Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba

Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   523 / 605
(#) bigdadylacika válasza 444Tibi hozzászólására (») Júl 31, 2022 /

Persze hogy része egyik ez a kör a másik a másik köré
(#) bigdadylacika hozzászólása Júl 31, 2022 /

Felfujtam 1.2-re 0.8-ról mindkettőt úgy látom kész
(#) Blokkolnam0 hozzászólása Aug 1, 2022 /

Sziasztok!

Szüleimnél nézegettem a kazán fura viselkedését. Radiant RBC 24 Elite, 2012-es telepítés.
Gyanús volt, hogy gond van mert a használati melegvíz gőzölve jön egy idő után. Realizáltam kinyitva és a szerelési manualt megnézve, hogy az ügyes mekkmester felcserélte a fűtési és a HMV körök réz csöveire rögzített NTC szenzorait.
Így a most csak nyári, HVM módra állított kazán kijelzőjén mindig olyan 27-30 fokot jelzett ki melegvíz menet közben is.
Vissza cseréltem a két szenzort, és most már szépen a valódi HVM cső hőmérsékletét mutatja, fel is tud menni olyan 95 fokra. Érdekes módon csak akkor, ha a csapnál nem engedem a hideg vizet, olyankor "csak" olyan 70-80 fokra. Ezt nem igazán értem, hiszen a jobb oldali tekerentyűvel szépen tudom állítani a HVM kívánt hőmérsékletét, 35-65 fok között. Valamiért ennek semmi hatása, ha 35 fokra, minimumra veszem vissza, akkor is teavizet forral...
Ilyenkor mi lehet a gond, tehát a mérés oldal jónak tűnik, a panel nem aktuálja a gáz égetés nagyságát/idejét?
Nagyon szépen köszi ha valaki tud segíteni, elég nehéz szerelőt találni, főleg hogy a legutóbbi felcserélte a két szenzort kontár módon...
(#) euphorbia hozzászólása Aug 9, 2022 /

Sziasztok!

Van egy colibri-dég turbós kombi kazánom.
A hiba a következő: Bekacsoláskor szivattyú elindul, turbó venti elindul, majd jönnie kellene a gáznak de az nem jön. Nyilván szikra sincs, próbáltam begyújtani gyufával, de nem gyullad, hogy biztosra menjek hogy valóban nincs gáz. Vár még néhány másodpercet majd a zöld villogás piros villogásra vált, de se a szivattyút se a turbót nem kapcsolja le. Kérdés mi lehet gond? Vezérlő, vagy gáz szelep a modulációs szelep tekercse 80 ohm és van rajta 21 volt, a másik két a másik két tekercs 800-900 ohm között van. Pressostát kapcsol rendesen villamosan is, ntc-k rendben vannak, nyomáskapcsoló ugyancsak rendben működik.

Köszönöm a válaszokat előre is!
(#) jpuskas99 válasza euphorbia hozzászólására (») Aug 9, 2022 /

A rendszer víznyomása most hány bar értéket mutat?
(#) Tiano hozzászólása Aug 10, 2022 /

Sziasztok!

Általánosan kérdezem, hogy miért fűt 70 fok fölé HMV-t, amikor 37-et kérek tőle? A fűtővizet is túlfűti. A váltószelep végén van egy mikrokapcsoló, azt átnyomva lekapcsol. Azért modulálnia is kellene tudni, nem? Illetve néha nem kapcsolt be a fűtés télen. Lehet ez váltószelep hiba? A váltószelepről van egy képem is. A kazánról egyébként itt olvasható
https://www.heizer.hu/kazanok/
Pixel-c a neve jelenleg. Nekünk még a korábbi tulajdonosa a FÉG által szerelt típus van, KOMFORT EXTRA 31VD. Van benne minden, Siemens gázszelep, Grundfos szivattyú, Caloire vagy milyen panel. 2014 óta semmi problémánk nem volt vele.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) VIM válasza Tiano hozzászólására (») Aug 12, 2022 /

Szia! Hibakódot nem ír ki (01-09-ig valamit)? Bővebben: Link Nagy valószínűséggel a fűtési előremenő NTC lehet a hibás.
(#) Gombszem hozzászólása Aug 13, 2022 /

Nálam egy Gázgép EKB-10 G93 gáznyomás szabályozó van az óra előtt. Ennek a kimeneti nyomásától mennyire függ a mért köbméter érték?
Ha nagyobb a nyomás, több gáz megy át azonos térfogatban, a gázóra meg ezt méri. Így több molekula jut a cirkóba. Ez fordítva is igaz lehet.
Ha ez a gondolatmenet igaz, akkor a nyomás szabályozó pontosságától arányosan függ, hogy mennyit fizetünk. 10% hiba egy évben 30-50 ezer forint is lehet. Azaz nem csak a gázóra pontossága, és hitelessége fontos.

Ismeri valaki ezt a témát mélyebben? Mert nem mindegy.
(#) ludus hozzászólása Aug 13, 2022 /

Sziasztok!

Saunier Duval C24 kazánunk hagyott cserben minket... Permanensen F01 (Túlmelegedés miatti lekapcsolás) hibára fut ami sajnos nem törölhető így nem indul el a kazán. A fűtési előremenőn van egy klixon, kimérve rövidzár szóval elvileg jó (ha lehúzom akkor sem változik a helyzet), elvileg ez jelezné a panelnak a túlmelegedést. Van mellette egy NTC is, ezt lehúzva érzékeli annak hibáját (F03 fűtési előremenő NTC szakadás hiba) szóval a vezérlő panel elvileg reagál...

Találkozott már valaki ilyen hibával? Gázszerelő közölte hogy sz@r az egész, ez már a panel hibánál is rosszabb, új kazánt tenne fel... Nem tudom elhinni hogy nem javítható!
(#) proli007 válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 13, 2022 /

Hello! Nem kell ehhez nagyon érteni. A gázóra térfogatáramot mér és tömegáramot kellene hogy mérjen. Ezért kellene a nyomást állandó értéken tartani. Viszont a nyomásszabályzó membránjára egyik oldalról a gáz, másik oldalról levegő nyomása nehezedik. Így a légköri nyomástól is függ a gáz nyomása. Ezért alkalmaznak nyomáskorrekciót. Azt viszont egy helyen mérik és átlagával korrigálnak. De a gáznak nem csak tömege, hanem fűtőértéke is van..
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2022
(#) jpuskas99 válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 13, 2022 /

Azért a fizikát nem lehet becsapni. Ha nagyobb lenne a nyomás és több gáz menne rá a kazánra, akkor a megnövekedett mennyiségből adódóan a nagyobb fűtőérték miatt a kazán is több hasznos teljesítményt adna le.
(#) VIM válasza ludus hozzászólására (») Aug 14, 2022 /

Szia! Pontosabb típus nevet kellene megadni, mert ez így kevés. Az F1 hibakód az valami gyújtással kapcsolatos hiba lenne.
(#) ludus válasza VIM hozzászólására (») Aug 14, 2022 /

Szia!
Megoldódott a probléma leírom, hátha valaki ugyanígy jár! 3db klixon van sorba kötve ha bármelyik szakadást mutat letiltja a kazánt... A csavar ott van benne hogy az egyik reteszelődik is és a rajta található nyomógombbal tudod alaphelyzetbe hozni...
(#) VIM válasza ludus hozzászólására (») Aug 14, 2022 /

A fűtési és HMV határtermosztát (a fűtési előremenő csövön), túlmelegedési termosztát (hőcserélő testen) és a füstgáz termosztátok (deflektoron) vannak sorba kötve ha a kazán bitermikus hőcserélővel készül és ezek az érzékelők klixon típusúak. Ha egyszer leoldott és azt gombbal lehet visszaállítani az rendszerint a füstgáz termosztátja (de lehet a hőcserélőn is ilyen típus van használva) az lefog oldani máskor is. Ezt okozhatja a kéményben előforduló légáramlás hiánya ill. a hőcserélő lamelláinak elszennyeződése amit a ráégett por okozhat. Ha a kazántesten (hőcserélőn) lévő oldott ki akkor az el van vízkövesedve ami erre a bitermikus megoldásra jellemző.
(#) Gombszem válasza jpuskas99 hozzászólására (») Aug 14, 2022 /

Na, pont ezt akartam hangsúlyozni. Azaz ha a nyomáscsökkentő kisebbet szolgáltat, mit az előírt nyomás, akkor csak kifizetem a köbmétert, de kevesebb molekulát, és így meleget kapok. Senki sem tudja ellenőrizni, hogy tényleg annyi a kimeneti nyomás, mint az előírt. Még az is lehet, hogy a gyári darabot direkt elállítják (nincs plomba rajta), a nyereség ott van náluk. Hiába mér pontosan a gázóra, ha nem azt méri, amit kellene. A gázórán rajta van, hogy meddig hiteles, a nyomáscsökkentőn semmi sincs, pedig ugyanolyan hatással van a számlára.

Érdekes, hogy ez senkiben sem merült fel eddig.
(#) jpuskas99 válasza ludus hozzászólására (») Aug 14, 2022 /

Szia! Ne haragudj, de igazán úgy tudnál segíteni a hasonló problémával küzdő fórumtársaknak, ha a kazán pontos típusát is megadnád. Mert amit írtál típust, annál csak sárga, zöld és piros állapotjelzők vannak, nincsenek F01…. hibajel kijelzések.
(#) jpuskas99 válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 14, 2022 /

Várj, nehogy félreértés legyen! Lehet, korábban rosszul fogalmaztam. A földgáz 25 mbar nyomással érkezik a házba. A kazán az égő hőteljesítményét a gázszelep segítségével változtatja, a nyomást a kívánt teljesítményhez állítja be. kisebb nyomás, kevesebb m3 és fordítva.
A nyomáscsökkentőn valóban nincs állítási lehetőség, csak valamilyen nyomógomb, amivel esetleges gázkiesés után újra lehet indítani, bár én az enyémen (pár éve lett csereként feltéve) nem találtam. A régin volt egy széles fekete nyomógomb, talán egyszer kellett használnom.
(#) Fats Domino hozzászólása Aug 15, 2022 /

Üdv! Radiant RCM cirkó gázszelepnél van egy kicsi fekete kocka, két kivezetéssel. Ennek mi a hivatalos neve és hol lehetne ilyet beszerezni?

kocka.png

(#) ludus válasza jpuskas99 hozzászólására (») Aug 15, 2022 /

Sziasztok!
A pontos típus Saunier Duval Combitek C24… hirtelen nem értettem miért nem pontos a típus de igen lemaradt a Combitek…
Egyenlőre tökéletesen működik ha ismét előjön a hiba nagytakarítást rendezek a környezetében…
Köszönöm a segítő hozzászólásokat mindenkinek!
(#) VIM válasza ludus hozzászólására (») Aug 15, 2022 /

Szia! Így már mindjárt más a készülék felépítését ismerve és minden a helyére került a kérdésed tekintetében. Kissé túl van tűzdelve biztonsági kioldókkal de ha úgy vesszük akkor egy a három klipszes klixon. A készülék nagyon jó felépítésű a HMV lemezes hőcserélővel, tehát nem bitermikus. A típus jelzésben a "C" az természetes huzatú égőterű készülékhez van társítva ha "F" lenne a teljesítmény jelölés előtt az ventilátoroshoz van megadva. A készülék leírása ventilátorosól szól de nem volnék benne biztos, hogy ettől eltekintve "C" jelölést adjon meg a gyártó. A sematikus kapcsolási rajzot értelmezve az eltérés a motor és a "huzatkapcsoló".
(#) ludus válasza VIM hozzászólására (») Aug 16, 2022 /

Szia!
Helyesbítve akkor F mert turbós készülékről van szó!
(#) JZoli válasza Fats Domino hozzászólására (») Aug 16, 2022 /

Ez a fotón két tűzősaru. Mire gondolsz? Talán a két saru alattira? Ha igen az egy mágnes-szelep tekercse. Általában nem kapható külön. Egyben vehető a gázszelep. De elég húzós áruk van. Mi a baja, hogy cserélni szeretnéd? Csere esetén újra be kell állítani a szelepen átjutó gáz mennyiségét, a megfelelő égés érdekében. Ahhoz me komoly műszer kell, hogy ez optimális legyen. Barkácsmegoldásnak ez nem fog menni!
(#) Fats Domino válasza JZoli hozzászólására (») Aug 16, 2022 /

Nem a kábelsarura gondoltam természetesen. Ma kitakarítottam a cirkót,és úgy láttam miontha picit megolvadt volna az egyik sarka a kockának.
(#) Fats Domino hozzászólása Aug 17, 2022 /

Jó reggelt! A cirkó a takarítás ellenére ma reggel nem ad melegvizet. Az őrláng csak addig van meg,amíg az indítógombot nyomom. Hogyan lehet megállapítani, hogy az égésbiztosító a hibás esetleg, és ha igen, ki lehet-e iktatni amíg az új alkatrészt beszerzem? Fémesen jól kell érintkeznie a rögzítés helyén?
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2022

v.jpg

(#) JZoli válasza Fats Domino hozzászólására (») Aug 17, 2022 /

Kiiktatni semmiképpen sem lehet (szabad) az egy biztonsági berendezés, és életvédelmi céllal tették bele!
(#) uniman válasza Fats Domino hozzászólására (») Aug 17, 2022 /

A mágnestekercs szakadása meg a termoelem "folyamatossága" könnyen megmérhető...
(#) Fats Domino válasza JZoli hozzászólására (») Aug 17, 2022 /

Csak amíg letusolunk...addig .
(#) Fats Domino válasza uniman hozzászólására (») Aug 17, 2022 /

Szia! A mágnestekercset már megmértem, viszont tisztelettel érdeklődnék az égésbiztosító mérésének mikéntjéről! A link amit megadtál, nem működik.
(#) VIM válasza Fats Domino hozzászólására (») Aug 17, 2022 / 1

Szia! RCM 20P lenne ez a készülék. Az égésbiztosítót nem tudod kiiktatni. Sajnos nem tudok telefonról linkelni de találtam róla robbantot ábrát amin megtalálnád az alkatrész cikkszámát ami nagy segítségedre lenne a beszerzésében.
(#) Fats Domino válasza VIM hozzászólására (») Aug 17, 2022 /

Szia! Köszi a segítséged. Örülnék ha megadnád az ábra elérhetőségét. Napok óta nincs melegvízünk
Következő: »»   523 / 605
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem