Fórum témák
» Több friss téma |
Itt van némi érdemi infó róla:
Bővebben: Link google keresés: beomaster 6000 amplifier itt a legelső találat. üdv.: Zoli
igen , nos az összes oldalt megnéztem már amit a google hozott
egyébként a másik beomaster6000-ről van szó arról nem találtam impedancia adatokat
Sziasztok
Van egy Samsung hifim, és ehez szeretnék hangszórót illeszteni. Megnéztem a hifi belsejét hogy milyen a végfok. IC-s STK 402-070, adatlapját megnézve 2x40W, 6 ohm. Ez nagyon frankó, mert én speciel seholse találok 6 ohmos hangszórót. A 8 ohmos biztos jó lesz, hozzá azt tudom. De vajon a 4 ohmossal a terhelést bírni fogja? 2 utas hangszóróra gondoltam (koaxális), mert azok olcsók, de abba eddig csak 4 ohmossal találkoztam. Komponens szett lenne a legjobb, mert ott 8 ohmos a hangszóró, de külön a magas, +hangváltó kell hozzá ugye, de ezek drágák. A lényeg valami egyszerű kellene, ami bírja a hajtást (az erősítőbe van védelem ahogy néztem a kimenetnél van egy relé).
Udv
Kos a hangszoroval sosba egy 2 ohmos elenalast,es kesz a 6ohm.Vagy 4 ohmot es maris 8ohmos a hangfalad
Ez nem megoldás, mert mélytartományban is működő hangszóró elé nem szabad/lehet/érdemes ellenállást kapcsolni.
és szerintem az autós hangszórós dolog is nagyon felejtős...
2 ohmos 40 Wattos ellenállást??? az fahin biztos fűteni is fog, szerintem nem jó ötlet. De 8 ohmosba nincs 2 utas rendszerű (koaxális)? És ha nincs miért nem gyártanak?
Ellenállást nem lehet tenni a mélyközéphangszóró elé, kb. két hozzászólással előbb írtam. Vagyis nagyon-nagyon rossz ötlet.
Azért nem készítenek ilyet mert ez a fajta olcsó koax dolog olyan alacsony minőségi szinten áll, hogy legfeljebb autóban lehet elviselni.
azért nem gyártanak 8 ohmosba mert ezeket a hangszórókat autóba szánták és ott minden 4 ohmosra van tervezve.
én azt csinálnám, hogy először megnézném milyen a végfok, lehet e kapni, nem-e túl drága. aztán ha minden OK rátennék egy 4 ohmosat és meghajtanám... lesz ami lesz, ha kibírja a végfok akkor átment a dolog a vizsgán. üdv
A végfok IC (STK) van a hqvideo-nál, 1500 FT-ért, de van eredeti samsung STK ami majdnem 5000 FT!!! 6 ohm helyett 4 ohm, hát akkor a teljesítmény felmenne 40W-ról kb. 50-60-ra, persze teljes kivezérlésnél, de a trafó tuti nembírná szerintem mert az 110 W-os! és ugye sztereó rendszerről van szó... Meg ha buliba hajtva van akkor meg majdnem maxon megy a rendszer, inkább a 8 ohm-osnál maradok, így biztonságosabb, lehet hogy az ic bírná, de a trafó tuti nem! Találtam itthon hangváltót, régi tesla márkájú, van benne 2 tekercs, meg vagy 6 kondi 250v-os mindegyik. Amihez hozzá volt kötve: magas 5W, mély 15W 4ohmos rendszer volt! Ebből esetleg fellehetne használni a kondikat vágásra? mindegyik 2mikros 250v-os. 4ohmos hangváltó nem jó 8 ohmoshoz hangszóróhoz gondolom.
Hát épp ezaz. Elviseli a 4 ohmos terhelést, de csak akkor, ha a max. kivezérlésnek közelébe sem kerül az IC.
Az 1500,-Ft-os STK kb. mind hamis. Azok feleakkora kimenőteljesítménynél elhaláloznak, tehát inkább a meglévőre kell vigyázni.
Szabad volna tudni, mégis mekkora összeget szántál a hangszórókra? Mert lehet, hogy van jobb megoldás, mint az ócska autóskoax hangszórók.
Még nem vettem egyáltalán hangszórót, semmitse vettem, csak tervezgetem, nem vagyok az a típus aki ész nélkül veszi a dolgokat. Ha így lenne akkor, nem kérdezgetnék . Ja arra az 1500Ft-ról én is feltételezem hogy gagyi, de ami eredeti samsung majd 5000Ft, az biztos tuti, de ennyi pénzből már egy jobb végfokot lehetne építeni. Tehát marad a 8 ohmos rendszer, külön a mély, külön a magas, meg a hangváltó (vagy csak 1 kondi a magashang vágásra). Néztem SAL hangszórókat 16,5 centiseket mélynek SBX szériából a 1620-at. 80/50W-os mindig a kisebb számot veszem figyelembe . 8 ohmmal, kb 30W lenne a teljesítmény, ha valóban 50W a hangszóró teljesítménye akkor jó választás, bár SAL termékekről nemtúl jókat hallottam.
Tudom hogy nem vettél, legalábbis amit írtál abból az derült ki. Azért indultam ebbe az irányba, hogy honnan közelítsünk.
SAL-t ne, drága és ahhoz képest még nem is jó. És ne a hsz terhelhetősége alapján válassz, az gyakorlatilag semmit sem jelent, egyrészt mert sokszor csak marketing adat, és hiába terhelhető esetleg X wattal, ha közben érzéketlen, nem lesz hangosabb. Szóval mekkora az összeg kb?
Hát a rászánt összeg kb 10000, max 15000 forint. Ebbe benne van a mélyhangszóró, a magas, meg esetleg a hangváltó, persze ezekből dupla mennyiség. A Láda megépítése meg az ahoz szükséges anyagok az már egy másik összeg, és kérdés...
És mi a cél, inkább valami bulizásra alkalmas hangsugárzó? Mert van néhány ötletem, csak tudjam neked melyik kell. Aztán ha kiderítettük, írok egy privit.
Hali, igen ez direkt bulizásra, kellene, ami bírja rendesen több órán keresztül a "majdnem" max hangerőt. Csak ezért csinálok a hifimhez, direkt bulizásra alkalmas hangfalat, mert ami gyárilag van kicsit alul van méretezve (10 centis mély van hozzá , és 3/4 hangerőnél nem igazán bírja a basszust, talán még úgy elviseli ha csökkentve van a mélyhang kiemelés). Köszi amúgy hogy segítesz.
ketö négy omos hanszórót kössél párhuzamosan(te fizikaguru )elöször olvasd el a fizika 8 at.
és utánna gondolkogy és kérdezz.
ha 2db 4 ohm-os hangszórót párhuzamosan kötök annak ha jólszámolom 2 ohm-os impedenciája lesz... szerintem a sorbakötést szeretted volna mondani, de maradok a 8 ohm-os hangszórónál, te fizika mágus
Van még kérdésem.. melyik a fontosabb, a nagy hangnyomás (magas terhelhetőség, érzékenység) vagy az, hogy mélyről induljon az átvitel? Bár egy 100mm-es "mélyközéphez" képest mindenképp érezhetően több lesz.
És mégegy, mekkora a max. doboztérfogat? Egy 35 literes doboz még elfér? Remélem..
Ez jó.. párhuzamosak ha találkoznak...
Húha, jót kérdeztél , utána olvasok ezeknek mert nem nagyon értem a kérdéseidet. 35 literes??? muszály akkora? A gyári hangfalak 12 literesek, bass reflex rendszerűek, és nagyon jó ütős mélyei vannak. én olyan 15-20 literesre gondoltam, úgy tudom ha zárt rendszerű akkor kisebb is lehetséges. Legyen tehát jó döngős mélye, mert átlagosan diszkó tuc tuc zene szokott menni rajta, de rock is előfordul.
Na kicsit olvastam, az érzékenysége nagy legyen (elolvastam a watt decibel cikket itt a HE-n).
Jó, megvan mit gondolok neked.. Holnap jelentkezem.
Nah, most már elárulhatom, készítettem neked tegnap egy 200-as hangszórót, ami szerintem megfelel a céloknak, de majd eldöntöd. 93dB érzékenységű, textil membránszéle van (mechanikailag 100W-ig terhelhető), és abban a bizonyos 35 literes dobozban 50Hz-től szól, nagyjából 3k-ig. Elég ahhoz hogy gyakorlatilag akármilyen magashangszóróhoz illeszteni lehessen. Méréseket csatoltam róla. Majd nézd meg, aztán meglátjuk, hogyan tovább.
Ez 20cm átmérőjű? Megmutatod hogy néz ki?? (Amúgy szerintem most rossz topikba vagyunk...) Tölcséres középmagas ládába jó lenne ez a hangszóró?? SAL dp35-ös magassal.
Szia, azta te nagyon profi vagy, nem is gondoltam volna hogy te így vágod. Van 2 üres ládám (szomszéd adta tegnap mert neki nem kellett), egyformák. Bocs hogy variálok . Nagyon masszív fa láda, ránézésre van vagy 15 éves, de ez gyári nem home-made konstrukció. A láda térfogata 14-15 liter. 16-os mélyhangszóró volt benne, meg magas, zárt rendszerű volt. Ehez kellene akkor hangszóró, és akkor láda építésébe nem kellene pénzt fektetni, így már olcsón kijönnék. Tudom, tudom ez nem így működik hogy adott ládához tervezünk hangszórót, hanem fordítva, de mégis. Mondjuk ebbe a 200-asat is belelehetne tenni amit írtál (kicsit megfarigcsálom ), de azt 35 literes ládához van, nekem meg 15-ös van . 16-os hangszóró is tökéletes lenne, a mostani 10-hez képest tuti hogy jobban bírná. Textil membrán szélű? Olyat még nem láttam, csak gumisat, meg szivacsosat. A gumis megoldás szerintem a legstrababíróbb. Ha az adott ládához tudnál valami hangszórót, akkor ígérem jutalomba részesülsz
Idézet: „Textil membrán szélű? Olyat még nem láttam, csak gumisat, meg szivacsosat. A gumis megoldás szerintem a legstrababíróbb.” Pedig nagyon jo dolog (lehet) a textil szel. Sztem ha jol el van keszitve az az egyik legstrapabirobb es legidotallobb membranszel. Regen (vagy 30-40-50 eve) keszitettek papir es textil szelu hangszorokat ... na azok meg mindig hasznalhato hangszorok ha mas reszuk nem oregedett el vagy nem romlott el. Ha lehetne manapsag kapni jo kis textil szelu hangszorokat, impregnalt papir membrannal, kis mozgo tomeggel, zart dobozba optimalizalva en is bevasarolnek beloluk |
Bejelentkezés
Hirdetés |