Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Hogyne lenne.
![]()
Szia!
Pedig van --ilyenból 6 cella? De néhol több is ..........48v 300V
És a nyáron óránként megtermelt 20 kwh hogyan teszed el szigetüzemben télire , erre írtam , nincs az az akkumulátor mennyiség amivel szigetüzemben fűteni tudnál , nem gondolod?
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2022
Hagyd öt ö zöld politikai szakembereknek hisz, akik kofferben is tudnak elektromos energiát tartani meg szállitani.
![]() ![]()
A nyáron megtermeltet sehogy, semmivel nem teszed el télire, ezért nem sok mindenre jó a napelem. De a polikristályos télen is hozza neked a nyári 30%-át, azt kell úgy összehangolni az akkupakkal hogy fűteni is tudj vele. Ezért nem a sziget üzeműt telepítgették eddig sem hanem a visszatáplálót, mert ott folyamatosan rendelkezésre áll a hálózati puffer, valamint sosem merül le.
Egyébként minap hallottam egy jó kis beszédet egy francia energetikustól és mélyen elszomorodtam. Nincs itt semmiféle zöldre meg megújulásra törekvés, e mögött meg az e autózás mögött sincs más mint kizárólag anyagi haszon és politika.
Sajnos nagyon igaza van annak a franciának. Csak etetik a laikus nagyérdemüt, és kotorásznak a zsebében.
Ezt már ~20 éve írogatjuk, csak senki nem fogadja el.
![]()
Még mindig nem találták fel azt a szupravezetőt ami el tudja raktározni (veszteség nélkül) a nyáron megtermelt (családi háznak elegendő) összes energiát januárig vagy még tovább..?
Sőt az elektromos autóba is csak egy gyűrűnyi torroid gyűrűt tennék be és egy hónapig meg lenne oldva a 'tankolás'... Pedig itt volt az ilyen szupravezető készítésének receptje a polcomon, csak most elkeveredett.. ![]()
"Némi" veszteséggel el lehetne, de ahhoz globálisan kiépített és kontrollált hálózat kellene. Amikor az egyik féltekét éri a nap akkor a másik féltekére továbbítani amit termel és fordítva, na meg az évszakok szerint is, mert amikor ugye itt tél van, akkor sem itt van magasan a nap.
Majd eljön egyszer az az idő is amikor az ember megcsúfolja a természetet is, felvisz jó nagy tükröket az űrbe, hogy éjszaka is lehessen fényt adni a napelemeknek. ![]()
Szia4
Az utólsó bekezdéshez --máshol is ilyennel van tele a sajtó, Naperőmű az űrben - Toochee https://toochee.reblog.hu › naperomu-az-urben Ma még csak fikció, meg parasztvakitás--de ha egy politikus mellé áll?
Pechünkre a Föld egy kicsit tul nagy ahhoz, hogy ez a terv müködjön. Jelenleg még egy nagyobbacska ország (pl Németország) elektromos energia ellátása is a megoldhatatlan feladatok közé tartozik. Nem véletlenül nem Gréta meg Luise tervezte anno a 17 atomerömü helyét az ország különbözö pontjaira.
Most meg potcselekvésekkel vannak elfoglalva, hogy mit kezdjenek a rengeteg energiával az Északi tenger szélerömüveiböl, mert halaknak egyelöre nem kell a szárazföld meg sok 100 km-re van. Lehet, hogy majd vizet fognak pumpálni valamelyik bajorországi vizierömübe. ( siralmas) Europa legnagyobb naperömüve Spanyolországban is már több mint 20 eve a csöd szélén áll, mert a közeli kohokat becsukták s minden más nagyfogyaszto meg hatotávolságon kivül van. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
Ahogyan Chao Li mester mondaná, nem az a furmány, hogy szupravezető, hanem kapcsolgatni.
![]()
Mit kapcsolgatni?
A napelem egyenáramú. A szupravezető gyűrű is.
Érdemes adatlapot/használati utasítást olvasni.
![]() Azért nem annyira kiforrott/egyszerű még a dolog... ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
Kérlek segíts olvasni. Nem tudok kínaiul....
Az egészet le nem fordítom most, de a lényeg, hogy a termoszt fel kell tölteni, folyékony nitrogénnel. Majd ha eléggé lehült, akkor héliummal. Eltart egy darabig.
![]() Maga a mágnes feltöltése "árammal" is trükkös eljárás, de a kisütése is. Maga a kapcsoló tíz másodperces nagyságrendű kapcsolási idővel rendelkezik... Ezzel még el kell vacakolni kicsit, mire minden háztetőn ott lehet...
1996 óta mondhatjuk, hogy volt idő vacakolni vele, nincs újabb?
Pedig már úgy emlékeztem hogy találtak -20°C on működő szupravezetőt, ennyi meg szinte minden lakásban van a frigóban..
Ciceron szerint dolgozunk rajta (vigyázat, bő 190 oldal, és nem a magyar a tudomány nyelve, mint köztudott).
![]() Csak az ördög a részletekben rejlik. ![]()
Sziasztok!
Nem teljesen kapcsolódik ide a kérdés, de nem találtam jobb témát neki. Van egy 350 wattos napelemem, amit szeretnék valahogy hasznosítani. Arra gondoltam, hogy van egy fúrt kút az udvaron, amit már rég semmire sem használunk és erre szerelnék egy szivattyút, ami a napelemről menne és a kertet locsolná. Nálunk viszonylag magasan van a víz kb. 3-4 méter mélyen. Tud esetleg valaki olyan szivattyút ami erre alkalmas lehet? A neten keresgélve elbizonytalanodtam, ha percenként kiszed 5 litert már az is jó, nyomást nem kell produkálnia. Pl. ez jó lehet valamire? Bővebben: Link
Szerintem ez szívni nem tud, csak nyomni. Ha belefér a kútba (nem valószínű), akkor akár jó is lehet, de akkor is elég drága.
Én hasonlót használok, egész jó:
https://www.conrad.hu/p/kisfeszultsegu-buvarszivattyu-12v-25-lperc-...552371 Nem folyamatos üzemre vannak tervezve, ajánlatos 30 percenként 5-10perc szünetet tartani.
Kútból szívja, vagy tartályból? Milyen mélyre van leeresztve nálad? Elektronika így is úgy is kell neki majd napelem miatt. Az a szüneteket is meg tudja oldani.
Tartályból, kb. 30m csővel, de a belinkeltnek egy kisebb teljesítményű testvére van nekem.
Nincs kapcsoló elektronika, mert hamarabb kiürül a tartály. A kapcsolgatást én 555-es IC-vel oldanám meg, kb. 10perc/2perc kitöltési tényezővel.
Azt azért érdemes ellenőrizni hogy az ilyen felszín közeli vizek nem-e mérgezettek. Ólom, növényvédőszerek szenyvizek. Ha a növény ki is bírja, de ha megeszed az azzal locsolt paradicsomot lehet megbetegszel tőle...
Mit is kell itt nézni? Sajnos nem érteni
Ez egy műanyag tokos dióda, max. 10A adnék neki egyenirányító hídban, ahol szakaszos az üzem!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |