Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi...ez már "fotó"! Az U1 IC-n nincs felirat?
Így rajzolva értem is a logikát, de ez mennyire lehet életszerű egy jó BMS -nél vajon?
Számát sem tudom, hány laptop aksit bontottam már, nem nagyon volt jellemző, hogy egy cella átpolarizálódott, csak elvétve nagyon kevés százalékban találtam. Ott inkább a 0V -ig merülés a jellemző, ritkább esetben a cellazárlat és cellaszakadás. A 0V -ig merültek általában veszik a töltést, és tartják is. A zárlatosak szintén veszik a töltést, de baromira melegszenek egy idő után és természetesen a töltést nem is tartják. A szakadt meg nyilván nem is veszi. Feltételezhető, hogy akkor ez mégis csak elektronika hiba vajon? Én arra tippelnék.
Hát ez bizony megint nem egy balanszálós áramkör úgy nézem.
Talán túl nagy elvárás is lenne egy morzsaporszívó töltőjébe a cella kiegyenlítő rendszer.
Ezek után a hétfői kérdésem még egyszer: érdemes-e vennem egy hasonló kapacitású cellát, beépíteni, tölteni és messziről figyeni, hogy mi történik (a puding próbája az evés)? Amúgy kösz a hozzászólásokat, jó pár új dolgot tanultam (horribile dictu: én még a szelénoszlopos tápokon nőttem fel).
Érdemes, persze. Ha találsz jó cellákat olcsón, mindet cseréld egyszerre, hogy a maximális üzemidőt ki tudd hozni a porszívóból. Teszt idejére régi, gyenge cellát is berakhatsz, laptopból bontva, vagy akárhonnan.
Szerintem meg nem, egyáltalán nem lenne nagy elvárás. Ez lenne az egyik minimum feltétel.
Persze értem én a gyártó szemszögét, ha normálisan meg lenne csinálva, nem kéne új aksit venned hozzá (legfeljebb évek múlva mikor már a cellák használódnak el ténylegesen annyira, hogy rendkívül kevés üzemidőt biztosítanak), amit természetesen ő ad el neked ismét. Kérdésedre a válasz: Idézet: „...rápróbálhatsz egy másik cellát, de ne fűzz hozzá sok reményt...” Ettől függetlenül lehet, hogy magához tér. Ha ez volna a helyzet, akkor viszont vagy mind a négyet kicseréled azonos új cellákra, vagy a három jót leméred kapacitásügyileg és kb ugyanolyan használt cellát válogatsz hozzá (de gondolom erre nem vagy berendezkedve). Vagy vehetsz hozzá újat is ha találsz. Mert ha épp a tesztből kiderül, hogy a megmaradt cellák pl 1725, 1648, 1702, akkor 1700mAh -s cellát már nem biztos hogy találsz újat. De még ha igen is, a következő gond az, hogy az új cella lesz a legerősebb láncszem, a másik három meg a gyengébb, mert azokban már ki tudja hány ciklus van, tehát előbb utóbb azokból fog kifeküdni a következő. Éppen ezért ha mind a négyet cseréled, elvileg jobban jársz (igaz drágább művelet), és tovább tart majd. Ezek a lehetőségeid. Ui.: Mondanám, ha tudnád a másik három cella jelenlegi kapacitásértékét, tudnék küldeni neked egy ugyanolyan kapacitásút (nyilván használtat de már teszteltet), hogy ne neked kelljen keresgélni, de mérés nélkül attól tartok ezt nem tudod kivitelezni. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2022
Az még lemaradt, hogy nyilván teszt erejéig bármilyen cella jó, ami tartja a 4V-os feszültséget,
ahogy Kovidivi is írta. Ha tudod használni és tölteni is, és hetek múlva sem hal meg, akkor jó lehet az elektronika, érdemes a cellacserét kivitelezni. Nyilván az üzemidő, ekkor attól függ, éppen milyen cellát sikerült bele találni, vagy a másik három mit bír még.
Sziasztok!
Adott pár lenovo T530 akksi, soha nem voltak használva, 5-6 évesek, sajnos megadott érték alá merültek, és az elektronika nem engedi őket tölteni. A kérdés az, hogy mivel túlmerültek, érdemes -e velük foglalkozni, (lámpában használnám őket) nem szeretnék tüzijátékot. Egyel szerencsém volt, még épp fel lehetett tölteni, és tökéletes állapotban van kb 5 órát megy vele a laptop egy éve. Lehetséges, hogy a többiben lévő cellák is jók lehetnek egy töltés után?
Meg kell egy picit bikázni. Én jómagam egy telefon töltőt kaptam ezért szét. Hozzáteszem 500mA tud leadni. kb 10 másodperc után egyből tolom befelé a rendes töltőbe. Aztán figyelem nem e akar tűzijátékba menni. Melegszik e stb. Igaz az nem laptop aksi már hanem abból bontott cellák.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2022
Cellánként kell tölteni, illetve ha több van párhuzamosan azokat lehet egyszerre, bár jártam úgy hogy a párhuzamosak közül az egyik cella megmakkant, és a másik sem töltődött. Nem szabad bikázni, az ELŐÍRÁS kb 3V-ig kicsi kb 30mA árammal tölteni, utána lehet nagyobb árammal tölteni. Ha megnézed a li-ion töltők karakterisztikáját...
Javaslom a TP5100-as kapcsolóüzemű modult, esetleg a TP4056-os analógot
Lehet hogy nem szabad de eddig egyszer sem jártam meg még ezzel a technikával. Eddig kb 100 liion aksit támasztottam fel ezzel a technikával. Amelyik esetleg emiatt hal meg azt már nem is érdemes máshogy vacakolni vele. A többi aksi fajtáról már nem is beszélek. Alkalmanként csak a töltő változott. Szép napok is voltak amíg azt kellett csinálnom
Amúgy miért mit okozhat egy 5v 0.5A adapter használata 10mp alatt egy liion aksiban amit ne vennék időben észre?
Az esetleges kémiai elváltozást
érdemes olvasgatni pl: https://www.engineersgarage.com/basics-of-li-ion-battery-charging-p...-3-17/ sőt itt még tovább boncolják: https://www.monolithicpower.com/battery-charger-fundamentals Érdemes "normális" töltőáramkörbe beruházni, pl itt a Hestoreban is van tp4056 modul, de jobb a tp5100-as modul, adatlapja 5555 oldalon a töltőáram diagramja https://datasheetspdf.com/pdf-file/1299994/TopPower/TP5100/1 (ellenállással állítható a töltőáram)
Ok ha azzal tölteném fel biztosan előfordulhat ezt nem tagadom. De egy max 10mp(valóságban kb a fele idő) töltéstől amivel csak épphogy megemelem a feszültséget benne hogy a normális töltő ne tiltsa le mert túl van merülve. Ennyi idő alatt nem valószínű hogy bármi olyan kár keletkezne benne ami indokolná a kémiai elváltozást. Viszont ha meg igen akkor egy sima töltés alatt is végbemegy már mert annyira el van pusztulva az aksi.
Sziasztok!
Egy M18 12Ah-s Milvo replika akkut akarok összerakni 21700-as cellákból. 5 sorba kötve és az ötös blokkok párhuzamosan, azaz 3 cellánként van összelemezelve.A cellák kapacitása eléggé szórt, 3600 és 4100 mAh között van van. Hogy állítanátok össze a 3 cellát, hasonló értékűek egy sorba vagy számoljam az átlagot es akkor közel azonosak lesznek a blokkok?
Bízd ezt a számolást a kalkulátorra, az berakja neked úgy, hogy minél azonosabb legyen a kapacitása minden cellablokknak. Minél több van párhuzamosan, annál kisebb lesz a szórás.
Ebike akkucsomagom 13P13S csomagját úgy összeválogatta, hogy szinte 1-2 mAh eltérés van csak a cella csoportok közt. Persze neked a 3P elrendezéssel nagyobb lesz az eltérés. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2022
Inkább először párhuzamosan, majd a párhuzamos blokkok sorba
Üdv
Lehet olyan usb-s töltöt venni mint a TP4056 csak nem egy, hanem 2 sorba kötött akkut tud tőlteni? De lehet ha nem usb-s az se baj
Sziasztok!
Az öcsém vett egy kis kézi akkumulátoros láncfűrészt. A tipusa nem ez, de így néz ki: Bővebben: Link . 2 akku jár hozzá, ami a felirata alapján 48V 3Ah-ás. Mindkét akku az első használat után, a töltőre feltéve nem vette a töltést. Vissza küldte szervízbe, majd mikor onnan vissza jött, az akkuk ugyan úgy a lemerülés után nem vették a töltést, a gép sem indul el velük. Mivel nem akar szórakozni tovább a szervízzel azután, hogy ilyen jól meg sikerült nekik csinálni az akkukat,így szétszedtem az egyiket. A képeken lehet látni a csodát,és a javítást. Ráírják a 48V-3Ah-át, közben 5db 18650-es 1500mAh-ás akku van benne,bár az egyiket cserélték, az 1300mAh-ás. Abban 3,9v-ot mérek, a többiben 4,1v-ot. Igazából az lenne a kérdésem,hogy ha vennék bele új akkukat,mondjuk 2000mAh-okat, akkor a védelmi,töltő elektronika elbírná-e azokat, vagy azt is cserélni kellene? A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2022
Nem akarlak elszomorítani de ez egy újabb gyenge minőségű termék sajnos, legalább is akkumlátorügyileg. A beépített BMS szintén balanszáló funkció nélküli, és ha mérnék egy valós kapacitástesztet, lehet még 1000mAh se jönne ki belőle. Természetesen cserélhetsz benne cellákat,
de mivel a balanszálás úgy is hiányozni fog belőle, csak a szerencsén múlik, meddig fogják bírni a cellák. Még ha új is, előbb utóbb elmásznak. Amúgy a FET is csak 30V -os benne, de hát a kínaiak a csillagot is lehazudják az égről mint tudjuk. No mindegy. Viszont ha két akku nem veszi a töltést már elsőre sem, én az akkutöltőt nézném meg először, bár az se lehet egy nagy eresztés feltételezésem szerint. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2022
Hát ez rossz hír. Esetleg tudsz ajánlani hozzá megfelelő BMS-t? Nem javítottam még ilyet,nincs benne nagy tapasztalatom. Viszont láttam a youtube-on egy videót, ahol tesztelték a gépet, ott pl a gyári aksi helyett Parkside,vagy Makita akkut használtak hozzá egy közbenső adapterrel,ha jól emlékszem. Az akku töltője egy kapcsoló üzemű adapter, ami üres járásban 21v-ot ad. Ezért is volt érdekes az aksira írt 48V. De ha a töltő a rossz, akkor mért cseréltek benne egy cellát?
Pl ez jó lehet? Bővebben: Link
Ez már egy fokkal jobb, feltéve ha befér a tokba a cellák mellé...
Idézet: „...mért cseréltek benne egy cellát?” Jó kérdés én nem tudom. Mindkét akkuban egy-egy cellát kicseréltek? Azért érdekes volna ismét visszaküldeni, másodjára vajon mit lépnek... A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2022
Ez már a vicc kategória. Ez az akkupakk 20V 1500mAh lehetne maximum. A szerviz meg egy hasonlóan link csapat lehet, mint a gyártó, hogy képesek voltak az 1500mAh akkuk közé berakni egy 1300mAh darabot, amit ráadásul forrasztottak, ponthegesztés helyett.
Megérne egy fogyasztó védelmi bejelentést, mert ez így bőven az átverés kategória. A LIDL-ben rendszeresen lehet kapni 20V 2Ah Parkside akkukat, azokban szintén 5db cella van, 2000mAh darabok, és a Parkside nem akar átverni. Nem látom ennek az akkunak a csatlakozását, lehet hogy kompatibilis, akkor én olyat próbálnék rárakni.
Szétszedtem a másik akkut is, abban is cseréltek egy cellát. Hát vissza lehetne küldeni, de lassan nem ér annyit mint a postaköltség. Tanuló pénznek jó volt, még jó hogy nem én vettem.
Már akkor mondtam az öcskösnek, hogy tuti gagyi, de nem hitt nekem. Még a parkside akkut kipróbálom, meglátjuk mi lesz.
Engem csak az érdekelne, hogy az 5S 18650 hogyan adja ki a 48V-ot
Én is ezen gondolkodtam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |