Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
ha megjön az ingyenes cd-m nekem is az lesz a gépen. De meghagyom a jó öreg xp-t is.
Attól még lehet vírus - szerintem... :gumicsirke:
De örülök, hogy jobb lett a géped!
Linux-on nem sok esélye van a "vírusnak", ne ijedj meg!
De majd úgyis kitapasztalod...
Linuxra van office meg adobe?
Ez most idétlenül hangzik, de nem tudom, nem nagyon kezeltem még linuxot, semmit se tudok róla. Ha jól tudom az exe-t se játsza le meg semmi windowsos programot. Vagy igen?
Ez jó kérdés.Ezeket én is szeretném tudni, mivel mosz akarok linuxra váltani.De viszont rengeteg programom van, ami csak win alatt megy.
Én is átváltanék linuxra, csak sok progi tényleg windowsos ami kéne pl. delphi, áramkör/NYÁK tervezők, winamp és a többi...
Igen van rá. Ingyenes Open Office. (winamp... bah. Van ott jobb is)
Illetve win emulátorral jópár win-es progi futtatható...
Hát nem is tudom... Majd ha elegem lesz a vírusokból, akkor váltok linuxra. winamp fanos vagyok
Remélem, a jogsidat megelőzte az érettségid. Ismerek olyanokat, akiknek a jogsiért nem sikerült az érettségi. Az én értékrendemben az érettségi messze a jogsi előtt jár.
Úgyis kipróbálom a linuxot amikor megjön az ubuntu cd-m. Már hallottam én is arról, hogy leeht futtatni win-es progikat linux alól is, de majd kipróbálom. Mostanában nézegettem ezeket a live cd-ket, de elég kevés dolog van bennük. Most nemrég kipróbáltam a knoppix-ot, ami eddig a legjobb volt. Közben pedig elkezdett esni az eső.
Itt alig esik az eső, de állítom Murphy törvénye szerint szombat este amikor mennék a discoba szakadni fog az eső, vagyis ha addigra elmúlik a dagadás a szemem alól, amit egy darázs okozott.
Hello!
Sok proginak van GNU/Linux-os változata, áramkör tervezőnek pl az eagle , aki win-en is ezt használta az itt is tudja, még a projectek is mennek. Winamp helyett is van jó pár választási lehetőség (pl.: AMarok), de hosszan lehetne sorolni GNU/Linux-on elérhető alkalmzásokat. Jó magam kb 3 hónapja váltottam Ubuntura, azóta a Win mellőzött lett, ja és ezzel eggyütt a virus is. De Ti mért nem próbáljátok ki ? Pl.: az Ubuntu live cd-ként indul, még csak fel sem kell telepíteni, ha ki akarjátok próbálni , de erről írt Topi is a blogjában . Én már össze barátkoztam vele, azt nem mondom, hogy szakértő vagyok, de minden megy ami kell, ráadásul az asszony pajtás is ezt használja !
És nincs gond a driverokkal se. Nekem a live CD mindent felismert. És tudott is használni. No jó, a jelszavat minden indításnál be kelll állítani, de tervezem állandóra felrakni (lassan már fél éve, de most ha meg lesz az új gépem, meg is csinálom)
Azért úgy váltogassatok Linux-ra, hogy az egész folyamat nem fog 1-2 nap alatt lezajlani. Mire belejöttök a Linux-ozásba, eltelhetnek hosszú hetek, hónapok.
Váltani nem kell, célszerű a win mellé telepíteni, induláskor meg kiválasztani a "szimpatikusabbat". Idővel kiderül, melyiket fogod többet használni. (Nálam az Ubuntu nem volt hosszú életű... azé' két és fél perces redszerfelállási idő vagy nálam volt a hiba? Most Zenwalkot használok, eddig egész jól bevált, nagyon remélem, hogy nem lesz vele gond.) Winamp amúgy nagyon valószínű, hogy fut wine segítségével, de van egy csomó hasonló program is.
itt az egész nyári szünet. Szóval ráérek. Tudom nem lesz könnyű, de majd rájövök mindenre.
Nekem, nagyon tetszik az egész linuxos dolog, egy éve szórakozok vele, mindig át akarok állni, a debian alapúak tetszettek meg a legjobban, abból az ubuntu, mert sokkal könnyebben működik minden mint debian alatt, és talán aktívabb a mögötte álló fejlesztői/felhasználói gárda.
De sajnos nem sikerül teljesen az átállás, mert néhány nekem fontos program nem fut rajta, vagy sokkal lassab (Tina, multisim (ezt még nem próbáltam), az eagle is lassabban rajzolja fel a PCB tervet). Ráadásul ez már a saját problémám hogy a Fu-Si laptopomon a Geforce7400 nem hajlandó a hagyományos driverrel normálisan működni (lefagyások), ezért mindig forgatni kell, meg fél napot szenvedni vele. A ventillátort nem tudja szabályozni emiatt jóval gyakrabban forog mint windows alatt és ez zavar (ott érdekesen pár fokkal alacsonyabb hőfokon jár a gép, és az a pár fok okozza a bajt), nem működik a némító gomb se ami a ventillátort kapcsolná ki (ehhez a windowsos driverét kellene átbogarászni hogy mit csinál). A fényerő szabályozás is bonyolultabb, külön kis progi kell hozzá, meg gyorsbillentyű kezelőt kell telepíteni... De a mentségére kell felhoznom hogy az 1 éves windowshoz képest feleannyi idő alatt áll fel. És amikor bejön az asztal egyből lehet használni, nem úgy mint win alatt megvárni a NOD-ot, NHC-t meg MSN-t. Az asztali gépemen nincs gond vele, oda teljesen jó. Vírusokról annyit, hogy vannak linuxos vírusok csak nem nagyon tudnak terjedni és sokkal kevesebb van belőlük, és általában már a frissitésekben kijavítják a sebezhetőséget. A legnagyobb poén amikor MSN-en jön a vírus, el szoktam fogadni mindig és gyűjtöm egy külön mappába őket
Annyi röviden a lényeg, hogy a Linux kernel nem képes futtatni a Win32-es alapokra írt bináris állományokat.
Ergo. Ha egy vírust kapsz és annak a kiterjesztése pl .exe, akkor a linux nem tud igazából mit kezdeni vele, nem ismeri. Wine-vel lehet ismertté tenni számára, de a vírus hiába kezd el keresni c:\windows\ akártmit vagy c:\document and settings könyvtárat, mert olyat nem talál. Ugyanis linux alatt nincs C meghatjó sem.
Ha linux alatt vagy és ott jön "MSN"-en vírus akkor gyakorlatilag azt teszel vele amit akarsz mert ott nem tud ártani a gépednek (mert mindegyiket windowsra írják). Ha kimentem egy mappába akkor ott maradnak és windows alatt sem ártalmasak. (ha el nem indítod őket windows alatt) De legjobb nem hozzányúlni.
Általában könnyen észrevehető, az egyik partnertől szokott jönni, angol nyelvű üzenet szokott lenni, vagy egy fájlt küld, vagy egy linket kínál fel, ha gyanús akkor kérdezd meg hogy ez mi, vagy ír rá az illető hogy valami gáz van, vagy nem (mert éppen a gépe kifagyás közeli állapotban van, mert ezek a vírusok az összes partnernek küldik tovább magukat). Szóval az MSN vírusokkal körültekintően kell bánni, mert a vírusírtók (legalábbis a NOD nálam) nem veszik észre. Kiírtásuk bonyolult szokott lenni.(Pl a C:\ könyvtárban van furcsa nevű fájl, vagy a C:\windows-ban, és jóformán csak a feladatkezelőből lehet észrevenni hogy valami nem megszokott program fut).Pl.: le kell törölni az MSN-t a gépről(mert magába a messenger programba épül be) mert különben törlés után is visszarakja magát a fájl. Már 2 szer átéltem ilyet, egyszer ez a módszer vált be, máskor formázni kellett, mert egyszerűen sehogy se sikerült levarázsolni... De linux alatt ártalmatlanok ...
Én egyszer nagyon befürödtem a vírusokkal..
Olyan szépen szétszedték a rendszert hogy szektorhibás lett a winyó, ki is nyiffant (bár lehet hogy csak a végét járta már szegény). Nem tudom honnan jöttek, semmilyen xxx és hasonló oldalakra nem mentem fel, na mindegy azóta kivan kapcsolva a winfos tűzfal, normális virusírtóm van (Kerio tűzfal és Norton antivirus 2007) és be van kapcsolva az automatikus frissítés (akár hiszitek akár nem de ér valamit). Ja és jobban figyelek az iylen MSN-es linkekre. Ami mostanában terjedni szokott az MSN-en az egy link, melyben benne van a küldő neve vagy email címének egy darabja, esetleg egy angol szöveget mellékel hogy ezek az én képeim nézd meg őket, persze itt már gyanús a dolog. Egyszer kíváncsiságból elfogadtam egy ilyet, bebiztosítottam magam, figyeltem a portokat meg tiltottam szinte minden kommunikációt, de ki lehet őket irtani reinstal nélkül.
Kicsit hadd fényezzem magamat Én ajánlottam meg tettem fel Köbükinek a Linuxot. Szerintem szebb, jobb, gyorsabb, tisztább, szárazabb érzés... Nekem volt többféle is, a Debian nem tetszett, az Ubi a legbarátságosabb szerintem. Winamppal egy az egyben megegyezik az xmms, vagy audacious nevű lejátszó. Nekem a wines cuccok javarésze fut, sőt van dos emulátor, úgyhogy még a SuperMario is megy, ami XP alatt nemvolt hajlandó xD Egyébként rengeteg ingyenes program van, szinte semmit nemkell regisztrálni, meg crackelt serialokat vadászgatni. Az Office helyett ott az OpenOffice.org, ami teljes egészében kezeli a microsoftos formátumokat. Van Audacity, messenger kliens többféle is: aMSN, emesene, Pidgin, Mozilla Firefox, Thunderbird, stb egyszóval teljes értékű oprendszerként lehet használni. Ajánlom mindenkinek! Viszont nekem a frissítés miatt egyszer nem működött rendesen, valószinüleg egy bugos csomagot szedett le. Arra oda kell figyelni. De biztosan kijavítják, mert sokat fejlesztik.
Ha már linux, akkor az UHU ne maradjon ki a sorból! Elvégre ez a miénk, és jó is. már egy éve használom, a win fél éve be se indult. (mikor utoljára láttam, éppen összedőlés szélén állt )
Szóval ha az ember nem akar a legújabb játékokkal nyomulni, akkor tessék linuxot használni.
Nekem a windóz a tuti. A leghoszabb időt nálam egy 3éves rendszer futotta, és hardware hiba miatt kellet újra tenni.
Én azt mondom a linux maradjon csak a szervereken. :violent:
Én üzemeltetek nem egy Wines App servert. Ha nem ilyen felteszem és viszlát rendszer, hanem szán rá az ember időt, és kireszelgeti, beállítgatja akkor el lehet érni több éves üzemidőt is. Ez tapasztalat.
Sajnos mikor a HE szerverét átköltöztettük a Win-es gép is jött vele együtt (stream, mta)... De amikor leállítottam 470 nap volt az üzemidő. Win2000. És ugyan ezt érte már el WinServer 2k3-as gépem is. Nem rajongok a Windowsos serverekért (csak cél applikációk miatt van), ám ha valaki veszi a fáradtságot és bekonfigurálja stabil annyira mint egy Debian. Persze nyolcszor annyi memóriát eszik, de stabilitásban azonos.
Azért a szerver meg a házi felhasználó elég más. És konkrétan az UHU egyszerűbben beállítható szerintem, mint a windows, és a többség, aki netezik, meg áramköröket tervezget, annak csak jobb, ha legalább a vírusok miatt nem kell aggódnia. Meg ha jönnek házkutatni, akkor csak a zenék meg filmek miatt vigyenek el.
Meghát milyen butaság ellopni valamit, ami ráadásul nem is jó! (na jó, ez már elfogultság) De azért a jövő tuti, hogy nem a windowsban van. Idézet: „Meghát milyen butaság ellopni valamit, ami ráadásul nem is jó!” Ez milyen poén
Itt, virtuálisan a hobbin is Boldog Születésnapot Barátom!
Na majd kapsz egy 23. fülhúzást személyesen nemsokára! |
Bejelentkezés
Hirdetés |