Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosogatógép hiba

Témaindító: Redsaw, idő: Dec 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   247 / 262
(#) Dino71 válasza csendorne hozzászólására (») Nov 9, 2022 /

Itt egy SM. tachogenerátoros keringető szivattyú van benne.
Bővebben: Link
(#) még1MbR válasza Dino71 hozzászólására (») Nov 9, 2022 / 1

Ezzel a linkkel még én is jól jártam, rögtön rákerestem a saját gépemre és sikerült service manualt találnom hozzá!
Köszi!
(#) Fricu válasza Josi777 hozzászólására (») Nov 9, 2022 /

Ez lenne az árasztás védelem, ha jól értelek. Ebbe csak akkor kerül víz, ha már úszik a konyha is...
Száraz, egy csepp víz se volt benne. De, ha már hozzáfértem, leellenőriztem, ha emelkedik a hungarocell kapcsol, és a mikrokapcsoló is zár elektromosan.

Akkor viszont hogy működik a szint érzékelés? Abba a barna izébe nem kerül víz a csövön át, mert zárt, csak a légnyomás (víznyomás) működteti. És a cső vége a víz szintje alatt van.
Az viszont rendben lévőnek látszik.
Belefújásra hallatszik hogy vált a kapcsoló, és ki is mérhető.
A másik vége a tálca aljába megy átfújható. Kicsi a cső átmérő, tehát nehéz megítélni a keresztmetszetet, de bugyborékol a víz a tálca legaljában. Holnap kompresszorral kicsit megnyomatom, persze óvatosan. De teljesen elzáródva biztosan nincs most sem.
Meglátjuk, majd írok, este már nem akarok zajolni...
Köszi
(#) Josi777 válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 9, 2022 /

Igen, ilyenre gondoltam. De előbb mérd ki a régit, nem biztos, hogy cserélni kell. Én az IC cseréjével kezdeném. Furcsa módon a HQ-nál olcsóbb a DIP tokos, mint az SO tokozású. Amúgy az 5V stabilan megvan?
(#) Josi777 válasza Fricu hozzászólására (») Nov 9, 2022 / 1

A légsűrítőt többször is említettem, gondoltam, eléggé beszédes a neve. Úgy működik, hogy a légsűrítő egy olyan edény, ami alulról nyitott, a felső feléhez meg egy cső van csatlakoztatva, ami meg a membrános levegőnyomás érzékelőhöz megy. Ez a vízszint érzékelő. Ha emelkedik a vízszint, akkor a légsűrítőben is emelkedik valamennyire, de mivel egy zárt tér, így a levegő elkezd összenyomódni, ezzel megnő a belsejében a levegő nyomása. Ez a megnövekedett légnyomás billenti át a szintérzékelőben a kapcsolót.
Az általad jelzett probléma a vízszintérzékelés hibájára utal. A leggyakrabban az fordul elő, hogy a légsűrítő falán lerakódások képződnek, ezzel csökken a térfogata, így folyamatosan egyre később fog kapcsolni, egyre több vizet enged be. Ha egy idő után, az elektronikában meghatározott idő múlva nem kapcsol át a szintérzékelő, akkor automatikusan elkezd űríteni. Ez a probléma a légsűrítő tisztításával orvosolható.

A fizikában járatosok most felszisszennének, hogy micsoda!? Hiszen a nyomás mértéke nem függ a kezdeti térfogattól, hanem csak kizárólag a vízoszlop magasságától. Ennek az a feloldása, hogy jelen esetben a mérőrendszerben, mint inaktív térfogatként szerepel a vékony cső és a nyomásérzékelő térfogata konstansként. Ha tiszta a kamra, akkor ez a térfogat elhanyagolható, de ha csökken a kamra térfogata, akkor ez a plusz térfogat már jelentős lesz a kamra térfogatához képest.
(#) Fricu válasza Josi777 hozzászólására (») Nov 10, 2022 /

Köszi a válaszokat.
Ma kifújtam alaposan, levegővel a gyűjtő alját a csőcsatlakozó felől. Jött ki további kis trutyi, de nem jelentős. Az átfújás érezhetően nem változott.
Hogy elmászott-e a légsűrítő membránja - rugója - bármi, azt nem tudom, nem tudhatom.
De belefújva hallhatóan kapcsol, ezt méréssel is megerősítettem.
A légsűrítő mitől tud elkoszolódni? Egy zárt terület, minimális levegővel. A kis szilikoncső - ami hozzá vezet - tiszta, semmi lerakódás.
A hibajelenség is egyik pillanatról a másikra következett be, előjel nélkül.
Viszont az stimmel, hogy tölt - leürít folyamatosan, míg nem jelentkezik a hibajelzés.
Tesztelhetem úgy a szintérzékelőt, hogy műszert rákötve, én adagolom a vizet egy kannából az aljába? Akkor talán kiderül, hogy kapcsol-e és milyen szintnél?
Ami azt illeti elég problémásnak ítélnék egy ilyen szintérzékelési megoldást. Ezernyi stabilabb megoldás létezik. Itt a membrán fáradása, a mozgató pöckök kopása, maga a mikrokapcsoló rugójának (ha az van benne) a fáradása mind mind kockázati tényező.
Persze tudom, nem az öröklétre tervezik...
(#) Josi777 válasza Fricu hozzászólására (») Nov 10, 2022 / 1

Azt kéne kipróbálnod, hogy lehúzod a szintérzékelőről a csövet és egy másik csövet rádugva, a vízvétel kezdetén belefújsz, majd vársz. Nem azonnal állítja le a vízvételt, hanem van egy kis késleltetése. Ha úgy leáll, akkor a szintérzékelő van elállítódva, ha a hiba továbbra is fennáll, akkor pedig nem érzékeli a szintérzékelőt. Az meg már valószínűleg elektronika hiba.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2022
(#) Fricu válasza Josi777 hozzászólására (») Nov 10, 2022 /

Reggel megnézem.
Azt már próbáltam, hogy belefújok - leállítja a feltöltést.
Most azt akarom tudni, hogy jókor-e?
Van rajta két, festékcsöppel rögzített csavaróka. Gondolom azzal lőtték be gyártáskor.
Az egyik a határérték lehet, a másik a hiszterézis? És vajon melyik-melyik?
(#) Josi777 válasza Fricu hozzászólására (») Nov 10, 2022 /

Ha megfújásra leáll, akkor szinte biztos, hogy elállítódott az érzékelő, szóval ezt már nem kell újra ellenőrizni.
Azzal állítod az értéket, amelyik a tárcsa középpontjához közelebb van. A széléhez közelebbi pedig a hiszterézis. Próbáld meg úgy kicsavarni a középső állító csavart, hogy megszámolod a meneteket, hogy szükség esetén vissza tudd állítani a megfelelő pozícióba (óvatosan, nem mindig jön ki a csavar simán, számíts apró elguruló alkatrészre). Ha kitekerted, akkor egy rugót találsz ott és valamilyen műanyag kúp félét, ami a rugót középen tartja. Ha bármilyen deformációt látsz, akkor a rossz kontaktus melegedése miatt megolvadt az egyik műanyag alkatrész és ezért elállítódott. Hiába állítod vissza, ez később újra meg fog olvadni. Ilyenkor csere szükséges. Az oldalára van írva az értéke, pl. 65-45 vagy 65/45.
(#) Fricu válasza Josi777 hozzászólására (») Nov 11, 2022 /

Sajna rosszabb a helyzet.
Lehúztam a szintérzékelőről vezetékeket, és műszert tettem rá.
El kezdtem feltölteni a mosogatógépet vízzel, kis lépésekben, kancsóból. Mikor elérte a szokásos szintet átváltott, majd poharanként kimerve belőle vissza is kapcsolt. Tehát ez jó, még a szükséges hiszterézis is meg van.
Következő ellenőrzendő?
(#) Josi777 válasza Fricu hozzászólására (») Nov 11, 2022 /

Úgy emlékszem, korábban azt írtad, hogy amikor megfújtad, akkor leállt a vízvétel. Ezt kéne ellenőrizni, hogy elindítod, nem is kell nyitott vízcsapnál, mivel hallható a mágnesszelep hangja és megfújod az érzékelőt. Van, amikor nem áll le azonnal a vízvétel, típustól függ, szóval várj egy kicsit.
(#) Fricu válasza Josi777 hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

Leáll a vízvétel, ha belefújok.
Mintha valami feltétel bekövetkeztére várna. Feltöltéskor kicsit megszakítja a feltöltést, leszív, majd újra tölti. Egy felmosóvödör megtelik, mire eljut odáig, hogy sípol, de még akkor se áll le, egy darabig még zúg, morog, keveri a vizet.
(#) Josi777 válasza Fricu hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

Már említettem, hogy lehet elállítódott a szintérzékelő és későn kapcsol. Az vízfelvétel elején (fújással vagy máshogy) kapcsold át és úgy próbáld ki.

Már írtam, hogy ellenőriztem, hogy milyen vízszintnél kapcsol át, majd vissza. Jó.
De bármikor belefújva leállítja a beömlést. Ellenőriztem.

És mi történik utána?

Leáll a vízvétel, ha belefújok. Ha visszadugom a helyére a csövet, leszív valamennyit, majd folytatódik a feltöltés.
Mintha valami feltétel bekövetkeztére várna. Feltöltéskor kicsit megszakítja a feltöltést, leszív, majd újra tölti. Ezt megteszi kétszer-háromszor. Egy felmosóvödör megtelik, mire eljut odáig, hogy sípol, de még akkor se áll le, egy darabig még zúg, morog, keveri a vizet, csak aztán áll le, de már leürített tankkal.

Továbbra is úgy gondolom, hogy későn kapcsol a szintérzékelő. Normál esetben a vízvétel elején már átvált, majd utána még valamennyi ideig veszi a vizet. Az vízvétel/ürítéssel a szintérzékelőt ellenőrzi.
(#) Fricu válasza Josi777 hozzászólására (») Nov 14, 2022 /

Adok egy esélyt a véleményednek, bár én jónak ítélem - viszont nem értek hozzá.
Hol vehetek ilyen szintkapcsolót?
A gugli nem segített (eddig) elég ritka ez a típus. A lányom németből hozta újonnan, de állt 2 évet, mire aktuális lett a beépítése-használata, azóta egy évet ha ment.
(#) Josi777 válasza Fricu hozzászólására (») Nov 14, 2022 /

Mielőtt vennél, nézd meg az értékét, hátha tudok adni bontásból. azzal legalább biztosan meg lehet tudni, hogy tényleg az-e a baj.
(#) Fricu válasza Josi777 hozzászólására (») Nov 16, 2022 /

SWK101
140/120
1401

ennyi felirat van rajta.
(#) Fricu válasza Fricu hozzászólására (») Nov 16, 2022 /

Itt találtam két gyártótól is:
Gorenje, Midea

https://shop.euras.com/geraetesuche_ma.php?manstr=&modstr=&...88988N
(#) Wazul73 válasza szota77 hozzászólására (») Nov 16, 2022 /

Szia! Igaz, nem most volt, de ha emlékeznél, hogy a garanciális szerviz megmondta-e mi okozta az F6 E5 hibát, akkor elküldenéd nekem. Köszi!
(#) Marty McFly válasza Dino71 hozzászólására (») Nov 17, 2022 / 2

Megérkeztek a megfelelő értékű kondik és ki is cseréltem az x2 es kpndikat és az elkokat is mindet. Összeraktam a gépet. Még mindig picit hezitálva indul de már végigment 3 program hiba nélkül. Jelenleg így használható a gép
(#) Marty McFly hozzászólása Nov 18, 2022 /

Nem volt hosszú az öröm. Sajnos 4 program lefutott és a hibajelenség ugyanaz csak most kb 10 perccel tovább fut a program mielőtt F9 es hibát ad.
(#) wwrr hozzászólása Nov 27, 2022 /

Segítséget kérnék. Elektrolux esi 4121 inditás utan elindul a leleresztő szivattyú, kb.2percig megy, leáll, újra elindul majd végleg leáll két villogás hibajelzéssel. szürők tiszták. öntöttem bele vizet, a kifolyócsövet levettem, indítás után a vizet kiszivattúzta egy vödörbe, és ugynúgy két perc múlva leállt, újraindult majd hibajelzés. Hollehet még dugulás, ha egyáltalán az?
(#) Dino71 válasza wwrr hozzászólására (») Nov 27, 2022 /

Szia! Ellenőrizd, hogy nincs e víz a gépházban. Ha száraz akkor a vízszelepet ellenőrizzed ami beengedi a vizet nem e szakadt. 2-3 kohm nak kell lenni e az ellenállásának.
(#) Josi777 válasza wwrr hozzászólására (») Nov 27, 2022 /

Ez a hibakód azt jelenti (ha jól emlékszem), hogy elakadt az ürítő szivattyú. Úgy érzékeli, hogy nem ürült le, azaz van még benne víz. Szóval te hiába látod, hogy nincs már benne víz, a gép akkor is így érzékeli. Szemből nézve a neked jobb oldali lemezt levéve alul található a szintérzékelő. A PNC-je alapján meg tudom mondani, hogy milyen van benne. Ha analóg van benne, akkor van egy rossz hírem: a sok próbálkozástól "beragad" a hiba és van amikor már újra konfigurálással sem lehet megoldani.
(#) wwrr válasza Josi777 hozzászólására (») Nov 27, 2022 /

Ha szemből nézem, jobb oldal lent. Melyik lehet az?
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2022

u9t2pJ3c.jpeg

(#) uniman válasza wwrr hozzászólására (») Nov 27, 2022 /

Kettő ilyen is látszódik a képeden...
(#) wwrr válasza uniman hozzászólására (») Nov 27, 2022 /

Akkor a membrános nyomásérzékelőkre gondolt.
Következő: »»   247 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem