Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házi vízmű
 
Témaindító: kiskoczka1021, idő: Márc 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 13
(#) uniman válasza mikrodigit hozzászólására (») Okt 10, 2022 /
 
Nekem "tiszta", hogy ez nem egy egyszerű "nyomáskapcsoló".
Egy ilyenben kellett a szétégett érinkezős relét cserélnem: Link 1 Link 2
(#) mikrodigit válasza uniman hozzászólására (») Okt 10, 2022 /
 
Az enyém ilyen (csak az óra nélküli változat): Bővebben: Link
Egy 750W-os búvárszivattyú van rajta 2013 óta.
Ha a nyomás 1,5 bar alá csökken, akkor bekapcsol és ha megszűnik az áramlás, akkor ki. (Tehát ekkor a szivattyú által elérhető max. nyomás van.) Van benne szivattyú védelem szárazon futás, túl gyakori kapcsolgatás ellen.
(Létezik 0,8 és 2,2 bar indító nyomású változat is.)
(#) Georgee hozzászólása Júl 6, 2023 /
 
Sziasztok!
Adott egy régi kútkarika 70cm-es átmérővel. A házi vízmű 50Cm hosszú. Ha a kútkarikába teszem bele a vízművet (fagyhatár alá), akkor a motor hogy fogja bírni, hogy szűk helyen van? Vagyis mekkora hely ideális neki, hogy szellőzni is tudjon, ne csak melegedjen?
(#) Bakman válasza Georgee hozzászólására (») Júl 6, 2023 /
 
Én biztos ami biztos alapon felszerelnék egy kis ventilátort, ami cseréli a kútban a levegőt amikor megy a szivattyú és még utána is egy ideig (kikapcsolás késletetés). Ez főleg akkor lenne így, ha öntözésre használnám, ott többször megesik a hosszabb üzemidő.
(#) erbe válasza Georgee hozzászólására (») Júl 6, 2023 /
 
A meleg levegő a kútban is felfelé száll. Ráadásul a kútban amúgy is általában hidegebb van, mint a kertben, mikor öntözöl. Ha IBC tartályból vagy ciszternából kívül elhelyezett szivattyúval öntöznél, több meleget kapna.
(#) zolika60 válasza Georgee hozzászólására (») Júl 6, 2023 /
 
A szivattyút leginkább a szállított folyadék hűti. Nem gondolnám, hogy melegedne.
(#) Bakman válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2023 /
 
Hogyan hűti a víz? Lásd melléklet, ilyen van itthon. Fél óra öntözés után már nem nagyon lehet megfogni a motort. A szivattyúház és a motor eléggé elkülönül egymástól, más típusú házi vízműnél (nem búvár/merülőszivattyúról van szó a leírás szerint) sem öleli körbe a folyadék a motort.

vizmu.jpg
    
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Júl 6, 2023 /
 
Igazad van, de nézd meg jobban a méreteket. 70 cm-es kútgyűrű, abban egy 50 cm hosszú vízmű (ismeretlen mélységben) és a helyi kialakítástól függően kellhet hely a vízcsatlakozásnak is. Könnyen lehet, hogy a motor ventilátorháza túl közel lenne a kút falához és kell a kényszerszellőztetés.
(#) Georgee válasza Bakman hozzászólására (») Júl 7, 2023 /
 
A mélység a szívó csatlakozási pontnál ~80cm, a vízmű talpa kb 120cm mélyen lenne. A szivattyú ventilátor és a kút fala között kb 15-20 centi lenne. Még nem tettem le a szivattyút így csak saccolni tudom a távolságot a fal és a motor között. Mivel a kútgyűrű a földbe van, így ha nem muszáj, akkor már nem szeretném a gyűrűt szétvésni és új aknát építeni (mondjuk egy 1x1méteres már kényelmes lenne). A víz nem hűti a szivattyút, mert most a földfelszínen van a vízmű árnyékos, naptól védett helyen, és így is 20 perc után már nem szívesen fogom meg a motor burkolatot. Igen a félreértés kedvéért tisztázom, egy 800W t gazdaságos hidroforról van szó. Igazából a motor drasztikus túlmelegedését, leégését akarom elkerülni, mert nem valami nagy a légtér.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2023
(#) Bakman válasza Georgee hozzászólására (») Júl 7, 2023 /
 
Csövet levezetni a motor szintjéig, majd abba kis ventivel fújni a levegőt.
(#) mikrodigit válasza Georgee hozzászólására (») Júl 7, 2023 / 1
 
Ha a ventilátor és a fal között van 15-20 cm, akkor ott nyugodtan be tudja szívni a szükséges mennyiségű levegőt. Felette pedig már a 70 cm átmérőjű kút van, ahol a meleg felszállhat a hideg pedig le. Ha felül annyira nyitott ez az egész, hogy elegendő légcsere van, akkor én nem tennék be semmi plusz hűtést.
Megnyugtatásul rá lehetne szerelni a motorra - akár ideiglenesen - egy hőérzékelőt (hőmérőt) és összehasonlítania felszínen és a kútban mért hőfokot.
(#) Georgee válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 10, 2023 /
 
Hasonlóra gondoltam én is. Mondjuk meglepetésemre tegnap valamiért nem húzta fel a kútból a vizet. Pedig kell bőven lent lennie víznek.
(#) szs hozzászólása Aug 23, 2023 /
 
Ezt így hívhatjuk láncreakciónak?
Míg nem voltunk itthon:
Labda kidurrant, motor leégett, kondi szétfolyt.
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
A következőnél kapcsolós dugvillát a kábel végére és amikor nem használod, áramtalanítod.
(#) proli007 válasza szs hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
És még lánc nem is volt benne.. Felénk ilyenkor azt mondják, hogy " Új állja a helyét.!"
(#) granpa válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Szerintem volt ott "láncos teringette", sőt még cifrábbak is.
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Motor kondenzátor van a boltban, motortekercselő is él még hazánkban.
Még itt a fórumon is van belőle...
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Van kapcsoló előtte.
Szerinted (az első pár hét után) hányszor használtam?

Ui:
Most, hogy belegondolok, az első hetekben is egyszer. Mert elmentünk két napra. Azóta akkor sem, ha hétre megyünk...
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2023
(#) szs válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Hat igen, ez már menthetetlen. Értelme nincs "szögelni"
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Jó, és ha csak egy hiba lenne (ahogyan az évek alatt egy-egy hiba előfordult), akkor igen. Eddig javíttattuk is, tettem már rá új tartályt, tekercselettünk motort, vseréltem nyomáskapcsolót).
Ezt már nem gondolom, hogy megéri.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2023
(#) Elektro.on válasza szs hozzászólására (») Aug 25, 2023 /
 
Viszont így egyszerű a felújítás.
- Veszel egy másikat.

A teljes lekapcsolás nem rossz dolog, mint ahogy páran írták is.
Nekem hidro kontrollos rendszerem van. És mivel sok a bubi a kútban lent is van egy búvár szivattyú lábszeleppel és fent egy hagyományos (tartály nélkül) hidro kontrollal. Viszont ennél is az fent állt, hogy a lábszelep szép lassan szivárogtatta a vizet vissza, és ezért a szivattyú néha bekapcsolt. rendszerint éjjel kettő körül. Mivel ez nekem a pincében van, mindenki felébredt. Ezért tettem egy kapcsolót elé. Amit ugye ahogy te is írtad az egyik hsz. -ben mindig elfelejtettem lekapcsolni.
Ezért éppen a múlt héten lecseréltem egy nyomógombra és egy SonOff mini R2 re. Ezt akár telóról is kapcsolhatom, de ami lényeg, hogy beállíthatok időzítést a kikapcsolásra.
De még ez sem a végleges. Amint időm engedi csinálok rendes vezérlőt hozzá ami figyeli a víz áramlást és mér ezt azt, esetleg néhány programozható funkcióval.
(#) KeMa hozzászólása Jún 17, 2024 /
 
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Van egy elpumps szivattyúm, 12 méteres kúttal, elég magas vízoszloppal (9m-en van a szivattyúhoz képest). Egy neve nincs áramláskapcsoló van rajta, tökéletesen végzi a dolgát, megmentette a szivattyút, amikor elszakadt az egyik tekercs vezetéke, stb...
Minden télen leszerelem, kiöntöm a vizet belőle, és az amúgy 2 méter mély aknában hagyom. Tavasszal semmi mást nem teszek, csak kézzel megrazom a kútba leengedett csövet, visszakötöm a szivattyúra, beindítom, és megy.
Idén viszont elkezdett egy olyan jelenséget produkálni, hogy áram alá helyezésekor tökéletesen megy, akár órákon keresztül is, de amint elzárom a csapot, viszonylag sokáig megy még a motor. Aztán amikor legközelebb nyitom a csapot, nem indul, hibaüzeneter dob (sajnos csak annyi, hogy hiba, más infót nem ad a LED). Áramtalanítom, és nyitott csappal indulva megy.
Mi lehet a gond? Levegős a rendszer? Hogyan tudnám légteleníteni?
Sajnos a kis bak, amin áll az egész szerkezet, megsüllyedt, és nincs vízszintben. Ez is lehet gondolom gond, hogy levegő van olyan helyen, ahonnan így nem tudja kidolgozni.
Tudom, kérdés feltevés előtt ki is próbálhattam volna ezt kiküszöbölni, csak sajnos nem egyszerű lejutni az aknába, és biztosra akarok menni.

Nem lenne ez amúgy akkora gond, de az automatikus öntöző így nem tud működni.
Köszönöm előre is!
(#) Bakman válasza KeMa hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Csak szivattyú, tartály nélkül?
(#) VIM válasza KeMa hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Szia! Milyen áramláskapcsoló van beépítve, talán hallos? A rugója és/vagy a membránja nem sérült? Lehet, hogy vízköves és a mágnes nem tud akadálymentesen mozogni? Talán azért hagy hibaüzenetet, mert felakad és kikapcsolási nyomáskiegyenlítődésnél nem kapcsol csak ha nyitott a kifolyási helyen a csőszakasz.
(#) KeMa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Igen.
(#) KeMa válasza VIM hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Na ezt nem tudom. Se márka, se semmi jellegzetesség. Megpróbálom vízszintben tenni, ha úgy se működik, akkor szétkapom, a vizkő simán elképzelhető.
(#) uniman válasza KeMa hozzászólására (») Jún 17, 2024 /
 
Színe...?
(#) Elektro.on válasza KeMa hozzászólására (») Jún 19, 2024 /
 
Nekem egy Grundfos hidro kontroll vezérli a szivattyúmat.
A benne lerakódott vízkő és szennyeződés okozott hasonló problémákat.
Tisztítás után már 3 éve megy rendesen.
(#) KeMa hozzászólása Jún 23, 2024 /
 
Na, Elpumps DSK-10 a típusa, fekete
A jelenség, hogy ha elzárom, akkor utána nagyon sokáig pumpál még, aztán hibaüzenettel áll le. Egész konkrétan, ha a csapot már majdnem teljesen elzárom, világít a hiba LED.
Levettem a kupakot, a membrán nem szakadt, a tengely benne úgy tűnik, hogy jól működik. Most járatom, mert a kezelési útmutató szerint összeszerelés után fél óra, míg beáll a rendes nyomás (gondolom a levegőnek annyi idő, míg kijön a rendszerből
(#) uniman válasza KeMa hozzászólására (») Jún 23, 2024 /
 
Az elektronikáját kéne megnézni... Relék, kivezetések forrasztásainak állapotát.
Következő: »»   12 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem