Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3417 / 3593
(#) Gafly válasza szidom hozzászólására (») Júl 30, 2022 /

Milyen akkus láncfűrész, és mi a baja?
Azt tökéletesen csináltad, hogy ennyi információval nem nyitottál új topic-ot.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2022
(#) szidom hozzászólása Júl 30, 2022 /

mcculloch li58cs
A probléma hogy egyszerűen megállt.
Az akku azt jelzi hogy tele van, 48v-os 50w-os izzoval próbálva nincs feszültség beesés órák múlva sem.
Bekapcsoláskor látszólag minden ok, de ha próbálom indítani moccan a motor, majd villog a bekapcsoló gomb. Kikapcsolom, bekapcsolom ugyan az.
Képet most nem tudok felrakni, csak kedden.
A kapcsolókat kimértem, jók.
Van bent egy kefementes motor 3 vastag vezetékkel, meg egy 4 vagy 5 eres csatlakozó, gondolom talán hall szenzor a fordulatszám miatt meg talán hővédelem, de nem biztos.
A vezérlő panel ki van öntve valami szilikon szerű cuccal, sok esély nincs méregetni.
(#) antiktelefon válasza szidom hozzászólására (») Júl 30, 2022 /

Nincs elakadva a motor, hogy nagy áramot vegyen fel? Esetleg motor driver zárlat?
(#) Suba53 hozzászólása Aug 3, 2022 /

Srácok!
Földgáz diktálásnál azt írják, hogy a havi kedvezményes mennyiség egy jelleggörbe szerint változik.
Vagyis más a kedvezményes limit augusztusban, és más decemberben.

De ezt a jelleggörbét, az a szerint számolt havi kedvezményes mennyiséget nem találom.
Az MVM honlapját böngészgetem, de vagy vak vagyok, vagy nem tudom, de ezt a passzust nem lelem.

Találtatok erre vonatkozó hiteles infót?
(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Én annyit szűrtem le, hogy a "harang" jelleggörbe miatt az év végén értékelik az össz fogyasztást és eldől, hogy túllépés-van-e, vagy nincs. Nem tudok havi lebontású szabályozásról. Szerintem így követhető és tervezhető a kereten belüli fogyasztás. Nekem sok éve diktált a gáz, a villany meg automatikus leolvasással működik tizenéve.
Arról meg kevés szó esik, hogy a kedvezmény a villamos energiánál az egész napszaki és a kapcsolt, éjszakai-ra is külön-külön értendő.
Érdekes, hogy ez nem jött elő...Mert pl. egy 200l-es bojler fogyasztása mellé már nem sok nappali fogyasztás férne bele a kvótába.
(#) majkimester válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 3, 2022 / 1

Vonatkozó korm. rendelet
13. melléklet

Valaki kiszámolta m3-re is, azt is mellékelem.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
(#) Suba53 válasza majkimester hozzászólására (») Aug 3, 2022 /

Köszönöm, erre gondoltam. Ez egy nagyon lényeges táblázat, nem tudom az MVM miért titkolja. Csak annyit írnak, hogy a jelleggörbe szerint korrigált havi fogyasztás.
Remélem ezt nem fogják ad-hoc módosítgatni, kényük kedvük szerint.
(#) majkimester válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 3, 2022 / 3

Idézet:
„Arról meg kevés szó esik, hogy a kedvezmény a villamos energiánál az egész napszaki és a kapcsolt, éjszakai-ra is külön-külön értendő.”

Bővebben: Link

Idézet:
„Ha van vezérelt mérőm (éjszakai mérő) is, akkor arra jár külön éves 2523 kWh kedvezményes mennyiség?

IGEN.

A rendelet vonatkozásában több felhasználási helynek minősül, ha a hagyományos mérő mellett (A árszabás) vezérelt mérőn (éjszakai, azaz B, vagy B Komfort árszabás) is történik villamosenergia-vételezés. Ebben az esetben az éves 2523 kWh kedvezményes mennyiség a hagyományos mérőn és a vezérelt mérőn mért fogyasztás tekintetében külön-külön is megilleti a felhasználót.”
(#) tufatofu hozzászólása Aug 4, 2022 /

Üdv Mindenkinek!
A új öntöttvas bográcsot, hogy szokták használatbavétel előtt "kiégetni"? Több módszer olvasható a neten, de talán valaki már átesett ezen a procedúrán, és ad némi tanácsot ezzel kapcsolatban.
Előre is köszönöm!
(#) sany válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 4, 2022 /

Egy finom marhapörkölttel.
(#) tufatofu válasza sany hozzászólására (») Aug 4, 2022 /

Köszi! Az lenne a következő lépés hétvégén, de attól a konzerváló bevonattól ami gyárilag rajta van, előtte meg szoktak szabadulni
(#) sany válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 4, 2022 /

Nekem zománcozott bográcsom van, én még ilyen procedúrán nem estem át, de jó tudni, hogyha valaha lesz ilyen bográcsom.
(#) pucuka válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 4, 2022 /

Elmosogatod forró vizzel VIM -el (vagy valami hasonlóval, pl mosogató szeres fémszivaccsal) jól kiöblíted, és használatba veszed. Ha már használtad, a ráégett zsír megvédi.
(#) tufatofu válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Köszönöm szépen a választ! Akkor nem feltétlen muszáj kiégetni? Olyanokat is olvastam, hogy zsír kell bele, és addig égetni míg meg nem gyullad benne, aztán kisúrolni.
(#) Frankye válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Én annak idején nem csináltam semmi hasonlót az enyémmel, és azóta sincs vele gond. Ahogy előttem írta pucuka: rendesen ki kell mosni, elöblíteni, és használni. A zománcos belselyűt ugyan így, csak kevésbé "agresszív" szerekkel. (Nem is kell.)
(#) Gafly válasza Frankye hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Felénk alföldön még a szalonnabőrrel áttörlés volt az eljárás része, emlékeim szerint.
(#) tufatofu hozzászólása Aug 5, 2022 /

Köszönöm szépen Mindenkinek a választ!
(#) Rosszmáj válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Akkor még egy válasz. Ha fémtisztára sikálod (súrolószer, fémszivacs) finom vas íze lesz az első főzetnek.
Használat után forró vízzel kiöblítve, szalonnabőrrel vagy zsíros papírral áttörölve szoktam elrakni, a legközelebbi használat előtt meleg mosogatószeres vízzel kimosom, de nem sikálom.
(#) tufatofu válasza Rosszmáj hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Köszi! Nagyon vas íze lesz, mert nem szeretnék kidobni 5kg marhahúst, inkább főzök előtte benne egy tejbegrízt, hogy annak legyen vas íze.
(#) Rosszmáj válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 5, 2022 / 1

De a tejbegrízt jó sok füstölt szalonnával csináld, mert egyébként az utána főzött marhának tőgypörkölt íze lesz
(#) tufatofu válasza Rosszmáj hozzászólására (») Aug 5, 2022 / 5

Azt el lehet nyomni, ha traktor gumival tüzel alá az ember
(#) szs válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 5, 2022 / 1

Vasíze lesz... a fülemnek...
Nedves homokkal kell főzés előtt kisúrolni. Jól, nem "csak úgy."
A szalonnabőrözés csak állagmegóvás, azt is le kell súrolni főzés előtt.
Ha VIM-el súrolsz azt sem árt kisikálni -homokkal. Akkor minek a VIM?
De inkább zománcosban főzök én is, mert azt elég elmosogatni
(#) Remci válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 5, 2022 / 1

Nedves homokkal jól ki kell sikálni. Majd miután megfőzted benne a cuccot, akkor érdemes kiszedni egy tálba,mert ha sokáig benne hagyod, akkor vas ízű lesz. Főzés után ismét nedves homokkal fényesre sikálni és vékonyan lezsírozni,úgy elrakni. Következő főzés előtt a zsírt langyos,meleg vízzel lemosni és lehet főzni. A zománcos bográcsot csak el szoktuk mosni,majd szárazra törölni, azt nem kell zsírozni.
(#) nagym6 válasza tufatofu hozzászólására (») Aug 5, 2022 / 1

Vegyél zománcosat. Ezen vastag rozsda lesz előbb utóbb. Állandóan zsírozgatni, tisztítgatni kellemetlen, és rendesen tiszta sosem lesz.
(#) bbb válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Nekem van mindkettő.
Zománcos -> egyszerű vele bánni, elég simán elmosni
Öntött vas -> hosszú évekig használtuk, mindig ugyan úgy eltéve (kimosás után bekenve szalonnabőrrel)
Amiről eddig nem esett szó, az a fedő. Nekem amivel gondom támadt, az a fedő, a vasbográcshoz vettünk egy fedőt, s az rozsdásodott be! Na azt akárhogy próbáltam kitisztítani (a visszahajló perem elól kiszedni a rozsdát), sose sikerült rendesen. Emellett a bogrács is valahogy kapott egy avas ízt, amit szintén nem sikerült eltűntetni, ekkor váltottam a zománcosra és egyelőre nem bántam meg a döntést. Ha ez is annyi időt ki fog bírni, mint a másik, akkor meg pláne nem
(#) Alkotó hozzászólása Aug 5, 2022 /

Bogrács ügyben mindenki a belsejére koncentrál. Pedig ez a könnyebb rész, mert akár nyers a felület, akár bevonatos, ki lehet mosni, alig van vele gond. Ha kicsit megkapja a rozsda, akkor azt dörzsivel leszedem.
De a külső felületre még nem találtam jó megoldást. A korom a füst, és gondolom valami egyéb gázok amik a fahasábokból kijönnek egy nagyon stabil kérget hoznak létre, amit nem tudok mivel eltávolítani. Valójában már nem is görcsölök vele, nem zavar ott kívül a korom, nincs ott vele semmi baj. Ha esetleg erre van jó javaslat, azt szívesen olvasnám. Illetve másokat zavar ez a külső korom?
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

A kormot nagyjából le lehet mosni sima vízzel, s ha már nem fog, akkor mehet be a zacsiba, hogy ne kenjen össze mindent, ami mégis rajta maradt...
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Idézet:
„Ha kicsit megkapja a rozsda, akkor azt dörzsivel leszedem.”
Nem teljesen, ha nem látjuk, attól még ott lehet valamennyi. Zománcost dörzsizni sem kell. Csak előnye van.
(#) nedudgi hozzászólása Aug 5, 2022 /

Én magasnyomású mosót használok.
Szerintem:
Amíg meleg a bogrács, szinte mindent le lehet szedni vele. Utána jöhet a szalonnabőr. Fedőnek jobb a zománcos. A homokos súrolás alap.
Könnyű dolgom van, egy hatalmas csavart nyír van a senki földjén, onnan mindig jut elég tiszta tüzelnivaló.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2022
(#) pucuka válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2022 /

Idézet:
„nagyon stabil kérget hoznak létre, amit nem tudok mivel eltávolítani”

Nem is kell, az úgy jó, ahogy van. ÍHa cipelni is szoktad, akkor varrsz neki egy nagy bugyit, az is csak belül lesz kormos.
Következő: »»   3417 / 3593
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem