Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ha ilyen típusú koptatásról (csiszolásról) van szó, akkor igen. Ha lassan forgatod, kis energiával ütődik a kotatóanyag a munkadarabhoz. Ha gyorsan, az egész felkenődik a hordó oldalfalára. Rezegtetésnél van amplitúdó és frekvencia, csak a befeketetett energia szab határokat. Cégnél a koptató gép mellett ordítva sem lehet beszélgetni, nem is megy senki a közelébe az egyébként kötelező fülvédő nélkül.
Nincs a forgatással gond, elvégzi az is a munkát csak viszonylag lassan, türelem (és koptatóanyag) kérdése a dolog. Ha olyan helyen van a hordó, hogy nem zavar senkit, napokra magára hagyhatod.
Nem polírozás lenne a cél, hanem sok esetbe régi, öntött alumínium gépalkatrészek szemcseszórás szintű lekezelése.
Bonyolult formák miatt nem jó a drótkorong.
Sziasztok!
Most hogy szakad az eső mindenfelé, akadt egy kis problémám. Beázik a pincém, és néha több cm víz is összegyűlik az egyik legmélyebben fekvő sarokban. Ti milyen szivattyús megoldást használnátok hasonló problémára? Búvárszivattyú nem az igazi, mert annyi víz nincs, hogy búvárkodni tudjon. Hosszú távon nyilván a beázási lehetőséget kel majd megszüntetni, de tűzoltásnak a szivattyúzásra gondoltam.
Nekem egy fél méter mély kb 30cm átmérőjű lyuk van kiásva, benne a szivattyú. Sajnos dél után nálam is be kellett kapcsolni....
Csónak fenékszivattyú jut eszembe, csak általában nem tudnak túl sok emelési magasságot. Van belőle automata is, hozzá sem kell nyúlni.
A videó leírása szerint négy órán át pörgette kerámia koptatóanyaggal: Bővebben: Link.
Mindkét OS évek óta unsupported, az XP-nek utódja is már, de a 16.04 utódjának sincs több hátra pár hónapnál. Otthon, hálózat nélkül még csak-csak, de netre engedni? Ha szeretsz veszélyesen élni, az a te dolgod, de ha az unsupported gépedet rommá törik, majd onnan szét spam-melnek meg DoS-olnak másokat, az már komoly felelőtlenség.
Gyanítom az OS-ekhez méltóak a böngészők is, tehát ősrégi, mai "szabványokat" már nem annyira támogató, de legalább publikus sebezhetőségek tucatjait tartalmazzák, mindannyiunk örömére... A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2023
Sziasztok. Nyáron készülök a házhoz teraszt építeni. A terasz mennyezetével van gondom, nem tudom hogyan készítem. Az hogy a gerendák látszanak, illetve a fa beborítás nekem nem jön be, egyéb ötletet várok. Gondoltam olyanra, hogy esetleg úgy mint a ház fala is lesz vakolva, a terasz mennyezetét is vakoltatnám. Ez mennyire jó ötlet? Későbbiekben a terasz egy zárható, beüvegezett terasz lenne. Nem-e fog mondjuk penészedni..
Borítsd be gipszkartonnal vagy betonyppel. Glettelhető, festhető. Én egyszerre csinálnám meg az egészet, mármint az üvegezést is, így a gipszkarton is bőven elég, szigeteléssel.
Én is sokmindent csinálnék egyszerre, ha futna rá
![]()
Ezek ha jól sejtem, speciális kerámia tisztítószemcsék. Az alakjuk sem véletlen. Kicsiben én sima kvarchomokkal is kipróbálnám, mondjuk egy ultrahangos mosóban. (Lehet ki is próbálom a sajátommal). Az is tapasztalat.
A Betonip és hungarocelles szigetelés tökéletes burkolat. Összeilleszthető, festhető a meglévő falazattal. Hőtágulást kell még figyelembe venni, mert a fa megtréfálhat, ha van ilyen gerendavázad. A gipszkartont kívülre a rágcsálók miatt kevésbé vállalnám.
Hátha találsz benne használható ötletet :
Régi melóhelyemen a technológiában volt egy, a lyukasztott-préselt munkadarabok* sorjátlanítását végző eszköz ![]() Kb olajoshordó méretű, hatszög keresztmetszet, hossztengelye körül forog kb. 30-40 ford/perc. Töltése-ürítése a csavarokkal rögzített egyik oldal levételével. Kapacitása egy klasszikus talicskányi anyag, menetideje kb. 6 óra ( műszak elején megtölt, végén kiürít...) Koptatóanyagot nem használtunk, de gyakran tettünk bele olajos-"koszos" rongyokat ... * kb 1" átmérőjű, 1-2" hosszú munkadarabok
Azon kívül, hogy ráderőszakolják az egyre újabb operációs rendszereket semmi hátrányát nem látom az xp-nek, kivéve hogy semmi jelszóval védett honlapra lassan nem tudsz belépni.
(nincs 2 tb-nál nagyobb merevlemezem). A megfelelő programok futnak rajta MPlab, Keil, nyák tervezők, CNC programok, Partíciónálók, videó lejátszók és vágók, stb., valamint az én 50 Wattot fogyasztó rendszeremen gyors is. Egy Comodo 5.4 tűzfallal használom (valamint egy mappafigyelővel, ami az egész C:\-t figyeli). 7 éve volt egy jelentéktelen vírusom, amit egy partíció képből 7 perc alatt visszaállítottam a szűz rendszert programokkal. (Ugyanis aki kicsit is ad a biztonságra net nélkül lementi az érzékeny partíciót). És nem hiszem , hogy te úgy tudnál matatni a gépházban win10 vagy 11 alatt mint én. Érdekes módon bankolni simán tudok, holott talán ez a legfontosabb alkalmazás. Az ubuntu egy ssd-n van csak maga az operációs rendszer és nincs kapcsolatban semmivel, kivéve, hogy rajta van a nagyon titkos hobbielektronika jelszó.
Őszintén megvallva, nekem is a leghasználhatóbb oprendszerem. Egy-két dolgot ha beletettek volna, sokkal több haszna lehetett volna. Igaz apám szerint a "volna", "kéne", "lenne" nem több a semminél. CNC nekem is XP alatt fut. Az egyetlen aminek hasznát láttam volna, az a Win10 keresője. Az tényleg praktikus, ha valamit gyorsan keresni kell, csak rábökök az ablakra és írom. De az állandó frissítési kényszer egy rémálom hardveres fejlesztőként. Az egyik másodpercben megy a videokártyám, majd a frissítés után szétesik a képméretem. A következő frissítésnél eltűnik a jól bevált soros portom. Majd jön egy figyelmeztetés, hogy ajánlott lenne a W11, de az i5 és i7 procik meglévő generációit nem támogatja az oprendszer... Most egy elavult W10-es i5-s gépen pötyögök egy GTX1660 videokártyával 16GB rammal és sírom vissza a 286 AT-met, vagy a 486DX40-esemet, mert ezerszer jobban ki volt használva a hardver. Soha nem fogom megérteni, hogy egy oprendszert miért kell ilyen mértékben átdesignolni. Igaz régebben egy MS fejlesztő ismerősöm mesélt erről, mármint a MS fejlesztési stratégiáról.
Ő egy 20 fős teamben dolgozott és megjelent náluk az egyik topmanager és elkezdte velülk a felhasználói szokásokat rögzíteni. Ki, hányszor, hová kattint, mik a megszokások. Majd a fejlesztéskor mindennek a 95%-át kihúzták. Megkérdezte, hogy dehát miért? A válasz annyi volt: Így az új szoftver kiadásakor a gyakorlott user teljesen hülyének érzi magát és rácuppan, hogy milyen sok újdonság van. Aztán mire rájön, hogy átverték, már régen átállt az új rendszerre... A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2023
Idézet: „Így az új szoftver kiadásakor a gyakorlott user teljesen hülyének érzi magát és rácuppan, hogy milyen sok újdonság van. Aztán mire rájön, hogy átverték, már régen átállt az új rendszerre...” Éppen itt van az eb elhantolva. Így lehet rávenni a felhasználókat, hogy egy egyébként "semmirevaló" fejlesztést - sztaniolpapírba csomagolt, fényes, illatos, de még lókakát - eladj neki. Jó pénzért, persze. Nyilván nem állítom, hogy az ilyen fejlesztésekre nincs szükség, vagy hogy nincs mögötte sok munka, de az ár/érték arány valahogy nem az igazi.
Inkább csak az a probléma, hogy a régi OS-ek régi szoftverek magukban hordozzák azt az embertelen mennyiségű valós biztonsági rést/bugot/hibát amit bizony tényleg ki is használnak.
De teljesen érthető a szoftver fejlesztők oldaláról is, hogy nem akarnak egy FF-ot vagy Chrome-ot visszaportolni Win98-ig, csak azért, mert egyébként tényleg valósan nincs sokkal több igénye az embernek a WinXP funkcionalitásánál több OS funkcióra. Most a bit-buszszélesség (32 / 64 bit) okokból lévő kötelező frissítéseket természetesen nem ideértve. Az OS frissítésekkel nekem mindig csak az a bajom, hogy az átlag és a nagyközönség semmi kínt nem vesz észre egy OS frissítésből, mert nincsenek hardver függései. De bárki olyan aki a mi szakmánkban mozgolódik például azonnal szembesül vele, hogy az a fejlesztői eszköz nem fut még rajta (programozók, műszer és mérő interfészek, hardware dongle-k), a régi nyomtatóhoz már nincs W11 driver, stbstb.
Nálam pl. nélkülözhetetlen az rs232 port használata (Delphi alatt nagyszerűen lehet használni) és XP alatt kiválóan teszi a dolgát.
(újabb op rendszeren ki sem merem próbálni (talán még a Delphi 5 sem működne))
Delphi7/C++Builder6 tökéletesen megy win7-en is, csak nem a standard helyre kell telepíteni. A soros port is jól működik. Win10-en én sem próbáltam.
"Inkább csak az a probléma, hogy a régi OS-ek régi szoftverek magukban hordozzák azt az embertelen mennyiségű valós biztonsági rést/bugot/hibát amit bizony tényleg ki is használnak."
Az igazság az, hogy erről semmi információd nincs, hanem visszamondod a reklámszöveget. Fenti szólásomban valós példa van említve. Idézet: „Az igazság az, hogy erről semmi információd nincs” Pontos információim vannak, miután elég sok évet töltöttem el a kriptográfia algoritmusai terén, illetve napi szinten szükséges foglalkoznom más magas biztonságú rendszerekkel, de megértem ha ismeretlenül pontosabban ismered a munkámat ![]()
Nem ismerem a munkádat, de nagyon reklámízű hozzászólás volt.
Én a kezdetektől fogva használok xp-t és a telepítést mindig azzal kezdtem, hogy letiltom a frissítéseket. Igaz egy tapasztalat nem tapasztalat, de a hosszú idő mégis nyom valamit a latba. (és mindig megpróbálom független szoftverekkel megvédeni a gépem)
Ha olvastad az ezelőtti hozzászólásomat figyelmesen, pont Neked adtam igazat azzal, hogy az XP-nél többre nincs szüksége az embernek ami az OS-t illeti, és pont azt említettem problémának az új OS-ekkel kapcsolatban amit utána írtál, hogy a hardverkapcsolatok, stb. általában csorbát szenvednek friss OS használata esetén abban a témakörökben amikre az elektronikával foglalkozóknak szükségük van.
Szóval száz szónak is egy a vége, ha a bank elfogadja az xp-t, akkor az akármilyen honlapok miért nem ? (gondolom lustaságból)
Reklám vagy nem reklám, itt magad is meggyőződhetsz, hogy egy szoftverre vagy op rendszerre mennyi sérülékenység kerül napvilágra évente. EZ pl a Win10. És ebben nincs benne a .NET, az office vagy bármi egyéb, ami telepítve van. Évi több százról beszélünk Win10 esetén, 2022-ben volt 524 db ami kiderült és ki tudja mennyi ami nem.
Csak hogy tisztázzuk a hozzászólás lényegét:
"Inkább csak az a probléma, hogy a régi OS-ek régi szoftverek magukban hordozzák azt az embertelen mennyiségű valós biztonsági rést/bugot/hibát amit bizony tényleg ki is használnak." Itt a hozzászóló a régi (pl. xp) hibáiról beszélt. Én az xp-t védem. Te az új operációs rendszerekről beszélsz. (én azon az állásponton vagyok, hogy független szoftvereket kell használni a gép védelmére)
XP-re sincs ez másképpen, főleg ha ezt csinálod:
Idézet: „Én a kezdetektől fogva használok xp-t és a telepítést mindig azzal kezdtem, hogy letiltom a frissítéseket.” De ha engem kérdezel mindenki azt csinál amit akar. A third party software sem mindenható, az általad favorizált Comodo-ban is találtak az évek során jópár sérülékenységet. Én is használod XP-t régi programok futtatására, ami már nem fut másképpen, de ezt egy VirtualBox-ban teszem, ami nem kap netet egyáltalán.
Nincs olyan PC-s szoftver amiben ne lenne bug (de talán az op rendszerekben van a legtöbb)
Nyilván mindenki azt használ amit akar én csak a tapasztalataimat mondtam el az xp-ről (és nem tartom reálisnak ezt a nagy köpködést a régi op rendszerekkel kapcsolatban) A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |