Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   255 / 3986
(#) proli007 válasza vtnagy hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Hello!

Hát némi gondok azért vannak.

Ez a rajz, egy erősítőt, egy elválasztó fokozatot, egy sávszűrőt, egy csúcsegyenirányítót és egy Led meghajtó áramkört tartalmaz. A Led fényereje nem csak a bemeneti frekvenciától, hanem a jelszinttől is függ.

- A rajzon hiányzik egy kondi, az IC és a dióda között.
- A szűrő fokozat sávszűrő, és nem 60Hz alatt, hanem 60Hz-en működik.
- A tranzisztor nem kapcsolja a Led-ekt, hanem analóg módon működteti.
- A jelzés, csak egy meghatározott jelszint tartományon belül működik.
- Az elválasztó fokozat (követő erősítő) szükségtelen, mert a bemeneti erősítő is ugyan úgy meghajtja a szűrőt.
- A jelzés szintje, a Led-ek és a tranyó nyitófeszültségétől és az erősítő-szűrő fokozaton feszültségerősítésétől függenek.

A Led előtét ellenállások így helyesek. Egy alkalmazása esetén a Led-eket sorba kellene kötni.

(Ja, nem lehet azt a rácsot kikapcsolni? Mert baromi zavaró!)

üdv! proli007
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Hello!

Azért lenne kiegészítésem Motec válaszához.

- Szóval a kapcsolás, nem egészen korrekt. Az igaz, hogy a két tranzisztor bétájának szorzata érzékenyebbé teszi a kapcsolást, csak a T2 bázisában található ellenállást át kellett volna helyezni a T2 emittere és a T1 bázisa közé. Ugyan is ha T2 eléggé kinyit akkor tönkreteheti a két tranzisztort, mert a T2 kollektor-emitterén keresztül, tetszőleges áram folyhatna a T1 bázis-emitterébe. Ez helytelen megoldás.
- T1 bázisa és emittere közé, illik ellenállást tenni, hogy a T2 szivárgóárama ne tudja kinyitni a T1-et. (erről már volt szó)
- Bár mekkora is a körerősítés (béta*béta), ez a kapcsolás csak analóg módon tud működni. Tehát csak lassan vált át, "kapcsolni" soha nem fog, ahogy szeretnéd. Egy kapcsolóhoz (komparátorhoz) pozitív visszacsatolás is tartozik. A kialakuló hiszterézis fogja biztosítani a határozott átváltást és szükséges zavarsávot.
- A Kapcsolásodban a "komparálási" pontot a két tranzisztor bázis-emitterének nyitófeszültsége fogja adni, ami viszont hőfokfüggő.

Szóval ez ugyan működik, de messzemenően nem korrket kapcsolás. (A poti csúszka a rajzodon nincs bekötve)

Javaslom olvasd el a Vikipédi cikkét, a Smitt triggerekről.

üdv! proli007
(#) wg_kezdo válasza proli007 hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Köszönöm éreztem, hogy nem teljesen jó a kapcsolásom .
A következő lépés lett volna, hogy rákötöm egy IC-re ami elvileg egy normális digitális jelet adna tovább és a CMOS 4093-at néztem ki erre a célra így ha kell könnyen negálni is tudnám.
Holnap ha lesz időm átalakítom és kipróbálom.

Ilyesmire gondoltál?
(#) vtnagy válasza proli007 hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Értem.
Kicsit szájbarágósabban el tudnád magyarázni, hogy min kellene változtatnom? Jó lenne, ha végre meg tudnám tanulni az ilyesfajta kapcsolások elkészítését

Előre is köszi a sok szenvedést miattam
(#) vtsoftware hozzászólása Júl 19, 2008 /

Sziasztok

Azért ide írok mert nem tudom máshova...

Van EZ a kapcsrajz amit ITT találtam.
Ezen a TL072-es IC-nek 2x -15V-ot kell adni?
Ez a rajz el van rontva vagy tényleg ezt kell csinálni?

Köszi szépen
(#) totti91 válasza vtsoftware hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

el van rontva mert a 8as lábra +15V kéne
(#) vtsoftware válasza totti91 hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Okés, köszi, biztosra akartam menni. Épp most tallózok kapcsrajzok után, láttam pár furát.
(#) burkus hozzászólása Júl 20, 2008 /

Hello azt szeretném kérdezni hogy ericson a2618a kijelszőt hogyan lehetne pc re kötni ?
(#) kaspo hozzászólása Júl 20, 2008 /

Sziasztok vki tudna segíteni hogy kössem be a hangerőszabályozó potit (hat lábú) sztereoerősítőhöz.
(#) titi válasza kaspo hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Hali!

poti.jpg

(#) totti91 hozzászólása Júl 20, 2008 /

sziasztok..azt szeretném kérdezni hogy van egy kemény 230as pákám és nem találok hozzá hegyet ami viszont most kéne..jó lehet egy 120as szög is jól kihegyezve?
(#) moktec válasza totti91 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Szia! A szög az lehet hogy jó méretre, csak nem fogsz tudni fórasztani vele. Nem jó az anyaga. A hegy, ha nem "gyári" ötvözött anyag, akkor max rézzel helyetesíthető. Villanyszerelő boltokban lehet kapni 10mm2-es vagy 16mm2-es tömör zéz drótot. Kb 2-3 száz Ft métere. Helyetesítsd azzal. üdv tibi
(#) totti91 válasza moktec hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

oké köszi a gyors választ
(#) kaspo válasza titi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

köszi szépen
(#) csikosgabi hozzászólása Júl 20, 2008 /

Sziasztok.Van 1 pár rohadt nagy sub ládám.Kb 1400Watt/db.Hangosítás technikával foglalkozom.Egy kicsit fel szeretném dobni a rendszert azzal hogya subok előlapján a rács mögé beteszek egy kis ledet és az a bassusra villogna.Gondolkodtam kiv.jelzőben de nem akarom annyira bonyolítani.Lehetséges ilyet csinálni???
THX.
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Hello!

Igen erre gondoltam, de csak mint "minimál programra", hogy legalább meghibásodás ne legyen. Ettől még az átváltási küszöbérték hőfokfüggése és a lassú analóg működés fennáll. Ha ezt a jelet nem a Led-re, hanem egy CD4093-ra viszed, akkor annak ST része határozott átváltást fog produkálni, de az átváltási pontot (kb. 1,2V az R1/R5 osztásponton) még mindig a két tranyó BE feszültsége fogja meghatározni.

De minden műszaki megoldás hasznűlhatósága, az igényektől függ.

üdv! proli007
(#) vtnagy válasza csikosgabi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Lényegében én is ugyanilyet szeretnék, csak éppen a gépembe, és jackről jönne a jel
(#) moktec válasza csikosgabi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Szia! Ha a hangszóróra (vagyis az erősítő kimenetre) kötsz egy ledet, persze soros ellenálással, akkor az máris villogni fog. Az ellenálás értéke persze erősítő teljesítménytől függ, de NE menj 200-300 ohm alá. Láttam olyan erősítőt (mármint ami maradt belőle) amire közvetlen ledet kötöttek. Mivel a leg is "csak" egy dióda, ami egyik irányba szinte rövidzárt tett az erősítő kimenetére. Soros ellenálással ez a probléma teljes mértékben megoldódik. Az elenálás értékénél vedd figyelembe azt, hogy menyi fesz jön ki az erősítőből. Legjobb, ha az erősítő tápfesze alapján számolsz. Egy+-50V-vel működő erősítő kimenetére leglább egy 3,3 - 4,7K-s elenáláson keresztül kösd a ledet. Ha kiseb elenálást használsz, igaz igaz, hogy az erősítő "védve" van, csak a led szál el. Mivel az erősítő kimenetén váltakozó áram jelenik meg, így tulajdonképp nem kell foglalkozni a led polaritásával, mindegy hogy hova kötöd a +- pólusokat. Így a led-et, és a hozzá tartozó ellenálást be tudod építeni magába a ládába, és közvetlen a hangszóróra kötheted. Nyilván mehanikailag igencsak stabilan kell a ledet és az elenálását rögzíteni, mivel rezed az egész. Legjobb, ha a ledet, és pláne az elenálását beteszed, zsugorcsőbe, majd lezsugorítod, és gyorskötővel, ragasztóval alaposan rögzíted. üdv
(#) proli007 válasza csikosgabi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Hello!

Valami ilyesmivel szerintem megoldhatod. A zéner feszültségével beállíthatod, milyen hangerőtől jelezzen. (esetleg el is maradhat)

üdv! proli007
(#) proli007 válasza vtnagy hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Hello!

Nagyon szivesen elmagyarázok valamit, ha tudom mi az, és el is tudom magyarázni.
De mereven úgy tűnik, hogy ezt a témát már kitárgyaltuk, és mint ha megldás is született volna rá
itt.

Most elkezdjük előlről, csak 60Hz-el?

üdv! proli007
(#) vtnagy válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Áhh... Tényleg kezdek enyhén hülye lenni, még magamhoz képest is..
Elfelejtettem, hogy volt erről szó, sry

Ennél csak annyi változtatást kell csinálni, hogy a 4017 helyett berakom a LED-et, és kész is?
(#) proli007 válasza moktec hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Hello!

Kicsit szeretném kiegészíteni. A Led megengedhető zárófeszültsége általában 5V körül van. Ezért a Led-el illik egy antiparalell diódát kötni, hogy ne legyen a zárófeszültsége akár tízszeresen túlterhelve. Ezt akár egy másik Led-el, vagy diódával megoldható.

üdv! proli007

PWR-LED.jpg

Hello!

A kívánt Led is ott van, D3 jellel. A 4017 és a Q1 tranyó elmaradhat.

üdv! proli007
(#) vtnagy válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Azt hiszem, mostmár értem, köszi
Annyi kérdésem lenne, hogy hol vannak a csomópontok?
Ahol van ilyen kis kiálló "pöcök", azt értem, hogy csomópont, de pl. van az a rész, ahol az LM324 9-es lába van bekötve, ott akörül nem túlzottan tiszta, hogy mit és hova kellene kötnöm. Ugyan ilyen problémám van még pár helyen. Ezen tudnál kicsit tisztázni?

Hello!
Holnap. De a csomópont az elektronikában mást jelent.
üdv! proli007
(#) wg_kezdo válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Köszönöm, kipróbálom szerintem nekem elég lesz így mivel kb állandó hőmérsékleten lesz maga az elektronika és csak az érzékelő lesz máshol, ezen kívül a fényforrás is olyan, hogy nagyon nagy a kettő között a különbség nem hiszem, hogy gondot okoz.
(kb a vaksötét és a felkapcsolt lámpa állapotát akarom bináris jellé konvertálni).
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Hello!

Ha ennyire egyszerű a helyzet, akkor szerintem simán is rákötheted a 4093-ra a CDS ellenállást. A bemenetét felhúzod egy 100kohm-os ellenállással, és a fényérzékelőt meg a bemenet és a GND közé teszed.
Az R1 ellenállással állíthatod be a fényérzékenységét, (de 100kohm jó szokott lenni). A C1 kondi, csak azért lehet szükséges, hogy a lámpa által keltett 100Hz-es lüktetés, illetve a "magasimpedanciás" bemenet által összeszedett 50Hz-es jel, ne zavarjon be. (bár a CDS ellenállás megfelelő tehetetlenséggel rendelkezik.)
Próbáld ki, megfelelő-e ez neked.

üdv! proli007

CDS-Input.jpg

(#) proli007 válasza vtnagy hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Hello!

Közben rájöttem mi a bajod. Nem látszanak a kötéspontos a sematikus rajzon a rossz felbontás miatt.

Átkonvertáltam pdf-be és elküldtem Emilben, tekintve, hogy ide felrakni kicsit nagy lett volna. (képfeltöltés meg nem eszi meg csak a képet)

üdv! proli007
(#) wg_kezdo válasza proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Köszönöm tökéletesen működik. Igaz csak egy 4049-es inverterem volt most itthon, de már azon is látszik a különbség. Dupla invertálásnál már szinte nem is lehet látni a halványodást.
Kondit sem tudtam bele tenni, de még így is meghozta a várva várt eredményt .

A végeredmény úgy lesz szabályozva, hogy csak kb 1 percenként fog mintát venni így ha villog vagy hasonló dolgot csinál nem jelent gondot.
(#) Moderátor hozzászólása proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2008

Kétszer ment el a hozzászólásod, egyiket töröltem.
Következő: »»   255 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem