Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   489 / 618
(#) Inhouse hozzászólása Dec 6, 2022 /

Egy kollégámnak elnémult az öreg házimozi szettje, egy Roadstar 5.1. Megkaptam, szétszedtem, a végfok IC közül, majd mindnek el voltak repedve a forrasztásai. Szétrázta magát. Újraforrasztottam, majd próba. Szól, de a bal első halk. Az előlapon bemenetválasztó és egy hangerő van (meg valami surround szerűség és mute), nyomógombos, nincs potméter, nincs balance. Minden bemeneten csak a bal első halk, olyan 40%-a a többinek. Rajz nincs hozzá, a digitális bemenetválasztó és hangerő IC-k adatlapjai alapján tesztjellel, szkóppal követtem a jel útját, hogy meddig jó, honnan nem jó. A hangerő IC kimenetén már gyenge...már ennek a hibájára gyanakodtam, amikor megkaptam a távirányítót...azon van külön hangerő minden hangszóróhoz, kettőt kellett nyomni a left front-on és helyre állt a rend, megjegyzi a kis mocsok, valaki elnyomta...áááá...csak pár óra ment el vele... Egyébként kb. A4-es méretű panel tele furatos alkatrészekkel, ebből egy jó tenyérnyi a digitális rész, pedig még digitális bemenet sincs. A dobozba ragasztott vezetékekkel, benne a trafója a hangszóró üregében. Szerencsére kifordítva a helyéről össze tudtam dugni a mérésekhez, de egy rémálom volt szerelni.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2022
(#) Skori válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Gondolom eredetileg ólommentes forrasztások voltak...
(#) Inhouse válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Szerintem ez már olyan öreg, hogy még ólmos volt. De mereven be van fogatva a nagy NYÁK a dobozba, abban a 4db végfok IC, amik meg fel vannak csavarozva a hűtőbordára. Az meg L alakban benyúlik a panel fölé. Pár csavar fogja, de az ott szépen rezeg a basszusra.
A TDA7313D volt a digitális hangerő, TC4052BP-k a bemenetválasztó, vagy jelszétosztó a csatornák között, a szub egy TA8216HJ, a többi csatorna 3db TDA7265, meg még egy marék TL074, meg a hátlapon pár SMD, a processzor és még valami, talán memória.
Egyébként jó hangja volt ahhoz képest.
(#) Inhouse hozzászólása Dec 6, 2022 / 1

Egy Mi24 harci helikopter rakéta csatlakozója.

Mi24.jpg

(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 6, 2022 / 3

Már ezeket is neked viszik javítani?
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Egy másik érdekesség. Egy barátom nagyfeszültségü invertereket fejleszt és egy érdekes probléma merült fel. ( késziti a berendezés biztonsági dokumentácioját.)
A berendezésben ilyen MOSFETeteket használ. A korábbiak teljesen müanyagba voltak burkolva ( jelenleg ugy tudja nem gyártanak ilyen kivitelben). Ezeknek a háta meg fém a középsö lábbal galvanikus kapcsolatban van. Több ilyen alkatrész is van a szerkezetben egy nagy hütöbordára csavarva, ami természetesen földelve van, csak éppenséggel nincs meg a 6 mm-s biztonsági távolság a szabvány szerint. Sem a csavar meg a lábak között, sem a hütöborda meg a lábakon levö közel 400 V között.
Mi ilyenkor a teendö?
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Ja! Dinnye! Ez csak érdekesség...
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Idézet:
„Sem a csavar meg a lábak között, sem a hütöborda meg a lábakon levö közel 400 V között.”

A csavar és a lábak között? Ott szemre meg van...
A hűtőborda és a lábak között ugyanannyi van, mint a szigetelt tokozásnál, nem?
NYÁK újratervezés kivágással? A szigetelő lapot leengedve a panelig? Csak levegőben kell a 6mm?
Szabad a gazda!
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Vastag, kerámia szigetelőlapok (meglepően jó hővezetésük van). Ha kell, mehet a lábakra is kerámia szigetelőgyűrű.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Nem hiszem hogy kijelenthető hogy szigetelt tokban nem gyártanak mosfet-et... ésetleg pont azt az "ismeretlen " tipust, meg nyilván olyan paraméter... más a hőátadása, stb
--
Én úgy tudom a kúszóút számít... Ha meg van alatta hővezető szigetelőlap....
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Pontosan nem a levegöben. A levegöben talán nem kell ( ezért marják át gyakran a NYÁKot), de a szigetelöknél kell.
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

A korábbit nem ö fejlesztette, azon még olyan 400 V-s Mosfetek voltak, amik teljesen szigeteltek voltak a lábakon kivül. Azok simán a bordára voltak szerelve, de nem talált a cégnél semilyen dokumentáciot, lehet, hogy eddig nem is nagyon firtatta senki.
(#) kameleon2 válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Ez inkább elektro-mechanika. Nem tisztán mechanikus szerkezet. Ettől még értékes megoldás és működik.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Ott akkor a láb és a borda között mennyi is volt a kúszóút? 2 mm???
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Dec 6, 2022 /

Ott sem lehetett több, hiszen méretre majdnem egyforma a 2 félvezetö.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Dec 8, 2022 / 1

Mikor leülsz a "VEF 206" rádió elé estefelé, egy 5V-ról hajtott karácsonyfaégő fényénél tekergeted, hogy vajon találsz-e valahol valami érdekeset.
Napközben a 25m hullámsávban a legérdemesebb keresgélni, itt van a legnagyobb esély találni valamit.
(#) kaqkk válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 8, 2022 /

Idézet:
„Mikor leülsz a "VEF 206" rádió elé estefelé, egy 5V-ról hajtott karácsonyfaégő fényénél tekergeted”
Én ezt 6 évesen a paplan alatt csináltam szokollal , 7 évesen már a saját építésű detektoros rádióval .. (mégsem lettem rádióamatőr :yeahright
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2022
(#) Bakman hozzászólása Dec 8, 2022 / 2

Sütő időzítője. Az alkatrész felöli oldal tartalma: Két ellenállás, két kondenzátor, egy IC, egy relé és egy meghajtó nélküli zümmer (piezo lapka). A forrasztás felöli oldalon pedig csak egy VFD kijelző.

Minden integrálva egy tokba, az IC 11, 12, 13 és 14-es lába az egyenirányító híd.
(#) bitmixer hozzászólása Dec 8, 2022 / 3

LCD háttérvilágítás száloptika-nyalábbal , korábban sosem láttam még ilyet. Tény, hogy szép egyenletes.
(#) david10 válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 8, 2022 /

Szia. Érdekesen megoldották. Tudsz-e még csinálni róla fényképeket több szemszögből?
(#) img válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 8, 2022 /

Jó megoldás. Ez egyébként egy GM számláló?
(#) Massawa hozzászólása Dec 9, 2022 /

A minap egy karácsonyi piacon nem tudtam ellenállni egy 700 LEDes karácsonyi 14 m hosszú fényfüzérnek. Annyira a pulton nem is nézegettem, mert az ár annyira csábito volt.
Csak otthon derült ki csoda. A tápegysége egy tipikus stekkerbe dughato táp, egy apro különbséggel, mert van egy gomb is. A dugobol 2 eres sima kábel megy a füzérhez ( ezt meg is kellett hosszabbitanom) összedugva a füzér elkezdett villogni, de hogyan! A LEDek csoportonként villogtak. Mi fene, villogás nem kell. Nézegetem a tápot megnyomom a gombot megint más algoritmusban ( más csoportokban ) villognak. Ujabb gombnyomás egy ujabb algoritmus. Az ujabb nyomásra a LEDek egyszerre elhalványodnak majd felerösödnek. A kört egy fix, nem villogo fényfüzér állapot zárja. A LEDek mezei egyszinü meleg fehér szinüek.
Elkezdett érdekelni, hogy vajon ezt milyen modon érték el azzal 2 eres kábellel, ami a füzér meg a tápegység között van. A füzéren nincs egyébb elektronika, de a LEDek között már láthatoan több eres kábel megy, azaz valamilyen modon több áramkörbe vannak kötve.
Az ár még azt sem indokolja, hogy 700 intelligens LED lenne a füzérben ( az egész füzér olcsobb volt mint a boltokban árult sima 140 LEDes 5 méter hosszú füzér), és egyharmada annak amit egy 14 m hosszu 250 LEDes füzérért kértek.
A képen a füzér kezdete ( a felsö zöld kábel nem ehhez tartozik).
Meg a tápegység a sárgán jelölt gombbal. 6 üzemmod között lehet választani.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2022
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Dec 9, 2022 /

Kb. 10 LED soros kötése, majd ezek a sorok vannak párhuzamosan kötve. Polaritásfordítással lehet megoldani, hogy +- irányban az egyik, -+ irányban a másik LED világítson.
(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Dec 9, 2022 /

A keprol nem derul ki egyertelmuen de ugy tunik az elso LED utan mar nem ketto, hanem harom er van. Lehet az hatarozza meg a 'csoportokat'.
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Dec 9, 2022 /

Most nem mászok oda, de szerintem is legalább 4 csoport LED megy végig a füzéren.
De ennek ellenére azt is tudja, hogy egymás melletti LEDek külön villognak meg azt is, hogy egy kisebb csoport ( még nem számoltam, talán 8-10 egymás melletti LED) felváltva villog a mellette levö csoporttal.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2022
(#) sonajkniz válasza Massawa hozzászólására (») Dec 9, 2022 /

Kicsi sárga emberke elég bolond hozzá, hogy akár a tápfesz tetejére valamilyen módon információt ültet, és minden ledben van egy chip.
Az pedig, hogy mindezt mennyiért adja, jól példázza, hogy boltból, számlával vettem 10m-es, 100db WS2812-es ledet tartalmazó fényfüzért, egy parányi USB-s bigyóval a végén, ami a következőket tudja:
Infra távirányítós vezérlés, mobil aplikációval történő vezérlés bluetoothon át, rengeteg színes fényeffekt, beépített mikrofonos fényorgona szerűség.
Mindezért postaköltséggel együt, magyarországi forgalmazótól kevesbb mint 5000Ft-t fizettem.
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 9, 2022 /

Nekem is van több ilyen fényfüzérem. Jelenleg kettő van a tetőre felszerelve és az idei már a 3. adventi időszak, amikor (időszakosan) használom. (Tekintettel az energiaválságra idén csak szombat-vasárnap este kapcsoljuk be, korábban minden nap reggel és este is mentek...)
Ezeknél bekapcsoláskor az a program indul el, amivel ki lettek kapcsolva (nem szeretjük a villogást...). Van egy korábbi, ami bekapcsoláskor a demó-programot indítja el, vagyis szépen végiglépked az összes funkción. Annál mindig azzal kell kezdenem, hogy megnyomom 8x a gombot rajta (mert az állandó fény az utolsó program).

Korábban volt még egy, de annak tönkrement a tápegysége.
Kipróbáltam egy DC táppal. Polaritástól függően minden második LED világított.
Kipróbáltam AC-vel. Ekkor az egész 50Hz-el vibrált.
Tehát teljesen egyértelmű a működési módja... Az, hogy minden második LED van fordítva bekötve (mint az enyémnél), vagy 10-esével (mint a tiednél) már csak apró részletkérdés.
(#) bitmixer válasza img hozzászólására (») Dec 9, 2022 / 1

és david10...
Igen, egy profi dózismérő. A telómmal ilyen minőséget tudtam produkálni. A ...104959 képen látszik, hogy a szálak végigfutnak a kijelző alatt is, de hogy a fény közben miért lép ki belőlük, azt csak úgy tudom elképzelni, hogy direkt ilyen célra, diffúzra vannak gyártva. Meg persze nem üveg-, hanem műanyag szálak. Ne kérjétek, hogy megszámoljam őket
(#) nagym6 válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 9, 2022 /

Ügyes, és érdekes.
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Dec 9, 2022 /

Azért nem egészen mindegy. Mert ha az egymás mellett felváltva villogo LEDek is vannak meg olyanok is, hogy 10 egymás mellett egyszerre világit a másik tiz meg nem, akkor már nem müködik az elméleted.
Következő: »»   489 / 618
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem