Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Egy kollégámnak elnémult az öreg házimozi szettje, egy Roadstar 5.1. Megkaptam, szétszedtem, a végfok IC közül, majd mindnek el voltak repedve a forrasztásai. Szétrázta magát. Újraforrasztottam, majd próba. Szól, de a bal első halk. Az előlapon bemenetválasztó és egy hangerő van (meg valami surround szerűség és mute), nyomógombos, nincs potméter, nincs balance. Minden bemeneten csak a bal első halk, olyan 40%-a a többinek. Rajz nincs hozzá, a digitális bemenetválasztó és hangerő IC-k adatlapjai alapján tesztjellel, szkóppal követtem a jel útját, hogy meddig jó, honnan nem jó. A hangerő IC kimenetén már gyenge...már ennek a hibájára gyanakodtam, amikor megkaptam a távirányítót...azon van külön hangerő minden hangszóróhoz, kettőt kellett nyomni a left front-on és helyre állt a rend, megjegyzi a kis mocsok, valaki elnyomta...áááá...csak pár óra ment el vele... Egyébként kb. A4-es méretű panel tele furatos alkatrészekkel, ebből egy jó tenyérnyi a digitális rész, pedig még digitális bemenet sincs. A dobozba ragasztott vezetékekkel, benne a trafója a hangszóró üregében. Szerencsére kifordítva a helyéről össze tudtam dugni a mérésekhez, de egy rémálom volt szerelni.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2022
Gondolom eredetileg ólommentes forrasztások voltak...
Szerintem ez már olyan öreg, hogy még ólmos volt. De mereven be van fogatva a nagy NYÁK a dobozba, abban a 4db végfok IC, amik meg fel vannak csavarozva a hűtőbordára. Az meg L alakban benyúlik a panel fölé. Pár csavar fogja, de az ott szépen rezeg a basszusra.
A TDA7313D volt a digitális hangerő, TC4052BP-k a bemenetválasztó, vagy jelszétosztó a csatornák között, a szub egy TA8216HJ, a többi csatorna 3db TDA7265, meg még egy marék TL074, meg a hátlapon pár SMD, a processzor és még valami, talán memória. Egyébként jó hangja volt ahhoz képest.
Egy másik érdekesség. Egy barátom nagyfeszültségü invertereket fejleszt és egy érdekes probléma merült fel. ( késziti a berendezés biztonsági dokumentácioját.)
A berendezésben ilyen MOSFETeteket használ. A korábbiak teljesen müanyagba voltak burkolva ( jelenleg ugy tudja nem gyártanak ilyen kivitelben). Ezeknek a háta meg fém a középsö lábbal galvanikus kapcsolatban van. Több ilyen alkatrész is van a szerkezetben egy nagy hütöbordára csavarva, ami természetesen földelve van, csak éppenséggel nincs meg a 6 mm-s biztonsági távolság a szabvány szerint. Sem a csavar meg a lábak között, sem a hütöborda meg a lábakon levö közel 400 V között. Mi ilyenkor a teendö?
Ja! Dinnye! Ez csak érdekesség...
Idézet: „Sem a csavar meg a lábak között, sem a hütöborda meg a lábakon levö közel 400 V között.” A csavar és a lábak között? Ott szemre meg van... A hűtőborda és a lábak között ugyanannyi van, mint a szigetelt tokozásnál, nem? NYÁK újratervezés kivágással? A szigetelő lapot leengedve a panelig? Csak levegőben kell a 6mm? Szabad a gazda! A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2022
Vastag, kerámia szigetelőlapok (meglepően jó hővezetésük van). Ha kell, mehet a lábakra is kerámia szigetelőgyűrű.
Nem hiszem hogy kijelenthető hogy szigetelt tokban nem gyártanak mosfet-et... ésetleg pont azt az "ismeretlen " tipust, meg nyilván olyan paraméter... más a hőátadása, stb
-- Én úgy tudom a kúszóút számít... Ha meg van alatta hővezető szigetelőlap....
Pontosan nem a levegöben. A levegöben talán nem kell ( ezért marják át gyakran a NYÁKot), de a szigetelöknél kell.
A korábbit nem ö fejlesztette, azon még olyan 400 V-s Mosfetek voltak, amik teljesen szigeteltek voltak a lábakon kivül. Azok simán a bordára voltak szerelve, de nem talált a cégnél semilyen dokumentáciot, lehet, hogy eddig nem is nagyon firtatta senki.
Ez inkább elektro-mechanika. Nem tisztán mechanikus szerkezet. Ettől még értékes megoldás és működik.
Ott akkor a láb és a borda között mennyi is volt a kúszóút? 2 mm???
Ott sem lehetett több, hiszen méretre majdnem egyforma a 2 félvezetö.
Mikor leülsz a "VEF 206" rádió elé estefelé, egy 5V-ról hajtott karácsonyfaégő fényénél tekergeted, hogy vajon találsz-e valahol valami érdekeset.
Napközben a 25m hullámsávban a legérdemesebb keresgélni, itt van a legnagyobb esély találni valamit.
Idézet: Én ezt 6 évesen a paplan alatt csináltam szokollal , 7 évesen már a saját építésű detektoros rádióval .. (mégsem lettem rádióamatőr :yeahright „Mikor leülsz a "VEF 206" rádió elé estefelé, egy 5V-ról hajtott karácsonyfaégő fényénél tekergeted” A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2022
Sütő időzítője. Az alkatrész felöli oldal tartalma: Két ellenállás, két kondenzátor, egy IC, egy relé és egy meghajtó nélküli zümmer (piezo lapka). A forrasztás felöli oldalon pedig csak egy VFD kijelző.
Minden integrálva egy tokba, az IC 11, 12, 13 és 14-es lába az egyenirányító híd.
LCD háttérvilágítás száloptika-nyalábbal , korábban sosem láttam még ilyet. Tény, hogy szép egyenletes.
Szia. Érdekesen megoldották. Tudsz-e még csinálni róla fényképeket több szemszögből?
Jó megoldás. Ez egyébként egy GM számláló?
A minap egy karácsonyi piacon nem tudtam ellenállni egy 700 LEDes karácsonyi 14 m hosszú fényfüzérnek. Annyira a pulton nem is nézegettem, mert az ár annyira csábito volt.
Csak otthon derült ki csoda. A tápegysége egy tipikus stekkerbe dughato táp, egy apro különbséggel, mert van egy gomb is. A dugobol 2 eres sima kábel megy a füzérhez ( ezt meg is kellett hosszabbitanom) összedugva a füzér elkezdett villogni, de hogyan! A LEDek csoportonként villogtak. Mi fene, villogás nem kell. Nézegetem a tápot megnyomom a gombot megint más algoritmusban ( más csoportokban ) villognak. Ujabb gombnyomás egy ujabb algoritmus. Az ujabb nyomásra a LEDek egyszerre elhalványodnak majd felerösödnek. A kört egy fix, nem villogo fényfüzér állapot zárja. A LEDek mezei egyszinü meleg fehér szinüek. Elkezdett érdekelni, hogy vajon ezt milyen modon érték el azzal 2 eres kábellel, ami a füzér meg a tápegység között van. A füzéren nincs egyébb elektronika, de a LEDek között már láthatoan több eres kábel megy, azaz valamilyen modon több áramkörbe vannak kötve. Az ár még azt sem indokolja, hogy 700 intelligens LED lenne a füzérben ( az egész füzér olcsobb volt mint a boltokban árult sima 140 LEDes 5 méter hosszú füzér), és egyharmada annak amit egy 14 m hosszu 250 LEDes füzérért kértek. A képen a füzér kezdete ( a felsö zöld kábel nem ehhez tartozik). Meg a tápegység a sárgán jelölt gombbal. 6 üzemmod között lehet választani. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2022
Kb. 10 LED soros kötése, majd ezek a sorok vannak párhuzamosan kötve. Polaritásfordítással lehet megoldani, hogy +- irányban az egyik, -+ irányban a másik LED világítson.
A keprol nem derul ki egyertelmuen de ugy tunik az elso LED utan mar nem ketto, hanem harom er van. Lehet az hatarozza meg a 'csoportokat'.
Most nem mászok oda, de szerintem is legalább 4 csoport LED megy végig a füzéren.
De ennek ellenére azt is tudja, hogy egymás melletti LEDek külön villognak meg azt is, hogy egy kisebb csoport ( még nem számoltam, talán 8-10 egymás melletti LED) felváltva villog a mellette levö csoporttal. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2022
Kicsi sárga emberke elég bolond hozzá, hogy akár a tápfesz tetejére valamilyen módon információt ültet, és minden ledben van egy chip.
Az pedig, hogy mindezt mennyiért adja, jól példázza, hogy boltból, számlával vettem 10m-es, 100db WS2812-es ledet tartalmazó fényfüzért, egy parányi USB-s bigyóval a végén, ami a következőket tudja: Infra távirányítós vezérlés, mobil aplikációval történő vezérlés bluetoothon át, rengeteg színes fényeffekt, beépített mikrofonos fényorgona szerűség. Mindezért postaköltséggel együt, magyarországi forgalmazótól kevesbb mint 5000Ft-t fizettem.
Nekem is van több ilyen fényfüzérem. Jelenleg kettő van a tetőre felszerelve és az idei már a 3. adventi időszak, amikor (időszakosan) használom. (Tekintettel az energiaválságra idén csak szombat-vasárnap este kapcsoljuk be, korábban minden nap reggel és este is mentek...)
Ezeknél bekapcsoláskor az a program indul el, amivel ki lettek kapcsolva (nem szeretjük a villogást...). Van egy korábbi, ami bekapcsoláskor a demó-programot indítja el, vagyis szépen végiglépked az összes funkción. Annál mindig azzal kell kezdenem, hogy megnyomom 8x a gombot rajta (mert az állandó fény az utolsó program). Korábban volt még egy, de annak tönkrement a tápegysége. Kipróbáltam egy DC táppal. Polaritástól függően minden második LED világított. Kipróbáltam AC-vel. Ekkor az egész 50Hz-el vibrált. Tehát teljesen egyértelmű a működési módja... Az, hogy minden második LED van fordítva bekötve (mint az enyémnél), vagy 10-esével (mint a tiednél) már csak apró részletkérdés.
és david10...
Igen, egy profi dózismérő. A telómmal ilyen minőséget tudtam produkálni. A ...104959 képen látszik, hogy a szálak végigfutnak a kijelző alatt is, de hogy a fény közben miért lép ki belőlük, azt csak úgy tudom elképzelni, hogy direkt ilyen célra, diffúzra vannak gyártva. Meg persze nem üveg-, hanem műanyag szálak. Ne kérjétek, hogy megszámoljam őket
Azért nem egészen mindegy. Mert ha az egymás mellett felváltva villogo LEDek is vannak meg olyanok is, hogy 10 egymás mellett egyszerre világit a másik tiz meg nem, akkor már nem müködik az elméleted.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |