Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Hát némi gondok azért vannak. Ez a rajz, egy erősítőt, egy elválasztó fokozatot, egy sávszűrőt, egy csúcsegyenirányítót és egy Led meghajtó áramkört tartalmaz. A Led fényereje nem csak a bemeneti frekvenciától, hanem a jelszinttől is függ. - A rajzon hiányzik egy kondi, az IC és a dióda között. - A szűrő fokozat sávszűrő, és nem 60Hz alatt, hanem 60Hz-en működik. - A tranzisztor nem kapcsolja a Led-ekt, hanem analóg módon működteti. - A jelzés, csak egy meghatározott jelszint tartományon belül működik. - Az elválasztó fokozat (követő erősítő) szükségtelen, mert a bemeneti erősítő is ugyan úgy meghajtja a szűrőt. - A jelzés szintje, a Led-ek és a tranyó nyitófeszültségétől és az erősítő-szűrő fokozaton feszültségerősítésétől függenek. A Led előtét ellenállások így helyesek. Egy alkalmazása esetén a Led-eket sorba kellene kötni. (Ja, nem lehet azt a rácsot kikapcsolni? Mert baromi zavaró!) üdv! proli007
Hello!
Azért lenne kiegészítésem Motec válaszához. - Szóval a kapcsolás, nem egészen korrekt. Az igaz, hogy a két tranzisztor bétájának szorzata érzékenyebbé teszi a kapcsolást, csak a T2 bázisában található ellenállást át kellett volna helyezni a T2 emittere és a T1 bázisa közé. Ugyan is ha T2 eléggé kinyit akkor tönkreteheti a két tranzisztort, mert a T2 kollektor-emitterén keresztül, tetszőleges áram folyhatna a T1 bázis-emitterébe. Ez helytelen megoldás. - T1 bázisa és emittere közé, illik ellenállást tenni, hogy a T2 szivárgóárama ne tudja kinyitni a T1-et. (erről már volt szó) - Bár mekkora is a körerősítés (béta*béta), ez a kapcsolás csak analóg módon tud működni. Tehát csak lassan vált át, "kapcsolni" soha nem fog, ahogy szeretnéd. Egy kapcsolóhoz (komparátorhoz) pozitív visszacsatolás is tartozik. A kialakuló hiszterézis fogja biztosítani a határozott átváltást és szükséges zavarsávot. - A Kapcsolásodban a "komparálási" pontot a két tranzisztor bázis-emitterének nyitófeszültsége fogja adni, ami viszont hőfokfüggő. Szóval ez ugyan működik, de messzemenően nem korrket kapcsolás. (A poti csúszka a rajzodon nincs bekötve) Javaslom olvasd el a Vikipédi cikkét, a Smitt triggerekről. üdv! proli007
Köszönöm éreztem, hogy nem teljesen jó a kapcsolásom .
A következő lépés lett volna, hogy rákötöm egy IC-re ami elvileg egy normális digitális jelet adna tovább és a CMOS 4093-at néztem ki erre a célra így ha kell könnyen negálni is tudnám. Holnap ha lesz időm átalakítom és kipróbálom. Ilyesmire gondoltál?
Értem.
Kicsit szájbarágósabban el tudnád magyarázni, hogy min kellene változtatnom? Jó lenne, ha végre meg tudnám tanulni az ilyesfajta kapcsolások elkészítését Előre is köszi a sok szenvedést miattam
el van rontva mert a 8as lábra +15V kéne
Okés, köszi, biztosra akartam menni. Épp most tallózok kapcsrajzok után, láttam pár furát.
Hello azt szeretném kérdezni hogy ericson a2618a kijelszőt hogyan lehetne pc re kötni ?
Sziasztok vki tudna segíteni hogy kössem be a hangerőszabályozó potit (hat lábú) sztereoerősítőhöz.
sziasztok..azt szeretném kérdezni hogy van egy kemény 230as pákám és nem találok hozzá hegyet ami viszont most kéne..jó lehet egy 120as szög is jól kihegyezve?
Szia! A szög az lehet hogy jó méretre, csak nem fogsz tudni fórasztani vele. Nem jó az anyaga. A hegy, ha nem "gyári" ötvözött anyag, akkor max rézzel helyetesíthető. Villanyszerelő boltokban lehet kapni 10mm2-es vagy 16mm2-es tömör zéz drótot. Kb 2-3 száz Ft métere. Helyetesítsd azzal. üdv tibi
Sziasztok.Van 1 pár rohadt nagy sub ládám.Kb 1400Watt/db.Hangosítás technikával foglalkozom.Egy kicsit fel szeretném dobni a rendszert azzal hogya subok előlapján a rács mögé beteszek egy kis ledet és az a bassusra villogna.Gondolkodtam kiv.jelzőben de nem akarom annyira bonyolítani.Lehetséges ilyet csinálni???
THX.
Hello!
Igen erre gondoltam, de csak mint "minimál programra", hogy legalább meghibásodás ne legyen. Ettől még az átváltási küszöbérték hőfokfüggése és a lassú analóg működés fennáll. Ha ezt a jelet nem a Led-re, hanem egy CD4093-ra viszed, akkor annak ST része határozott átváltást fog produkálni, de az átváltási pontot (kb. 1,2V az R1/R5 osztásponton) még mindig a két tranyó BE feszültsége fogja meghatározni. De minden műszaki megoldás hasznűlhatósága, az igényektől függ. üdv! proli007
Lényegében én is ugyanilyet szeretnék, csak éppen a gépembe, és jackről jönne a jel
Szia! Ha a hangszóróra (vagyis az erősítő kimenetre) kötsz egy ledet, persze soros ellenálással, akkor az máris villogni fog. Az ellenálás értéke persze erősítő teljesítménytől függ, de NE menj 200-300 ohm alá. Láttam olyan erősítőt (mármint ami maradt belőle) amire közvetlen ledet kötöttek. Mivel a leg is "csak" egy dióda, ami egyik irányba szinte rövidzárt tett az erősítő kimenetére. Soros ellenálással ez a probléma teljes mértékben megoldódik. Az elenálás értékénél vedd figyelembe azt, hogy menyi fesz jön ki az erősítőből. Legjobb, ha az erősítő tápfesze alapján számolsz. Egy+-50V-vel működő erősítő kimenetére leglább egy 3,3 - 4,7K-s elenáláson keresztül kösd a ledet. Ha kiseb elenálást használsz, igaz igaz, hogy az erősítő "védve" van, csak a led szál el. Mivel az erősítő kimenetén váltakozó áram jelenik meg, így tulajdonképp nem kell foglalkozni a led polaritásával, mindegy hogy hova kötöd a +- pólusokat. Így a led-et, és a hozzá tartozó ellenálást be tudod építeni magába a ládába, és közvetlen a hangszóróra kötheted. Nyilván mehanikailag igencsak stabilan kell a ledet és az elenálását rögzíteni, mivel rezed az egész. Legjobb, ha a ledet, és pláne az elenálását beteszed, zsugorcsőbe, majd lezsugorítod, és gyorskötővel, ragasztóval alaposan rögzíted. üdv
Hello!
Valami ilyesmivel szerintem megoldhatod. A zéner feszültségével beállíthatod, milyen hangerőtől jelezzen. (esetleg el is maradhat) üdv! proli007
Hello!
Nagyon szivesen elmagyarázok valamit, ha tudom mi az, és el is tudom magyarázni. De mereven úgy tűnik, hogy ezt a témát már kitárgyaltuk, és mint ha megldás is született volna rá itt. Most elkezdjük előlről, csak 60Hz-el? üdv! proli007
Áhh... Tényleg kezdek enyhén hülye lenni, még magamhoz képest is..
Elfelejtettem, hogy volt erről szó, sry Ennél csak annyi változtatást kell csinálni, hogy a 4017 helyett berakom a LED-et, és kész is?
Hello!
Kicsit szeretném kiegészíteni. A Led megengedhető zárófeszültsége általában 5V körül van. Ezért a Led-el illik egy antiparalell diódát kötni, hogy ne legyen a zárófeszültsége akár tízszeresen túlterhelve. Ezt akár egy másik Led-el, vagy diódával megoldható. üdv! proli007
Hello!
A kívánt Led is ott van, D3 jellel. A 4017 és a Q1 tranyó elmaradhat. üdv! proli007
Azt hiszem, mostmár értem, köszi
Annyi kérdésem lenne, hogy hol vannak a csomópontok? Ahol van ilyen kis kiálló "pöcök", azt értem, hogy csomópont, de pl. van az a rész, ahol az LM324 9-es lába van bekötve, ott akörül nem túlzottan tiszta, hogy mit és hova kellene kötnöm. Ugyan ilyen problémám van még pár helyen. Ezen tudnál kicsit tisztázni?
Hello!
Holnap. De a csomópont az elektronikában mást jelent. üdv! proli007
Köszönöm, kipróbálom szerintem nekem elég lesz így mivel kb állandó hőmérsékleten lesz maga az elektronika és csak az érzékelő lesz máshol, ezen kívül a fényforrás is olyan, hogy nagyon nagy a kettő között a különbség nem hiszem, hogy gondot okoz.
(kb a vaksötét és a felkapcsolt lámpa állapotát akarom bináris jellé konvertálni).
Hello!
Ha ennyire egyszerű a helyzet, akkor szerintem simán is rákötheted a 4093-ra a CDS ellenállást. A bemenetét felhúzod egy 100kohm-os ellenállással, és a fényérzékelőt meg a bemenet és a GND közé teszed. Az R1 ellenállással állíthatod be a fényérzékenységét, (de 100kohm jó szokott lenni). A C1 kondi, csak azért lehet szükséges, hogy a lámpa által keltett 100Hz-es lüktetés, illetve a "magasimpedanciás" bemenet által összeszedett 50Hz-es jel, ne zavarjon be. (bár a CDS ellenállás megfelelő tehetetlenséggel rendelkezik.) Próbáld ki, megfelelő-e ez neked. üdv! proli007
Hello!
Közben rájöttem mi a bajod. Nem látszanak a kötéspontos a sematikus rajzon a rossz felbontás miatt. Átkonvertáltam pdf-be és elküldtem Emilben, tekintve, hogy ide felrakni kicsit nagy lett volna. (képfeltöltés meg nem eszi meg csak a képet) üdv! proli007
Köszönöm tökéletesen működik. Igaz csak egy 4049-es inverterem volt most itthon, de már azon is látszik a különbség. Dupla invertálásnál már szinte nem is lehet látni a halványodást.
Kondit sem tudtam bele tenni, de még így is meghozta a várva várt eredményt . A végeredmény úgy lesz szabályozva, hogy csak kb 1 percenként fog mintát venni így ha villog vagy hasonló dolgot csinál nem jelent gondot.
Kétszer ment el a hozzászólásod, egyiket töröltem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |