Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba

Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   538 / 601
(#) VIM válasza vision61 hozzászólására (») Dec 5, 2022 / 1

Szia! Profi szerkezet, nem tudtam róla, nem is kerestem rá a neten. Az ára szerintem eléggé húzós, ezért lehet, hogy nem egy népszerű darab.
(#) Fats Domino válasza VIM hozzászólására (») Dec 5, 2022 /

Szia! Köszi a válaszod! Az alul hideg radiátor légtelenítője be van szorulva,nem moccan,nem tudom kicsavarni,ráadásul a fal felöli részen van, és a fal és a szelep között van kb. 3 cm. Mit tehetek ,hogy működjön a radiátor?
(#) rob77 válasza vision61 hozzászólására (») Dec 5, 2022 /

Köszi, pont ilyesmire gondoltam, csak nem tudtam hogyan keressek rá.
Ezek szerint létezik.
Én mondjuk egy egyszerűbbre gondoltam, ami egy motorral ON/OFF módon nyitja-zárja a kéményt. Kazán szivattyúra bekötve. (Tehát nyisson, amikor a szivattyú megy.)

Jó volna tudni / megbecsülni, mennyi megtakarítást hozhat. A kazán ugye jellemzően csak pár órát megy egy nap, a maradék időben a kéményen távozó hő az szimpla veszteség. Főleg ugye nagy hidegben, amikor a kéményhuzat a legerősebb...
De hogy ez jelentéktelen vagy pedig nagyon is számottevő, arról fogalmam sincs.
Ha lesz időm, próbálok kalkulálni vmit (számított kéményhuzat, levegő fajhő, stb adatokkal).
(#) jpuskas99 válasza rob77 hozzászólására (») Dec 5, 2022 /

Azért előtte vedd figyelembe az alábbiakat: Milyen nyílászáróid vannak? Műanyag korszerű kivitel? Van-e légszellőző (nyílt égéstérnél szinte kötelező)? Annak mennyi a névleges léghozam (m3/óra) értéke?
(#) vision61 válasza rob77 hozzászólására (») Dec 5, 2022 /

Idézet:
„Én mondjuk egy egyszerűbbre gondoltam, ami egy motorral ON/OFF módon nyitja-zárja a kéményt. Kazán szivattyúra bekötve. (Tehát nyisson, amikor a szivattyú megy.)”

Ettől egyszerűbben, és ami lényegesebb, biztonságosabban nem tudod megoldani.
A pillangó szelep két félből áll, mindkét részt egy-egy hőbimetál nyitja-zárja.
Egy házilag barkácsolt elektromos vezérlésűt én nem mernék beépíteni.
(#) Gombszem válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 5, 2022 /

Ha nem megy a légtelenítő nyitása, meg lehet próbálni finoman lazítani a csap hollandiját (alárakva egy edényt), ott is kimegy a levegő. De megvan az esélye, hogy nem tudod rendesen visszaszorítani, főleg ha régi fajta, alátétes tömítésű. De a cirkó szivattyú ne menjen, amíg csinálod. Ha végképp nem megy, úgyis le kell venni a fűtőtestet, és cserélni a hibás alkatrészt. Esetleg érdemes egy kis könyököt berakni (ha elfér), és arra rakni a légtelenítőt.
(#) Fats Domino válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 5, 2022 /

Leeresztettem a vizet ,nincs nyomás a fűtéskörben. Így már nem lehet légteleníteni ugye?
(#) Fats Domino válasza Gombszem hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Nem jött levegő a radiátorból. Az alsó kétharmada teljesen hideg.Elindítottam a fűtést, így a lyukas kiegyenlítő tartállyal. Komoly gondot tud ez okozni?
(#) jpuskas99 válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 6, 2022 / 1

A TÁT hibája, csak annyi gondot okoz, hogy a biztonsági szelepen elengedi a túlnyomást, amit azután rendszeresen után kell töltened. Mivel a meleg először felfelé száll, ezért érthető, hogy először a radiátor felső része lesz melegebb. Amennyiben a radiátor bemeneti oldala felül meleg, de a túloldal felül hideg, ekkor van szükség a radiátor légtelenítésére. Azért egy másik TÁT beszerelése a fűtőkör visszatérő ágába (ahol a legegyszerűbb beépíteni), nem kerülne túl sokba.
(#) VIM válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 6, 2022 / 2

Ha azzal az egy radiátorral van csak problémád azt úgy tudnád megoldani, hogy a többit átmenetileg elzárod és csak azt iktatod be a kazán szivattyújának keringésébe. Ha így felmelegszik akkor biztosan távozott belőle a levegő és nem "mászik el" máshová a légzsák hanem a kazán légtelenítője fogja kidolgozni. Ha friss vízzel kellett feltöltened a rendszeret akkor számolnod kell majd a "sűrűbb" légtelenítéssel, hiszen a csapvíz az egy bizonyos mértékig gázos és használati idő kell neki amíg az el nem távozik belőle.
(#) Fats Domino válasza VIM hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Köszi VIM! Megcsinálom így.
(#) Fats Domino válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Köszi a válaszodat! Azt kérdezném még, hogy mekkora az a nyomás amikor már a biztonsági szelepnél csepeg a víz? Látható ez az érték a beépített kis nyomásmérőn? Most amikor újra feltöltöttem (mert már fázunk 3 napja) a kis műszer 2 atm-ig megy fel de a víz most nem csepeg mint korábban, az újra feltöltés előtt.
(#) jpuskas99 válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

A biztonsági általában 3 bar környékén nyit, de lehet már 2,5 értéknél is, kazántípustól függ.
A műszeren látható az érték, azt jól gondoltad, az a valós érték úgy kb.
(#) dave500 hozzászólása Dec 8, 2022 /

Sziasztok!
Van Saunier Duval Isotwin f25 h-mod típusú kombi kazánom..
Többször írtam már ide különböző problémákkal, eddig hálistennek mindent sikerült megoldani a segítségetekkel.
Viszont most egy újabb probléma van a kazánnal.
Csak melegvizet minden további nélkül csinál, be is gyújt, nagy ritkán bele dolgozik a fűtésbe (váltószelep probléma gondolom, erre is kitérek később)
Viszont fűtés módban elindul, begyújt, majd a legtöbbször hibára fut, de nincs hibakód, hanem villog a nyomás.. de az tökéletes, 1.5 Bar, mint ami rá van írva. Más nyomáson is (1-1,8 között) is villog, ugyan úgy hibakód nélkül.
Viszont ha előtte meleg vizet csinált, és a víz elkészültével vált fűtésre, úgy működik, bár minimum lángon (ezt sem értem) viszont működik.
Vissza térve a váltó szelep gondra (egyértelmű, hiszen néha bele dolgozik a fűtésbe melegvíz előállításánál) mi lehet a probléma? Tömítés?

Előre is köszönöm!
(#) rob77 válasza dave500 hozzászólására (») Dec 8, 2022 /

Primer hőcserélő lehet koszos (belül), részlegesen eldugulva.
(#) jpuskas99 válasza dave500 hozzászólására (») Dec 8, 2022 /

Szia! Az én tippem és észrevételem, de ne vedd holtbiztosra:
Az hogy „nagy ritkán bele dolgozik a fűtésbe” nem biztos, hogy hiba, mert a hvm készítés után oda keringteti le a meleget.
A fűtési üzemmódnál az a víznyomás érzékelő hibája lehet az okozó, de én inkább a „Fűtési tömegáram kapcsoló”-ra gyanakodok. Ott, a kezelési 32. oldalán a 15. tételszámmal szerepel, ezt kellene ellenőrizned, mert ez csinálhat víznyomáshiba jelzést is.
(#) VIM válasza dave500 hozzászólására (») Dec 8, 2022 / 1

Szia! Ha a víznyomás bevillan időnként akkor csak meg kellene nézni azt a nyomásérzékelőt ami hall szenzoros (5 voltos). A két kör (HMV-fűtés) között a nyomásnak közelítőleg azonosnak kell lennie a két tágulásiban, mert a váltószelep átállásakor egy kis időre (amíg a motor átállítja a járatokat) összenyitja a fűtést a HMV tartályokkal. Nem egyszerű ha mindkét ballonban ellenőrizni kell a levegő nyomás megfelelő értékét. Bővebben: Link
(#) dave500 válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 8, 2022 /

rob77: Lehet az is, nem tudom, meg fogom nézni, köszönöm!
jpuska99:
Azt tudom, hogy normális, ha a melegvíz után bele dolgozik, de ez egyből bele dolgozik, "sosem fejezi be" a melegvíz csinálást, hanem fűt is közben. Resetelés után általában jó.
A víznyomás érzékelőt megtaláltam, meg fogom nézni, visszont ez a "fűtési tömegáram kapcsoló) hol van?
VIM:
Ha hall szenzoros, akkor lehet akár rajta lerakodás (a vízből is?) Mert ha igen, meg fogom nézni ezt is!
A tágulásikat is megnézem, rájuk is van írva, hogy milyen nyomásnak kellene benne lenniük, megnézem.

Mivel érdemes kezdenem?
(#) vyky hozzászólása Dec 9, 2022 /

Sziasztok Szakik!
Olyan kérdésem lenne,hogy a lemezes hőcserélőt,hogy kell bekötni?
Mert jelenleg nálam úgy van, hogy függőlegesen magasabb,és a kazán felőli kör előre menője van jobbra lent,a visszatérője jobbra fent. A padlófűtés előre menője balra lent és annak a visszatérője balra fent.
Ez jó így?
Mert nézegetettem képeket,leírásokat a neten,de ott átlós kötést írnak.
Azaz kaz.elő. jobba lent,visszatérője jobba fent,
Pad.elő. balra fent,és visszatérő balra lent.
Most akkor melyik a helyes?
(#) VIM válasza vyky hozzászólására (») Dec 9, 2022 / 2

Szia! Nem így kellett volna feltenned a kérdést, hanem leírhattad volna típusát, számát. Midegyiknek megvan adva a primer és szekunder oldali csatlakoztatása. Ha nincs különös ismertető jele a két oldalnak akkor a beléjük töltött vízmennyiséggel lehet megállapítani az oldalakat. A kis térfogatú a primer nagyobb a szekunder és bennük ellentétesen (egymással szembe) kell áramoltatni a közegeket. A csatlakozásnál nagyon figyelj oda az adott átmérők betartására! Ha valahol elakadsz vagy nem értesz benne valamit, írjál és adok elérhetőséget ha gondolod (mert ez a lelke ennek lemezes hőcserélő bekötésnek).
(#) vyky válasza VIM hozzászólására (») Dec 10, 2022 /

Köszönöm,mint a tanácsot,mint a lehetőséget a segítség kérésre!
Ez lenne a beépített alany.
(#) dave500 válasza VIM hozzászólására (») Dec 10, 2022 /

Szia, a hall szenzor csatlakozója félig le volt csúszva, vissza dugtam, azóta nem volt nyomás villogás (2 napja) tehát ezt a problémát úgy néz ki megoldottuk, köszönöm. Most már nem 11 fokba ébredek fel reggel.
Viszont az össze dolgozás probléma még mindig fent áll, és elolvastam a beüzemelési útmutatót, de arról nem igazan találok adatot, hogy melyik tágulásiban hány bárnak kellene lennie..meg gondolom attól is függ, hogy hideg állapotban, vagy ha tele van forró vízzel, esetleg még a fűtés is megy.
Ennyit találtam a pdf-ben:
Tágulási tartály előnyomása bar 0.75 Ebben esetleg tudnál segíteni?
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2022
(#) VIM válasza vyky hozzászólására (») Dec 10, 2022 /

Itt ebben a termékismertetőben mindent megtalálsz, a jelzés pedig ott van a hőcserélőn is. Ez az egyik legjobb minőségű hőcserélő, jó választás volt.
(#) VIM válasza dave500 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /

Idézet:
„az össze dolgozás probléma még mindig fent áll”
Egy kissé rosszul mondtam, hogy összedolgozik a két rendszer, mert nem. Külön szivattyú és ugye le van választva a lemezes hőcserélővel. Nem dolgozhat össze sehogysem (feltételezve, hogy nem lyukas a hőcserélő). A fűtési tágulásijának nyomása az a rendszer nagyságától függ a HMV pedig ahány literes a két tartály annak arányában de szerintem rajta van az értéke a feliratán (cca. 3.5bár). A tát nyomás mizériát megtalálod ha kicsit szétnézel a képek között.
(#) jpuskas99 válasza dave500 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /

VIM fórumtárs hozzászólását kiegészíteném, remélem nem sértem meg ezzel:
A fűtési kör TÁT-ra vonatkozik a 0,75 bar előnyomás. Vagyis a fűtési kör 0 bar-ra leengedve és úgy legyen a TÁT levegőoldali nyomása a 0,75 bar értékre felpumpálva. Gyakorlatom szerint az ilyen gyártmányú kazánoknál mi felmentünk az 1,1 -1,2 bar értékre is.
A hmv köri TÁT levegőoldali nyomás értékének beállítására a klasszikus elv: miszerint 2-3 bar értékkel legyen alacsonyabb, mint a hmv oldali biztonsági szelep nyitónyomása. A Saunier a 8 bar-os biztonsági szelep esetében 5,5 bar körüli értéket javasolja, de úgy látom a Te kazánodnál 10 bar-os van, ez érdekes.
(#) dave500 hozzászólása Dec 11, 2022 /

Köszönöm mindkettőtöknek, meg fogom nézni mindkét tágulási nyomását(ahogy írtátok), ezekhez nem volt hozzá nyúlva, amióta fel van szerelve, kb 5 éve.
De folytatnám a hibákat, mert van még.
Sokszor F1-re fut, nem gyújt be. Ilyenkor lassan gyullad be végig az égő sor, aztán F1. Van, hogy napokig, sőt hetekig nincs ez a hiba, máskor naponta 10.
Van olyan, amikor fűtésnél szinte "őrlángon" megy csak, nagyon lassan fűti fel a radiátorokat, nem lobban be. Melegvíz csinálásnál általában "maxon" megy, és 4-5 perc alatt felforrósítja a vizet (50 fokra van állítva, a fűtési vízhőfok 55) viszont fűtésnél rendszerint nagyon kis lángon ég. Ez nem ilyen volt, és semmilyen beállítás nem lett megváltoztatva. Hibakód ilyenkor nincs.
Vissza térve a nyomás villogásra, és hall szenzorra, tévedtem, ez a hiba elő jön, ha sokáig nem volt beindulva (se fűtés se víz), olyankor csak fűtésnél egyáltalán nem indul be, állandóan kivillogja a nyomást, viszont ha melegvizet kezd el csinálni, utána beindul fűtés üzemmódban is.
Próbáltam minél jobban leírni a működési körülményeket, illetve hibákat, remélem érthető.
(#) Georgee hozzászólása Dec 13, 2022 /

Sziasztok!
Szokásos vaillant sztori. Elkezdett levegősödni a rendszer. Fűtésnél nincs gondom, de használati melegvíznél valahol levegőt szív a rendszer. Majd ezt amikor indul a fűtés beküldi a fűtésrendszerbe. Két naponta kell légtelenítenem. Fűtésnél nem szív csak induláskor bekeringeti. Valakinek ötlete, hol tud levegőt szívni? A légtelenítő kupakját rácsavartam a keringetőn. Nyomásesésem nincs, szivárgás nem látható. Tágulási nyomása 0.9bar (leengedett víznyomás mellett, hidegen) töltőnyomás 1.1bar. Létezhet, hogy kevés a víz a TÁT-ban és nincs tartaléka a rendszernek?
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2022
(#) SzilCsong hozzászólása Dec 14, 2022 /

Sziasztok

Szüleim hagyományos fali kazánját szeretném lecserélni kondenzációsra.
Kinéztem ezt: Bővebben: Link
nekem ugyanilyen van és szépen dolgozik. Itt megjegyezném, hogy pár nappal ezelőtt még 290-ért volt, bár nem tudom, van e külömbség Class éne és class one 24 között?
1 kérdésem: A kombi funkció eddig se volt használva, tehát nincs melegvizes bekötés, gondot okoz-e ha itt se lesz? Vagy van-e olyan kazán, amibe nincs is meleg vizes funkció?

2. kérdésem: Még régi alu radiátoros és Vascsöves fűtési rendszer van, tudom, hogy kell egy mágneses iszapleválasztó, de ez így elég, vagy eleve bukott egy ilyen fűtési csőrendszerhez illeszteni?

Köszi a segítő válaszokat.
(#) Georgee válasza SzilCsong hozzászólására (») Dec 14, 2022 /

Nálam régi vascsövesen van. Testvéremék most cseréltek kazánt, aztán a számla szépen az egekig szökött, mert a vaillant úgy vállalta a garanciát nekik, hogy a fűtéskört plusz hőcserélővel, a használati vizet vízlágyítóval stb. Más esetben a garancia ugrik. Így az összeg elment 1millió fölé, mindennel együtt. Részlegesen újra kellett csövezni, engedélyek, új kémény stb. Érdemes a forgalmazót megkérdezni mik a garanciális feltételek.
(#) uniman válasza SzilCsong hozzászólására (») Dec 14, 2022 /

Nincs "meleg vizes funkció" a (csak) "fűtő" gázkazánokban...
Következő: »»   538 / 601
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem