Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Helló Mindenki! Szintén labortáp készítésben egy DC/DC Step-Down Konverterrel (SZBK007 300W 20A). Ugyebár épületvillamossági szakképzésem csak alapelméleteket konstruált elektrotechnikából ezért a kérdése(i)m a következőek:
-A mellékletben csatolt kapcsolási rajz megállja a helyét?? (SZBK007) áramkörrel+/- ahol kapacitív feszültségosztóval alakítom ki a Földet/GND/0V ????? -A Primer/Szekunder oldalakon mit tegyek Amperben biztosítéknak? Reális a rajzom?? A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2022
Nem, a föld állandóan el fog mászni. Így nem lehet megfelezni a kimenő feszültséget...
Kapacitív feszültség osztó váltó áramhoz való... A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2022
Üdv!
Megépítettem ezt a labortápot, tökéletesen működött, 2 hónap után újra elővettem én nem működött . Mindkét 10k 10 fordulatú potenciométer szakadt lett.Gyári hibás lenne és kifogtam mindkettőt -áramkör tervezési hiba nemigen lehet ,sokan megépítették ? Az áram állító a minimum közelében a feszültség állító a maximum közelében szakadt meg. Vaterán vettem ismét -remélem tovább fog tartani. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
Mit jelent a "nem működik" (mi van vagy mi nincs a be és kimeneten)?
Mit jelent a potmétereknél a "szakadt lett" (mi szakadt meg)? Felfigyeltél arra, hogy a kép alapján nem a középső láb a csúszka? A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
A "nem működik" feszültség állító max állásnál 31.25V 90%-nál 0V, áram állító min állás közelében piros led világít (áramhatár 10% fölött max áram amit a táp tud. A 10k két végpontja között a szakadás. A bekötését ismerem ,élesztéskor próbán jó volt annó.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
Szia,
Nekem is pont ugyan ilyen potikkal van megépítve a táp, és kb már legalább 2 éve jól üzemel. Tény, hogy elég gyér minőségűek ezek a potik, nekem nem szakadnak, hanem széthullani szoktak, de kínából vannak.
A helyesen bekötött potmétereken nem folyik akkora áram, ami károsíthatná őket. Ha ennek ellenére tönkre mentek, akkor cserélni kell őket (javaslom először normál potmétert használni), és ismét ellenőrizni a helyes bekötést.
Azért rugózok a bekötés helyességén, mert ha ez elkeveredik, akkor a feszültségnél előállhat az általad felvázolt hiba (áramnál akkor se a soros 120 kR miatt).
Mint írtam jó volt ,-már kicseréltem mindkettőt és tökéletesen lehet állítani 0-3A és 0-30V között. Csak azért írtam le az esetet mert nem tudom mi okozhatta.
Sziasztok!
A -5V előállításnál nálam a 3k3 az sok volt. Rá kellett raknom párhuzamosan még egyet. Szerintem az IC tápjánál nem árt egy kondi a tápra.
Üdv! Az Alkotó féle 2.7.4.-es, 30V-3A -es labortápot építettem meg, duplán. A kérdésem az lenne, hogy lehet -e közös földel rendelkező trafót használni egyszerre két panelhoz? ...avagy egymástól független 26v~ szekunder-el rendelkező trafó kell hozzá?
Szeretném majd a két oldalt összekötni ,hogy legyen +, föld és - feszültségem, mondjuk erősítő indításhoz. Válaszokat előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022
Ha az egyik tápegység negatív pontját a másik tápegység pozitív pontjához akarod kötni, akkor a táplálásnak függetlennek kell lennie. Vagy két külön trafó, vagy egy trafón külön szekunderek.
Sőt, ha olyan mérés is van a tápegységeken, aminek van tápfeszültség igénye, akkor ezeknek a tápfeszültségeknek is függetlennek kell lenni egymástól.
Üdv! Rendben köszönöm. Végül is szétválasztottam a transzformátoron a szekundereket. Össze is raktam a labortápot. Sajnos az egyik oldalon világít az áramkorlát led. 1,5 amper felett lehet is szabályozni az áramot, de nem értem,hogy miért. Lehetséges hogy az egyik 2n3055 hibás lenne? Régebben működött rendesen.
Semilyen galvanikus kapcsolat nem lehet a két tápegység között!
Nincsen. A két szekunder egymástól független.
Átnéztem a tranzisztorokat (kiforrasztva). Mind jó. Viszont azt nem írtam le, hogy akkor is világít az áramkorlát led, amikor a kimenet ki van kapcsolva. ( DC OFF kapcsoló ) Érdekes, hogy a feszültséget minden további nélkül tudom állítani, de az áramot, csak 1,5 ampernél nem tudom lejjebb korlátozni.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2022
Biztos minden szigetelve van. Egy tápbol fogyasztás nélkül, aligha tudsz 1,5 A-t kihozni. Annak az áramnak valahova el kell folynia. Akár melegednie is kell valaminek.
Nem ismerem a kapcsolást, de ez általában könnyen kiderithetö.
Mind két oldal ugyan úgy van szigetelve. Holnap bekapcsolva hagyom, hátha lesz melegedés és kiderül, mi a gubanc.
Szerencsés helyzetben vagy, mert össze tudod mérni egymáshoz képest a két oldalt. Tranzisztor béták is ugyanolyanok? Mert az kívülről nem nagyon látszik... érdemes talán berajzolni egy szimulátorba az áramkört és picit játszani a paraméterekkel.
Nem igazán terheltek a potik, de sajnos ezek nagyon gagyi minőségűek. Pusztán a tekeréstől tönkremennek. Valami jobb helikális változatot keresnék, az finomabban is állítható.
Végül csak megoldódott! Egy 2n3055-ös tranyó áteresztett. Meg még egy potméter is rossz volt ,ami az áramot szabályozza.
Így meg jártam vele. Most már rendben működik.
Sziasztok!
Miképpen oldható meg, hogy két szeparált egymástól független tápegységet egy szabályzóval tudjak állítani. Alapnak az Alkotó féle 2.7.4.-es, 30V-3A -es labortápot használnám. Természetesen 2 db-ot. Szimmetrikus +- tápfeszültséget szeretnék létrehozni, illetve szükség esetén párhuzamosan kapcsolva. A sztereó potméter nem megoldás nagyon rossz az együtt-futásuk. Valamilyen elektronikus megoldás lenne jó. Az egyik oldal másolná a másik oldal feszültségét. Áramkorlát nem annyira lényeges de az se baj ha tudja. Természetesen kapcsolóval szét lehessen választani egymástól független tápokra. Üdv: Gábor
Lehet, hogy megoldhato, hogy ugyanaz a referencia kezeli mindkét tápot. ( nem ismerem a felépitését. Azaz csak egy kapcsolo kell, ami összeköti a két táp referencia jelét ( amit az egyik potival kezelsz).
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2022
A tap felepitesehez kepest csak irrealisan bonyolult aramkorrel lehetne ezt precizen megoldani, legalabbis szerintem. Marmint egy sztereo potihoz képest
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2022
A dolog ki van már rég találva, de ahhoz eleve olyan tápot kell építeni.
Az nem jó megoldás, hogy az egyik oldalnál az állítható feszültség referenciát egy műveleti erősítővel és egy FET-tel árammá konvertáljuk, a másik oldalon meg egy ellenállás és egy buffer erősítő segítségével vissza?
Ugyan ez az áramkorlát referenciájára is. 2db dupla műveleti erősítő + 2 FET és pár passzív. A pontosság nyilván az alkalmazott alkatrészektől függ, meg kérdéses tranziens esetén a viselkedés, mert nem a föld lenne közös a két tápegység félnél, ezért az áramgenerátorra is rákerül a tranziens feszültség. Kétségtelen, hogy a dupla potméter egyszerűbb, én is azt használtam a kis segédtápomnál, csak nem sima, hanem 3 fordulatú Megatron helipotot, aminek az linearitása 0,25% A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2022
Érdekes táp kiváncsi lennék IGBT vel menne e? Már elég olcsok nagy a diszipálo képessegük és DC karakterisztikájuk is van....
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, át kell gondolni mégegyszer a feladatot. Üdv: Gábor
Az SMPS-II. labortápegységhez rajzoltam egy olyan változatot, ahol a hűtendő félvezetők lábait nem kell a panelen átdugni, hanem csak ráfekszenek egy fogadó felületre (illetve a kimeneti határokat és néhány egyéb dolgot is próbáltam módosítani Skori javaslatai alapján).
Azért lehet előnyös ez a megfontolás, mert így ha bármilyen okból cserélni kell valamelyiket, akkor részben nem kell darabokra szedni a hűtőtönköt, illetve a panel sérülése nélkül, kényelmesen végezhetjük el a cserét. Ezen kívül egy más irányú elhelyezés valósul meg, ahol a hűtőborda és a labortápegység egyetlen stabil egységet képez. Nem próbáltam ki, de korábbi melegedési tapasztalataim alapján akár el is hagyhatjuk a hűtőbordát, ha pl. a dobozolás egyik lemezéhez fogatjuk az egységet, ami képes lehet az elvárt hűtési intenzitást biztosítani.
Sziasztok!
Szeretném én is megépíteni a tápegységet. Az volna a kérdésem, hogyha a transzformátorom szekunder tekercsén egyenirányítás után 30V-ot mérek, én viszont ~24V-ot szeretnék, akkor a legegyszerűbb megoldás egy ~5V-os zénerdióda sorbakötése? Üdvözlettel |
Bejelentkezés
Hirdetés |