Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Azért nem javasolt, mert akkor amikor nem egyforma a két csatorna jele, a két végfok a különbségi jelnél egymás ellen fog dolgozni.
Kis jelekről lévén szó, tönkre ugyan nem mennek tőle, de például torzíthat.
Idézet: „1,2V lithium celláim lettek bontásból” Azt nézted el, hogy lithium akkut említettél, de ezek a cellák amit be is linkeltél bizony NiCd cellák, 1,2V kapocsfeszültséggel. Ezeket nem lehet tölteni Li-Ion cella töltővel, még úgy sem, hogy hármat sorba kötsz.
Nem lehet lithium. Inkább amit mások is mondanak NiMh
Igazából elég széles tartományban lehet ezzel játszani. Jellemzően egy kimeneti pont kis impedanciás, egy bemeneti pont pedig nagy impedanciás.
Az általad is talált egyik linken elég jól leírják. Ha nem megy az angol, akkor google fordítóval olvasgasd, szerintem úgy is érthető. Sztereó - Mono
Miután belinkelte az adott cellákat, amik egyértelműen NiCd cellák.
És ezzel most szerinted mi újat mondtál? Azért kezdtem rövidzárral. De megint a segítő hozzászólás nem megy, csak a hülyének nézés. Eddig annyit kaptam, hogy jó lenne tudni milyen. Alapból nem kéne tudni a válaszhoz, hisz a kérdés azt volt, hogy hogy kell méretezni, tehát ha a válaszból tudnám, elég lenne nekem tudni. Azt se mondtad meg te se, hogy akkor honnan a bánatból kéne tudnom. Egyébként régebben ugyanitt írták, hogy párhuzamosan szokott lenni egy ellenállás a kimeneten, és azzal kell számolni. Belinkeltem az erősítőt, bemérheted... Meg megmondhatom az alaplapom típusát is, és megmondhatod milyen a kimeneti impedanciája az integrált hangkártyának. A másik, hogy igen ebből egyértelmű, hogy van benne kondenzátor. A kérdés már csak az, hogy azon röhögsz, hogy szerinted nem tudtam, vagy azon, hogy az egyetlen építő jellegű válaszban kondenzátor nélküli számolás van...
Idézet: „Egyébként régebben ugyanitt írták, hogy párhuzamosan szokott lenni egy ellenállás a kimeneten, és azzal kell számolni.” Szerintem meg nem egyenáramú ellenállással kellene "számolni" ebben az esetben.
Azért látnak annak, mert már a kérdés felvetésekor eldöntöd, milyen információ szükséges ahhoz, hogy korrekt választ kapjál.
Hatvan évvel ezelőtt általános iskolai tananyag volt a fizika, és a nebulók megtanulhatták, hogy mi a különbség az ellenállás és az impedancia között. Igaz, akkoriban nem volt internet, hogy gondolkodás helyett elvárják, mások adják a szájukba a kész megoldást.
Nem utaltam arra semmivel sem, hogy nem tudom, hogy nem ugyanaz, és nem írtam semmi félreérthetőt amiből valaki azt hihetné, hogy impedancia értéket írtam, viszont a kérdés a méretezés volt, nem az érték, tehát ha semmilyen értéket nem mondtam volna, az is elég lett volna a válaszhoz. Viszont miattatok mértem meg, hogy mondjak már valamit róla. De senki se azt írja, hogy hogy kéne megtudnom, vagy milyen szokott lenni a hangkártya kimenet, vagy hogy valakinek van olyan erősítője, és tudja mennyi, csak hülye vagy, meg nem az kell.
Hangkártya típusa segíthet adatlapból ki-be impedanciában. Az általad írt ellenállásos közösítőnek ajánlott kompenzáltnak lennie, a magas hangok csökkenhetnek.
Ok, de a NiCd és NiMh tulajdonságai és töltése is nagyon hasonló.
Idézet: „1,2V lithium celláim lettek bontásból” Mit nem néztél el? Rá van írva egyértelműen, Ni-Cd akkumulátor! Talán először értelmezd amit írtak és utána válaszolj! A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2022
Van egy tízen-sok éves fúrógép akkupakkom. Elvben, (meg gyakorlatban,) nagyon sokszor eldobhattam volna egy...három cella miatt. Figyeltem és a kidobott csomagból kivettem a jó cellákat és azokkal pótoltam. Pár nap alatt lemerül magától, de töltés után több napig furkálok és csavargok vele. Más irányú felhasználásra nagyon gyenge a minősége.
Nem feltétlenül, mert a bemenet az egy állítólag linkelt erősítő lenne, aminek a linkjét nem találtam meg a rengeteg hozzászólás között, mert a fórumtársunk ugyanezzel a kérdéssel több topic-ban is foglalkozik.
Annyiban mindenképpen jó lenne az alaplap (vagy laptop) típusa, mert az enyémen például csak egyetlen analóg kimenet van, fejhallgató, 3.5 mm-es jack. Lehet hogy neki nincsen is már vonal kimenete. Egyebként fülesre azért is mernék gondolni, mert amit így ki tud mérni ellenállásméréssel, az jó nagy kondenzátorra vall a kimeneten, ami kell is a tipikusan 32 Ohm-os füles meghajtásához. De akkor meg beleszaladhat abba, hogy ha az erősítő bementén is van kondenzátor, akkor nem ad ki jelet a számítógép. A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2022
Alapból lehet, hogy nem készenlétben kellett volna mérnem, bár már megmondtátok, hogy tökmindegy mert nem mérhetem ki, de írtam, hogy integrált, ami azért már nagyon rég olyan szokott lenni, hogy az aminek beállítod a Windowsban. Ezért lehet, hogy készenlétben más van a kimeneten. A linkelt erősítőt nem tudom, hogy nem találtad, hisz az előbb linkeltem. TPA3116 szimmetrikus 3 tűs, 2 csokis mono erősítő, piros NYÁK-os fekete hűtős verzió. Az alaplap pedig Gigabyte GA-G31M-ES2C, ALC883 66. oldalon van egy erősített 5 ohm, és nem erősített 150 ohm kimenet, nem tudom mi az erősített és a nem erősített.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2022
De, ezek lithium (Ni-Cd) cellák! A fotón az egyik látható.
Jóember! A Nikkel-Kadmiumban, hol van benne a Lítium?
Esetleg a fából vaskarika is opció nálad? A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2022
Mi az, hogy (NiCd)? A Lítium vegyjele Li, a Nikkelé Ni, a kadmiumé Cd...
Az egyik akku tökéletes, bele van pattintva a fúrógépbe, a másikban halt meg pár cella, a többi jó. Úgy kaptam ezt az egészet, a hibás akkut már kiméregetve és cellákra szétbontva kaptam, így egyrészt nincs honnan pótolni, másrészt pedig így nem ismert, hogy hogyan voltak gyárilag összekötögetve a cellák.
Ohó, ez erősen tovább bonyolít...
Egyrészt (de már mondták) sem a nikkel, sem a kadmium nem lítium. Ne erőltesd már.
Másrészt miért nem ismdrt, hogy hogyan voltak kötözgetve? Rá van rajzolva, melyik a pozitív, melyik a negatív vég. Hát úgy már nem oly nehéz rájönni, hogyan köss sorba, és hogyan köss párhuzamosan.
Miért pont 3,3, és miért csak 2 ellenállással?
Miért ezek az értékek, főleg az erősítés miért pont -28,5 kell legyen?
Tedd félre és majd jön, ha nyitott szemmel, füllel jársz. A bekötés, az már Dr-it kíván. A kivezetés polaritása adott és az összes sorba van kötve.
Különböző passzív teljesítményillesztő ellenállás hálózatok ellenállásainak értékei.
Mert az általad megadott adatoknál legfeljebb ekkora erősítés érhető el.
Jó kérdés, hogy miért csak kettő. Bizony, én sem csináltam meg, csak itt a hobbielektronikán olvastam (mert van topikja), hogy kell a harmadik is. Mint a mellékelt rajzon.
Az pedig , hogy miért pont annyi, -hát (úgy vettem észre az olvasottakból): általában 1-10K-ig bármelyikkel jó eredményről számolnak be. De csináld meg, hiszen egy csokiba becsavarozva 5 perc alatt kész, és akkor tudod cserélgetni az értékeket könnyen. A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2022
Én a megadottakra értettem, mert én nem annyit adtam meg. A többi nyilván az eredmény. Miért annyi érhető el? Az nagyon nagy csillapítás nem? Ha simán összekötöm kb. 50% felett kezd el torzítani. Megmérhetem bekapcsolva, hátha más.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |