegítve 5,6 kWh energiát tárol. (Ugyanekkora energiát 466Ah-s 12V-os akku tudna tárolni...). Ja, és a bojler végtelen sokszori feltöltését energiával csak a szétrohadás akadályozza.
A fagyasztó hasonlóan jó energiatároló. A hűtő nem annyira jó, főleg, ha sokat van nyitogatva az ajtaja. De a hűtő napenergiával történő működtetésére nemsokára lesz tapasztalatom.
(#) proba válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

A bojler azért nem jó tároló,( vagyis jó, csak kicsi) mert igaz a felfűtéshez sok energia kell, de azt nem fogyasztod ki belőle, főleg nyáron nem, és főleg nem napközben, hogy újra töltődhessen. ( többet felszerelni meg ugye értelmetlen) Az 5kWp napelemnek ez az 5,6kW kb 2 óra nyáron. A mi mélyhűtőnk napi 1kW fogyasztása szintén nem sokat dob a tárolt energia mérlegen. ( bár sokkal olcsóbb erre is használni, mint egy akkucsoport....Csak nap végén pótolni kell az esetlegesen hiányzó energiát, ha nem süt a nap...) Mondjuk a hűtőt nem jutott eszembe erre használni, mert elég durva kárt okozhat egy apró hiba, a megtakarított max napi 500W nem biztos hogy megéri...
(#) Ge Lee válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

Látom nem érted. Mondjuk reggel 9-től délután 5-ig (nem tudom pontosan csak írtam egy példát) a napelemek tolják ami a csövön (dróton) kifér. Ennyi idő alatt vajon hányszor fog bekapcsolni az a bojler? Jó esetben is csak kétszer, mondjuk fél órára. A többi megtermelhető energiával vajon mi lesz? Semmi... Elfogyasztanak belőle a TV stb. készenléti áramkörei meg a wifi egy keveset a többi meg nem kerül felhasználásra. Mi nem érthető ezen???
Amiről beszélsz annak úgy lenne értelme, ha nem 1db bojler lenne a lakásban hanem mondjuk 22db, meg nem 3 centi hanem 20 centi szigetelés lenne rajta, és akkor valóban tárolná az energiát (na azt nem csak a melegvizet) huzamosabb időn át is. Aki el tud számolni háromig az hamar rájön hogy egy puffer nélküli napelemes hálózatnak az égvilágon semmi értelme nincs, mert csak ráfizetés, annál még az is jóval olcsóbb ha megveszed a szolgáltatótól az áramot.
Egyébként sem értem hova ez a nagy napelem pánik, amikor nem az áram díja fog jelentősen drágulni hanem a gázé.
(#) kendre256 válasza proba hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

Idézet:
„A bojler azért nem jó tároló,( vagyis jó, csak kicsi) mert igaz a felfűtéshez sok energia kell, de azt nem fogyasztod ki belőle, főleg nyáron nem, és főleg nem napközben, hogy újra töltődhessen.”

A bojlerből nem muszáj napközben kifogyasztani az energiát, jó az este is (vagy másnap). A bojler jellemzően napi tároló, ha nagyobb, akkor pár napos. Ha megfelelő méretű a tároló a fogyasztáshoz, akkor a másnapi borúsabb napot is át tudja hidalni.
Szerintem ha már van napelem, meg kell próbálni minél jobban kihasználni. Például a múltkor jutott eszembe, hogyan lehetne nyári napenergiát "átvinni" télre. Kellene egy pelletgyártó gép, ami a nyári napenergiával működne, és megcsinálná a téli pelletet. Ha elég ügyesen van automatizálva, talán még felügyelet nélkül is működne.
De ha a tűzifa fűrészelését, hasítását nyári napenergiával csinálja az ember, ugyanúgy átviszi a napenergiát télre.
(#) kendre256 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

14 éve van napkollektorom, 2-3 éve egy kicsi, sziget üzemű, 24V-os napelemes rendszerem. Már sokszor számoltam (nem csak háromig), mióta megvan a napkollektoros rendszer, a víz melegítésre használt fogyasztásom megfeleződött. A napkollektoros rendszerem kb. 2-3 éve már ingyen termel, mert már behozta az árát. Ha süt a nap, van meleg vizem (még ha áram sincs, akkor is, mert a keringető is napelemről megy).
Lehet számolgatni, hogy mi éri meg, mi nem éri meg, mennyi a megtérülés, aztán egyszer csak változik a világ (mint most is), és borul minden. És már nem kapod meg olcsón a szolgáltatótól az áramot, csak drágábban, de még van... A valamilyen szintű függetlenséget nehéz számszerűsíteni, de akkor nagyon jól jön, amikor csak pár napra is megszűnik valami szolgáltatás. Volt már erre példa, egy-egy nagyobb vihar után pár ezer embernek napokig nem volt villanya, még fűteni sem tudtak. Itt pár közeli faluban csak két napig nem volt áram, rögtön nem lehetett kapni aggregátort a közeli boltokban...
A napelem "pánik" azért valamennyire érthető, mert az átlagfogyasztás feletti kétszeres ár szerintem igenis jelentős (még ha nem is hétszeres, mint a gázé). Főleg azoknak, akik nem is használnak gázt, mert próbáltak mindent még kényelmesebben megoldani (vagy nem volt pénzük a beruházásra).
(#) berjoska hozzászólása Júl 25, 2022 /

A visszatáplálás ellen kezd az a érv feljönni, hogy olyan alacsonyan vásárolják vissza az áramot, hogy az akkura lehet költeni.
(#) Ge Lee válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

Senki nem lát a jövőbe. Lehet az a verzió is, hogy pár hónapig lesz ez ami lesz, aztán visszaáll a dolog ha nem is régi díjazásra de valami elfogadhatóra. Meg lehet olyan verzió is, hogy marad évekre az emelt ár, de azt nem nagyon tudom elképzelni mert abból előbb utóbb balhé lesz, nyilván utóbbi esetben jó dolog a függetlenedés. Én is gondolkodtam rajta, de jelenleg nem tartok ott hogy ez nekem megérné, sem rövid de még hosszú távon sem.
Mi van ha kapnak a táblák néhány darab tojás nagyságú jeget? Ugye, ez sincs belekalkulálva. Természetesen előállhat olyan élethelyzet hogy meg fogja érni függetlenedni, de akkor lesznek ott annál nagyobb problémák is, nem az lesz a fő hogy mennyibe kerül a villany, másrészt a bekerülési költségek is ugyanúgy nőni fognak.
(#) Ge Lee válasza berjoska hozzászólására (») Júl 25, 2022 /

Nincs még törvénytervezet sem csak találgatások, ami egyelőre biztos hogy a szolgáltatónak ez így nem jó, valami történni fog. Aztán hogy mennyiért fogja vagy nem fogja majd megvenni a háznál megtermeltet senki nem tudja, de műszaki korlátai is vannak már a napelem bővítéseknek.
Nézegettem pár cég oldalát mostanában, egyre többen javasolják új belépőnek a hibrid rendszert, mert a jövőre nézve ha nem lesz hálózati puffer, vagy nem éri meg visszatáplálni akkor ott lesz az akku mint opció.
Következő: »»   169 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem