Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Intelligens napraforgó AVR-rel
Lapozás: OK   1 / 8
(#) dexter1000 hozzászólása Júl 21, 2008 /

sziasztok !
google barátunkat meg kérdeztem a dologrol de kész projectet nem tudot felmutatni ami müködö képesen feltalálná magát probléma esetén!
abba a problémába estem van egy napraforgo projectem de a vezérlésnél el akadtam
a elecronika lényege az lene hogy inteligens feltudja mérni a környezett amibe dolgozik mert csak igy megbizhato csak a dolog!
én egy atmega 32 gondoltam az kitudná azokat a funkciokat szolgálni amivel ilyesmit megodhatna a processor tudása!
nemisnagyon az elecronika része a probléma hanem a avrbe valo program megirása!
ehez értö kollégák megoldása is érdekelne!
-----------------------------------------------------------------
2db DC motorra tervezve ( hid kapcsolásal vagyis bridge hid polar váltás!) .
Biztonsági végálláskapcsolóval ellátva.

Beállíthatod:

- Mennyi fénytől kezd el dolgozni.
- Milyen érzékelési különbségtől dolgozzon.
- Milyen időközönként mintavételezzen.
- Legyen-é hazafutás (vert), melyik irányba.
- Legyen-é hazafutás (hor), melyik irányba.
-Biztonsági végálláskapcsolók 4db.....(pl x;2db y;2db)
-belsö ora funkcio nyitvatartási ideje 8h-tól 16h-ig (16 ora után referencia pontra futás!)"ORAFUNKCIO MIAT JOLENE EGY NUMERIKUS 2X20 LCD MEGHAJTÁS!"
-4 digitalis BEMENET MIN (LOGIKAI SZINT FIGYELÉS 0 VAGY 1....;BÁRMELY BEMENETI SZINTRE 1 JUT AZONALI referencia pontra futás!!!)"LCD VALO KIJELZÉS HOGY MEGYIK BEMENETEN VAN 1 VAGYIS HIBA!
-TÖBI digitalis BEMENETEKET HA MARAD NETÁN AKOR AZOKON IS(LOGIKAI SZINT FIGYELÉS 0 VAGY 1....>BÁRMELY BEMENETI SZINTRE 1 AZAL A UGYANANYI MARADÉK KIMENETEKET TILTSA " DE A MOTORVEZÉRLÉSBE NE NYULJON BELEVAGYIS NELEGYEN HAZAFUTÁS!
EZEKEN A KIMENETEKEN RELÉK KAPCSOLNAK PL SZIVATNYU MOTOROSZELEP!
----------------------------------------------------------------------
jelmagyarázat:
-REFERENCIA HELYZET ( EZ A KELETI KEZDOPONT XY PONTOKNÁL ITT KEZDI A REGGELI 8 ÓRAKOR NAP KÖVETÉST! )
-HAZAFUTÁS ( EZ A KELETI KEZDOPONT XY PONTOKNÁL ITT KEZDI A REGGELI 8 ÓRAKOR NAP KÖVETÉST! )
-----------------------------------------------------------------

ökletes megoldásokat várok
elöre is köszönöm a segitségeteket aki a topichoz kész megoldást füz!
kritikát kérem melözük!
(#) kobold válasza dexter1000 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Pedig muszáj kritikával kezdeni: azt úgy általában szeretjük nézni, ha a kérdező a kérdését egyből el is fogadja megoldásként...
Hídmeghajtásra kismillió példa van a HE-n is, nem vesézném. Fényérzékelést és irányfigyelést két vagy több fotoellenállással, a vonalkövető robot elve alapján megcsinálhatod, erre is van itt példa. LCD-t meghajtani, akármit kiíratni megint csak. Programot aligha fog itt neked bárki is írni a komplett vezérlésre, kivéve, ha egy időmilliomost találsz, ez vonatkozik a rendszer megtervezésére is.
Még ha valami konkrét részlettel kapcsolatban kérdeztél volna, de így, globálisan...
(#) dexter1000 válasza kobold hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

azokal a megoldásokal nincs is gond az eletronikai részel csak ezeket öszefüzni egy müvelet alá vagyis öszetet müveletnek kell lenie az egész vezérlésnek a futo program szerint!
itt a program megirása a kérdéses inkább
persze nemvárom el senkitöl hogy a számba reptese a sültgalambot!
(#) feki00 válasza dexter1000 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Én csak azt nem értem miért magadnak adtad a pontot? O_o
Csatlakozom koboldhoz miszerint részleteiben soksok kész megoldás van csak össze kell kombinálni őket....

A vezérlőprogramot nem tudod eszerint elkezdeni? Ha igen, az alábbiak talán segítenek majd, bár azt nem mondom, hogy nem kell jó sokat gondolkodni a befejezésig.

Egy fotoellenállással figyelheted a fényerőt, ha ez egy meghatározott szint alatt van, akkor nem csinál a rendszer semmit. A fotoellenállást egy kontroller sajáát komparátorával, vagy külső komparátorral csatolhatod.
Két másik, egymáshoz képest szögben elhelyezett fotoellenállás adja meg, merre jár a Nap; a vezérlésnek úgy kell a motorok hídjait vezérelni, hogy a két fotoellenálláson eső feszültség-különbséget csökkentse. Ehhez már kell egy algoritmus, a beavatkozás mértékének kiszámításához, illetve szoftveres vagy külső állítási lehetőség, a beavatkozást kiváltó különbség értékének meghatározására.
Ha már óra is lesz benne, számolj egész napokat, percenkénti frissítéssel. Úgysem szalad a Nap az égen, szerintem percenként is bőven elég a fényviszonyokat megvizsgálni, illetve a motorokat utánállítani. Délután 4-kor (nem korai az még?) visszaküldöd az egészet a nullpontba, reggel 8-ig (az meg talán már kicsit késői) meg se moccan az egész. Időt számolni akár a kontrollerrel, akár külső óra IC-vel lehet, kinek hogy tetszik.
A digitális bemenetekre való tiltás nagyjából annyi, hogy hiába kellene a hidakat hajtani, nem hajtod. Ez szimpla logikai vizsgálattal és ugrásokkal elérhető. Hasonló módszer a végállások, vészgombok stb. kezelése, de ott nem percenként kellene vizsgálni, hanem - lehetőség szerint - megszakításos módon kellene jelezni, hogy valami fontos dolog történt.

Azt hiszem, hirtelen ennyit tudtam hozzátenni, nem sok, de először neked kellene felmérned, milyen perifériáid lesznek, mekkora és milyen jellegű vezérlési igényeik vannak, aztán ehhez lehet kontrollert választani, és a többi.
(#) feki00 válasza kobold hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Egy link amivel napfelkeltét és -lementét lehet számolni :vigyor3:
(#) dexter1000 válasza feki00 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

a saját pontadás az férenyomás volt viszafelé nemtom hogyis van !

köszi a linket ez a manapi napálási diagram is jó mert az is megoldás lenne ere söt komolyabb napraforgo rendszerek azok éves napálya követésel dolgoznak meg egy pontos idözitési gprs idö szinkronal hogy ez a napraforgo algoritmis nekésen vagy siesen de ez még bonyolultabb megoldás mit a fénykövetéses modszer!

Akkor fotodióda ki is lőve?
Egy DCF-77el figyeled az időt és az alapján kalkulálod ki a szöget.
Itt egy leírás hogy kell kiszámolni. Nem mindig jön be elsőre az oldal, erőlködni kell...

moderátor bácsit kérdezd meg, lehet ő vissza tudja csinálni a pontot
(#) Moderátor hozzászólása dexter1000 hozzászólására (») Júl 21, 2008

Levettem a megoldásként megjelölést!
(#) idlob válasza dexter1000 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Lehet bennem van hiba, de sztem nem föltétlen kell ide AVR. Akár teljesen analóg cuccokból is fel lehetne építeni. Ez különösképpen azért célszerű, mert akkor nem kell programozni, ami itt problémát okoz. Persze lehet nem annyira elegáns... Nem írtad mire kell, de szerintem az időkapcsoló is lényegtelen, a napraforgó sem kapcsolódik ki délután 4-kor, hanem addig megy, amíg elegendő erősségű a napfény.
Érdekességképp: emlékeim szerint, olyan napelem forgató, ami a napot követi, néhány darab tranzisztorból kivitelezhető. (ha kell, előkotrom, talán az Elektronikai Receptek III.-ban van.)
(#) kobold válasza idlob hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Ezt korábban találtam, pont a fénykövetést végzi (bár lehet rajta finomítani). Ha a relék tápjáról levesszük a +5 V-ot, és egy harmadik fotoellenállásos-komparátoros áramkörrel kapcsoljuk, máris kész van egy beállítható, minimális fényerőtől kezdődő működés.

ismerem az ilyen analog napkövetös tecnikákat énis kisérleteztem ilyesmi alapon de letetem rola ugyanis adig jo az ilyesmi analog teknika amig elnemegy a nap!
namost ha nem egypercre megy el is a nap hanem mondjuk 1.2.3.4.5 oramulva jön elö adig elág sokat tud haladni a nap a pálya ivén !
és csak keres keres keres keres .s csak keres!
inentöl megis bukot a teljes napiter meg a megbizhatoság!
it csak szoftveresen lehet gondolkodni mert nemcsak a napkövetés a feladat az max 80% funkcio it kell figyelni rendszer vizhömérséglet szivagyuk be és kinenö hömérséglet ha persze ezek külön eletronikai modulok végzik de ezek fognak tiltást küldeni aaz avrnrk hogy probléma merült del a külsö rendszerekbe tehát bekel avatkozni a napi programba mondjuk ha megál a szivagyu és megszalad a vizhömérséglet akor ere valo programrés csak kiforditja fokuszbol a lavort meg ilyen sokis dolog vanmég amire ügyelni kel akor efgy másik plda vihar esetén egy szélmérövel korekciozva beálitani a tányért olyan pozicioba hogy kis szélelenálása legyen a lavornak szoval itt felejtös a analog tecnika!!!!

Hőmérséklet és szél nem is volt eredetileg belekalkulálva szóval attól még az analóg jó lenne, de most hogy már ezt is tudjuk így csakis MCUval lehet megoldani.

Ettől függetlenül azért lehetnek olyan funkciók, amiket egyszerű külső elemek is végre tudnak hajtani, mert attól, hogy kontroller kerül a panelra, még nem biztos, hogy mindent egymagában kell csinálnia...
Azért le kell ülni rendesen, hogy ez megbízhatóra meg legyen tervezve, szerintem.
(#) dexter1000 válasza feki00 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

de de ezek a tilto bemenetek aaz avrn ilyesmire kelenek ilyis nyitotam a kezdö topic leirást
-------------------------------------------------------------
-4 digitalis BEMENET MIN (LOGIKAI SZINT FIGYELÉS 0 VAGY 1....;BÁRMELY BEMENETI SZINTRE 1 JUT AZONALI referencia pontra futás!!!)"LCD VALO KIJELZÉS HOGY MEGYIK BEMENETEN VAN 1 VAGYIS HIBA!
-TÖBI digitalis BEMENETEKET HA MARAD NETÁN AKOR AZOKON IS(LOGIKAI SZINT FIGYELÉS 0 VAGY 1....>BÁRMELY BEMENETI SZINTRE 1 AZAL A UGYANANYI MARADÉK KIMENETEKET TILTSA " DE A MOTORVEZÉRLÉSBE NE NYULJON BELEVAGYIS NELEGYEN HAZAFUTÁS!
EZEKEN A KIMENETEKEN RELÉK KAPCSOLNAK PL SZIVATNYU MOTOROSZELEP!
-------------------------------------------------------------
dehát ha ilyen teknologiai fejlödésnél tart az elecronika hogy szinte már a kapanyélbe is lasan microprocesor szerelne akor egy ilyen öszetet rendszert mért analog tecnikával csinálnám meg
(#) idlob válasza dexter1000 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Természetesen a te projekted, így főleg neked kell dönteni, végig kell nézni a lehetőségeket, aztán kiválasztani a legjobbat.
Azt azonban nem értem, hogy mi a baj, ha elmegy a nap. Két fototranyónak egy komparátorral eszébe nem fog jutni keresni, ha elmegy a nap, hanem megáll. Ha meg visszajön értelem szerűen arra indul amerre több a fény.
[off]Szerintem azért ne vesd teljesen el az analógot, inkább ötvözd valahogy a digitálissal, pl. a légellenállásos probléma is sem több egy komparátornál, sőt van még egy ötletem rá, bár elég elvetemült: ha feltámad a szél, egy kuplunggal "szabadonfutóvá" teszed a lavórt, és azt gyönygörű szépen befújja a szél irányba. Ha meg annál kisebb a szél ereje, hogy elfordítsa, akkor meg (sztem) ágyúval verébre.[off]
szerk: Azóta írtál, arra jön a válaszom: azért jó az analóg, mert robusztusabb. [off]Nem akarom a helyet foglalni, de tudok mesélni érdekes esetet egy Uc-vel és egy napkollektorral.[off]

ahogy montam analog kilöve!
több mint egy éve nyálazom a külföldi meg az ithon foglalkozö forumokat ez miat volt elég lekövetkeztetés a megoldásokbol meg analogot koprobáltam éni de nemjötbe hülyéskedni jo vele!
nemcsak a napkövetésröl van it so ahogy elmontam már kicsit öszetetebb a dolog !

(#) alex.taylor válasza dexter1000 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

helló!
akkor neked EZ kell!!!

itt a 4. oldalon van a digitális verzió, előtte pedig aza analóg
(#) dexter1000 hozzászólása Júl 22, 2008 /

igen ezt ismerem mert most ép evel a verziobval szenvedek mosr csak az a baj hogy atmega8 verzioval készült a ledes verzio!
ami jo lene az atmega 16 verzio mert az az lcds verzio de a program ami az oldalon van atmega8 van megirva!
és ráadásül az sem teljes nem müködik!
a fejlesztöje meg nemépen segitökész jopár ideje könyörgök neki hogy tegye közé a megfelelö möködö forást!!

Büntetésből lekicsinyítettem a hozzászólásodat!

Moderátor
(#) kobold válasza dexter1000 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Mindenki életét megkönnyítené, ha egy ötlet után az ölébe pottyanna a komplett megoldás, de ez elég ritka eset, szerintem. Na meg ha mindenki csak elkéri a forrást, kapcsolást, miegyebet, akkor ki hozza létre?

Nem igazán értem, mit keresel még mindig. Egy komplett projektet, vagy mérési, illesztési lehetőségeket? Ne haragudj, hogy ezt mondom, de szerintem el kellene kezdened gondolkodni is, a meglévő megoldások kritizálgatása és a kunyerálás helyett. Össze kell szedni a követelményeket (de nem úgy, hogy "kell négy bemenet, meg egy szivattyú", hanem logikailag: ha ez meg ez bekövetkezik, akkor ez és ez történjen. Mire ezen végigmész, gyakorlatilag előtted a program váza. Ha meg eközben elakadsz, akkor már tudsz mit kérdezni a tapasztalt AVR-es kollégáktól is.
(#) wg_kezdo válasza dexter1000 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Van egy egyszerű kapcsolás egy könyvben a belinkelt oldalon megtalálod képként.
Most kezdem az építését a két IC máris problémát jelent, de elvileg kiváltható hála proli007 rajzának.
Napkövető rajz

TCA345 kiváltása NE555-el

(#) dexter1000 hozzászólása Júl 23, 2008 /

ÉN NEM KÜNYERÁLGATOK SEMIT SENKITÖLSEM CSAK MEGOLDÁST SZERETEM VOLNA KÉRNI AZ ÖKLETEMRE!
MERT EGYSZERÜEN NEM LEHET BONYOLULT DOLGOKAT NÉHÁNY ALKATRÉSZEL MEGOLDANI
ÉN TISZTÁN ÉS VILÁGOSAN LEIRTAM A POBLÉMÁT NEMTOM MI NEM ÉRTHETÖ VILÁGOSAN MEG!
NEMINDENKI TUD MINDENT AZ MEG BÜN HOGY ÉP NEMÉRTEK A PROGRAMOZÁSHOZ MERT AKOR MEGOLDOTAM VOLNA AZ EGÉSZ PROJECTET!
DE A FORUMOK AZÉRT VANAK HOGY MEGBESZÉLJÜNK TÉMÁKAT MEG ESETLEG MEGOSZUK TAPASZTALATOKAT!
(#) dexter1000 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

HA ANALOGAL AKARSZ KISÉRLETEZNI AKOR AJÁLOM A "led3" projektet eröl az oldalrol

http://www.redrok.com/main.htm
(#) Moderátor hozzászólása dexter1000 hozzászólására (») Júl 23, 2008

Mondd csak, te tudsz magyarul olvasni legalább? Vagy nem volt teljesen világos, hogy ne írj fölöslegesen nagybetűvel?

Az az igazság, hogy mi valóban komolyan vesszük ezt a dolgot, és ha nem ért valaki a szép szóból, repülhet, mint a madár innen az oldalról lazán, senkinek nem fog hiányozni!

Ha pedig nem értesz a programozáshoz egyáltalán, akkor jobb, ha sokkal-sokkal-sokkal egyszerűbb dolgokkal kezdesz, én nem ilyen bonyolultságú feladatot akarsz megoldani, különben mindenki ki fog nevetni téged, hogy számodra lehetetlent akarsz. És jogosan.

Amúgy pedig lehet tekerni, csavarni a szavakat, hogy ez a fórum, meg az a fórum miért jó, mire való, és hogy jajj, de jó és jajj de szép az élet, mert mindenki megoszthatja a tapasztalatait, de a Fórumszabályzatban tisztán és világosan le van írva, hogy:

Idézet:
„A fórumon a segítségkérés lényege hogy ha valamit nem tudunk, akkor megkérdezzük a többiektől hogy tudnánk azt megoldani. Nem pedig az, hogy beírjuk "ki csinálja meg helyettem".”
(#) dexter1000 hozzászólása Júl 23, 2008 /

TOD MIT RÉSZEMRÖL VITA LEZÁRVA NEM FOGOK TÖBET MAGYARÁZKODNI SENKINEK ZÁRTD LE A TOPIKOT VAGY TÖRÖLD AZ EGÉSZET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
IGY EBBE A FORMÁBA ENEK NINCS ÉRTELME FOLYTATNI!!
(#) kemenygolya hozzászólása Júl 23, 2008 /

héhé
figyeljetek
elvileg ez nem vitatopiknak indúlt.
ink próbálunk megoldást találni...
(#) kobold válasza dexter1000 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Ne kapd fel a vizet, inkább tegyél hozzá valamit, ha már egyszer a te problémád.
Azt írtad, egy éve keresgélsz a témában, emiatt nem jöhet szóba az analóg feldolgozás. Mondjuk elég sok komparátoros megoldás létezik, nem tudom, miért nem tetszenek, így muszáj leszel egy A/D átalakítást csinálni valahogy.
Van már terved a hardverhez? Nincs, gondolom én. Akkor mégis mi alapján akarsz programot? Mondtam korábban, hogy ülj le, gondold át az egészet, milyen hatás milyen beavatkozást kell, hogy kiváltson, és azt írd le.
Olyan kérdésekre, hogy hol találhatsz kompletten egy neked kellő és megfelelő, ráadásul nem is túl egyszerű projektet, Norberto intése volt a legfinomabb, amit kapni fogsz...
(#) kemenygolya válasza kobold hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

mivel kollegámmal dex-el csináljuk,dolgozunk a projekten, van már elképzelésünk, hogy mi menne, és tervünk is van.
a következő mondatodra légyszíves had reagáljak annyit, hogy részben igaza volt a moderátornak, másrészt se neked, se neme nincs közünk a moderátor-"büntetett" felhasználóhoz, és ítéletéhez.
ez legyen az ő dolguk
(#) kobold válasza kemenygolya hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Részemről a békemenet.
Csak azt mondjátok már el végre, hogy mihez kell a segítség... Van elképzelés, terv is? Egy részletét se láttuk eddig. Nem volt egy konkrét kérdés, a "hol van ilyen projekt"-et kivéve.
Ha elakadtatok egy-egy modulnál, és nem szupertitkos az egész, akkor talán célirányosan kellene kérdezni, úgy lesz használható válasz is.
(#) kemenygolya válasza kobold hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

jó pl azért mert a kollega úr hát hogy is mondjam.... midn1
szal
elképzelésem/elképzelésünk van mind olyan célba, hogy hogyan működjön a rendszer, és h naggyábol mit tudjon.
egy LCD kijelzős rendszerről lenne szó aminek lenne auto/manual része
én főleg az automtához szeretnék segítséget kérni, mert oké hogy figyeli a napállást, amit beprogramoztunk, de mivan ha közbe nemsüt azon a ponton úgy a nap.
én részemről abba szeretnék segítséget kérni h AVR-hez hol találok ilyen proggot ami akár figyeli a napállást, stb... c nyelven
más nyelven már találtam dolgokat, de azt sajna nem igazán értem
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem