Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   494 / 613
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Szerintem ehhez csak elfelejtették odaadni a SW-t, vagy a te tasztaturád vagy az egered elvult egy kicsit, és automatikusan nem jelentkezik be. Anélkül meg a kábel sem tudja, hogy bedugtad.
Nekem voltak ilyen gindjaim a USB / RS kábelekkel. Ott ráadásul nem is volt mindegyik egyforma. Az egyik kábel az egyik SW -vel müködött. A másik látszatra ugyonlyan meg nem. Egy másik feladatra viszont mind a kettö müködött.
Soha nem tudtam meg mi volt a 2 kábel meg a SW között a különbség, nyilván a kevésbé használhatot eldobtam a francba, nehogy kisértésbe essek és azt rakjam a táskába.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2023
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Ilyenbe is belefutottam... ugyanolyan bunkó usb csatis soros átalakítóban más chip volt, az egyikben cp2102, a másikban pl2303, nyilván más drivert kellett feltolni a win alá.
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Hát anno nagyon megszenvedtünk akkoriban. Nekem is Isztambulban kellett vagy 3-t venni, amig az egyik végre müködött.
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Egyszerűbb a történet. Amíg a PS2 port még jellemzően minden alaplapon rajta volt, addig az egereket és billentyűzeteket igazították hozzá az USB-PS2 átalakítóhoz. Pontosabban ezek a perifériák mindkét üzemmódban képesek voltak működni, a saját kis belső szoftverük döntötte el, hogy éppen melyik módban kell menniük. Gyakorlatilag a PS2 billentyűzeteket és egereket kezdték USB-re "felokosítani", s jellemzően addig ezeket a pár drótból álló adaptereket is adták hozzájuk.
Mostanra viszont eljutottunk oda, hogy egyre kevésbé jellemző a PS2 port az alaplapokon, s a billentyűzetek/egerek sincsenek rá felkészítve, hogy ezt a szabványt ismerjék. Ha valaki olyan perifériát vesz, amelyiknél nem jelzik, hogy márpedig ez tudja a PS2-t is, de amúgy USB csati van rajta, akkor a legvalószínűbb, hogy nem fog működni a hagyományos átalakítóval.

USB-RS232 kábelekkel nekem is megvolt a kálváriám XP-Win7 váltáskor. Az XP alatt normálisan működő kábel egy bizonyos műszerrel egy bizonyos szoftverrel mindig kékhalált okozott. Másik műszer ugyan az a szoftver rendben működött. Ekkor elkezdtem próbálgatni ilyen átalakítókat (beszállítótól kölcsön kaptunk 7-8 fajtát), míg rá nem leltem az igazira. Mindezt télen -20°C-ban kint az udvaron fűtés nélküli autóban, mert az is éppen elromlott... Azóta is azt a fajta kábelt szeretem használni ilyen célra, mert bevált és nagyon jó terméktámogatás is van hozzá, igaz nem olcsó a hardver, de a hozzá kapott érték miatt bőven megéri. A kábel pedig a Moxa UPort1110 (igen, ipari cucc). Ez a kábel többször is bizonyított már hasznosság tekintetében - a rajta lévő aktivitást jelző ledek példának okáért a kommunikáció meglétét, vagy egyoldalúságát remekül mutatják (pl. spektrofotométer DOS alapú vezérlőprogramját mikor virtualizáltam, jó volt látni, hogy a kommunikáció legalább egyik irányba megy, mielőtt még hozzáengedtek volna a műszerhez).
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Én is hasonloan jártam a USB-RS kábellel, késöbb már az amerikaiak is rájöttek, hogy nem minden kábel müködik, igy mindig küldtek legalább egy kábaelt ami müködik.
De hasonloan megjártam az átállással az LPT portrol. Egy korai videokomputeren nem volt LPT port. Nagy keserven szereztem egy USB-LPT müködö kábelt a HP A3-s nyomtatohoz. Az ment is egészen az XP végéig. A WIN7 nem akarta felismerni.
Mitad Isten vagy 2 évre rá kaptam egy vadi uj HP lézer nyomtatot LPT porttal ( tucatjával adták el egy tányér lencséért a cégnél, mert ott nem mentek). Otthon összedugtam a WIN7-sel, egyböl felismerte és azota is hibátlanul megy. Erre elövettem a 25 éves A3-s nyomtatot és azt is felismeri és szépen nyomtat, csak már a tinta nagyon drága hozzá. Hogy eredetileg miért nem ismerte fel azt nem tudom.
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
HP LaserJet 1100A (a szkennelővel kiegészített 1100-as) amit én USB-LPT átalakítóval használtam. Win10 is simán felismerte a kábelt, aliról jött gombokért. Másra nem jó, de nyomtatóhoz igen. A windows meg vidáman felismerte a nyomtatót, csak a szkenner részével volt kihívás összehozni. Szerencsére azóta már rég tönkrement, s lecseréltem másra, amivel nem kell szenvedni
(#) sonajkniz válasza Massawa hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Az a baj, hogy egy tervezett projektemhez lenne erre szükségem.
Van egy régi PS/2-es billentyűzetem, amihez volt is egy ugyanolyan formájú átalakítóm mint amit most vettem. Sajnos az idők során elkallódott. Ennek a billentyűzetnek könnyedén ki tudom olvasni a karakter kódjait, formátumát egy logikai analizátorral. Tudom reprodukálni, I2C-n kiküldeni. De hogy az a pc is fogadja, amiben nincs PS/2-es aljzat, ahhoz már szükségem lenne az átalakítóra.
(#) pipi válasza sonajkniz hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Olyat vegyél, amin van "bunkó". Van nálam egy, de max próbát csinálhatsz nálam...
Ránézésre olyan, mint a középső fotón amit küldtem
(#) sany válasza pipi hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Az említett eszközöd billentyűzetet és egeret is fogad egyszerre? Milyen IC lehet abban?
(#) pipi válasza sany hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Igen, mindkettő. Nem tudom az enyémben mi van, szétesett a doboz, összeragacsoltam jó rég...
De itt paca ic látszik:
https://www.youtube.com/watch?v=ruZAebZTuWs
Guglizással barkácsolhatsz is (csak találomra https://www.youtube.com/watch?v=rJs65pZjxW4
(#) erbe válasza bbb hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Korábban az ATA-SATA váltás idején hasonlóan jártunk az átalakítókkal. Egyik alaplapon tökéletesen működött, másikkal sehogy se sikerült összehozni. Volt, amelyik oda-vissza tökéletes volt, volt amelyik csak az ATA HDD-t illesztette SATA alaplaphoz. SATA HDD-t ATA alaplaphoz már nem. Az árának semmi köze nem volt a működési gondokhoz. Szerencsére gyorsan kikoptak. Sajnos, még ma is van 4-5 db bontatlan a fiókban.
(#) sany válasza pipi hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Köszi! Ez így nagyon hasznos. pl. Orange PI-hez.
(#) pipi válasza sany hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Nem igazán látom a létjogosultságát, kivéve ha valaki olyan őrülten ragaszkodik a 30+ éves billencséhez mint én de az alaplapomon még van ps2
Nem drágák az usb billencsek, használtak meg kukázhatók is időnként
Ha meg mikrogépről kell billencskódot beküldeni usb-n, az sem nagy falat, régen játszottam valami usb-s piccel, microchip demoprogival egér+billencs emulátor...
(#) sany válasza pipi hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
A régi jó dolgok. Nem mindig az újabbak a legjobbak.
(#) antikzsolt hozzászólása Jan 14, 2023 /
 
"Utazgattam" egy kicsit a nagyvilágban és egy apró kis városkát meglátogattam hogy mi a helyzet a közlekedés terén. 2006 körül elkezdtek egy kísérletet. Miszerint közlekedési lámpák stb kiszedik és összeengedik a forgalmat. Kóboroltam a városba és egyszer csak mi ugrott elém A google térkép szerint még működik is legalábbis a fotó elkészültekor valószínűleg.

napelem.png
    
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Én is ismerek egy helyet, ahol a szakközépiskola kertjében áll egy ilyesmi. Rá is kérdeztem pár éve, hogy mennyire jo ( mert méregdrága). A tanár szomoruan mondta, hogy legfeljebb arra jo, hogy a diákok saját börükon lássák mennyire gazdaságtalan a rendszer.
Szépnek szép….
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Így jobban látjuk...
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Sajnos leggyakrabban igy néz ki.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Igen én is tudom hogy drága de ha jól sejtem ennek is meg van az előnye hogy nagyon gyorsan telepíthető csak egy fix beton talpazat kell. Amúgy tényleg szép bár emiatt nem venném meg. Ha talán egy hatékony napelem lenne rajta akkor még jobb lehet.
@uniman igen tényleg jobban lehet látni.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Hát nem tudom miböl következtetsz arra, hogy gyorsan telepithetö. Ennyi panelt (12 darab) még egy betanitott melos is felszerel 4 ora alatt, mégha karókat is kell verni a földbe a konstrukciohoz.
Nekem a ház tetején ( 6-10 m magasságban) ketten 5 ora alatt felcipeltek és felszereltek 20 panelt bekötéssel együtt).
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Úgy értem hogy egy fém lapra vagy utánfutóra applikálva szállítani hordni lehet minden megtalálható benne hogy a kívánt helyre leállítva akár utánfutóstól is termelje az áramot. Kompakt és könnyedén szállítható, telepíthető akár egy katasztrófa sújtotta területre vagy akár egy erdei tisztásra is.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 14, 2023 1 /
 
Azért sokkal bonyolultabb a dolog ( elég részletesen tanulmányoztam) a napelemek sajnos még a saját fogyasztását sem képesek fedezni. Már a felállitásához is energia kell, és ha megnézed a modern ringlispileseket vagy vándor cirkuszokat ( söt az utobbi idöben a vándor tyuk meg birkatanyákat is), azok valoban külsö energia nélkül képesek bárhol kinyitni a napelemes telepeiket, legyen az egy utánfúto vagy kerekes tyukol, birkaistállo tetején.
Tavaly nyáron járt felénk egy vándorcirkusz saccra 100 nm napelem telepet nyitottak ki a kocsijaik tetején fél nap alatt ( délben jöttek estére már állt a sátor és nyitva voltak a napelemek.)
(#) Massawa hozzászólása Jan 14, 2023 /
 
Tényhamisitás felsöfokon.
Egy uj osztrák kvizmüsorban egy trükköt mutattak be Uri Geller müsorábol, ahol egy neoncsövet drotok nélkül világitásra kényszeritett.
Hát nem sokan találták el hogyan. Igy jött a tudos aki bemuttatta Uri Geller varázslatos készülékét ( ami ugye nem volt más mint egy közismert Tesla transzformator). Érdekes modon ez a szó csak egy mellékmondatban hangzott el, de a kèpernyön meg minden második mondatban Uri Geller készülékét nyomták a nézök fejébe.
(#) Inhouse hozzászólása Jan 14, 2023 /
 
1700W 1ohm
Továbbra sem értem mi ennek az értelme...bár most csinálok neki pár kattintást, de csak mint elrettentő példa. Az eredeti cél az lenne, hogy megmutassa mennyi buta ember van a világban?
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Így kezdik, majd továbbfejlődve eljutnak erre a szintre: Bővebben: Link.
(#) erbe válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Ezért nem nézek soha videókat. Belenéztem, de semmit nem értettem belőle.
(#) lazsi válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Ez egy 500GB-os wincsi. De az 1TB-ossal sztereót is lehet csinálni, mert 2x annyi fej van benne...
Ha valaki 5.1-es hangrendszert szeretne, ahhoz már legalább 3TB-os kell, bár annak nem olyan szép a hangja.
Én ugyan nem próbáltam, de valakitől hallottam, hogy ismer valakit, aki egy 5TB-os wincsivel csinálta meg, és annak a hangja simán leköröz szinte bármilyen hifi erősítőt.
(#) Inhouse hozzászólása Jan 14, 2023 /
 
(#) Baxi válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 16, 2023 /
 
Hát akkor EZTnézd! Egy füles erőlködő, márványból, csövekel, pár millióból ki is jön.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2023
(#) sonajkniz válasza Baxi hozzászólására (») Jan 16, 2023 / 1
 
Az, hogy a gombok meg a csövek így kijönnek, csak hatásvadászat, amiért baromi sok pénzt el lehet kérni.
Egy ügyesen barkácsoló amatőr pár modellszervóval összehozza ezt. Még célgépek sem kellenek hozzá.
Következő: »»   494 / 613
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem