Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
A siker kulcsa ezeknek az összefüggéseknek a feltárása.
Siker már van, mert ezzel még soha nem "játszottam".
A potméter értékek között keresem a kulcsot. Könnyebb,mint egy konstans ellenállás cserélgetni. Az áramot kiszámolom, mérem. Meglesz az.
Sziasztok!
Eladóvá vált pár (6 db) detektoros rádió fejhallgatóm! (20-as, 30-as és 50-es évekből) Akit érdekel írjon nyugodtan ************@gmail.com email címemen! Üdv.! Mod: E-mail cím törölve a hozzászólásból. Ha nem feltétlen szükséges, ne etesd a fórumokat pásztázó email spam botokat. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2023
Moderátor által szerkesztve
Találtam kistrafót. Teszem is a kosárba. Ezzel pontosabb lesz majd a mérés.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
Akarok csinálni egy fejhallgatót detektoros rádiónak pizó hangszórókból. A leírás szerint 2 pizeó, mind kettővel márhuzamossan 10K ellenálás és azok is párhuzamossan kötve így 5K a hangszóró. Szerintetek jó megoldás e vagy jobb sorba kötni a 2 hangszórót esetleg nagyobb ellenálást tenni. De az 5K az jó mert más készülékhez is passzol. A leírás: Bővebben: Link
Az az ellenállás azért kell, mert nélküle a piezo mint egy kondenzátor csucsfeszültésgre töltődne, utána nem folyik áram, így nem is szól. Viszont az eredetileg a detektorosban lévő néhány nF kondenzátor nem kell, helyette ott lesz a piezo kapacitása.
Szerintem jó a két betétet párhuzamosan kötni, és mindegyiket 10 k-val blokkolni.
Megépítetem de én mind a 2 ellenálást egy fejhalagtóba tettem es azon töprengek direkt a fejjhallgatónál kell hogy legyen és nem e eleég ha párhuzamossan van kötve a 2 hangszóró es csak egy 4.7K ellenálást teszek, kulönben jól működik merem ajanlani.
Ha mono, akkor elegendő egy ellenállás.
Én betennék egy 10 kiloohmos potmétert ( ahogy írták, a kimenettel és a hallgatókkal párhuzamosan ). Aztán vagy helyettesíteném fix ellenállással az optimális hangnál beállított helyettesítésére, vagy lusta maradnék és nem
Igazán ha meg tudnád mérni a kapacitását, akkor lehetne jobban "tudományoskodni" az ellenállással. De detektorosnál az a lényeg hogy szóljon.
Valóban elég egy ellenállás is. Ha viszont szembe kötöd a két fülest, akkor is szól, csak másként. Egyszer próbáld ki, vicces.
Na, hogy tudományoskodjunk: 20mm átmérőjű piezo elem (27mm átmérőjű sárgaréz lemezen 18 nF. (kínai PROSTER BM4070 műszerrel mérve)
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2023
Hihető.
1 / (2 x 3.14 x 0.000000018 x 5 000) = 1 800 Akkor esetleg lehetne nagyobb is az ellenállás, bár az a piezó nagyon kicsi. Nagyságrendileg teljesen rendben van a dolog, szerintem...
27.73nF az én kb 27mm átmérőjű piezo hangszórómnak akinai kis muszerrel emrtem meg. Belső lemez olyan 18mm.
27.73nF Kinai LCR méter az a kis 9V os zold kijelzős, tranyót, meg mést is mér.
Multiméter kondenzátor mérés esetén szépen fütyürészik a mérő frekvenciákon.
Végig is fülelhető 200pF - 200µF közt . Mikros kondiknál már eléggé mélyen brummog avagy kattog csak. Más tudománykodást is vihetünk be kiváltképpen a tényleges burkológörbe AM demodulátor tekintetében. A lényeges szempont a detektor körben lévő R C tagok arányainak az értéke. az R*C tau értéknek a legnagyobb vételi hangfrekinél 5-10 szer nagyobbnak kell lennie , de a vett legkisebb frekvencia pedig 5öd - 10ed részének. Persze szuper vevő fix KF esetében könnyebb ezt teljesíteni. Detektoros esetében némi kompromisszum. Ezt az időállandót jelen esetben a piezzo kapacitása és a vele párhuzamosan kötött ellenállásnak kell teljesítenie. ezt már itt 1szer csatoltam vagy 3 éve A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2023
Mondjuk amit nem értek abban amit megoszottam miért jobb a kétt hangszórót egy - egy külön ellenálásra kötni, majd parhuzamossan őket, mint egy rögtön párhuzamossan és egy ellenálást rakni. Ha nem csak detektorosnak használjuk a 4.7K nagyon jó megoldásnak tűnik.
Szia!
Igaz ,hogy hangfrekvencia ,de már jól mérhető a vezeték "hosszanti induktivitása" meg a kapacitása is. Tehát egy komplex rezgőkör? Ami adott frekvenciákon kiemelést okoz.
Köszönöm. Kükönben megpróbáltam 4.7K val, simám párhuzamossana 2 piezőt es a kabel eggyik gete az ujjamal fogtam a másikat a földeléshez érintettem és recseget vagysi szerintem jó így is. MEglátom mennyire leszek lusta a 2x10K val megpróbálni, külön a hangszóróhoz téve.
Ez kulon kulon ellenallas a piezzokra akkor lehet jo,
Ha netan veletlenul elszakad valamelyik vezetek , akkor az ronthatja a burkologorbe levalasztast. Tehat kozvetlen a piezzokon legyenek az ellenallasok. Akkor kevesbe fognak "elveszni" egymastol. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2023
Ha csak egy praktikus szempontot nézünk: "Ott úgy jobban elfér".
Igen, van induktivitása, de
Egy 10 cm egyenes drót induktivitása 0,15 nH Szerinted ez mennyit számít?
Azzal az alkatresz teszterrel mit hallottal a piezzon keresztul?
Vhol lattam mar errol vmi irast csak nem remlik mar , hogy mit csinal ha kolondert sejt a kapcsi kozott. Vmi kattogas felenek kellene azert lennie ottan rajta a meres idejen. Aztan lehet olyan gyorsan tortenik., hogy nem is eszlelheto a klatyok.
Lehet még ezt fokozni! 230/néhányvoltos adapter primerjének induktivitása 50-100H nagyságrendben van, ilyenformán ennek impedanciája hangfrekvenciára nem igazán jelent terhelést, mint az ohmos ellenállás, az érzékenység nőni fog. Arról nem is beszélve, hogy a szekunderéről akár egy kisohmos hallgatót is meg lehet hajtani.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2023
Szia!
Ezt mivel mérted--s milyen frekvenciával--? Nagyon kicsinek tartanám. Az 5kHz ig terjedő sávban azért 5 dB-lt meghaladó hullámossággal lehet számolni. Ezt már nem tartanám elhanyagolhatónak. S igy már érdekes az átvitele, bár lehet hogy 15db piezón akár 20 féle értéket is mérhetünk? Meg nagyon jelszint függő ....
Nem mértem, számoltam. (amúgy mérni nem lenne egyszerű)
Egyébként az induktivitás nem frekvencia függő mert a levegő sem az ami a környezetében van, a fizikai méretekből következik. Ezért a frekvencia közömbös. A reaktanciája frekvencia függő. De ha érdekel, számold ki, hogy a legnagyobb kapacitású piezóval, milyen frekvencián ad rezonanciát. (gyanítom, bőven túl van a hangfrekvenciás tartományon) Amúgy még a piezó kapacitása söntölve van ellenállással, ami szintén csökkenti a kiemelést. Idézet: „Az 5kHz ig terjedő sávban azért 5 dB-lt meghaladó hullámossággal lehet számolni.” Ezt kifejtenéd bővebben?
Kipihenős hosszú 7vége másnapján elővettem ezt a befejezendő keretet.
Gyorsan rátekertem a drótot, felfúrtam a forgót, majd a régi bat schottky + piezzo detektoromat rabiggyesztettem. 1. Kissé néma volt, amit a piezzo mögötti zebracsíkok közötti ónpacák okoztak, ezek eltávolítása után remekül szólt a Kossuth rajta. Keret : ~ 65 cm oldalhosszú átló ~ 92cm 14 menet ~0.3 CuZ ~ 362 uH kicsit sok a menet , 420 pF VEF forgónak a 2/3 állásában szól rajta az 540kHz . falso ~ 400kHz ffelso ~ 1MHz Jóságát 60 - 50 körül saccoltam generátorral és szkóppal. Vannak megcsapolások tudok váltani majd. 800 900kHz körül hallottam vmit gyengén még 873 kHz lenne valszín valamikori Calipso frekijén. QRA: Soroksár A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2023
Szia!
--- Az idézetethez---- Régebben végig is mértem , valami hasonló lett , illetve füllel is hallható kiemelések. Igy ismert zenét végighallgatni? ........ még a beszéd is zavaró ---szerintem. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2023
A KH adók 4,5 kHz -nél magasabb frekvenciát ki sem sugározzák, sugározhatják már csak a 9 kHz -es csatornaosztás miatt sem, mert a szomszéd csatornába sugárzott jel zavart, áthallást okoz.
Elméletileg az egyenes vevők előnye hogy nem vágják le a 4.5kHz-etés szebb a hangjuk. De azt ki sem tudjak sugarozno elméletileg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |