Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   199 / 240
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Szia!
Akkor innen nézve; Ideje lenne belefogni a villamos hálózat felújitásába.
Lehet helységenként is , vagy egyszerre.

Azért azt a tűzveszélyt ,ne feledd ki--amit egy túlterhelt hálózat okozhat.


S utána jöhet minden más.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Többen is megírták, hogy ki kell építeni a klímának egy független csatlakozást meg betenni neki egy 16 A-es kismegszakítót. Onnantól kezdve nem fogják nézni, mi van máshol a házban. Nálam is 16 A-ről meg a klíma. De nem független vezetékről, hanem ugyanazon a vezetéken van a lakás összes dugalja. Mégse vágta le eddig még sose.
Ami ezektől független, az a mosógép. No meg a világítás.
Volt nálam napkollektor majd' 20 éven keresztül. Tavaly vettük le, mert függőleges falon volt és szigeteltünk. Ha jól sütött a nap, hárman is megfürödtünk róla. Hamarosan felújítom és megy vissza. De fűtésre nem kötném rá. Az ingyen van.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Nem csak fix fali klíma létezik, a mobil is tud fűteni, mondjuk elég zajos. Az a baj, hogy az inverter is fogyaszt, mégpedig elég sokat, és ha nem kapcsolgatja semmi vagy senki, akkor az 0-24h fogyasztás lesz, ami bazi sok. Egy 2kW-os inverter (aminél kisebbet fel sem raknék sehova) kb. 20W-ot eszik folyamatosan (vagy az akksiból, vagy a hálózatról, olyan, hogy csak akkor megy mikor süt a nap, olyat még nem láttam), az egy évben 260kWh. A határ meg valahol 2200kWh-nál van? DC-vel nem fűtenék semmit. Egyébként azért ajánlják a klímát, mert ott legalább dupla annyi hőt kapnál, mint ha csak elfűtöd egy ellenálláson. Nehéz a kérdés, főleg, ha belekezd az ember, hogy csak picit segítek, de akkor menjen már a hűtő is róla nyáron, akkor kell egy kicsi akksi is alá, mindjárt veszel 2db ólmos 70Ah-s akksit, az x évente kuka, meg kell rá balanszer, stb...
Ezt te is sejted, hogy télen felejtős a napelem, de ez nem is baj, cserébe márciustól októberig van segítség.
(#) Atis57 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 6, 2023 / 1
 
Szia!
Szeretném a saját tapasztalataimmal kiegésziteni a válaszodat;
A Fishernek vannak inverteres mobil klimái amik kint az épület előtt vannak ,s a hideg/meleg levegőt fújják be. FPR sorozat.Ezek nagyon jól működnek napelemről is.1..1,5kW és lehűtve meg 0,3--0,5kw -t vesznek fel.Még borsosabb árban van napelemes is! (24-48V DC )
Ha nem a fix telepitettett szeretnéd --mert ez te is összerakhatod.

A hűtő nehéz eset a legkisebbnek is kell az 1200-1600W induláshoz +1 perc?Egész nap is sokat fogyasztanak (nálam 0,4kWh/nap )
Az a 70Ah savas akku is 6--8db (72-96V s ) különben a nagy áram miatt nem tart ki 1 évet sem.
Napelemes hibrid inverternél meg az akkufesz. 160v---300V jobb lenne ?Meg az akku is 150-240Ah tartományban.

Hacsak nem Pécs -Mohács--Békéscsaba vonalán laksz .akkor a nov-dec-jan felejtős.október-február is kritikán aluli.
Tehát az ára miatt,ez nem egészen a hobbi projekt!
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Olyan inverterek vannak már úton amihez nem kell aksi csak egy lehetőség. Habár lehet hogy teszek rá 4-4 darabot. SUB(solár/hálózat/aksi) beállítás mellett. Így napközben a hűtő megy napelemről vagy hálózatról. Igen tudom hogy van fogyasztás 70w körül számolok. Majd ha megérkezik megmérem pontosan hogy mennyi. kb 33kw havi plusz fogyasztás lesz ha nincs lekapcsolva napi 16 óra 0 termeléssel számolva azaz nem 24 órával kell számolni


Oké napkollektor ára 1.2 millió forint erre jön még a beépítés min 300.000ft másfél millió. Abból meg nem vagyok kisegítve ha már nem süt a napocska télen mert nem melegít ha már télen a napelemre nem süt erre sem fog. Nyáron meg minek fűtsön egy bojlernyi vizet 2 napelem is felmelegít vígan nyáron. Erre mondom hogy nettó pénzégetés a napkollektor. A napkollektor akkor csinál meleget mikor egyáltalán nem kell. Az áram meg mindig kell.
Pár apróság amit mostanában rendeltem meg.
2x 230.000 invetrer 5kw.
2x5 napelem tartó konzol szett ferde tetőre 112.000Ft/szett.
Napelem panelok 90,000ft/panel 10 darab. (460w)
Eddig 1.600.000ft vagyok durván. Igen egyszerre 2 házra teszek panelokat. Sajnos idáig tartott az önerő jelenleg.
Ami még hiánycikk még kb 1 millió+:
Vezetékek. csatlakozók. Szakember bére aki összeköti a rendszert szabályossan. A rögzitést megoldom.
2x dc biztosíték,kábel csatorna.
1x5 napelem tartó szett 112.000ft
1x3 napelem tartó szett 63.000Ft
Napelem panel(Szaki előkészíti hogy csak össze keljen dugni.)
napelem 8x
kb 1-1,2 millió.

2,8 millióból két háztartás villanyos fogyasztását átlag 80% állja egész évre levetítve. Amiből nekem a klíma elég sokat fog fogyasztani májustól egészen szeptemberig 20 fokos szoba éjjel nappal (egész nap megy ha kell, éjszaka áll mert nekem csend kell az alváshoz. Bolhafingra is felkelek éber alvó vagyok) . A kedves cégem bejelentette elküld tanulni egy olyan gépre ami 200.000 darab konzervez tud egyszerre befőzni ha tele van és mostantól ott fogok dolgozni. 50 fokos meleg és gőzfürdő után jól fog esni a hűvös szoba.

Atis57 Nekem van egy mobil klímám amit megmokoltam már. Azaz ahol kijön belőle a hideg levegő próba gyanánt egy hungarocellből csináltam tölcsért amit ráragasztottam. Majd a tölcsér végét egy páraelszívó felxi csővel megoldottam ami befújta a hideg levegőt. Próba gyanánt jó volt. Valami tartós megoldást kell kitalálnom ha napközben otthon tartózkodnék és pihenni szeretnék az éjszakás műszak után.
Nálam a fűtés fatüzelés. Mást nem tudnék elképzelni. Megbízható, bár macerás és koszos de villany nélkül is üzemel. Sőt sparhelt lévén még főzni sütni is tudok benne. Enni meg igencsak szeretek. Főleg a héjában sült burgonya.

Hűtő: Mivelhogy első sorban hálózatról veszi az áramot majd úgy terheli a napelemre az inverter az aksit nem bántja ha nem kell. Így nem probléma az ha indul a hűtő.
Pécstől 60km lakom. Légvonalban meg kb 40

Békéscsaba és köztem pont pécs található félbevágva légvonalban. Azon a vonalon vagyok akkor?
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2023
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Aksi nélkül a napelemes rendszered soha az életben nem csökkenti 80% ra a fogyasztásodat.A hüttőd nem nézi a napsütést ugyan úgy éjszaka is be fog kapcsolni amikor már hálózatról megy a fogyasztás.Szintén a klima.Akksi nélkül cc 30-40 spórolsz,de lehet kevesebbet.
Nekem hibrid,vagyis akkus renszerem van,így tudok 80% fogyasztáscsökkenést elérni.A másik nem írtad konkrét mennyi napelemet akarsz felrakni,de ha mondjuk 2Kw és ha hétágra süt a nap a klimád 1Kw kér a másik kilóvatt már ugrott is a levesbe.Szóval ha napelem inverter szolgáltatótol független rendszer,akkor csk akksival lehet elérni a kívánt elégséges rendszer követenényt.
Ja igen akkor mit csinál a rendszeregd mikor süt a nap.jön a felhő,süt a nap,jön a felhő?Mert az enyém észre sem veszi megy tovább folyamatosan márciustól oktoberig minimum.
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Nálam 10x 460w anyáméknál 8x 460w.
De elérem azt. Mert a fogyasztásom fele a bojler teszi ki ami az év egy részében tisztán napelemes lesz. Itt kapásból már 6 hónapban kiesik Ezen felül a nyáron használt klíma sem fogja a villanyomat terhelni annyira. Hiába csökken nyáron meleg víz fogyasztásom a téli villanyhoz képest legalább 30% többet fizetek a villanyra nyáron pedig épphogy annyit használom hogy elviselhető(25 fok körül) legyen a hőmérséklet. A klíma úgy is napközben fog üzemelni mert akkor vagy dolgozok vagy alszom. Mire hazaérek este 7 kor addigra már úgy is lehűl a szoba hogy kényelmesen tudjak aludni.
A klíma és bojler automata és távvezérelhető relékkel fogom megokosítani. Így a bojler április és szeptember közt csak nappal kapcsol be 9-11,16-17 óra közt. Klíma meg június-szeptember 11-13, 16-19. Időjárástól és a finomhangolástól függően változhat.

A 2 hűtőm napi 2.1kw csipeget meg tegnap óta ahogy melegszik ez csak feljebb fog menni csak. Mivelhogy napközben melegebb van mint éjszaka így többször is kapcsolnak be.

Ami hiányzik a napelemekről megy hálózatról mivelhogy nem független rendszer hanem szerves része csak nem tölt vissza.

A 30% növekedéssel viszont már túllépem a kedvezményes határt jócskán, így jelenleg idén nem nagyon mehet a klíma hiába is van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2023
(#) tursaba válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Szia!
Honnan rendelted az 5KW invertert?
Mi a típusa?
Köszönöm.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Jól indul a "befektetésed". Van egy cég, illetve több is Miskolc környékén, kamionszámra hozzák be a napelemeket, amikor néztem 65 ezer körül volt egy tábla, de ha elviszel egy raklappal akkor megkapod kb. annak a nettó áráért. Szóval ott már lehet spórolni. Ha nem teszel az inverter alá akkut, akkor szerencsétlen nem fog mást csinálni így a tavaszi felhővonulások alkalmával mint kétpercenként kapcsolgatni fog a napelem és a hálózat között ide-oda amikor jön egy felhőpamacs és kitakarja a napot.
A másik dolog az a videó amit az előző oldalon linkeltem, amiben ugye elmondja a tulaj hogy bizony átverve érzi magát, mert a telepítő által ígért éves termelésnek csak a 60%-a jön be.
Nem is csodálkozom rajta. Nekem csak egy kis panelem van itthon, de a működés szempontjából ugye ez lényegtelen, mert pont ugyanúgy működik mint a nagy. Ráteszek egy terhelést, meg a műszereket. Ha nem veri telibe a nap, már csökken a kivehető teljesítménye! Elég ha csak 20-30 fokkal elfordítom a napról. És akkor képzeld el amikor a háztetődön van. Se reggel se délutántól nem termel már rendesen. Termelne az már napkeltétől egészen napnyugtáig is, de ahhoz folyamatosan a napra kéne irányítani, irányban és dőlésszögben is.
Szoktak olyat csinálni, hogy kettéosztják a táblákat, egyik fele délkeletre a másik fele délnyugatra néz, na de ez megint csak félmegoldás, meg ugye olyankor mindkét esetben csak a táblák fele fog termelni.
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Szia!

A lakóhely; Akkor a legjobb helyett választottad!

Plű, Szolnok,Székesfehárvár , már jelentősen kisebb a "naptól lopható energia".
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Nem mindegy hogy napelem-hálózat vagy napelem-akku közt kapcsolgat? Amúgy meg ha több a fogyasztás mint amit a napelem tud adni a különböztetett a hálózatból nyeri. Melyik az a cég? Szeretném összehasonlítani az árakat. Amúgy nem kapcsolgat csak rásegít a hálózatról ha kell.

Nekem a 80% úgy jön ki hogy a megnövekedett fogyasztást is beleszámoltam mivelhogy ha a számomra kellemes 20 fokra hűtöm a szobát nem a 25 fokra akkor a klíma majdnem 3x annyi ideig üzemel. Na mármost ha napi 5 órát megy és megeszik 700w akkor napi 3.5kw havi 105kw.
Ezen felül a bojler 120kw/hó fogyasztása(átlagol fogyasztás máj-október közt 3 év fogyasztását figyelembe véve) is lemegy 10-20kw ami 6 hónapra nézek.

Ezen felül, a hűtők és a számítógép sem fog fogyasztani annyit a hálózatból. Még akkor is megy sokszor mikor nem vagyok itthon(torrent+egyéb dolgok miatt.) Tehát május október közt mikor nem vagyok itthon akkor is havi 170kw elmegy a nappali villanyra. Ebben nincs klíma.

A bojleren spórolok 700kw/6 hó(20kw kivonva amit a hálózatból veszek fel mint tartalék)
Klíma napi 3 órával számolva átlagos üzemidőt. 378kw/6hó
Akkor a hűtők napi 1kw(2,2kw napi fogyasztás) spórolással 180kw.
A maradék 100kw egyéb áram a számítógép hozza össze na meg a szivattyú ami a medencét tölti fel. Tehát ez is kiesik mert mehetnek csak nappal is.
Azaz 6 hónapig a fogyasztásom 90% a napelemekből lesz.
6 hónapig meg ha nem is megy a napelem semmit(kizárt) akkor is jóval több lesz mint 60% spórolás mert a meleg időszak után nem lesz a klíma használva. Innen a becsült 80% megtakarítás. November és márciusig azért van némi termelés még ha jóval kevesebb is ami napközben a fogyasztások egy részét ellátja.

A fogyasztásom java vagy időzíthető(bojler,klíma,számítógép, mosógép) Vagy többnyire nappal mennek többet lást a hűtő. Bár az néha bekapcsol éjszaka is.



Azt tudom hogy muszáj megfelelően ráesni a fénynek. Ezzel már játszottam én is.
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Igen ezt már feltűnt. Azon a vonalon később is vannak fagyok.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 7, 2023 1 /
 
A nyafogáson is szoktak hirdetni, most épp nincs hirdetésük, de van másik 5-6 hirdetés is ebben az árkategóriában (50 és 70 ezer/db között).
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 7, 2023 2 /
 
Én még olyan inverterről nem hallottam ami pótolgat a háloztból.Írd már le a tipusát.És naná hogy nem mindegy hogy az akksiból vagy a hálózatból jön a kraft.
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
isolar sml ii 5,5kw 48v de ez csak az egyik neve. Van már vagy 3 féle név ami ugyan az a termék csak más a neve.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2023
(#) Kovidivi válasza dara hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Az enyém csak simán átkapcsol bypass módba (PowerMr 5kW) de van olyan, ami kipótolja a hálózatból, ez újabb technológia, kifejezetten keresni kell ezt a funkciót.
Az tényleg jobb, ha akksira kapcsol át, mert ha visszajön a nap, akkor az akksit is visszatölti, tehát semmit sem fogyaszt a hálózatból. A legtöbb inverter alapból napelemből és akksiból egyszerre veszi az áramot, ha a napelem önmagában nem elég, ez nagyon szuper dolog.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2023
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 7, 2023 2 /
 
Rossz hírem van,ez az inverter nem potolgat hálózatból hanem átkapcsol rá ha a napelem dc kevesebb az előirtnál.Szóval ha a felhők odafenn pinpongoznak,az invertered idelent meg tikitakizik a hálózat és a nap között.Ez nem egészséges dolog az inverter számára.A másik mint írtam,felraksz 4-5 Kw napelemet és kiveszel a klímád számára 1Kw a többi megy a levesbe.Akksi nélkül ennek így semmi értelme.

Kovi
Ez így van és így van értelme.
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Ápr 7, 2023 1 /
 
Tudjátok mit. Döntsétek el hogy most legyen túltervezve vagy sem. Amúgy még így is kevés ami felkerül. Mert még fogok feltenni majd. Főleg akkor ha majd elkészül végre a lézergépem. A pici gép is üzem közben 250w fogyaszt pedig csak 40w cső van benne egy passzív hűtővel. Amit meg építek az meg legalább 1000w lesz a fogyasztása a klima, légtisztító fogyasztásáról ne is beszélyünk. 2kw csak ott fog elmenni ha beindulok. Ha jól fog menni napi 4-5 órát akarom üzemeltetni csak ezekről nem tudtok hogy mik vannak folyamatba és nem csak úgy hülyeségből rakom fel már előre. Előre tervezés a jövőre. De valahogy nem erről szolt az alap kérdésem. Már lassan a napelemről akartok lebeszélni vegyek helyette inkább napkollektort.

De ilyen mindenhez is értő egyének mint ti már nagyon zavaró a létezésetek is. Egyszerűen beböfögtök olyan dolgokat amit nem tudtok alátámasztani. Nyafogás az meg mi a túró akar lenni? jó tudom te a jó fogásra gondolsz. De tudod kik hirdetnek ott? Olyanok akik egy normális céges weblapot stb nem tudnak fenntartani. Vagy kamu átverős eltűnős cégek. Mostanában pont ott ott szaporodtak el a csalók elég durván. A cég utánajárható kell hogy legyen. Online számla stb. ha ezek nincsenek meg még 50ft sem utalok nekik nem hogy majd 1 milliót.
Egy cég nevet sem tudtok leírni helyesen megnevezni egy eladót. Így teljesen hiteltelen számomra amit mondtok.

Olyan dolgokról akartok meggyőzni amit videóban és személyesen láttam mérés alapján. 3kw terhelés mellett 2kw napelem az inverteren. Kicsivel több mint 1 kw igényelt a hálózatból az inverter. Hogy lehetséges ez ha nem segít rá a napelem a hálózatra, talán varázslat? Elsőre a hálózatból rántott be 3kw. Majd szép lassan ment vissza a fogyasztás egészen addig amíg a napelem tudta szolgáltatni. Ha meg takartuk a napelemet úgy ment fel a hálózatból felvett áram mennyisége. Egyszerre fogyaszt a hálózatról és a napelemből is. 18 perctől az érdekes rész.

Az hogy most még jelenleg csak egy pici mobilklíma áll rendelkezésre nem is azt foglya jelenteni hogy mindig is az lesz kéznél. Fejleszteni fogok csak hát nincs kedvem harmincezreket fizetni a villanyra.


De hogy örüljetek még annyit elárulok a rendszerről hogy a dőlésszöget fogja követni a napnak. Igaz csak az egyik irányban. A téli és nyári közti különbségtevés tudom kompenzálni.
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 7, 2023 1 /
 
A te választott invertered tud bipaszt?Nem!!Innentzől kezdve végeztem veled értetlen vagy.Arra költöd a pénzed amire akarod.De így csak kidobtad.
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Akkor minek mondod azt hogy egyszerre 2 helyről is vételezi az áramot attól függően hogy mennyit kell? Én sem hittem el ezért néztem én is a mérések alapján. Ezen felül 0 információt szolgáltattál inkább csak keverni próbáltál. Még egy cég név vagy valamit sem tudtál elmondani. Az hogy nem bypass az elnevezése a két helyről egyidősen tud vételezni áramot az akkor is bypass.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2023
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Én egy szóval sem mondtam a tiedre vagy amit linkeltél.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Arról hogy nem tudsz olvasni, vagy képtelen vagy a google-t használni arról nem mi tehetünk.
Tessék, egy hirdetés a sok közül, ott van mindjárt alatta hogy céges hirdetés, számla, garancia, és bruttó 59 ezer/db. Rengeteg dolgot adtam el és vettem azon az oldalon sok év alatt, de még senki nem vágott át ahogy én sem tettem senkivel.
Utólag is elnézést kérek hogy segíteni próbáltam, ígérem többé nem teszem, vedd meg 59 helyett inkább 90 ezerért és légy magadra büszke... A nem betáplálós kiépítés jelenleg durva ráfizetés, de jobb ha erre is magad jössz rá majd az évek folyamán, én le nem írom neked ide többet az is biztos.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Majd ha fejlesztik a hálózatot akkor tudok felrakni visszatáplálósa de addig ez nem játszik.. Az utcánkban kategorikusan el van utasítva mindenkinek a rátáplálás ha az állam engedi majd valamikor. A fejlesztésre akkor kerül sor ha valami hurrikán szétszedi az egész hálózatot máskülönben az elkövetkező 10 évben nem várható.

Ezen felül tényleg olcsóbb amit te mondasz darabra. Szám szerint 195.064 Ft Csak egy a baj. Mivelhogy az ideális irányú és dőlésszögű tető igencsak korlátozott(max 12 panel) nem igazán engedhetem meg azt hogy kb 900w teljesítmény elvesszen. Ezen felül még a 2 napelem tartó konzolról is 40.000ft. Tehát 155.000ft ami különbözet bár tényleg nem kevés az tény. A 90.000ft a weblapos ár Mivelhogy az árajánlatra még nem reagált a cég akitől megrendeltem. Kedd szerda amikor meglesz a válaszuk. 10 és 18 paneles ajánlatot ad.
A céginfóban elég érdekes. Most villanyszerelő vagy étterem. Bővebben: Link
Nincs egy normális weblap eélrhetőség bármi egy nagy 0 az ilyen cég számomra. Ha ezen sporolnak akkor még min? Így a rostán ki is esett. A legkisebb gyanú esetén is repül a lehetséges listáról. Nincs semmi információ amit el lehet érni róluk.
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 18, 2023 /
 
Egy kicsit elakadtam. A napelem nem lineáris holmi sajnos. Hogy tudom kiszámolni egy adott napelemnek az x% teljesítményét akkor? Pl 5v 500mA 100% teljesítményen 8% mennyi lesz a volt és a mA? A teljesítménykarakterisztika sajnos nem ismert.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Keresel egy bármilyen méretű napelem karakterisztika ábrát. Az 5 V-ot beírod az optimális munkapontba. Arányosan átszámozod a skálákat.
A karakterisztika ábra különböző besugárzáshoz tartozó görbéin megtalálod a 200, ... 800, 1000 W/m2 besugárzáshoz tartozó áram és feszültség értékeket.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Ápr 18, 2023 /
 
Köszi. Ez a legnyilvánvalóbb megoldás és ezt nem láttam meg.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Terhelés lesz-e a napelemen? A másik, hogy ha fix ellenállást fogsz használni, akkor a napelem munkapontja valahova fog beállni, míg a rendes, nagy teljesítményű napelem munkapontba fog mindig állni, emiatt a kettő között eltérés lesz. Hogy mekkora, azt nem tudom.
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Valahol el van mentve a gépen hogy kell kiszámolni egy napelem karakterisztikáját. Arra gondoltam hogy megismétlem. Annyi különbséggel hogy a napelemet ledes lámpával fogom megvilágítani. Bár nem tudom hogy ez segít e rajtam. Vagy a programban fogom a vezérlést átalakítani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023
(#) giskard hozzászólása Ápr 19, 2023 /
 
Még soha sehol nem láttam egy összehasonlítást, hogy ha egy 18 V-os napelemet rákötök egy 12 V-os akkura és ha ezt MPPT-n keresztül teszem mi a különbség.
(#) antikzsolt válasza giskard hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Azért szükséges az összehasonlítás mert nem az egész napelem parknak a feszültségét és áramát fogom mérni. Ami egészségre ártalmas lehet hamar. Akár egy tescos kerti lámpa is elég arra hogy be tudjam nagyjából a kalibrálni a termelést és a programot hozzáigazítani majd a finomra hangolás azután jön.
Következő: »»   199 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem