Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2447 / 2505
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Kedves fórumtársam, látom nem ismersz még. Én nem szoktam más munkáján fanyalogni. És mint látod jött is a segítség a képed nyomán. A kinézet másodlagos dolog. Én ott látom a problémád, hogy az utólagos házasság információhiány miatt kapott defektet. Lehet ezt pótolni, és tapasztaltabb is lehetsz ezáltal. Amit kivágtak, abból indult ki a földhálózat, és ha Te nem stoppoltad jól össze, akkor nem csoda az említett probléma. A rádió nem a világvége. Van témája e dolognak is, ahol segíteni tudnak. Nekem se rajzom, se tapasztalatom a készülékedhez. Azonban hátha találsz valahol képeket róla, amit tanulmányozhatsz, hogy miként nézet ki lánykorában. Én nem vagyok az árnyékolt kábelezés híve, de nálad ez adott volt. Elvileg kellene egy bemeneti földközösítésnek lenni valahol, ezért nincs szükség középtájt a folytonosságára. Régi dolog a földcsillagpont kérdése. Osztott tápnál a közösítő vezetékeknek a táp felől itt lenne szerencsés találkozniuk. A problémád még az is lehet, hogy nem tudod átlátni szerkezetileg az egészet. Egyszer mindent el kell kezdeni. Szerintem, ha van kitartásod, minden rendben lehet, ne búslakodj, vár a siker!
(#) btamas81 válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Ahogy a képen látod, így a leghalkabb. Próbáltam a bementet leföldeni, de az is hangosabb mint ebben a felállásban. A rádiót sikerült életre kelteni, de az még jobban hozzátesz a brummhoz. Jól mondod, nem látom át. Már próbáltam különböző helyeken testelni, de maci marad, vagy nagyobb lesz. Már a trafót is leárnyékoltam egy lemezzel, semmi változás. Még délután az árnyékolt kábelekkel fogok játszani, hátha.
Sajnálom amúgy mert jó hangú cucc lenne. Egy pár aluházas hangfalat szántam neki, amikkel igen csak jól zenél.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2023
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Bocsi, de csak hézagosan érek rá. Az unokám távirányítós kisautója is a nyakamba szakadt, meg a panel háztáji, stb... Csak úgy földelgetni dolgokat alkalmi jelleggel nem szerencsés... Rajz nem került hozzá? Ha tudnál a paneleken tájékozódni, az jó lenne. Ezeket láthatóan lefényképezni, az teljes szétszedéssel járna. Ha jól emlékszem a végfokot Te csináltad... Hogy alakítottad ki annak földelését? Meg tudod állapítani, hogy a paneleken hol mennek a földsínek?
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2023
(#) btamas81 válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Én is el vagyok havazva. Van kapcsolásirajz. A panelről is van, de az nagyon rossz minőségű. Inkább ott a baj, hogy ez gyárilag elég sok kábelt használt. Ahhoz is megvan a rajz, de nem sokra megyek vele.
A végfok jól van földelve, a gyári panelből megy bele a brumm. Csak azért vagyok ilyen biztos benne, mert van egy preout, és az erősítőnek két, egy normál meg egy lab bemenete. Ha ezekre kötöm a jelet, nincs búgás. Ami azért érdekes mert a földelés az közös.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2023
(#) tothbela válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Hajlamos az ember azt hinni, hogy a földelés az földelés. Ha itt állok a földön, nem biztos hogy más ember más földrészen ugyanazt tapasztalja mint én. Bizonyára a tengerszinthez képest is más magasságban tartózkodunk, és még sorolhatnám. Nos ugyanígy nem tekinthető egyenpotenciálnak egy berendezés különböző pontjain kinevezett föld. A vezetékeket, fóliaszakaszokat ugyanis megszórja a transzformátor mágneses tere, vagy áramok folynak rajta, így ezeken a szakaszokon feszültségek ébrednek. Ezekből keletkezik a brumm, torzítás, gerjedés..
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Mert neked nem elsösorban a földeléssel van a gondod, hanem a házon belül kisugárzott jelekkel. Ezért van az, hogy brummot okoz az also dekli. ( ezt elsösorban a meggondolatlan tervezés és rossz kábelezés okozza, amit a kép bizonyit is.)
Sokszor maga az áramkör elhelyezés is rossz, akkor nem segit a szentelt viz sem.
Annak idején az egész trafot egy permalloy pléhdobozba raktam, a RIAA erösitö a házon belül kapott egy zárt aludobozt és a trafotol legmesszebre került. Sajnos még igy is hetekig kerestem az alu dobozon azt a helyet a földelésnek, ahol a brumm majdnem teljesen eltünt. Mérhetö nem igen volt soha, de a cél az volt, hogy még éjjel 2-kor se lehessen hallani semmit a bekapcsolt és feltekert jel nélküli erösitöböl.
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Valoszinüleg több helyen is testeled a dobozt, ezért nem tudod megtalálni a hibát. Fel kellene bontani a testeket, kimérni, hogy hol van még galvanikus kapcsolat, és ha nincs, akkor fokozatosan ujra visszarakni a testeket oda ahol voltak. Igy talán sikerül megtalálni a gondot. Sajnos van egy sereg olyan alkatrész ami akár rejtve is testel, ezeket probáld meg megkeresni. ( konnektorok, potik, hütöbordák, árnyékolások stb. És igyekezni kell a csillag kábelezésre, azaz az egyes részegységekböl a testek meg a tápok csillagszerüen külön drottal legyenek ugyanarra a pontra kötve ami rendszerint valahol a tápegység táján van. S csak a legvégén kösd ez a pontot az erösitö fémdobozához. Ott is meg kell találni az optimális helyet.
A táp meg föld kábelek mindig messze legyenek a jeleket tartalmazo kábelektöl.
Az erösitön belül az árnyékolt kábelek árnyékolását csak az egyik végén ( érzékenyebb) szabad a testhez forrasztani. Stb.
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2023 / 1
 
Pedig de, a testvezetékek kuszasága miatt van gondja. Olyan hogy "kisugárzott jel" az egy hangzatos szlogen. Vezetékből akkor lép ki bármi is, és lesz belőle antenna, ha a jel hullámhossza összemérhető a drótdarab hullámhosszával, amik jelen esetben köszönő viszonyban sincsenek (kHz vs 20 centi drót). A csövesemben én szándékosan kerültem minden fémet, fa a doboz, csak a trafók és a fojtók vannak fémből (mágnesezhető anyagból), az RCA IN vezeték konkrétan hozzáér az egyik kimenő vasához, még sincs brumm a hangszórókban, de még pisszenés se. De mutathatok mást is, átalakításra váró autós erősítő, a táptrafó ott van 2 centire a végfok bemenetétől, és így ahogy van működik zaj és brumm nélkül az asztalon, fém doboz és minden nélkül, pedig ebben nem szinusz jel van a trafón hanem négyszög, ami termel zavart rendesen.

s.jpg
    
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Csak egy ötlet.
Nézve ezt a képet ez egy régi fazonú készülék, lehet hogy 220V hálózatra készült a trafója.
Sokszor nem okoz gondot a 230V, és simán megy jó paraméterekkel, de előfordulhat, hogy a trafót túlgerjeszti a 230V, és megnöveli a mágneses szórását, és a fedéllel ez pont rossz helyre szóródik. Meg még a 230V is lehet magasabb sok helyen.
Próbáld meg valahogy lecsökkenteni a hálózati feszt. Akár sima ellenállást is sorba kötve a hálózati feszültséggel. Ha megméred a hálózati áramot üresjáratban, és úgy számolod ki az ellenállást, hogy kb. 20-25V essen rajta, akkor megnézheted, hogy ez segít-e. De ne 0,25W-os ellenállást használj.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2023
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Vagy nem érted mit irtam vagy szándékosan félremagyarázod a dolgokat.
Ugyanazt irtam amit te, hogy rendetlen az erôsitö belseje.
És soha pl nem vezetjük pl egy kötegben a tápkábeleket a jelkábelekkel, mert zavarják egymást. Hogy ez antenna, kapacitiv vagy egyébb zavar, ezt döntsd el magadnak.
Ugye az is milyen érdekes ( irod), ha nem fémdobozba rakod az erölködöt akkor nem brummog, akkor netalán a fém doboz sugároz valamit, vagy inkább összeszedi belsö jeleket és amiatt van a gond.
Sajnos nem lehet minden szerkezetet cipödobozba stb épiteni, ha a berendezésnek valamit mechanikailag is ki kell birnia.
(#) btamas81 hozzászólása Feb 26, 2023 /
 
Most is ezzel szórakoztam, sikertelnül. Vagyis sikeresen kilőttem a végfok tranyót. Mindegy.
Amire jutottam. Ha minden ugyanígy a helyén van, és a jelet úgymond kintről adom minden ok. Ha bárhova a régi panelen rácsatlokozok a jelre brumm van.
Pedig nem sok minden van. Bemenet, forrásválasztó, mono kapcsoló hangerő, balance poti.
A házhoz elvileg csak a hűtőbordán keresztül van test, a hűtőbordán csináltam meg a csillagpontot is.
Próbáltam az árnyékolt kábelek testjeit lekötni, jobb nem lett, csak rosszabb.
Most akkor kirámolom amit én tettem bele, és akkor ahogy írtad egyesével ráteszem úgy a testeket.
(#) btamas81 válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Próbáltam fémlemezzel árnyékolni a trafót, picit hallkabb lett, de nem számottevő. Igen régi készülék, 240v a hálózati feszem. Ehhez mekkora ellenállás kellene? Mundjuk 5w van maximum. De a végerősítőost nem megy. Míg nem találom meg a hibát nem is lesz bekötve.
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Lehet, hogy már a hütöborda testelése a gond. A régi panelek tápja vagy a fizikai helyzete lehet a gond.
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Ja még azt deritsd ki milyen az a brumm 50 Hz vagy 100 Hz. Ha az utobbi akkor a tápvonalakkal van a gond, a szürökondikkal az egyes lapokon vagy ott rossz a GND vonalvezetése, rossz helyre van kötve az árnyékolás vagy a tápbol jövö GND vezeték ( esetleg többszörösen).
(#) btamas81 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Sajna nem tudom, telefonos szkópom van és nem tudom beállítani, hogy frekit mutasson. Csak mv és db
(#) mek-elek válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
A kábelek kötegelésében egyetértek veled. Ami a mechanikát illeti, van fa is a világon. És a vesszőparipám, akkor érzékenykedik egy erősítő, akkor nincs jól megépítve, beleértve a földrendszerét is. De ezekkel az elmélkedésekkel semmit nem segítettünk btamás81 fórumtársunknak. Mivel Ő nem ennyire járatos a dolgokban. És nem elmélkedésekre szorulna, hanem testreszabott tanácsokra.
(#) btamas81 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
A táp se volt benne. Azt is én csináltam. Majdnem ott van ahol gyárilag. De külön egység. A hűtőbordáról ha lekötöm a testet azzal is csak rosszabb lesz. Amúgy jó, hogy írtál. Ki se kell szedjek semmit. Csak a hűtőbordáról levenni a csillagpontot. Jó sok melót megspóroltál most nekem.
(#) Suba53 válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
240V az talán már túlgerjeszthet egy 220V-ra méretezett trafót.
Tudod mérni a trafó primer áramát? Gondolom akkor is búg, amikor nincs kakaó a végerősítőn.
A primer áramtól függ, hogy mekkora ellenálláson fog esni az a kb 25-30V amivel érdemes megpróbálni. Egy rövid ellenőrzéshez bőven elég az 5W-os ellenállás.

Ahol meg tudod szakítani a trafó primert az áramméréshez, ugyanoda iktatható be az ellenállás is.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2023
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Örülök, hogy segitett a távdiagnosztikám…
(#) Massawa válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Az nem is neki szántam, hanem az okoskodo kollégának.
Ugy látszik Tamásnak mégis sikerült segiteni.
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Azt fülre is hallani. Meg talán a multiméter is megmutatja.
(#) btamas81 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Szóval. Most úgy csináltam, hogy az összes földnek csináltam egy csillagpontot. Ház hűtőborda nincs rajta. Búg ezerrel. Megkapta a hűtőborda+ház a földet (a borda a házhoz van rögzítve), változott a frekvencia, halkabb lett a búgás. Raktam még egy földet a hangerő potira, megint csak halkabb lett. Kb ott vagyok mint ahonnan indultam...
(#) btamas81 válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Nem tudom sajnos megmérni. Áttettem a multit 10A mérésre, de az szerintem csak egyenáramot mér. Nem mutatott semmit. A primer biztosítékjánál bontottam meg. Nem sok áramfelvételem lehet, csak a hangszínszabályzó és a skálavilágítás (három led) van most bekötve. Se rádió, se végfok.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2023
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Már jo uton jársz, csak ehhez türelem kell. Lehet, hogy a csillagpontrol le kellene választani ext azt és ugy folytatni. Elöször a végfokot kell elcsendesiteni.
Hány eres a hálozati kábel?
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2023
(#) btamas81 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
A végfok csendbe van (most szó szerint mert meghalt a végtranyó), de míg ment csendes volt. Ha a külső forrást közvetlenül a végfok bementére tettem zajtalan volt. Ugyanígy ha az előtte lévő hangszínre akkor is. (Ezeket én csináltam) Előtte szedi össze.
A hálózati kábel 2 eres, nincs védőföld.
(#) btamas81 hozzászólása Feb 26, 2023 /
 
Ja! Ha a trafóhoz közelítem a kezem, hangosabb a búgás.
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Akkor elöbb tedd rendbe a végfokot, köss le mindent elötte, és szép lassan kapcsold egymás után az elötte kevö elektronikát a végfokra meg a csillagpontra. ( természetes a közbülsö elektronikárol köss le mindent a bemenetröl). Igy lépésröl lépésre köss vissza mindent. Amint megjelenik a brumm azonnal keresd meg az okokat.
Ha hozzáérsz ujjal a végfok bementéhez ujjal az az 50 Hzes brumm, ha magassabb hangot hallasz érintés nélkül az a 100 Hzes brumm, ami a rossz szürés eredménye s nem a rossz földelésé.
(#) Massawa válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Ha jol láttam a trafodon van valamilyen fém árnyékolás/védelem. Arrol is kellne egy földelö vezeték a csillagpontra, ha még nincs galvanikus kapcsolatban a doboz fém részeivel. Ha igen akkor megprobálni átmenetileg szigetelve szerelni. Ki tudja milyen az a trafo.
(#) btamas81 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Na ezt az okot keresem pár napja.
Akkor mégegyszer.
Adva van egy rádióerősítő maradéka. Ami maradt, trafó, bemenetek, bemenetválasztó, hangerő, balance, hangszín potik, loudness, mono kapcsoló, meg a rádió.
Amit én építettem az a végerősítő és a hangszínszabályzó. Az általam épített dolgokkal nincs probléma. Csendesek.
Amit ebből a rádióerősítőből kapja az én cuccom a bementet gerjed. Ha külön adok neki mondjuk a telefonról jó.
Ha megnézed a képet amit az aljáról küldtem mekk eleknek akkor látod miről van szó. A zöld panel a gyári, a fehérek az enyémek.
(#) btamas81 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2023 /
 
Rá van a házra fogatva. Próbáltam amit suba53 írt. A táp egyik ágába sorba kötöttem egy izzót, lement 224v-ra a primer tápfesz, de búg ugyan úgy.
Következő: »»   2447 / 2505
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem