Fórum témák
» Több friss téma |
Ma megérkezett.
Nem tudom miért fordultak el a képek? A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2022
Az lenne a (mester)tervem, hogy Granpa fórumtársnak kezébe nyomok 5.000 .- névértékben papírpénzt, és majd jól megveszi nekem a börzén. Januárban végén meg jól elolvasom...
Kivancsi vagyok mit irnak a rohde&schwartz-rol, nekem csak tapom van toluk de azt szeretem
Újrakalkuláltattam az orbitronnal az előrejelzést, pár perc eltérés van az előzőhöz képest. Ez már helyi idő, nem UTC.
Most akartam megrendelni az évkönyvet, elfogyott a nyomtatott példány
Igazad van, tényleg:
Idézet: „A Rádiótechnika Évkönyv 2023-as kiadása megjelent. A megrendelt és kifizetett példányokat 2022.12.19-én postáztuk, a megérkezésig kérjük Olvasóink türelmét. A nyomtatott példányok elfogytak, a nagy érdeklődésre tekintettel azonban elektronikus formában mégis elérhetővé tesszük a kiadványt. A digitális Rádiótechnika Évkönyv 2023 ára: 3490 Ft. A digitális példány a radiotechnika.hu/archivum.html oldalon keresztül érhető el.” Ha van csöpp eszük, akkor utánnyomnak. Majd akkor veszek. Elektronikusan meg nem érdekel, gondolom hamarosan úgyis fent lesz ingyen a neten, mint a régebbiek...
Írtam nekik, ha jön válasz, akkor ide is megírom.
Más. Valakinek van előfizetése az orosz Радио (Radio) újságra? Egy éve próbálkoztam vele, de nem tudtam átutalni a pénzt, kb. 3000Ft volt egy évre digitális formátumban.
Azt hiszem, valami baj van, kilyukadt, vagy mi. Lehet menteni kell a legénységet.
Nem lesz, elvileg.
Idézet: „ARISS Slow Scan Television (SSTV) Update Dec 22, 2022 - The ARISS SSTV capability is currently not operational. The SSTV card that interfaces with the ISS computer was damaged and cannot be reliably used. Also, ISS has recently switched to a new complement of laptops, which requires the ARISS Russia team to develop a new computer interface to support SSTV. ARISS Russia has been actively working this new development and is consulting with the ARISS International hardware/software team on these efforts. Sergey Samburov, RV3DR, ARISS Russia leader, has stated that they expect to complete the SSTV development effort early next year and launch the hardware on a future Progress flight later in the year. Until then, SSTV operations will be down. The ARISS International team will keep all informed about SSTV status through our web site www.ariss.org and our social media outlets.” Forrás: https://www.ariss.org/
Nem csoda, hogy csak a zavar jött, vagy az se... De legalább aludhatok éjjel
Én is fenn voltam tegnap 3-kor emiatt... Aztán meg átraktam a ház másik oldalára a rádiót az ablakba és felvételre állítottam, hátha, de így jártunk.
Sziasztok.
Epitettem egy QRO-t, 2x GI7B csovel. 12..14w meghajtassal kb 300w kimeno teljesitmenyt produkal. Elegge sokat hasznaltam igy. Most keszult el a radiomba a 100w vegfok, ezzel most ki tudnam hajtani rendesen a csoves vegfokot, csakhogy akadt egy kis problema, az hogy kb 400w kimeno folott megugrik az aramfelvetel es elszall az 1A HT biztositek. Sajnos a meghajto fokozatot (a radio vegfokja) is kinyirja ilyen esetben. Mar 2x eljatszodtam ezt a dolgot, mindket esetben kinyirta a meghajto fokozatot. Idaig ket dolognak probaltam utana nezni, az egyik hogy a G2RL rele alkalmas-e a kimeneti teljesitmeny kapcsolasara (ertelemszeruen ebbol ketto van alkalmazva, tipikus kapcsolasban, tehat az "isolation" szerintem eleg nagy ahhoz hogy ne tudjon szamottevo visszacsaolas tortenni), a masik dolog az rg58 koax a vegfokban, itt kb 2x 20 cm kabelrol van max szo. Ezzel kapcs semmilyen infot nem talaltam hogy ez kibirja-e a 400w folotti teljesitmenyt a valosagban. Amire meg gondoltam hogy esetleg valamilyen frekvencian gerjedhet, bar ezt 400w-ig nem lehet tapasztalni. Az aramfelvetele a csoveknek 300w kimenonel kb 360 mA ( vagy akar ennel kissebb alaposabb kihangoltsag eseten), az anod feszultseg ekkora kimeneti teljesitmenynel kb 1900V. A vegfok a bemeneten is illesztett es a kimeneten is. Kepeket tudok kuldeni privatban. Olyan valaki velemenyet varom akinek konkretan van tapasztalata ilyesmiben.Udv.
Szia gtk! A tápfesz jónak tűnik. Ha megugrik az áram valami linearitási gondot mutat. Az előfeszt kellene megmérni akkor amikor terhelve van a táp. Ha az előfesz elmászik és nem jó irányba megemelheti az anód áramot. A koax szerintem nem igazi. Kellene valami értelmes teflon kábel a rövid szakaszra, és értelmes vákuum relék a váltásra. A betáplálási ponton szokott lenni ellenállás csillapító és kb 50watt, műterhelés. Ha a csillapító tag ott van nem küld vissza jelet legalábbis nem akkorát. A GI7B-ből 2 db ből 700 Watt körül kijön. Más kérdés, ha 300 Watt kijön, minek tovább hajtani, legalább nem zörög akkorát a ventilátor a tetején. Az enyém soha nem készül el....HA1YA féle dobozban kb 15 éve kész hálózati trafóval várja, hogy egyszer befejezzem. Most NORCAL40A-t éptek.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2022
Szia. Az rg58 athuzhat ? Van erre barmilyen pelda ?
Az RG58CU (Suhner) adatlapja szerint 2,5 kVrms feszültséget bír. Azért számold át csúcsfeszültségre. Hogy más gyártótól hogy van, azt nem tudom, de ha ugyanaz a dielektrikum anyaga (PE), akkor olyan nagy eltérés nem lehet.
Ha mégis határeset, akkor kisveszteségű kábelt kellene szerezned, annak habosított a dielektrikuma, az biztos nagyobb feszültséget bír.
Elvileg RH ra szódával jó, de azért szűk keresztmetszet a rendszerben. Ha kábelt hagyod is, a relével mindenképpen kellene kezdeni valamit. Illetve a visszahatáson segítene a bemeneti műterhelés és ellenállás csillapító tag. Kb 50-60 watt meghajtás kell, annak zöme elmelegszik a bemenetnél.
Igen. Errol valahogy meg kellene gyozodnom. Viszont ez alapjan jo lehet: https://www.w6pql.com/using_inexpensive_relays.htm
Igen, kb 40w meghajtas kell 700...750w kimenohoz, ha 3 dB-s csillapitot teszek akkor ennek a duplaja kell, de a 3 dB-s csillapito biztos hogy megvedi a vegfokomat ? Nem vagyok meggyozodve. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Hat, en probaltam atvinni rajta 2.2 kV DC feszultseget (a taptol a vegfokig), de atutott, ugy hogy kb <=2 kV lehet a max DC feszultseg amelyen meg hasznalhato. De ettol meg nagyon messze vagyunk 700w eseten. Van teflon kabelom, viszint nem cserelnem ki, csak ha biztos hogy nem jo oda az rg58.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Itt ugyanazok a relek.
https://www.w6pql.com/1_kw_sspa_for_1_8-54_mhz.htm https://www.w6pql.com/using_inexpensive_relays.htm A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Két amatőr biztosan ért ehhez a témához. Egyik 8UG a másik 1A (1YA) Drasi. Mindketten segítőkészek. Alapvetően a gépkönyv szerint sokat bír a kábel, de nem egy életbiztosítás. A relé lehet hogy elvisz egy kilowattot, kivéve, ha félre van egy kicsit is hangolva. Akkor ott van 3 kV csúcs feszültség és reccs. A bemenő csillapító azért sok mindent megfog. kb 70 ohm 100 watt. A tünetek alapján a vége átüt és gerjed a cucc. Börzén körbe kellene nézni értelmes reléért és a teflon kábel csere sem nagy történet. Amit még tehetsz, hogy 8UG szokott árulni. Egyik börzére elviszed a teljes motyót és elárulja a tutit ha ránéz. Sok sikert a javításhoz!Bővebben: Link Ez tud kilowattot.
Igaz, de itt sem anód fesz, sem lényeges félrehangolás. RF-en lehet hogy tudja, de ez széles sávú végfok. Szar antennánál itt nem csak a relé csetteg, hanem a Fet is.
Anod fesz nalam sincs, mert a DC a kimeneti kornel folytoval van GND fele. Megprobalom csillapitoval apro lepesenkent novelni a meghajtast es merni a katod aramot.
Arra gondoltam en is, hogy visszacsatolas tortenik, mert 4..500w kornyeken valahol egyszer csak megrantja a tapot es repul a biztositek (szerencsere). Az antennaim rendben vannak, es a muterheles is, ugy hogy itt nem beszelhetunk kulonosebb reflexiorol A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Ne vacakoljatok rg58-al..
Az behúzókábelnek jó csak. Jóhogynem soltra is azt javasoljátok csak mert alacsony a frekvencia...
Gondolom az OM összességében elégedetlen a kábel típussal. Egyébként én húztam ki két inverted VT RG58-al. Elvagyok vele. FT-250 a legnagyobb teher.
Jo, de itt megis csak ossz max 40 cm-rol van szo, tudom hogy nagy a vesztesege, nem ez a kerdes itt most.
Rendeltem 50w 3 dB csillapitot az iment. TX alatt egy kemenyebb PIN diodaval le kellett volna a ket relenek a nyitott agat zarni, vagy egy masik relevel akar, ugy nem tudna visszacsatolodni a jel, ha egyaltalan ez a baja ennek. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Az orosz amatőrök kicsit elhaladtak. Van ez a WOLF Lite és még 5 6 féle verzió. Bővebben: Link Az egyik OM németországban él, től elehet venni nyákot, de a lite verzió fent van PCB way en is. Mire megtanultam értelmesen sávszűrőt hangolni, bejött az SDR technika. Nézegettem új adó vevőket, de az ANICO-nál már csak SDR alapú gyári készüléket lehet venni. Így is fél milla egy új RIG...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |