Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Azzal tisztában vagyok hogy a kijelző jobb oldalán a beállított érték látható, ezt az értéket kellene az output gomb megnyomása után baloldalon megjeleníteni valamint feszültséget juttatni a kimeneti csatlakozók ra.
Csak hát sajnos valahol a dobozon belül elvész az információ.
Hát ez az. Nem szeretem ezeket a szabdalt rajzokat mert mire legörget az ember elfelejti hol és mit kéne nézni, de elvileg az 5. oldalon van a segédtáp ami az X10 csatlakozón keresztül megy valahova... Szerintem az egész digitális rész arról kapja a feszt. Na most a segédtápnak van egy A-B kimenete ami elvileg tiltja a főtáp kimenetét ha ott nincs fesz. Az egész mindenség a PFC-ről kap feszt, a PFC előtt van ugye egy olvadó bizti, ami eldurrant a főtáp tranyóinak zárlatától meg még akár mástól is. Attól hogy kicserélted a tranyókat és a biztit a segédtáp működik, de a főtáp egyáltalán nem biztos, ezért mondom hogy előbb azt kell megmérni. Ha a 494 9-es és 11-es lábán nincs négyszögjel akkor biztos hogy nem megy a táp, utána azt kell eldönteni hogy azért nem mert baja van, vagy azért nem mert valami tiltásba viszi a hibajel erősítőkön keresztül vagy a DTC (4-es) lábán az optó. A kicserélt tranyók előtt meg kell mérni a V11/12 diódákat és az R29-30-32-33 ellenállásokat is mert azok is lehetnek szakadtak. Az R29/32 elírás lehet az néhány ohm szokott lenni.
Csak én vagyok vak? Vagy valami nem stimmel.
A nyák fotón alul jobbra látszik egy AD754... jelű IC. Viszont az elvi rajzon nem találok sehol hasonlót.
Köszi, és tényleg. Akkor csak én voltam vak.
TDK Lambda labortáp érdekesség jómódúaknak 3,3kW-ra specifikációkkal. De van ott MW-okra összefűzhető ITECH is.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2022
Nekünk a cégnél ilyen tápunk volt. 300W-os B meg 300W-os D osztályú erősítőket élesztettünk vele, amik a MoLaRi szirénákban vannak.
Nekünk is ilyen van, csak a kétcsatornás verzió, 80V 50A 2x600W. Az egyiket már 4x sikerült tönkretenni egy sima rövidzárral, szóval, lehetnének megbízhatóbb konstruckiók is, a másiknál meg ugrál az árammérés egy fél óra után.. .Szóval a jó nem ilyen sajnos.
Igen, a méréssel nekünk is volt bajunk, főleg, hogy az erősítőkben, főleg a D osztályúaknál visszacsatolt kapcsolóüzemű tápegység volt, amit egy mikrovezérlő vezérelt. A kapcs. tápnak benne meg volt az a csudajó tulajdonsága az alulméretezettségének köszönhetően, hogy 25V körüli bemenő feszültségnél még nem érte el azt a szintet a kimeneti feszültség, hogy a PWM alapból 50%-os kitöltéséhez hozzá kelljen nyúlnia a rendszernek, tehát a táp kvázi szabadon futott. Itt még jól mérhető volt a nyugalmi áram is. Viszont amint megkapta a 27-28V-ot, ott már semmit nem tudtál mérni vele. (Az akkumulátorok alsó tartománya, ahol már az önteszt is hibásnak jelezte az akksit 22V! Na most a szükséges +-70VDC a szekunder oldalon 25VDC bemenő feszültségnél lett meg, afelett meg már szabályzott a PWM. Alatta meg értelemszerűen nem volt meg a szekunder oldali feszültség, ott torzított is az erősítő vagy visszajött, mert letiltott az alacsonyfeszültség védelme. )
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2022
Vajon a "reszelő tesztet" meddig bírná?
Ha jó akkor bármeddig kéne neki, de nem csak azt hanem induktív terhelést is. Az ócska 723-as labortápommal kellett ablaktörlő motort hajtanom 4 napon át (kimenőt tekertem) mert a saját tápja még nincs kész a motornak, aztán egyszer csak beesett a kimenő feszültség, nem is tudtam állítani. Mondom frankó, meghalt a tápban a végtranyó. Kiderült hogy semmi baja nem lett a tápnak, hanem a graetz híd adta meg magát. Gyáriban is sok olyan konstrukciót láttam ahol nincs a táp még az ellen sem védve, ha egyszer csak megjelenik egy néhány száz voltos tüske a kimenetén a terhelés felől.
Bár régi a post, a műveleti erősítő kimenetein mi célt szolgálnak a tranzisztorok? Nem szeretted volna közvetlen az IC kimenetét terhelni?
A műveleti erősítővel kiegészített tápegységedet megépítettem...félig. Igazából az áramszabályzást elhagytam róla. Na meg a szabályozhatóságot, mert csak FIX feszültség kellett...volna. Mindössze egy műveleti erősítőt használtam a feszültség beállításához fix referencia feszültséggel. (TL071). Ube nálam 80VDC és 48VDC jött ki belőle ~10A-rel terhelve. Bírta, és emlékeim szerint 1V-ot ha esett a feszültség. Aztán elkezdtem a panelt áttervezni kétoldalasra. Utána közbejött egy költözés, és végül nem fejeződött be a projekt. De a DC-DC konverter a már meglévő 320W-os 60VAC/5A-es trafó feszültségét konvertálta volna le a CNC vezérlőm motordrivejai számára 48V-ra. De mivel az új helyen nem lehet zajongani, így ez a projekt félbe maradt. A szedett-vedett prototípus viszont jól üzemelt!
Az áteresztő FET-es lineáris szabályozó egyik gyenge pontja pl. ha hirtelen lecsökken a terhelő árama, akkor a kimeneti válasz - túlfesz impulzus - addig tart ameddig a szabályozó FET gate kapacitását ki nem tudjuk sütni. Egy sima opamp viszonylag lassan tudja ezt megtenni, viszont egy tranzisztor, rövid ideig, lényegesen nagyobb árammal tudja ezt megtenni. Ezért került bele a két tranzisztor a tervekbe.
Üdv!
A melós napok után most itt ismét foglalkozni tudok a szerkezettel odáig jutottam hogy a kapcsolási rajzot kinyomtattam és figyelmesen áttanulmányoztam van egy kis különbség az általam javítani kívánt készülék és a kapcsolási rajz között miszerint a 494 es 4 lábára a nyomtatott áramköri lapon nem csatlakozik optocsatoló, tehát ebbe a készülékbe ez nincs benne. Viszont van benne egy C61 es jelzésű kondenzátor ami a 4 es lábra van kötve viszont az érdekesség hogy a környezetében mind 20 as jelölésű. Tehát itt van benne egy kis csavar. Nem mellesleg nem kicsit van túlbonyolítva a dolog. Egyenlőre megpróbálom megtalálni az összefüggést a kapcsolási rajz és az áramkör között nem is értem igazából hogy hogy az egyik táp részt egy másik talprésszel táplálja meg. Viszont amit írtál azokat az alkatrészeket végig nézegettem a tranzisztorok bázis körében lévő ellenállások elvoltak pukkanva, viszont az IC kimenetén nem tudtam négyszög jelet mérni a szkóp nem mutatott semmit, amúgy az IC megkapja a tápfeszültséget elképzelhető hogy az is elszállt vagy az alaplapról kapja a kapcsoló jelet jelet. Ami megint csak furcsa hogy a vezérlő így c12 es pozitív lába a rajz szerint nincs sehová kötve. Ami ugye lehet grafikai hiba is
No. Első körben megméred hogy van-e tápfesz (és mekkora) a 494 12-es lábán, a 7-es lába a gnd. Utána megnézed hogy mekkora feszültség van a 4-es lábán, ott nulla közeli értéket kell mérned, ha 2-3V körül vagy többet mérsz akkor nyilván nem fognak menni a kimenetek. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a két hibaerősítő neminvertáló bemenetein nagyobb a feszültség mint az invertálókon. Tehát az 1-es lábon alacsonyabb feszültségnek kell lenni mint a 2-es lábon, és a 16-oson alacsonyabbnak kell leni mint a 15-ös lábon.
Ezen dolgok valamelyike biztos nincs így ellenkező esetben aktívak lennének a kimenetek. Az pedig könnyen előfordulhat, hogy a rajz nem egyezik meg 100%-ban a tápoddal, ami nem könnyíti meg a javítást.
Az R1 és R23 megváltoztatása csak FET többszörözés esetén javallott, vagy akkor is ha csak egy FET van? A source ellenállások mire kellenek ha már a három FET együtt dolgozik?
Mindkét pozícióban a módosított ellenállás értéke javaslom.
A source ellenállások azért kellenek mert a FET-ek karakterisztikái nem azonosak.
Üdv!
Nemrégen át és megvettem egy 3xFET áteresztős beépített áramkört, LPSU3A50V-c4.2. Itt finomszabályozásra is van lehetőség, kettőzött potméterekkel. Én kielégítőnek gondolnám a 10 fordulatú heli potmétert magába, csak ez 50 kOhm. Ebből van egy csokorral nekem. Működhet ilyen értékkel a gépezet? Köszönettel: Én
Szia!
Biztos működhet, mert az 1 kohm 22k vagy 50k eredője nem nagy különbség.
Írtam egy üzenetet neked a témában, de mivel letiltottál így nem ért célba. Ezek alapján gondolom haragban vagyunk, így majd mástól kapsz választ.
A dologra szakmai választ szerettem volna. A privát meg a nevében is jelenti, amit.
Ha egyetlen potmétert akarsz használni, akkor a javasolt érték 2,2-10 kR között valahol. Lehetőleg minél kisebb.
sSziasztok!
v/a meter lLinken szereplő v/a V/A meterrel építettem egy labortápot, de az áram éreteket nagyon pontatlanul jelzi. Értem ez alatt kb 100-200mA eltérést mutat mint a kézi dmmDMM. hHiába állítottam a beépített potin, lényegesen nem változtatott a kijelzett értéken. iIlyen pontatlanok ezek a műszerek? eEsetleg lehet a pontoságán máshogy állítani? kKöszi A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2022
Moderátor által szerkesztve
Nem irtad milyen tartományban van az árammérése, a küldött linken 50 A -s a müszer.
Meg kell vizsgálni a söntöt meg a csatlakozot, voltak olyanok ahol rossz volt a sönt meg a kábelezés, de minden javithato.
Az 50A-est ha az van nem ismerem, de az lehet gond, akkora áramnál már ezek a füles csatlakozók is felejtősek, de én alapból is fixre szoktam forrasztani a kábelt. Nekem 10A-esben vannak ugyanilyen műszereim, de azok 10mA-es pontossággal együtt futnak a DMM-mel.
Ha elég a 10A akkor esetleg próbálj ki egy ilyet, jónak kell lennie.
50 és 100 A-hez külső sönt tartozik. A panelon lévő sönt 10 A-ig funkcionál, és addig elég jól is teszi ezt. Tehát vagy a panelen van egy kisebb sönt 10A-ig, vagy van egy sokkal nagyobb külső sönt, aminek az áramkörbe való bekötése lehet hibák forrása.
Segítene a helyzet értékelésében néhány fotó, amin látszik a mérőegység hátulja, és a bekötés módja, illetve az egész szerelés milyensége.
linket azért raktam be hogy ilyen típusú, de amit beépítettem az 10a belső sönttel van ellátva.
kábel a gyári csatlakozó. most nem tudom megnézni esetleg este vagy ahogy időm engedi.
Nem ennyire pontatlan, hanem annyit kell csak csinálni, hogy az áramsönt kivezetés - (fekete) vezetékére kell csak a műszertáp - vezetékét kötni a műszer saját - tápvezetékét lógva kell hagyni. Ellenkező esetben a műszer a saját áremfelvételét is hozzáméri.
Ezeknél a műszereknél az offset 0-ázás úgy van megoldva, hogy a söntöt egy kicsit előfeszítik néhány uA-el mert az alkalmazott mikrokontroller nem képes feldolgozni negatív bemenő feszt. Így az áramjel műveleti erősítő offsetje már + tartományba esik. A mikrokontroller ezt a néhány mV-ot a méréskor 0-nak veszi. Ha a mért jel átlépi a beállított küszöböt a kijelzés elindul 0,05 A értékről. A fekete tápvezeték bekötésekor a műszer áramfelvétele nagyon megemeli az előfeszítést és a 0 érték jelentősen eltolódik. Remélem így este érthető volt amit írtam...
igen érthető, már meg is csináltam működik köszönöm szépen a segítséget.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |